BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 21:18 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 44
Posty: 13996
Lokalizacja: Ostrów Maz.
Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
słodka jest, może dlatego

robię w takich proporcjach: 0,5L spirytu, 0,5kg cytryn, 0,4 kg cukru

_________________
http://firmaorchidea.pl
http://www.zajazdpodsosnami.pl
http://www.chodowiak.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 21:27 
Kucharz napisał(a):
0,4 kg cukru

sporo cukru - to ta druga proporcja z mojego przepisu (3/4) nie próbowałem jej zawsze robię na 2/3. Nie robi sie "ulepek" ? Dobra jest? Muszę spróbować.

OD siebie dodam jeszcze taki przepis. Polecam Ci bo trunek jest świetny!

Kod:
Skład:
50 dag śliwek suszonych bez pestek
15 dag suszonych fig
1l wódki
0,50l spirytu
0,25l wody
szklanka miodu
10 ziaren kawy (rozłupanych)
3 cm laski wanilii

figi, sliwki (umyte i pocięte), wanilie i kawę zalewamy spirem , macerujemy około 4 tygodnie. Odlewamy spir rozpuszcamy w nim miód dolewamy wódkę i wodę. Po 3-4 dniach trunek do picia :) jest idealny!


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 21:32 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 44
Posty: 13996
Lokalizacja: Ostrów Maz.
Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
no trochę jest ulepek, ale ja lubię na słodko

i ja wywalam skórę z tym białym, żeby nie było goryczki

sam miąższ podgrzewam z cukrem, aż się zrobi dżem, zalewam spirytusem i na 12 dni odstawiam

_________________
http://firmaorchidea.pl
http://www.zajazdpodsosnami.pl
http://www.chodowiak.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 21:37 
Kucharz napisał(a):
sam miąższ podgrzewam z cukrem, aż się zrobi dżem, zalewam spirytusem i na 12 dni odstawiam

o widzisz takiego przepisu nie znałem. Spróbuję niedługo :D

tutaj zabutelkowana cytrynóweczka i śliwkówka :]
Obrazek
greenshot download

niedługo będę się zabierał za domowy browarek :hyhy: piłem u kumpla - z@jebi$ty! :piwo:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 22:23 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 12
Posty: 1287
Lokalizacja: Łańcut
Kod silnika: M54B22
Garaż: E46 320i
Smokin napisał(a):
Kucharz napisał(a):
sam miąższ podgrzewam z cukrem, aż się zrobi dżem, zalewam spirytusem i na 12 dni odstawiam

o widzisz takiego przepisu nie znałem. Spróbuję niedługo :D

tutaj zabutelkowana cytrynóweczka i śliwkówka :]
Obrazek
greenshot download

niedługo będę się zabierał za domowy browarek :hyhy: piłem u kumpla - z@jebi$ty! :piwo:



Elegancko, zielony trunek - zielone etykietki :P Czerwony - czerwone nakrętki i banderolki


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 22:46 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 34
Posty: 8590
Lokalizacja: Lublin
Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Że ja tego tematu wcześniej nie widziałem! :rotfl:

Smokin, Dawaj na PW! :hyhy:

Od siebie jedynie mogę dodać, że robie ..ujowy wybuchowy, bimber.

_________________
"Nie sztuką jest zwrócić uwagę swoim autem spojlerami i laminatami, sztuką jest zrobić to bez nich"
Obrazek
Był: 93' E36 Sedan 316i Calypsorot Metallic - Bimbrowóz (2009-2012)
Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 22:49 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 36
Posty: 15835
Lokalizacja: Gdynia
Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Dżordż - chyba stracisz tytuł :hyhy:

_________________
Piszę jak jest.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników


Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 22:52 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 34
Posty: 8590
Lokalizacja: Lublin
Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
:luka: :luka: :luka:

_________________
"Nie sztuką jest zwrócić uwagę swoim autem spojlerami i laminatami, sztuką jest zrobić to bez nich"
Obrazek
Był: 93' E36 Sedan 316i Calypsorot Metallic - Bimbrowóz (2009-2012)
Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 22:53 
Dżordż napisał(a):
Smokin, Dawaj na PW! :hyhy:

poszło :cwaniak:



Góra
  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 23:09 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 34
Posty: 8590
Lokalizacja: Lublin
Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Jako wielki koneser wyrobów własnych a w szczególności bimbru, pragnę oświadczyć, że wychodzę z podziemia i udowodnię wraz ze Smokin, Polsce i temu forum co we dwóch potrafimy!

Bracie 23 lata Cię szukałem!
:rotfl:

Trwają już rozmowy na PW.
Na ogólnopolskim spocie bmw-sport jak dobrze pójdzie zrobimy budkę, punkt bimbropoju!

_________________
"Nie sztuką jest zwrócić uwagę swoim autem spojlerami i laminatami, sztuką jest zrobić to bez nich"
Obrazek
Był: 93' E36 Sedan 316i Calypsorot Metallic - Bimbrowóz (2009-2012)
Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 11 marca 2014, 08:14 
Dżordż napisał(a):
pragnę oświadczyć, że wychodzę z podziemia i udowodnię wraz ze Smokin, Polsce i temu forum co we dwóch potrafimy!

oficjalnie destylujemy wodę do koncentratu płynu chłodniczego :hyhy:

Dzikus napisał(a):
zobaczymy kto lepszy pędzi, podejmuje wyzwanie :P

:ok:

Proponuję zmienić nazwę tematu na bardziej poetycką np "pędzę przez życie" :rotfl: albo "dokąd tak pędzimy" :rotfl: :rotfl: :rotfl:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 11 marca 2014, 09:11 
Offline
Zacna persona forum

Wiek: 39
Posty: 1721
Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Ja z ojcem pędzę cytrynówkę i lepsze to od tych sklepowych wynalazków :) Mocy ma ok 50 %.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 11 marca 2014, 10:51 
Offline
Uzależniony od forum :)

Wiek: 42
Posty: 6404
Lokalizacja: Radom
Moje BMW: E90 2.0d
Kod silnika: M47N2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119539 BMW E39
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=164448 AUDI 80
Ty no Smokin, stałes sie moim (z reszta chyba nie tylko) mentorem,swojego czasu tez zajmowałem sie wyrobem wina,ale straciłem motywacje i sens i od 3 lat zastoj :/ nieźle wyglądaja te Twoje wyroby,ciekaw jestem tego piwa bo słyszałem że piwo najciężej zrobić

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 11 marca 2014, 12:14 
yogi7456 napisał(a):
ciekaw jestem tego piwa bo słyszałem że piwo najciężej zrobić

faktycznie z browarem jest sporo zabawy ale efekt mega satysfakcjonujący. Swoje piwko jest przepyszne - zakosztowałem u kumpla i stwierdziłem, że muszę mieć swoje! :piwo:
jeśli chodzi o wina Ja co roku schemat mam taki:
- zimą robię ryżowego wermutha (co rok staram się coś zmieniać ilość przypraw , proporcje ziół)
- lato winko malinowe (malina musi słodka ewentualnie półsłodka)
- jesień aronia i winogrono (białe i czerwone wytrawne i półsłodkie)

wszystkie wina jak skończą pracować butelkuję , dodaję etykietę jakie to wino i jaki rok i na półeczkę do piwnicy :hyhy: i tak się zbiera :) ogromną satysfakcją dla mnie jest odkorkować sobie i wypić swoje pięcioletnie winko :)

Naleweczki też robię cały rok ;) rodzynki, sliwki, mieta, cytrynowka, pigwówka, wisniowka itd itp :hyhy:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 11 marca 2014, 15:42 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 33
Posty: 103
Lokalizacja: Koło
Moje BMW: e46
Kod silnika: M52TU B25
Garaż: było e36: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=64753
Dżordż jak coś to do tego bimbropoju mogę dorzucić też i swój bimberek by było większe zróżnicowanie dla kubków smakowych :D A poza tym jak każdy szanujący się szaman drożdży robię też cytrynówke, aroniówkę, wiśniówkę, likier jajeczny, kawówkę i parę innych kwasów by było czym nogi kosić :D

_________________
Bezpieczeństwo Moc Wygoda - BMW


Było e36 316i http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=64753&p=679164#p679164
Jest e46 323i http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=115487 :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 11 marca 2014, 20:02 
Offline
Zacna persona forum

Posty: 1140
Lokalizacja: Pfaffenhofen(PAF)
Smokin napisał(a):
Kucharz napisał(a):
sam miąższ podgrzewam z cukrem, aż się zrobi dżem, zalewam spirytusem i na 12 dni odstawiam

o widzisz takiego przepisu nie znałem. Spróbuję niedługo :D

tutaj zabutelkowana cytrynóweczka i śliwkówka :]
Obrazek
greenshot download

niedługo będę się zabierał za domowy browarek :hyhy: piłem u kumpla - z@jebi$ty! :piwo:

Smokin no jak Tyś mnie w tym momencie zaimponował :super:
Ja z kumplem robiliśmy pivo.Nie jest to trudne a pivko wysmienite.Niestety,za szybko się rozchodziło więc zaprzestaliśmy produkcji.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 11 marca 2014, 20:34 
greg27 napisał(a):
Smokin no jak Tyś mnie w tym momencie zaimponował :super:

hehe dzięki :) widzę, że temat nabiera wiatru w żagle :D u mnie w beczułce powoli przestaje "pykać" nastawik założony na noeych drożdżach Moskva Style :hyhy: podobno bardzo dobre :) będę miał niedługo wieczorek poetycki "pędzę przez życie" :hyhy:

później dodam film na YT z takiego wieczorku :hyhy:

Obrazek


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 11 marca 2014, 21:34 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 34
Posty: 8590
Lokalizacja: Lublin
Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Tak jak wspomniałem, jako koneser wyrobów własnych napiszę coś od siebie.
Na zimne, jesienno-ziomowe chłodne wieczory polecam naleweczkę z wiśni.

Receptura prosta: swój najlepszy spirytus od Palikota tj Polmos Lublin :hyhy:
Świeże lub mrożone wiśnie i 12 tyg leżakowania.
Bywały przypadki, że kobitki padały po słoiku wiśni będących na spodzie, nie pijąc specyfiku :rotfl:

Obrazek


Kiedyś na imprezy dużo robiło się Ice'óweczki.
Icó'wka czyli spirytusik z cukierkami (landrynki lodowe) Kolor i smak first class.

Obrazek

Obrazek

I chyba najbardziej oklepany i najbardziej popularny przeze mnie specyfik spirytusik z karmelem czyli Warzonka kryształówka po Lubelsku.
Który za sprawą smaku, mocy, koloru, łatwości klasuje go na pierwszym miejscu w moim zestawieniu :)

Obrazek

Smród w mieszkaniu niesamowity, ze względu na woń skrobi.
Receptura prosta: 50%wody, 50% Spirytusu, cukru wg uznania.
Smak/Kolor super, nawet kobitki chętnie piją ze względu na zawarty w nim karmel.

Ostatnio z baniaka 5L wyszło nam 12L specyfiku, czyli 24szt 0.5L butelek, reasumując kilka weekendów picia :rotfl:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
"Nie sztuką jest zwrócić uwagę swoim autem spojlerami i laminatami, sztuką jest zrobić to bez nich"
Obrazek
Był: 93' E36 Sedan 316i Calypsorot Metallic - Bimbrowóz (2009-2012)
Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 11 marca 2014, 21:47 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 44
Posty: 13996
Lokalizacja: Ostrów Maz.
Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
Ja bym więcej może specyfików produkował gdyby nie jedna rzecz: leżakowanie!

_________________
http://firmaorchidea.pl
http://www.zajazdpodsosnami.pl
http://www.chodowiak.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 11 marca 2014, 22:02 
Dżordż napisał(a):
specyfik spirytusik z karmelem

old school :ok: :hyhy: ja ten sposób też bardzo lubię ale dodaję jeszcze do butelki małą papryczkę chili :hyhy: grzeje podwójnie a smakuje niesamowicie :D

Kucharz napisał(a):
Ja bym więcej może specyfików produkował gdyby nie jedna rzecz: leżakowanie!


Może za mał robisz :hyhy: podwój ilości jedna niech idzie na przelew druga niech leżakuje :)

taki oto piękny bursztynoy kolor ma wino rodzynkowe
Obrazek
tutaj leżakowanie poszczególnych win :)
Obrazek

Obrazek
a tu 2 x ryzowe to wieksze jest mniej ziołowe , to mniejsze typowy bardzo mocny wermuth i ostatnie to czarna porzeczka (takie se)
Obrazek


upload


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 44 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL