BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 21:08 
Zacna persona forum

Wal smialo na pw jak bedzie cos ciekawego :)

Najlepiej wezme jeszcze znajomego ktory targuje sie jak malo kto, zawsze go biore na zakup bo ja sie do targowania nie nadaje :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 22:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
1,8 TDSa nie było z automatem :) Natomiast jeśli chodzi o 2,5 TDS to automat zabija pojęcie oszczędności w tym aucie. Mój najlepszy wynik jak uzyskałem w spalaniu miejskim to 9 litrów przy pałowaniu się i na kołach 195/65. Przy normalnej jeździe pali pod 11 litrów. W manualu 1,8 pali około 8, 2,5 ok 9,5 litra. Jeżeli chcesz mieć BMW i oszczędną jazdę to 1,8 tds jak najbardziej.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 22:18 
Zacna persona forum

Rafał525 napisał(a):
1,8 TDSa nie było z automatem :)

Szczerze to nie wiedzialem o tym :wstyd:

A oszczednosc w 2,5 w manualu tez nie jest jego najmocniejsza strona. Choc w porownaniu z moim automatem kolega w manualu mial nizsze spalanie o 1-2litry. Ale za to moj rekord wg kompa na trasie 100km to 4,9litra :hyhy:

Noc, bardzo duza sniezyca, trasa3h, predkosc 40-50 na dwupasmowce dochodzila do porazajacych 70 ale nie szlo utrzymac sie na pasie :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 08:34 
Forumowicz

Moje BMW: W202 '96
Jeśli idzie o spalanie, może być nawet te 11 litrów spokojnie, tym się nie martwię. Tanie mają być części ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 10:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Części do silników Diesela i w ogóle do BMW nie należą do tych tanich.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 13:06 
Pierwsze kroki

za taką kasę bez wahania bierz civica V generacji, najlepiej z silnikiem 1,5. dostaniesz w bardzo dobrym stanie, praktycznie bezawaryjnego. po mieście spali ci troszkę ponad 7, w trasie koło 6. Golfa 1,8 wciągniesz nosem:) polecam, za taką kasę to najlepszy wybór

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 14:30 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Praktyczna bezawaryjność Civica EG4 objawia się pękającymi głowicami i żarciem przez rdze, każdego ranka samochodu coraz mniej :D W dodatku te odruchy wymiotne na widok wnętrza ;)
I najważniejsze, cifa nie znajdziesz z dieslem.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 16:34 
Forumowicz

Za Civica to w ogóle podziękuję.
Jak przedstawiają się różnice w kosztach utrzymania Golfa III 1.9tdi a e36 318tds?
Jechałem dzisiaj takim golfem z klimą, szału nie ma, ale myślałem że dużo gorzej będzie. Ot, typowe toczydełko.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 16:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Papa Smerf napisał(a):
Za Civica to w ogóle podziękuję.
Jak przedstawiają się różnice w kosztach utrzymania Golfa III 1.9tdi a e36 318tds?
Jechałem dzisiaj takim golfem z klimą, szału nie ma, ale myślałem że dużo gorzej będzie. Ot, typowe toczydełko.

Przede wszystkim jazda golfem nijak ma się do jazdy e36.
Wiem, o czym piszę bo zrobiłem i jednym i drugim sporo kilometrów.
IMHO tu nie ma żadnego dylematu, tylko brać BMW i już. To będzie samochód,a nie skrzypiące wozidło do wożenia kartofli.

Jeśli chodzi o koszty utrzymania, to myślę że będą bardzo podobne.
Jedno diesel i drugie diesel.
Części kosztują identycznie, dostępność identyczna.
W bmw nie będą Ci się za to ukręcać półośki, psuć hydrauliczny czy jakiś inny śmieszny centralny zamek i silnik będzie o niebo cichszy od tego fergusona zwanego tdi :rotfl:

waka napisał(a):
za taką kasę bez wahania bierz civica V generacji, najlepiej z silnikiem 1,5. dostaniesz w bardzo dobrym stanie, praktycznie bezawaryjnego. po mieście spali ci troszkę ponad 7, w trasie koło 6. Golfa 1,8 wciągniesz nosem:) polecam, za taką kasę to najlepszy wybór

Kolega chyba nie czytał uważnie albo wierzy w istnienie civica V generacji w dieslu ;)

Pomijając brak diesla, to wyżej chyba Tomek wystarczająco naświetlił temat tego żelazka :)

Ostatnio edytowano 3 lipca 2009, 16:42 przez qqiz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 18:06 
Forumowicz

Ja bym kolego na twoim miejscu brał bym golfa tdi, nie dość że pali jakąś litrę, półtorej mniej od 1,7tds to i bez porównania lepiej jedzie, o mniejszej awaryjnośći i tańszych częściach nie wspominając, a co do civica, to jeżdżiłem takim i powiem że taki civic 1.5
90 ileś tam koni, jedzie podobnie jak bmw 320 150koni, daje to do myślenia...

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 18:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
jak civic 1,5 jedzie jak 320i to ja jestem święty turecki takie civiki to ja łoiłem 520i może do setki to jakoś idzie ale powyżej to bieda z nędzą a do setki to się wedle mnie może byle co dobrze rozpędzać moc ma być w przedzaile od 50-200 do sprawnego wyprzedzania :)

Kolego troche cię nie rozumiem piszesz, że spalanie nie gra zbytniej roli i może być 11/100 tylko częsci tanie to czemu nie kupisz benzyny 320i pali koło 10-11 325 11-13 czyli koło twojej normy a jak jeżdża w porówaniu z 318tds :)

Swoją droga użytkwonaie 20 letniego diesla tyo może nie być najlepszy pomysł :) jak chodzi ci o tani serwis bo turnia i wtryski nowe już nie będą :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 18:59 
Forumowicz

Cytuj:
Kolego troche cię nie rozumiem piszesz, że spalanie nie gra zbytniej roli i może być 11/100 tylko częsci tanie to czemu nie kupisz benzyny 320i pali koło 10-11 325 11-13 czyli koło twojej normy a jak jeżdża w porówaniu z 318tds
Jak już wspomniałem, mam stałe dojście do bardzo taniego oleju od ojca.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 19:05 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Zdzira 850I napisał(a):
jak civic 1,5 jedzie jak 320i to ja jestem święty turecki takie civiki to ja łoiłem 520i może do setki to jakoś idzie ale powyżej to bieda z nędzą a do setki to się wedle mnie może byle co dobrze rozpędzać moc ma być w przedzaile od 50-200 do sprawnego wyprzedzania :)

Kolega napisał że w mieście będzie jeździł więc jakie 200 km/h

Zdzira 850I napisał(a):
Kolego troche cię nie rozumiem piszesz, że spalanie nie gra zbytniej roli i może być 11/100 tylko częsci tanie to czemu nie kupisz benzyny 320i pali koło 10-11 325 11-13 czyli koło twojej normy a jak jeżdża w porówaniu z 318tds :)

Dlatego niema sensu się upierać przy BMW, Golf diesel będzie najlepszym rozwiązaniem. Nawet jak coś padnie to za gorsze się kupi uzywkę.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 19:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Amorki do golfa około 2x tańsze, przynajmniej na podstawie E30, nie wiem jak w E36. Co do radości z jazdy, komfortu itp. to nie ma co porównywać. BMW to BMW to raz, dwa E36 to klasa średnia, Golf to kompakt... Co do ekonomii i osiągów to 1.9 TDI 90km niszczy 1.7TDS w ciężkawym E36. Jeżeli chcesz jeździć wygodnie, mieć tylny napęd, dobre wyposażenie i radość z jazdy to bierz E36. Jeżeli chcesz jeździć po prostu tanio i mieć trochę lepsze przyspieszenie to bierz TDI.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 21:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
kosior898 napisał(a):
Ja bym kolego na twoim miejscu brał bym golfa tdi, nie dość że pali jakąś litrę, półtorej mniej od 1,7tds to i bez porównania lepiej jedzie, o mniejszej awaryjnośći i tańszych częściach nie wspominając, a co do civica, to jeżdżiłem takim i powiem że taki civic 1.5
90 ileś tam koni, jedzie podobnie jak bmw 320 150koni, daje to do myślenia...

Zapisz się może tutaj: http://www.vwgolf.pl/ :rotfl:

Sam jeździsz bmw a innym żałujesz?
A może to był zły wybór i chętnie zamienisz się na golfa III?
No bez jaj!

Miałeś kiedyś tdi? Ja miałem, więc nie mów mi, że spali mniej od tdsa.
Chodzi to jak traktor, ma przedni napęd, jak ruszasz ze skrzyżowania to całym sobą czujesz, że to przedni napęd.
Fotele, które można znieść przez max 100km, pozycja za kierownicą jak to w golfie, czyli na traktorzystę, światła takie, że na pasterkę właściciele golfów pieszo chodzą.
Do tego zawieszenie zmuszające do przestrzegania ograniczeń prędkości i deska rozdzielcza sprawiająca, że czujesz się jak kierowca stara wiozący węgiel ze Śląska na Mazury.

I że tdi pali "litrę" mniej od tdsa?
Równie wiarygodne jak ten civic obganiający 320 :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Wiecie skąd się bierze mit o oszczędności tdi?
Stąd, że jeżdzą nimi ludzie, którzy widząc czyjeś nowe auto zadają pytanie: "a ile pali?"

Prawda jest taka, że mój dobry kolega, od roku jeżdzący tdi, faktycznie chwali się dobrym spalaniem swego auta. A teraz wiele mówiąca historia: robiliśmy wspólnie trasę moim niegdysiejszym 318 w gazie, które nigdy w trasie nie spaliło mi mniej niż 9 gazu, a przeciętnie brało 10. Za kierownicę wsiadł Tomek, a ja zasnąłem. 2 tankowania później policzyłem spalanie: 7,3 litra gazu/100km

Reasumując: tdi wcale nie spali Ci mniej niż 318tds, który jest cichszy, przyjemniejszy i jest zainstalowany w samochodzie zapewniającym pewnie minimum komfortu!

No i jeszcze kilka słów do miłośników fałweji.
Zastanówcie się, co cenicie w swoich bawarkach, a potem odpowiedzcie na pytanie czy zapewnia to golf III.
I nie wpychajcie chłopaka na minę, bo w nakreślonych przez niego kryteriach 318tds to najrozsądniejszy wybór.

Aha, części używek do e36 jest tyle co do golfa III albo i więcej.

Zresztą o czym tu gadać

Kto woli jeździć golfem III niz e36?? RĘKA DO GÓRY!

P.S. Mój kolega Tomek od tdi, zawsze robił sobie przyśmiewki z mojego zamiłowania do bmw. Przejechał się kilka razy moimi autami i 2 tygodnie temu kupił sobie nowe.
Co?
318 touring, której fotke już wklejałem w innym wątku.

pozdro dla golfiarzy :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 22:09 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Żeby nie było, ten kolega Tomek to nie ja :)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 22:13 

qqiz A z ilu dawców był składany ten Golf :) ?

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 22:24 
Forumowicz

Zaczynam głupieć.. :niepewny:
To w końcu golf to taczka a e36 przy nim to S-klasa czy jak? Bo póki co ile osób tyle opinii :D

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 22:29 

Papa Smerf napisał(a):
Zaczynam głupieć.. :niepewny:
To w końcu golf to taczka a e36 przy nim to S-klasa czy jak? Bo póki co ile osób tyle opinii :D

Tak Golf to taczka :) Ja jeżdżąc trójką czuję się jakbym był kurierem :D Ale utrzymanie go jest baaardzo tanie. E36 jest wykonane i prowadzi się o niebo lepiej ale naprawy i części są znacznie droższe. Najlepiej pójdź do komisu i przejedź się jednym i drugim.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 23:16 
Pierwsze kroki

Qqiz wie co mowi, posluchaj go, bo potem bedziesz zalowal :) Zawsze mozesz tez zachipowac i mulem juz nie bedzie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1