BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 11:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Mandat za prędkość
PostNapisane: 20 października 2010, 19:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
Ja mam niezapłacone 4 mandaty na kwotę około 350 - 400 pln na tamten czas kiedy je dostałem, czyli jakieś 3lata z hakiem. Kilka razy przychodziły mi pisma od komorników o postępowaniu karnym czy jakoś tak ale od około roku, a może i więcej cisza i spokój, nie przychodzą mi żadne wezwania ani nic w ten deseń. I teraz sam nie wiem czy mi skarbówka to zabrała czy co czy może dali sobie spokój??? A jakoś nie chce sie mi lecieć do tego urzędu gdzie rezyduje komornik ;) i wypytywać co i jak z tymi moimi mandatami.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 października 2010, 19:59 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
BARNABA napisał(a):
tym bardziej iż owe wykroczenie się popełniło ;) trzeba zacisnąć zęby i płacić, :|

Takie i ja mam zdanie :cwaniak:
KotSylwester napisał(a):
Vanduch, Ciekawe stwierdzenie z tym dziadem, patrząc na Twój awatar :D

Dziad ale dziad honorowy :P i ma wózek biemdablju :hyhy: :D
A tak na poważnie to już od kilku ładnych lat zmieniłem podejście do sprawy z policją i mandatami, zawsze przyjmuję je z uśmiechem i otwarcie mówię, że mnie przechytrzyli, dziś to oni wygrali, że ja dzisiaj jestem frajer bo dałem się namierzyć :rotfl: i w związku z powyższym otrzymuję mandat z najniższą możliwą kwotą do zapłaty :ok:
To też pewnie jest związane z tym, że inaczej policja podchodzi do "małolatów" (bez urazy oczywiście... ;) ), dla mnie zazwyczaj to oni są małolatami bądź w podobnym wieku, więc z pewnością rozmowa wygląda tak jak wygląda :)
Przejścia za czasów małolata miałem z nimi różne począwszy od nieprawnie zabranego prawa jazdy za :piwo: i wynik 1.0 promila na ich celowo zastosowanym uszkodzonym alkoteście (tak się kiedyś nazywał jeden z mierników allkoholu, który po papierosie wskazywał 0.6 promila i więcej), na badaniu krwi miałem 0.00, po zwykłe spotkania z policją ale np. 3 razy jednej nocy z tymi samymi policjantami i potrójne dmuchanie w alkomat, na zatrzymanie przez policjantów, którzy chcieli mi wmówić zawyżoną (czyjąś :wsciekly: ) prędkość na suszarce i jakoś w tych sytuacjach wychodziłem obronną ręką i teraz to się mogę pośmiać z takiego zachowania niekompetentnych funkcjonariuszy...

PostNapisane: 23 października 2010, 07:42 
Zacna persona forum

siem - a ja powiem tak -przepisy sa po to by je respektowac -jesli ktos swiadomie je lamie niech buli - a nie wyraza tu zale ze musi zaplacic 300-400 zl - jak sie podejmujeto ryzyko to sie placi i juz -pzdr

PostNapisane: 23 października 2010, 08:52 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Szkoda ze w PL dziure w drodze naprawia sie stawiajac ograniczenie predkosci.

PostNapisane: 23 października 2010, 11:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
Z tego co mówił mi komornik to po 3 latach jeśli nie ściągną to mandat przepada. Ja miałem 800 zł mandatu z Urzędu Celnego, jak tylko wynykali moje zarobki to zaraz ściągneli 8 stów z wypłaty+200 dla komornika :cenzura: . I też pisałem odwołania, że ja biedny student i takie pierdoły. Po 2 tygodniach dostałem odpowiedź: płacić-nie gadać!!! A sędzie który się podpisał pod tym uzasadnieniem zamknął kilku moich kumpli :cool:
Teraz przyszedł tysiąc za mandaty drogowe i wpłacam po 50 dych i finito.

Teraz to nóżka z gazu, CB na dach i kultura na drodze :ok:

PostNapisane: 23 października 2010, 11:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
ded napisał(a):
stawiajac ograniczenie predkosci.

znam gościa, który produkuje takie znaki, robi bardzo duże pieniądze i codziennie dziękuje Bogu za idiotycznych urzędników w polskim systemie biurokratycznym :rotfl:
Po co kłaść asfalt za milion jak można kupić znak za kilka stówek i będą jeździć wolniej :hyhy:

PostNapisane: 23 października 2010, 12:13 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Owad napisał(a):
czyli jakieś 3lata z hakiem

Przedawnione.
W każdym przypadku egzekucji należności z tyt. mandatu organ egzekucyjny jest obowiązany zawiadomić dłużnika, czy to zajmuje środki na koncie, czy wynagrodzenie za pracę, czy też np. wierzytelność (np. zwrot podatku).
Chyba że np. nie odbierałeś korespondencji ze skarbówki albo ktoś z domowników Ci nie doręczył takowego zawiadomienia :x

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 23 października 2010, 22:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
maaaad napisał(a):
Owad napisał(a):
czyli jakieś 3lata z hakiem

Przedawnione.
W każdym przypadku egzekucji należności z tyt. mandatu organ egzekucyjny jest obowiązany zawiadomić dłużnika, czy to zajmuje środki na koncie, czy wynagrodzenie za pracę, czy też np. wierzytelność (np. zwrot podatku).
Chyba że np. nie odbierałeś korespondencji ze skarbówki albo ktoś z domowników Ci nie doręczył takowego zawiadomienia :x

kurde jakoś nie chce sie mi wierzyć że mam tyle szczęścia i nie bede musiał płacić tym złodziejom.....zobaczymy co czas przyniesie, ale mam nadzieje że będzie tak jak piszesz :rotfl:

PostNapisane: 24 października 2010, 21:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 316iT
Kod silnika: N42B18A
Witam Wszystkich!

Mandat karny wystawiony przez policję przedawnia się po 3 latach od dnia jego wystawienia - po tym terminie otrzymuje się pismo informujące o umorzeniu post egz z tytułu jego przedawnienia. Generalnie po 5 latach przedawniają się np podatki.
Do tego czasu skarbówka (inspektor/poborca skarbowy bądź też komornik sądowy - to zależy kto prowadzi postępowanie) stara się wyegzekwować należność poprzez różne zajęcia - kont, wynagrodzenia za prace, zwrotu podatku itp.
Od mandatu nie ma odsetek! Są jedynie koszty egzekucyjne i wynoszą one:
1% wartości dochodzonych należności (nie mniej niż 1,40 zł - opłata manipulacyjna)
i koszty za skuteczne zajęcie - 4 lub 5 % wartości. Gdy poborca skarbowy ściąga to 5%.

Pozdrawiam

PostNapisane: 26 października 2010, 01:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: 740i, M3
Mi po kilku miesiącach ściągnęli z konta bankowego. I tutaj taka mała rada dla Was - jeśli przyjdzie pismo, że macie stawić się w US i zapłacić mandat w ciągu 7 dni inaczej zablokują konto / ściągną pieniądze sami to nie ma co się trudzić wizytą w US. Ja pojechałem, zapłaciłem 200zł + jakieś odsetki a tydzień później mi ściągnęli tą samą kwotę z konta. Jakie było tłumaczenie? Ich komunikacja z bankami działa zbyt wolno by mogli je powiadomić o tym, że należność została już przeze mnie uregulowana :wstyd:

Aha i jeszcze bank sobie odciągnął 30zł prowizji za to. Kilka dni później zmieniłem bank.

PostNapisane: 26 października 2010, 17:58 

Kod silnika: BCY+
No tymi mandatami to różnie bywa...

Ja wracałem z nad morza o 2 w nocy i mnie złapali w jakiejś pipidówie. Pała była taka, że powiedział żebym się nawet nie tłumaczył... Poszedł wypisał i olał temat... 2 w nocy... Czy to normalnie? :wstyd: A miejscowość 4 domy na krzyż :looka:

Ale czasem też człowiek sobie za bardzo pozwoli i pech będzie chciał że złapią :/ :dontgetit:

PostNapisane: 26 października 2010, 19:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 316iT
Kod silnika: N42B18A
Hej

Cytuj:
I tutaj taka mała rada dla Was - jeśli przyjdzie pismo, że macie stawić się w US i zapłacić mandat w ciągu 7 dni inaczej zablokują konto / ściągną pieniądze sami to nie ma co się trudzić wizytą w US

Skarbówka nie wysyła pism informujących, że jeśli się nie zapłaci w ciągu 7 dni to dokonają zajęcia np rachunku bankowego. Po prostu jeśli posiadają dane nt rachunku to go zajmują i już.
Dokonując takiego zajęcia, oprócz pisma kierowanego do banku, urząd wysyła je również do zobowiązanego, informując go o dokonaniu zajęcia. I to jest pewnie to pismo, o którym piszesz.

Cytuj:
Ja pojechałem, zapłaciłem 200zł + jakieś odsetki a tydzień później mi ściągnęli tą samą kwotę z konta. Jakie było tłumaczenie? Ich komunikacja z bankami działa zbyt wolno by mogli je powiadomić o tym, że należność została już przeze mnie uregulowana :wstyd:

Płacąc za mandat w urzędzie (co jest tańszym rozwiązaniem niż realizacja zajęcia przez bank, gdyż odpadają opłaty bankowe, które są wyższe niż koszty egzekucyjne urzędu) na miejscu dostajemy uchylenie tego zajęcia. Możemy się zobowiązać że egzemplarz dla banku sami dostarczymy i będziemy mieć od razu wolne konto od egzekucji, a najlepiej w urzędzie podać nr faxu naszego banku aby sami wysłali uchylenie.

Pozdrawiam

PostNapisane: 27 października 2010, 00:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
harnas621 napisał(a):
siem - a ja powiem tak -przepisy sa po to by je respektowac -jesli ktos swiadomie je lamie niech buli - a nie wyraza tu zale ze musi zaplacic 300-400 zl - jak sie podejmujeto ryzyko to sie placi i juz -pzdr

i tu bym sie spieral .. bo w BMW jezdzi sie tak ze nie czoc tej predkosci wiec o jakiej swiadomosci mowimy ? ;)

obwodnica swiebodzic -droga walbrzych swidnica ,2 pasy w jednym kierunku (zawsze 90km/h) wiec jade 120km/h widze radiowoz w krzakach -mysle na obwodnicy nie zatrzymaja ,nagle ograniczenbie do 50km/h zwalniam i mysle ufff ... mylielem sie ...2 tyg pozniej do domu przyjechal radiowoz po to by wreczyc zdjecie z fotoradaru i kwitek -10pkt i 600zl :kwasny:

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 27 października 2010, 00:50 
Naczelny bimbrovnik

DaRo25 napisał(a):
bo w BMW jezdzi sie tak ze nie czoc tej predkosci wiec o jakiej swiadomosci mowimy ?

Oczka zdrowe ma? Sprawny prędkościomierz też? :D No, to nie mam więcej pytań :D

PostNapisane: 27 października 2010, 14:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: F11
Obrazek
odezwałem się w temacie i frajerstwo sobie przypomniało :rotfl:
ale jak mówcie został mi roczek i się przedawni :cwaniak:
nie mają mi czego zająć bo nie mam nic taki dobrobyt w kraju...

PostNapisane: 27 października 2010, 14:33 

mile_end, mandaty sie przedawniają po 10 latach.

PostNapisane: 27 października 2010, 14:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: F11
http://prawo.gazetaprawna.pl/porady/247 ... atach.html
no to już sam nie wiem? i tak nie mam z czego zapłacić studiuje w końcu :P
jutro mam wizytę wiec się zapytam co i jak chyba ze nie dam rady wstać tak wcześnie...
poza tym dostałem nauczkę już teraz wiem jak nie zapalenie świateł powoduje niebezpieczeństwo i jak jest nie odpowiedzialne i szczeniackie myślę że to się najbardziej liczy a nie grzywna pieniężna

PostNapisane: 27 października 2010, 18:05 
Naczelny bimbrovnik

KotSylwester, no jednak jestem zdania, że po trzech :-P Po 10 latach to przedawniają się co do zasady zobowiązania cywilnoprawne, a to inna baja jest :-)
Cytuj:
Orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata.

Kodeks wykroczeń, art. 45 par. 3.
Mandat uprawomocnia się z chwilą przyjęcia.
mile_end, obawiam się, że jeśli już sobie przypomnieli, to spróbują pociągnąć temat do końca... Obym się mylił ;-)

PostNapisane: 27 października 2010, 22:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
maaaad napisał(a):
DaRo25 napisał(a):
bo w BMW jezdzi sie tak ze nie czoc tej predkosci wiec o jakiej swiadomosci mowimy ?

Oczka zdrowe ma? Sprawny prędkościomierz też? :D No, to nie mam więcej pytań :D

no jasne ze tak ..ale ... mimo to to i tak ciezko wyczuc OGROMNA predkosc w BMW :rotfl: :rotfl:

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 28 października 2010, 15:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
DaRo25 napisał(a):
harnas621 napisał(a):

i tu bym sie spieral .. bo w BMW jezdzi sie tak ze nie czoc tej predkosci wiec o jakiej swiadomosci mowimy ? ;)

obwodnica swiebodzic -droga walbrzych swidnica ,2 pasy w jednym kierunku (zawsze 90km/h) wiec jade 120km/h widze radiowoz w krzakach -mysle na obwodnicy nie zatrzymaja ,nagle ograniczenbie do 50km/h zwalniam i mysle ufff ... mylielem sie ...2 tyg pozniej do domu przyjechal radiowoz po to by wreczyc zdjecie z fotoradaru i kwitek -10pkt i 600zl :kwasny:

nie mogło przyjść za przekroczenie prędkości 600zł, co najwyżej max 500zł. chyba że gadał stryjek jeszcze przez telefon :)

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1