ULLISSES napisał(a):
W lecie przy normalnych cenach LPG zrobienie 100km za 20 PLN to nie był żaden wyczyn. Przy obecnych cenach i pogodzie jest gorzej, ale ponad 400km za 100 PLN nadal robi. I nie mówię tu o machaniu jednorazowo ponad 50km, lecz o dojazdach do pracy jakieś 12km w czym 4 ostatnie przez miasto, czyli 3 krzyżówki po drodze oraz 3km prostej, na której jeżdżą L-ki magiczne 40km/h.
Ostatnio zatankowałem za 100 PLN (butla duża więc nie było do pełna) i wyzerowałem licznik. Obecnie mam na liczniku 260km i niedawno (20-30km temu) zaświeciła się czerwona kontrolka rezerwy, czyli (w przypadku tej instalacji) jakieś 200km jeszcze zrobi.
Tak, spalanie wychodzi około 8 litrów na 100km (+/- 0.5 litra w zależności od pory roku, długości przejazdów i wagi buta).
Jeśli chodzi o ceny samochodów, to znajoma jakieś 4 miesiące temu wyrwała Vectrę B 2.2 benzyna 2002 rok sedan (klima, skóra, automat) za równe 10 tysi. Oczywiście po negocjacjach i nie igiełka. Do malowania są obydwa zderzaki, przy czym tylny nadaje się także do małego klejenia lub (jak ktoś jest pedantem) do wymiany. Poza tym jakieś drobiazgi jak centralny w jednych drzwiach itp.
Przy obecnych cenach i porze roku to z 8zł na 100km to będzie PB na odpalanie i nagrzew, do tego z 11l lpg w mieście, cena LPG to 2.6. Mamy zatem koszt 100km na poziomie 36 - 37zł. TDS niech spali w mieście nawet te 10l, to mamy 45zł. Porównuję tutaj manual do manuala. Faktycznie 2x drożej jak w mordę strzelił.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników
Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...