Cześć, napisze może coś od siebie.
1.Jeżeli chcesz kupić ekspres przelewowy, to obojętnie jaki.
Kawa i tak będzie jaka będzie.W tego typu ekspresach płaci się tylko za obudowę w której jest przelewowa grzałka do wody taka sama jak w innych ekspresach przelewowych.Dlatego są takie tanie - bo tam nic nie ma.Jedyny plus, to kawa nie jest zalewana wrzątkiem tak jak z czajnika.Patrz na wygląd, pojemność zbiornika wody - reszta to na jedno kopyto.
2.Ekspresy Dolce Gusto to model ekspresu na tzw kapsułki.Kawa jest z nich smaczna, ponieważ kapsułki mają dobrze skonfigurowane barwniki i składniki smakowe.
Kubki smakowe człowieka jest bardzo łatwo oszukać - zwłaszcza amatora.Zapach i aromat to już trochę trudniejsza sprawa.Krótko mówiąc , z prawdziwą świeżo mieloną kawą - te ekspresy mają nie wiele wspólnego.Zaletą są małe gabaryty i niska cena zakupu, a minusem - drogie kapsułki.I nie pasują innej firmy.Muszą być tylko tej marki jakiej jest ekspres.
3.Kawa z "czajki" (różnie nazywa się rekwizyt na fotce Tomka) zalewana po turecku lub na kilka innych sposobów tak jak pokazał na zdjęciu
Tomek to prawdziwy smak kawy.Raczej dla ludzi którzy lubią mocną kawę ,naczynie pozwala zatrzymać aromat i długo kawa stygnie.Warunkiem dobrej kawy w przypadku tego typu zaparzania to kawa o dużym ziarnie ,najlepiej oczywiście 100% arabiki, zmielona osobno tuż przed zaparzeniem w młynku żarnowym i zalana około 10-20 sekund po zagotowaniu - wrzątek jest również dopuszczalny ale traci się na aromacie - choć moc kawy pozostanie bez zmian.
4.Ekspresy ciśnieniowe - automatyczne (ja się takowymi zajmuję-głównie firmy
jura) to alternatywa dla leniwych.Ekspres sam mieli na bieżąco kawę i ją zaparza.Dobry ekspres ciśnieniowy to droga ale dobra inwestycja.
5.Ekspresy ciśnieniowe kolbowe to coś dla prawdziwych smakoszy kawy.Dla kogoś kto jest w stanie poświęcić sporo czasu na zaparzenie odpowiednio zmielonej przez siebie,ugniecionej w kolbie i zalanej przez ekspres kawy.Kawa z ekspresów kolbowych ciśnieniowych jest uważana w krajach europejskich (nie arabskich)za jedną z najlepszych kaw na świecie.Mowa nie o smaku ale o wydobyciu smaku za pomocą urządzenia z kawy.Ekspresy kolbowe nie są drogie, jeżeli mówimy o nie firmowych.Firmówki takie jak np Francis Francis to koszt kilku tys złotych.
Tyle na temat podstawowych wiadomości co do Rodzaju ekspresów do kawy.Jak Was coś konkretnego interesuje - to pytajcie, postaram się pomóc, doradzić odnośnie rodzaju kaw,filtrów,ekspresów,dekoratorów,chemii i wszystkiego co jest związane ze światem kawy.
Na koniec powiem, że kawę można parzyć na 1000 sposobów i każdemu będzie smakować inny rodzaj. Generalnie ludzie którzy są przyzwyczajeni do zalewania siekiery wrzątkiem (tak jak za komuny) - im zazwyczaj kawa z ekspresu do kawy średnio smakuje.Twierdzą, że owa kawa to lura - a to nie prawda.Jest to kwestia przyzwyczajenia i posmakowania czegoś innego.I odwrotnie - ludzie którzy piją kawę z ciśnieniówek - kawa zalewajka nie smakuje.

Co do noży kuchennych, to warto zainwestować w noże firmowe.Najlepszy według mnie stosunek ceny do trwałości ostrzy maja noże firmy
Fiskars.
Dla bardziej zamożnych polecam noże ceramiczne firmy
Kyocera.Drogi biznes wprawdzie, ale są nie zniszczalne.Oczywiście proszę ich nie porównywać do niby ceramicznych noży nie firmowych, które nawet koło noży Kyocera nie leżały.
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
NIestety są bardzo drogie.Dlatego polecam noże
Fiskarsa. Naprawde dają radę .Przerzuciłem już trochę w życiu noży i wiem co piszę.
