BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 21:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 15:46 
Forumowy terrorysta

Matias napisał(a):
Wg mnie obowiązek OC jest potrzebny i jak widzę nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Pomyślcie, że jakiś mało zamnożny koleś rozwala poldkiem wasze bmw. Oczywiście nie ma kasy na pokrycie szkody. Co sie dzieje? Sprawa w sądzie, komornik, licytacja mienia itp. Ile takie sprawy w naszym kraju trwaja każdy wie. Dla Was nerwy i unieruchomione auto na długi czas, chyba że naprawicie je od razu z własnej kieszeni. Nie mówiąc już o kosztach administracyjnych poniesionych przez państwo.

Zgadzam sie. Co z tego, ze sprawca ma pokryć koszty naprawy, skoro sprawca może nie posiadać majątku: nie jest zamożny lub też jest cwany i aby uniknac odpowiedzialnosci przepisał majątek na osoby trzecie (oczywiście przy bardzo duzych kosztach napraw).

OC dla rowerzystów popieram i oczywiście bzdurnym przepisem jest jazda na światłach w mieście.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 16:43 
Uzależniony od forum :)

Bzdurne to jest 80% kierowcow.Ostatnio ogladalem program na temat motoryzacji w krajach skandynawskich.W jakims okresie czasu nie pamietam jakim zginelo tam na drogach w wyniku wypadku 300 osob.W tym samym czasie w Polsce zginelo 5tys. :!: :!: Ta ogromna roznica o czyms swiadczy

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 18:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
spider napisał(a):
Bzdurne to jest 80% kierowcow.Ostatnio ogladalem program na temat motoryzacji w krajach skandynawskich.W jakims okresie czasu nie pamietam jakim zginelo tam na drogach w wyniku wypadku 300 osob.W tym samym czasie w Polsce zginelo 5tys. :!: :!: Ta ogromna roznica o czyms swiadczy

dawno temu czytałem artykuł odnośnie tego ...

zatytułowany był bodajże tak ... Szwedzi postawili na jakość dróg Polacy na organiczenia :)

co było lepszym rozwiązaniem widać u góry :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 18:09 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Weź jeszcze do porównania dodaj gęstość zaludnienia i jakość sieci drogowej.

To że u nas jest dużo wypadków to jedno, a to że gęstość zaludnienia i co za tym idzie ruch mamy bardziej na poziomie Francji czy Niemiec niż tej północnej pustyni to drugie.
A infranstruktura jest wciąż na poziomie kilkudziesięciu lat wstecz.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 18:10 
Zacna persona forum

Borsuk napisał(a):
spider napisał(a):

dawno temu czytałem artykuł odnośnie tego ...

zatytułowany był bodajże tak ... Szwedzi postawili na jakość dróg Polacy na organiczenia :)

co było lepszym rozwiązaniem widać u góry :)

Dokladnie tak jest. I trzeba dodac bzdurne ograniczenia. Niestety ale u nas masz 70 na rownej, szerokiej dwupasmowej drodze a pozniej 90 na podziurawionej jednopasmowce. I wszyscy maja te ograniczenia w D...e. A w DE? Jest 130 jada 130 jest 90 jada 90. Tylko ze tam wiesz ze skrecisz na Higway i bedziesz na drugim koncu Niemiec za te x godzin. A u nas wyjezdzasz i nie wiesz czy pojedziesz 10 czy 15 godzin zalezy jaki bedzie ruch, zatory i inne rzeczy. Dopoki nie bedzie dobrych drog, to nikt nie bedzie respektowal przepisow.

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 18:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
A nie przypadkiem nadmierna prędkość jest w Polsce głównym powodem śmiertelnych wypadków? :zalamany:

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 18:18 
Zacna persona forum

jiGsaw napisał(a):
A nie przypadkiem nadmierna prędkość jest w Polsce głównym powodem śmiertelnych wypadków? :zalamany:

Sama predkosc nie zabija. Slabe umiejetnosci (kurs PJ), stan drog, infrastruktura przy drogach, czy ograniczenia w bezsensownych miejscach to wszystko pomaga w utrzymaniu tej ponurej statystyki.

Jako przyklad podam wiadukt obok mnie. Pod wiaduktem jest lekki zakret, droga dwupasmowa. Po deszczu praktycznie zawsze jest tam dzwon. Ostatnio w ciagu jednego dnia byly 3 powazne wypadki, w tym Terenowka Strazy pozarnej wyladowala na dachu. Dlaczego chodzi mi o bzdurne przepisy? Otoz 300 m przed swiatlami jakies 800 m od wiaduktu jest Fotoradar. Wszyscy tam zwalniaja a pozniej rura. A gdyby ten fotoradar postawic kawalek przed zakretem liczba wypadkow zmalalaby prawdopodobnie o jakies 90% gdyz przy 70km/h nie da sie z tego zakretu wyleciec, chyba ze sie bardzo o to prosisz.

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 19:02 
Forumowicz

Sam napisałeś że zaraz za fotoradarem wszyscy rura-to chyba nie wina przepisów prawda? :)
A poza tym łatwo krytykować a trudniej wykonać, ot chociażby prosty przykład wątek kille na tym forum-już tyle prób zachowania w nim ładu i nic -ciągle zamykany bo nie nie umieją sobie zarządzające osoby dać z tym rady ;)

P.S. nie twierdzę że przepisy są idealne, ale myślenie "muszę złamać przepisy ponieważ nie zdążę" mówi samo za siebie.

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 19:05 
Zacna persona forum

Artur_M5 napisał(a):
Sam napisałeś że zaraz za fotoradarem wszyscy rura-to chyba nie wina przepisów prawda? ;)
A poza tym łatwo krytykować a trudniej wykonać, ot chociażby prosty przykład wątek kille na tym forum-już tyle prób zachowania w nim ładu i nic -ciągle zamykany bo nie nie umieją sobie zarządzające osoby dać z tym rady ;)

P.S. nie twierdzę że przepisy są idealne, ale myślenie "muszę złamać przepisy ponieważ nie zdążę" mówi samo za siebie.

Chodzi mi bardziej o to, ze policja, fotoradary itp maja sprzyjac bezpieczenstwu. W takim wypadku moim zdaniem fotoradar powinien stanac te 500m dalej zeby ludzie zwalniali na niebezpiecznym zakrecie.

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 20:41 
Częsty bywalec

temat wchodzi w fajne rejony... o ktorych nie macie pojecia bynajmniej niektorzy:) powodzenia :)

[you] obejrzyj :

Moje 330 XI

Brata Audi AWE S4

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 20:44 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Bynajmniej? :szok:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 20:50 
Zacna persona forum

Mormo napisał(a):
temat wchodzi w fajne rejony... o ktorych nie macie pojecia bynajmniej niektorzy:) powodzenia :)

Mam kolege policjanta i wiem jak wyglada np sprawa wytycznych przy kontrolach drogowych. Kilka razy uniknalem mandatu przez to ze radiowoz zatrzymywal w niedozwolonym miejscu. Ostatnio o malo nie roztrzaskalem samochodu przez policjantow schowanych za przystankiem, zatrzymujacych samochody na zjezdzie z dwupasmowki. Oj mieli ciekawie jak sie wrocilem i zadzwonilem na komende glowna podajac ich dane. Najpierw strasznie mnie zbesztali ze smiem im zwrocic uwage, pozniej usilowali zbierac sie poki nie zalatwie sprawy, tyle ze umiejetnie ich zastawilem. Miny mieli nie tegie jak przyjechal drugi radiowoz i spisywali panow wielmoznych policjantow :rotfl: :rotfl: Nadmienie ze to nie pierwsza tego typu akcja w tym miejscu, wczesniej tylko dzwonilem na komende ale w koncu mnie za mocno wkurzyli za ntym razem. I o dziwo od dluzszego czasu patrole tam nie staja :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Taki maly OT

Edit: A najbardziej podobalo mi sie ze wracalem ze spaceru z psem wiec bylem ubrany w dres. I tak to "dresiarz w Bmw" ud....l jasnie wielmoznych strozow prawa :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 21:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
wnukus napisał(a):
jiGsaw napisał(a):

Sama predkosc nie zabija. Slabe umiejetnosci (kurs PJ), stan drog, infrastruktura przy drogach, czy ograniczenia w bezsensownych miejscach to wszystko pomaga w utrzymaniu tej ponurej statystyki.

Jako przyklad podam wiadukt obok mnie. Pod wiaduktem jest lekki zakret, droga dwupasmowa. Po deszczu praktycznie zawsze jest tam dzwon. Ostatnio w ciagu jednego dnia byly 3 powazne wypadki, w tym Terenowka Strazy pozarnej wyladowala na dachu. Dlaczego chodzi mi o bzdurne przepisy? Otoz 300 m przed swiatlami jakies 800 m od wiaduktu jest Fotoradar. Wszyscy tam zwalniaja a pozniej rura. A gdyby ten fotoradar postawic kawalek przed zakretem liczba wypadkow zmalalaby prawdopodobnie o jakies 90% gdyz przy 70km/h nie da sie z tego zakretu wyleciec, chyba ze sie bardzo o to prosisz.

Sama prędkość nie zabija, ale prędkość powoduje wypadki w Polsce. Większa prędkość --> większa energia --> więcej ofiar. Kółko się zamyka, proste.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 01:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
jiGsaw racja prędkość nie zabija, zawsze to błąd kierowcy decyduje o nieszczęściu.
Jedynie przy większych prędkościach nawet drobny błąd kierowcy jest bardzo niebezpieczny w skutkach.

wydaje mi się, że lekko odchodzimy od tematu :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 06:34 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
MaTiMa napisał(a):
jiGsaw racja prędkość nie zabija, zawsze to błąd kierowcy decyduje o nieszczęściu.

jigsaw ma racje.

Kiepska droga, durna infrastruktura -> wolniej jadę, nie odwrotnie.

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 07:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
qqiz napisał(a):
Kyokushin napisał(a):
Bzdurne przepisy nie są.

Kyokushin napisał(a):
Przepisy, ograniczenia prędkości, są takie jak bądź bardzo podobne jak w innych krajakch

Kyokushin napisał(a):
ograniczenia 50 na 2 pasmówkach tylko poto aby gmina zarobiła, bo za zakrętam stoją z radarem,

:zdziwko:

Nie rozwijając myśli, za bzdurne uważam między innymi:
- wymóg posiadania prawa jazdy i wszystko co się z tym wiąże, czyli obowiązek szkolenia itp itd
- obowiązek ubezpieczenia o.c.

Likwidacja tych dwóch zasad spowodowałaby wreszcie, iż kierowcy czuliby odpowiedzialność. A jak wiadomo, jedynie w takim przypadku człowiek jest zmuszony podejmować rozsądne decyzje.

Wczoraj nawijałem na koła kilkunasty tysiąc km z podpiętą lawetą. Uprawnień do takiej jazdy nie posiadam. Wymóg taki uważam w sumie za idiotyczny. W końcu jak ktoś podpina sobie lawetę, to ponosi odpowiedzialność za to co z tym nawyczynia. A że to samo odnosi się do jazdy samochodem w ogóle, to prawo jazdy staje się bzdurą, dającą ludziom złudne poczucie, iż umieją autem jeździć i co gorsza, złudne przeświadczenie, iż inni też potrafią.

pzdr

Bogu dziękuję, że się nie natknęłam na Ciebie....i że zimy nie ma................................uff....
Czyli jednak świat wariatami nafaszerowany jest.................

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 14:04 
Forumowy terrorysta

Gdy poprawi się sięc dróg z obwodnicami i bezkolizyjnymi skrzyzowaniami to bedzie mniej wypadków. Bardziej zmeczony jest kierowca co jedzie wolniej, ale pare godzin po dziurawych drogach i tkwiac w korkach, niż ten co jechalby szybciej ''trasą'', ale dużo krocej.

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 14:18 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
A jeszcze bardziej zmęczony jest ten który jedziesz szybciej po dziurawych drogach, wyprzedzając i skacząc po pasach w korkach.

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 14:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
Kyokushin napisał(a):
A jeszcze bardziej zmęczony jest ten który jedzie szybciej po dziurawych drogach, wyprzedzając i skacząc po pasach w korkach.

a najbardziej jest zmeczony ten co w tym czasie pcha jego samochód...

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 16:19 
renoraines napisał(a):
Bardziej zmeczony jest kierowca co jedzie wolniej, ale pare godzin po dziurawych drogach i tkwiac w korkach, niż ten co jechalby szybciej ''trasą'', ale dużo krocej.

Jeśli to jest ta sama trasa, dziurawa, bardziej uciążliwa będzie dla kierowcy, który jedzie szybciej, mniej więcej czas uciążliwości zmieni się o taką krotność, jak stosunek prędkości.

Natomiast czas, po którym trasa staje się uciążliwa oczywiście zależy nie tylko od zawieszenia, ale także i od drogi :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1