GP-T1000 napisał(a):
qqiz napisał(a):
I właśnie przez ten "pewien dystans" powstają "polskie obozy koncentracyjne" czy "polska zbrodnia wypędzenia".
Mylisz pojęcia głupoty czy niewiedzy a dystansu do tego co było.
Dystans to jest kiedy się śmiejesz z reklamy z kibicami i kradzionym samochodem. Bo zawiera to ziarno prawdy i nabija się z realnych wad.
Co innego w ustach Brytyjczyka żart z jednym czołgiem i popłochem wśród Polaków.
Uważam, iż jest nie na miejscu.
Zresztą już wyżej wskazałem na różnice między celnym, ostrym dowcipem, a naciąganym żartem nie na miejscu,
GP-T1000 napisał(a):
A te polskie obozy to też troche rozdmuchane, ktoś zle sformułował zdanie i afera na całego rozdmuchana przez media bo przecież afery są źródłem pieniędzy dla TV zaraz po kataklizmach i innych tragediach. Były na polskiej ziemi i tak się powiedziało.
Nie wiem skąd skłonność do bagatelizowania tak istotnych pomyłek.
Jak nazwiesz kogoś mordercą, to nie wytłumaczysz się "tak mi się powiedziało". No bez jaj, postawienie Twego nazwiska przy jakiejś zbrodni byłoby Ci obojętne?
Dla mnie nie jest obojętne, czy ktoś zarzuca zbrodnię Holocaustu memu narodowi. Tym bardziej nie może to być obojętne rządowi!
GP-T1000 napisał(a):
Ale my cos mamy, jakieś kompleksy, nie czujemy się docenieni, nie wiem. Autostrad też nie budujemy toć po wojnie były uznawane za symbol III Rzeszy i tak nam zostało do dziś a Europa zapomniała.
Objawem kompleksów, to może być kładzenie uszu po sobie i machanie ręką na "polskie obozy koncentracyjne". Obrona swego dobrego imienia nigdy nie jest objawem kompleksów, a raczej poczucia własnej wartości.
To ludzie z kompleksami mówią, że deszcz pada, kiedy ktoś im pluje w twarz.
GP-T1000 napisał(a):
Francuzi nie rzucali się na Niemców, może tchórze, a może dobrze policzyli że nie mają szans, alianci ich wyzwolili a po wojnie prawie żadnych zniszczeń.
Czy tchórze czy wyrachowani cynicy, to raczej jest to powód do wstydu niż dumy. Niezależnie od przyczyn z jakich zignorujesz jakiekolwiek, nawet małe zło, powinieneś się tego wstydzić.
Absolutnie dotyczy to Francuzów, którzy z zorganizowany sposób, jako naród, pakowali swoich współobywateli pochodzenia żydowskiego w wagony jadące do obozów zagłady.
GP-T1000 napisał(a):
Schowajmy swoją dumę którą żyjemy od ponad 50 lat i weźmy się do roboty by Polska była lepsza anie na każdym kroku rozpamiętywać to co było i jak walczyliśmy. Bo jak trzeba to potrafimy a nie teraz gnijemy od 50 lat

A co ma piernik do wiatraka?
Czy mając w głowie wiedzę o wrześniu 39, o Auschwitz czy blamażu naszych aliantów trudniej buduje się autostrady???
No bez jaj!
Wiedza i pamięć nigdy nie jest balastem, przynosi same korzyści. A grzech niepamięci jest jednym z poważniejszych, jakie narody mogą popełnić! Zresztą zawsze się to czkawką odbija, a historia ma na to milion dowodów!