BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 21:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dobór odpowiedniego wzmacniacza
PostNapisane: 20 marca 2011, 21:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 90 325i,Z 3 1.9i
Zdzira 850I napisał(a):
Sorry, że jestem upierdliwy ale do polskich kolumn polski wzmacniacz kup radmora lub diore ale wskazanie na radmora to był high-end tamtych czasow
Nie jesteś upierdliwy,ale jeśli się nie ma za dużo floty na drogi sprzęt,trzeba się zadowolić tańszym ale również bardzo dobrym hifi :ok:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 marca 2011, 21:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Jak masz do mnie niedaleko to wpadnij posłuchasz sprzetu obejrzysz auto 2 korzysci :))))

PostNapisane: 20 marca 2011, 21:50 
Zacna persona forum

No trochę daleko,ale dzięki za zaproszenie :) Chętnie bym posłuchał bo jestem pokopanym audiofilem :ok:

PostNapisane: 20 marca 2011, 23:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Radmor uchodzi za sprzęt, który grał najlepiej ze wszystkich Polskich wzmacniaczy :).

PostNapisane: 21 marca 2011, 03:15 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
iroonhide napisał(a):
Wzmacniacz powinien mieć 2 razy więcej mocy niż mają kolumny, a nie 2 razy mniej. Ponieważ ma większy zapas mocy i czyściej gra i w pełni wykorzystasz kolumny. Oczywiście nie musisz wtedy słuchać na cały regulator tylko powiedzmy ze na połowie skali głośności.
Pozdro.

Dobrze gada.
Zdzira 850I napisał(a):
Tak wzmacniacz nie daje rady na skali głośności od 0 do 10 przy max basach przy 3.5 kolumny umieraja i zaczynaja charczec :)

Niestety źle gadasz, albo ja Cie nie zrozumiałem. Kolumny NIE umierają, wzmacniacz nie daje rady!
Altusy mają bardzo duże i cieżkie membrany. potrafią zagrać mocno, lecz w świecie audiofilskim są bezwartościowe. Aby ruszyć tak wielkie membrany potrzeba dużych prądów, a co za tym idzie dużych mocy. Choć sam mam też sentyment do radmora (gra bardzo ciepło i basowo), to jego wydajność prądowa nie jest zbyt duża, a dokładnie rzecz biorąc jest żenująco mała. Dlatego ździra > jestem w stanie iść o naprawdę dużego browara, że harczy Ci wzmacniacz, a co potrafią Twoje kolumny, to nawet nie wiesz.
No ale to jeszcze nie koniec tematu: iroonhide napisał bardzo mądrą rzecz, o której wie niewielu. Wzmacniacz powinien przerastać mocowo kolumny, a im większe przetworniki, tym zapas mocy powinien być większy. Jeżeli bezwładność membrany przewyższa możliwości prądowe ampka na zaciskach kolumn pojawia się obcięty sinus czyli prostokąt. Przebieg prostokątny na zaciskach jakiegokolwiek głośnika to najprostrza droga do spalenia go. Zjawiska są trudne do opisania, ale to coś na kształt tego, jakbyśmy chcieli przebiegiem prostokątnym 50Hz zasilić silnik (a)synchroniczny.
Powstaje tutaj taki paradoks, że wzmacniaczem 10watowym prędzej zjaramy 80watowy głośnik, niż wzmacniaczem 100watowym.

Reasumując: radmor ze względów kolekcjonerskich oraz do cichego grania bez harczenia będzie OK (ale i tak tylko dla pary tych kolumn, bo 4szt to na pewno on nie wysteruje jak należy). Jak chcesz kolego poruszyć niebo i ziemie tymi kolumnami, to wzmacniacz na tylnej ściance będzie musiał mieć napis ~230V 600W fused, lub lepiej. Bi-wring również zalecany, będzie można sobie przełączać między parami kolumn (speakers A/B/A+B/0). I absolutnie zdolność do pracy przy 4Omach. (kolumny mają po 8om, ale w trybie A+B są łączone równolegle, czyli impedancja spada 2krotnie).
Konkretnie to z popularnych używek sony seria ES prawie zawsze będzie dobrym wyborem. Stare harmany, NADy czy denony też fajnie mogą zagrać, ale do takiej czwórki to naprawdę musi być konkretny klocek. Cambrige audio czy audiolab pomimo świetnych recenzji tego nie udźwigną. Warto właśnie patrzeć na moc na tylnej ściance, gdyż ta nigdy nie jest zawyżana. Pamiętać należy też, że wzmacniacze pracujące w klasie A (najczęściej lampy, ale tranzystory też się zdarzają) mają małą moc pomimo dużej pobieranej (mała sprawność). Nie mniej jednak takich wzmacniaczy jest tylko odsetek, więc pewnie nawet takiego nie spotkasz.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 21 marca 2011, 09:58 
Forumowicz

Moje BMW: e28
Kod silnika: m20b20
mroova81, może polecił byś jakiś sprzęt?

PostNapisane: 21 marca 2011, 10:14 
Przyjaciel forum

Mroova radmord daje radę nie bnój żaby powiem tak jak miałem pierwsze kolumny oryginalne od niego czyli zgc-40 to dawały rade do 2,5 nastepne były altusy 110 i dawały rade do 3 potem sa altusy 140 i daja rade do 3,5 to co nie wyrabia skoro moc kolumn rosnie i obsługuja do coraz to wyższej skali wraz z ich wzrostem mocy ???

Radmor może ma mała teoretyczną moc ale papierami człowiek nie zyje to jak bmw i kille na drodze papiery nie jadą :)

Radmor bierze moc z transformatora a dobry transformator wazy a ten w radmorze swoje waży bo cały wzmak to 13kg :)
Radmor ma możliwość sterowania kolumnami żeby grały 2 lub 4 i ma odpowiednia omowość dokładnie nie pamiętam ale tak w ogóle to chyba moc radmora jest podana na 8om??? muszed w domciu zerknąc bo schematy jeszcze mam :)

PostNapisane: 21 marca 2011, 16:06 
Specjalista

A twój radmor ma trafo 120VA... ;)

PostNapisane: 21 marca 2011, 17:24 
Przyjaciel forum

nie wiem to mnie nigdy nie interesowało ale skoro kolmuny coraz większe wytrzymuja coraz więcej ale ostatecznie i tak zdychają to wątpię, zeby wzmak bo logika mówi, że skoro mam przy nim 3 pare kolumn to te najsłabsze powinny dac rade jak nawyżej a nie najsłabiej grały :)

PostNapisane: 21 marca 2011, 19:02 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
mroova81 napisał(a):
Niestety źle gadasz, albo ja Cie nie zrozumiałem. Kolumny NIE umierają, wzmacniacz nie daje rady!

Dokładnie tak. Przykład na audio w samochodzie:

Na fabrycznym radiu np. 4x20W przy dużej głośności (nie maksymalnej) głośniki charczą itp. Po zamontowaniu lepszego, nowszego radia 4x50W głośniki dużo więcej mogą i jestem pewien, że jakbym dorzucił wzmacniacz to byłoby jeszcze lepiej.

I to nie, że głośniki nie dawały rady na fabrycznym radiu, tylko po prostu fabryczne radio miało za słaby wzmacniacz. I to właśnie radio nie dawało sobie rady z głośnikami.

PostNapisane: 21 marca 2011, 19:19 
Przyjaciel forum

Żle mnie rozumiecie :)

Miałem słabe kolumny i dawały rade na wzmaku do 25% potem mocniejsze i dawaly do 30% teraz obecne daja rade do 35% to skoro tym mocniejsze kolumny daja wyzej rade to jak moze byc za slaby wzmak???

Porownanie z kaseciakiem z auta chybione to radyjko co ma niby 4x50w nie dalobny rady na maska przy jednym kanale z radmora i to tym tylnim :)

PostNapisane: 21 marca 2011, 21:08 

Zdzira 850I napisał(a):
Żle mnie rozumiecie :)

Miałem słabe kolumny i dawały rade na wzmaku do 25% potem mocniejsze i dawaly do 30% teraz obecne daja rade do 35% to skoro tym mocniejsze kolumny daja wyzej rade to jak moze byc za slaby wzmak???

Porownanie z kaseciakiem z auta chybione to radyjko co ma niby 4x50w nie dalobny rady na maska przy jednym kanale z radmora i to tym tylnim :)

To ja już sam nie wiem :rotfl:

PostNapisane: 21 marca 2011, 21:11 
Zacna persona forum

[quote="KaroleK"]To ja już sam nie wiem :rotfl:
Czarna magia :przestraszony:

PostNapisane: 21 marca 2011, 21:15 

szunaj 71 napisał(a):
KaroleK napisał(a):
To ja już sam nie wiem :rotfl:
Czarna magia :przestraszony:

Czarna to może nie, ale że za bardzo się na tym nie znam to nie chcę nikogo w błąd wprowadzać ;)

PostNapisane: 21 marca 2011, 21:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34, e39
Kod silnika: m50b25, m51b25
Garaż: e34 m50b25
e39 m51b25
To może do konkretnie zapytam ;)
Głośniki o łącznej mocy 440W, czyli wzmacniacz w przedziale 400-500W będzie odpowiedni?
Proszę o odpowiedz w stylu "Tak/Nie" :]

Just to stay alive...

PostNapisane: 21 marca 2011, 22:41 
Specjalista

sparco1020 napisał(a):
To może do konkretnie zapytam ;)
Głośniki o łącznej mocy 440W, czyli wzmacniacz w przedziale 400-500W będzie odpowiedni?
Proszę o odpowiedz w stylu "Tak/Nie" :]

(raczej) TAK!

Ździra: na logikę to może tak wyglądać jak mówisz, ale w rzeczywistości wierz mi, że jest inaczej. Radmor ma 25W/stronę, więc niemożliwe jest, że kolumna która może ciągle przyjąć 100W a chwilowo i 150W stanowi tu wąskie gardło. Jak byś go podkręcił jeszcze bardziej, to Ci się altus spali, ale nie dlatego, że radmor był dla niego zbyt mocny (choć może to logika sugerować), tylko właśnie dlatego, że radmor był za słaby i dał prostokąt czyli pospolite (harczenie).
Prawidłowo wysterowane niskotonowce nie harczą. W pewnym momencie wychył jest tak mocny, że zaczynają stukać kopułką o magnes i dochodzi do fizycznych uszkodzeń zawieszenia.
A tak BTW, masz wersję czarną, czy srebrną tego radmorka?

PostNapisane: 22 marca 2011, 11:29 
Przyjaciel forum

Altusy 140 maja na kolumnę 70w bo 140 to moc zestawu anie jednej kolumny tylko pamiętaj mroova liczysz moc z danych producenta a te stare sprzety mają mam wrażenie dużo wieksze moce jak podawane bo jak słysze jak graja nnowe wzmacniacze przy ich mocahc po powiedzmy 70w na kanał to nie słychac róznicy między np stara diora a nimi ale sie nie upieram na pewno nie znam się tak jak Ty ale mam w rodzince audiofila co ma obecnie denona za prawier 4k sam wzmak i tesknie patrzy w strone mego radmora :) A zapytany kiedyś co sądzi o jego mocy uważa, że są sporo zaniżane a gośc ma pojęcie nagłasnia wesela imprezki itp

PostNapisane: 22 marca 2011, 15:17 
Forumowicz

Moje BMW: e28
Kod silnika: m20b20
Zdzira 850I napisał(a):
Altusy 140 maja na kolumnę 70w bo 140

Pierwsze słyszę.

Temat jest troszkę pomylony i to prze ze mnie ponieważ sparco1020, ma 4 kolumny a ja w to wszystko wmieszałem tylko Altusy więc z tego wszystkiego wnioskuje że tak jak w moim przypadku tylko do Altusów spokojnie starczyłby stary Radmor a do 4 kolumn sparco1020, jednak potrzebny jest troszkę większy aby to ładnie zagrało.

PostNapisane: 22 marca 2011, 15:31 
Przyjaciel forum

A jak ovbrócisz alutsy oryginalne z naklejką z tyłu to co pisze???:

"Moc zestawu " a nie moc głośnika

PostNapisane: 22 marca 2011, 16:18 
Specjalista

1szt altusa, to zestaw 3głośników.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1