Morfii napisał(a):
Jeśli mydli to wina obiektywu... i się go nie kupuje

inna kwestia to taka że dużo osób nie potrafi kupić "ostrego" obiektywu... i potem pitolą

zapraszam na forum canona... tam ludzie mają trochę inne zdanie o tym tamronie (a test robiony na nikonie)

może dla tego że kupują "ostre i nie mydlane" obiektywy

To że Twój robi dobre zdjęcia tylko kwestia tego że trafiłeś na dobry ostry obiektyw

jest dużo takich przykładów... ja mam najprostszego kita przy canonie i o dziwo nie ma problemów z AF, ostrzeniem i mydleniem

może fart?

i chyba trzeba dodać że na to wygląda... bo sporo obiektywów trafia się nie ostrych i mydlących

jedyna rada to sprawdzać przed kupnem

To nie jest kwestia tego, ze trafilem na dobry obiektyw, podejrzewam, ze gdybys dal mi 10 obiektywow Nikona tego samego typu, to rezultaty bylyby bardzo zblizone, inaczej jednak byloby w przypadku Tamrona. Na tym polega roznica w kontroli jakosci (co tez przeklada sie na cene).
Morfii napisał(a):
PS.
Tamron 18-270 ponoć też bardzo dobry i nie drogi

a i nagrodę otrzymał

Dobrze, w takim razie trzymaj sie niedrogich Tamronow, a pozwol, ze ja pozostane jednak przy swoim zdaniu i nie bede wmawial sobie, ze obiektyw kupiony za 1/4 ceny obiektywu produkcji Nikona lub Canona jest z nim identyczny jakosciowo.
Morfii napisał(a):
Najlepszym rozwiązaniem do C jest stałka 50 f1,8 za 400zł

ale do tego trzeba dorosnąć i zrozumieć co nam potrzeba...

ja osobiście teraz kupiłbym tańszą puszkę i lepszy słoik

no ale cóż.. już tego nie zmienię

A jak Twoje przygotowania do fotografii slubnej? Bo cos temat umarl, a zaczynasz wypowiadac sie jak ekspert od fotografii? Moze masz juz jakies foty, ktorymi moglbys sie pochwalic?

Jasne 50mm 1.8, albo lepiej 1.4 to swietny obiektyw, ale tez nie jest tak uniwersalny jak tele. A na pewno juz nie ma sensu kupowac go jako jedyny obiektyw