BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Uwaga Pirat" - zachowanie policjantow
PostNapisane: 1 października 2010, 09:48 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Darek napisał(a):
ale zawsze mogl np zacząć manewr wyprzedzania na lini przerywanej , stwierdzić ze nie zdarzy wyprzedzić czy tez nie ma ku temu warunków i akurat schować sie z powrotem w kolumnie na skrzyżowaniu

Mogło tam też być przedszkole w przyszłości ;) Ja jednak zakładam że widzieli jak wyprzedzał na skrzyżowaniu. Poza tym możliwość to się stwierdza przed manewrem a nie w trakcie, zwłaszcza że kawałek drogi przed sobą widać.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 1 października 2010, 10:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Wykroczenie prawdopodobnie bylo...ale zachowanie milicjantow to juz troszke perfidia...mogli na miejscu sporzadzic protokol to na zlosc zabrali go na komende...chlopaki z milicji pozazdroscili chyba auta :wstyd: :wstyd: :wstyd:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 października 2010, 10:24 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Mysle ze BMW najmniej istotne tutaj bylo. Filmiku nie cofneli bo nic na nim widac nie bylo a wtedy gosc dalej by sie klocil. Wzieli go na komende bo liczyli ze bedzie mu szkoda tracic godzine i przyjmnie mandat. Generalnie to odmowic przyjecia mandatu sie nie oplaca. Kolega ktory jezdzi zawodowo opowiadal ze jego brata nagrali jak 170 jechal i chcieli wlepic 1000zl i 15 pkt. Mandatu nie przyjal, nastepnego dnia napisal pismo do sadu w ktorym przyznaje sie do winy i wyplakal sie tam za po insuline jechal, ma trudna sytuacje materialna itp. Ponoc dla sedziego to lepiej bo ogarnia kase za proces a sprawa jest zalatwiana ekspresowo bez zadnego posiedzenia skoro dobrowolnie poddaje sie karze. Dostal za to 300zl + koszty sadowe, w sumie bylo tego 500zl i obeszlo sie bez punktow. Wiem to z pierwszej reki wiec wyglada na ciekawy sposob. Teraz ten sam znajomy mial identyczna przygode ale mowil ze jeszcze nie przyszlo pismo z wyrokiem. Dam znac jak sie z nim spotkam i dowiem czy sposob dalej dziala :hyhy:

PostNapisane: 1 października 2010, 10:27 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Aha... Czyli pozamiatane i wszystko jasne.

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 1 października 2010, 11:05 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
ANDREW E36 napisał(a):
maaaad czyli policja może zamiast pisania wniosku do sądu normalnie zabrać nas odrazu na komendę w celu pisania zeznań . . . ?

Albo:
1) proponuje mandat
2) informuje, że zostanie skierowany wniosek do sądu
W przypadku odmowy mandatu - patrz pkt 2. Jak wniosek do sądu - mogą poprosić Cię o złożenie wyjaśnień, czy to od razu na komendzie, czy w późniejszym terminie.
Tomek napisał(a):
Ale po co im nagranie skoro widzieli kierowcę popełniającego wykroczenie?

Wiesz, no każdy dowód ma tam swoją wartość, zależy to od całokształtu okoliczności, a w niektórych zeznania samych policjantów mogą okazać się niewystarczające :-) Poza tym, jak jest nagranie, nie muszą latać po sądach :D No i jeszcze aspekt psychologiczny - pokazujesz gościowi film, na którym wyraźnie widać, że wyprzedza na ciągłej, no to raczej mało kto jeszcze polemizuje wtedy.

One redline a day keeps a mechanic away.

Ostatnio edytowano 1 października 2010, 11:08 przez maaaad, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 października 2010, 11:08 

Moje BMW: e39
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ja niestety nie naleze do fanow tego programu- wrecz przeciwnie. Nie lubie gdy policjanci pokazuja swoja wyzszosc- w tym przypadku w raczej nieudolny sposob. Klamstwa kierowcy tez na wiele sie nie zdaja. Mimo to wladza powinna zachowywac dystans i odnosic sie do kazdego obywatela z szacunkiem- szczegolnie ze w tym przypadku wykroczenie moglo zostac popelnione przypadkiem- przez nieuwage lub z koniecznosci po rozpoczeciu manewru. W tym przypadku wyglada to na naduzywanie wladzy- spokojnie obeszlo by sie bez jechania na komende.

PostNapisane: 1 października 2010, 11:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Darek napisał(a):
ale zawsze mogl np zacząć manewr wyprzedzania na lini przerywanej , stwierdzić ze nie zdarzy wyprzedzić czy tez nie ma ku temu warunków i akurat schować sie z powrotem w kolumnie na skrzyżowaniu

tutaj sie klaniaja przepisy ruchu drogowego, ktore wyraznie mowia, ze to kierowca musi sie upewnic czy manewr wyprzedzania zrobi bezpiecznie i w odpowiednich warunkach. To, ze zaczal wyprzedzac na przerywanej niestety nie ma zadnego znaczenia.

Co do samej sprawy nie wiem czemu sie dziwicie?!
Facet wyprzedzal na skrzyzowaniu, znaki podobno przed skrzyzowaniem staly. Policja zaproponowala, ze pokaza mu znaki to sie nie zgodzil. Aby ukarac kierowce mandatem, nie trzeba niczego nagrywac. Wystarczy naoczna "rejestracja" Policji popelnianego wykroczenia i to jest podstawa do zaproponowania mandatu. Jezeli kierowca sie nie zgadza, sad bedzie rozpatrywal kto mial racje na podstawie zebranych dowodow (zezniania kierujacego, policji, swiadkow i innych).
Nie odtworzyli nagrania, poniewaz w danym momencie rejestrator nie nagrywal obrazu. Jednak nagrania z tvn beda mogly byc dowodem w sprawie.
Obawiam sie, ze pan prawnik niestety sie nie wybroni przed sadem :]

Troche zdziwilo mnie to natychmiastowe przesluchanie na komendzie.

PostNapisane: 1 października 2010, 11:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
Piotrek napisał(a):
ktore wyraznie mowia, ze to kierowca musi sie upewnic czy manewr wyprzedzania zrobi bezpiecznie i w odpowiednich warunkach. To, ze zaczal wyprzedzac na przerywanej niestety nie ma zadnego znaczenia.

zle mnie zrozumiales,
zaczął ale przerwał manewr i schował sie w kolumnie

PostNapisane: 1 października 2010, 12:33 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Piotrek napisał(a):
Jednak nagrania z tvn beda mogly byc dowodem w sprawie.
Obawiam sie, ze pan prawnik niestety sie nie wybroni przed sadem

właśnie zastanawiam się jak to z tym jest, czy nagranie organu(instytucji) nieupoważnionego do ścigania i karania i nie mającego praw np policji- w tym przypadku TVN- mogą być podstawą do ukarania. bo to w sumie tak, jakbym sobie założył kamerę w aucie i jak zarejestruje jakieś wykroczenie to wysyłam na policję w celu ukarania. a tak chyba nie można, nie?

Pozdrawiam ;)

Ostatnio edytowano 1 października 2010, 12:49 przez I am 5, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 października 2010, 12:48 

Ano można. Patrz filmiki na YT, gdzie popełniane są jakieś wykroczenia. Można je wykorzystać jako dowód.

PostNapisane: 1 października 2010, 13:15 

Frajerzy i tyle,trafili na konkretnego goscia i sie pogubili.Byli chyba bardzo pewni siebie,ze gosc bez szemrania podkuli ogon i przyjmie mandat a tu zonk.Tez bym nie przyjal jak by nie pokazali nagrania.

PostNapisane: 1 października 2010, 13:21 

hehe, dobre :)

PostNapisane: 1 października 2010, 13:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Panowie nie róbcie z siebie większych pajaców niż ten gość.
Wyprzedzał na skrzyżowaniu, podwójnej ciągłej i martwym polu stworzył bardzo duże zagrożenie nie ma czegoś takiego jak kończenie manewru na podwójnej ciągłej to jest już złamanie przepisów mamy się zmieścić i tyle. Tym bardziej,że tam było oznakowane skrzyżowanie więc znaków i pionowych i poziomych miał dużo. Gość udaje debila bo jest prawnikiem i wybronił by się z tego gdyby nie fakt,że mimo wszystko nagranie TVNu jest ewidentnym dowodem jego winy. A,że zabrali go na komisariat to dobrze mają do tego prawo niech Debile tacy jak on nie myślą,że są bezkarni i mogą narażać niewinnych ludzi na drodze bo są prawnikami.

Linia obrony i sprawa wygląda tak:
Gość udaje,że nie wie nie zauważył nie przyznaje się nic takiego nie pamięta ma prawo nie pamiętać. (znajomość prawa podpowiada mu takie tłumaczenie)
I tu policjant musi mu udowodnić wykroczenie co wcale nie było by takie proste bo rejestrator w radiowozie nie był włączony i mógł by się wybronić nawet na 99% by się udało ale nagranie TVN załatwi tu sprawę.

PostNapisane: 1 października 2010, 13:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
Może nie na temat, ale mnie mam takie pytanie: co jeśli na 2 pasmowej drodze będzie jechał 1 samochód prawym pasem i lewym będzie jechał obok niego szybciej(czyli go wyprzedzał) i policja mierząc do tego z prawego pasa, powiedzmy złapie prędkość tego z lewego pasa, który jechał szybciej, a zatrzyma tego z prawego pasa, który jechał przepisowo/ Pytam bo taka sytuacja spotkała mojego ojca i odmówił przyjęcia mandatu. Dziwi mnie trochę takie łapanie na radar na takiej drodze (dwupasmowej). Skąd ja mam wiedzieć, że to jest moja prędkość, a nie tego który w tym samym momencie jechał obok mnie lub 10 sekund wcześniej?

Jeżeli chodzi o ten program to mogę go obejrzeć czasem, ale na wyciszeniu, bo narrator cokolwiek byś powiedział, zawsze doda swój debilny komentarz.

PostNapisane: 1 października 2010, 14:04 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
barteke36, czyli na nagraniu podczas pomiaru wyprzedzali Twojego ojca (lub też poprostu jechali szybciej niż on) jadąc za innym samochodem i komu innemu chcieli dać mandat? Troche się to kupy nie trzyma :)

barteke36 napisał(a):
Skąd ja mam wiedzieć, że to jest moja prędkość, a nie tego który w tym samym momencie jechał obok mnie lub 10 sekund wcześniej?

Przecież na nagraniu widać za kim jadą.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 1 października 2010, 14:07 

Dobrze że odwieźli cwaniaczka na komende od razu :ok:

PostNapisane: 1 października 2010, 14:18 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
zle mnie zrozumiales,
zaczął ale przerwał manewr i schował sie w kolumnie

Dobrze zrozumialem, jezeli rozpoczal manewr i musial go przerwac tzn, ze nie upewnil sie czy mozesz go wykonac do konca. Pozatym co tu duzo gadac, schowal sie w kolumnie na skrzyzowaniu, linia ciagla i znaki byly. Wedlug mnie wykroczenie nie podlega dyskusji.

I am 5 napisał(a):
właśnie zastanawiam się jak to z tym jest, czy nagranie organu(instytucji) nieupoważnionego do ścigania i karania i nie mającego praw np policji- w tym przypadku TVN- mogą być podstawą do ukarania. bo to w sumie tak, jakbym sobie założył kamerę w aucie i jak zarejestruje jakieś wykroczenie to wysyłam na policję w celu ukarania. a tak chyba nie można, nie?

Dowodem moze byc nawet zdjecie satelitarne - sad dopiero bierze pod uwage ile taki dowod jest warty w sprawie.
Pozatym podstawa do ukarania nie jest film tylko to co widzieli policjanci. Film jest tylko dodatkowym argumentem, a czy nagrany zostal przez tvn czy przez policje to juz ma mniejsze znaczenie.

Co innego ma sie sprawa, jezeli polica zarzuci nam przekroczenie predkosci i nie bedzie w stanie tego udowodnic (odczytem z radaru, videorejestratora), wtedy mandatu bym nie przyjal.

Wedlug mnie dziwne (a raczej niespotykane) jest natychmiastowe zabranie na przesluchanie.
Bawiac sie juz w szczegoly jestem ciekawy czy jakis przepis pozwala kierujacemu pojechac na komende za radiowozem bez dokumentow. Przypomne, ze policja zabrala mu dokumenty i nie oddala przed przesluchaniem. W praktyce wiadomo jak to wyglada, a co na to teoria oraz przepisy?

PostNapisane: 1 października 2010, 14:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: E31 850i
Kod silnika: M70
nie dziwcie się to po prostu policja z Ostrołęki ja co nie pojadę swoim S600 to lezę na masce i trzepanie samochodu:/ paranoja!

PostNapisane: 1 października 2010, 14:35 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Hehehe na nagraniu widać jeszcze tylko podstawę do ukarania Policjantów przez przełożonego z racji próby wymuszenia przyznania się do winy/ nie dopełnienia obowiązków :) Pytanie czy wie Pan dlaczego Pana zatrzymaliśmy nie ma prawa nigdy paść bo to oni MUSZĄ nas poinformować dlaczego zostaliśmy zatrzymani do kontroli. Potem widać że sami wiedzieli że gówno mają nagrane i nic nie zdziałają i nie chcieli pokazać nagrania kierowcy tylko uzyskać przyznanie się do winy i żeby mieli na taśmie to że nie patrzy na znaki :) przez co po raz kolejny zostało złamane prawo bo odmówiono mu pokazania zapisu i to nie z powodu błędu technicznego sprzętu. Co tu dużo gadać kolejni dwaj niedo..... strażnicy texasu na naszych drogach.

PostNapisane: 1 października 2010, 14:53 
Przyjaciel forum

Bobby_Valentino napisał(a):
i nie chcieli pokazać nagrania kierowcy tylko uzyskać przyznanie się do winy i żeby mieli na taśmie to że nie patrzy na znaki :) przez co po raz kolejny zostało złamane prawo bo odmówiono mu pokazania zapisu i to nie z powodu błędu technicznego sprzętu.

gdzie w prawie jest taki obowiazek?
Przyznali sie, ze nie maja tego nagranego, dlatego mu nie pokazali.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1