BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 23:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dyskusja na temat rozgrzewania silnika
PostNapisane: 24 kwietnia 2011, 23:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Ja cisnę jak wskazówka jest w pionie. Pałowanie na zimno ma raczej wpływ na głowicę, a nie na turbo.
Jak jadę nowszym Dieslem to często zaczynam kręcić go na obroty przed osiągnięciem 90 stopni, bo czasami po przejechaniu np 10km nadal wskazówka nie osiąga w nich pionu.

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 07:18 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e65
Kod silnika: N62
Garaż: 3er http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=89854

7er http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100011&start=0
Auto odpalam i jade spokojnie do momentu az wskazowka nie przekorczy niebieskiego pola. Cisne auto mocniej dopiero gdy stoi w pionie. Dlaczego? Bo uwarzam, ze nie ma sensu meczyc niedogrzanego silnika. Teraz jak jest cieplo to chwila moment i auto nagrzane ;)
Zima przed wyjazdem jak jest np -10 i wiecej odpalam auto na kilka minut aby sobie chwile pochodziło pozniej jade spokojnie az uzyskania odpwiedniej temperatury :)

e65 745i http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=127319
e38 http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116406&start=0

"To jest Polska stary, tu się ciężko oddycha..."

brak zgody na reklamę

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 08:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
mani210 napisał(a):
Auto odpalam i jade spokojnie do momentu az wskazowka nie przekorczy niebieskiego pola. Cisne auto mocniej dopiero gdy stoi w pionie. Dlaczego? Bo uwarzam, ze nie ma sensu meczyc niedogrzanego silnika. Teraz jak jest cieplo to chwila moment i auto nagrzane

no i myślę, że tak robi większość forumowiczów.

mani210 napisał(a):
Zima przed wyjazdem jak jest np -10 i wiecej odpalam auto na kilka minut aby sobie chwile pochodziło pozniej jade spokojnie az uzyskania odpwiedniej temperatury

Hmmm, wg nawet instrukcji BMW nie powinno rozgrzewać się silnika w ten sposób. Lepsza dla niego jest delikatna jazda na początku

kamil_85 napisał(a):
Pałowanie na zimno ma raczej wpływ na głowicę

kamil_85 napisał(a):
Jak jadę nowszym Dieslem to często zaczynam kręcić go na obroty przed osiągnięciem 90 stopni

http://vwszrot.pl/index.php/archives/53 - to uważaj na passata :rotfl:

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 08:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 2.5
Bardzo ciekawy temat :ok:

Czekam aż Czarny się wypowie w/w kwestii :luka:

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 08:55 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Septua napisał(a):
Wiadomo, że po przegonieniu silnika w trasie czy gdzieś tam, to trzeba odczekać i schłodzić turbinę Chociaż jak dojeżdżam do celu to jakieś 7-8km wcześniej jadę sobie spokojniutko i potem czekam z kilkadziesiąt sekund.
Ale po spokojnym turlaniu się po mieście jest potrzeba chłodzić silnik przez 30 sekund ?

Ja właśnie tylko po dłuższej trasie lub ostrzejszej jeździe czekam te kilkanaście sekund przed wyłączeniem silnika.

Jak kręcę się po mieście, od sklepu do sklepu, co chwilę stoję na skrzyżowaniach to nigdy nie czekam. Podjeżdżam zaparkuję i wyłączam.

mani210 napisał(a):
Zima przed wyjazdem jak jest np -10 i wiecej odpalam auto na kilka minut aby sobie chwile pochodziło pozniej jade spokojnie az uzyskania odpwiedniej temperatury :)

A o tym kiedyś oglądałem program. I ZALECALI aby tak nie robić, ponieważ na takim postoju nagrzewa się tylko silnik. Lepiej odpalić, dać mu kilka sekund i pojechać spokojnie do 2 tys obrotów. Powiedzieli, że jest to lepsze rozwiązanie, bo w czasie jazdy nagrzewają się wszystkie parametry (skrzynia itp.) a nie tylko silnik. A często jest tak, że ludzie zagrzeją silnik jak chodzi 10 min pod domem, wsiadają i ogień.

Chociaż ja w zimie odpalam auto, odpalam papieroska i jak zajaram to dopiero jadę - ale też tylko do 2 tys. :D

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 09:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 90 325i,Z 3 1.9i
Ja po odpaleniu silnika od razu ruszam z miejsca,staram się nie przekraczać 2000 obr.Gdy wskazówka temp.minie niebieskie pole trochę sobie folguję ale nie jadę jeszcze na pełnych obrotach.Dopiero gdy wskazówka jest w pionie ,wtedy ogień :) Ale nie do tego zmierzam,zastanawia mnie jedna rzecz;a mianowicie,zimą gdy mam czas i jest w miarę znośna pogoda lubię sobie pojezdzić po komisach samochodowych.Wchodzę do takiego komisu,a tam pełno samochodów odpalonych i tyrkających sobie na biegu jałowym.Ciekawe jak to się ma do żywotności takich silników,w końcu niektóe pojazdy stoja tam po kilka miesięcy i są odpalane po kilka razy w miesiącu nie ruszając sie z miejsca :38:

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 09:21 

Moje BMW: e65
Kod silnika: N62
Garaż: 3er http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=89854

7er http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100011&start=0
KaroleK napisał(a):
mani210 napisał(a):
Zima przed wyjazdem jak jest np -10 i wiecej odpalam auto na kilka minut aby sobie chwile pochodziło pozniej jade spokojnie az uzyskania odpwiedniej temperatury

A o tym kiedyś oglądałem program. I ZALECALI aby tak nie robić, ponieważ na takim postoju nagrzewa się tylko silnik. Lepiej odpalić, dać mu kilka sekund i pojechać spokojnie do 2 tys obrotów. Powiedzieli, że jest to lepsze rozwiązanie, bo w czasie jazdy nagrzewają się wszystkie parametry (skrzynia itp.) a nie tylko silnik. A często jest tak, że ludzie zagrzeją silnik jak chodzi 10 min pod domem, wsiadają i ogień.

Chociaż ja w zimie odpalam auto, odpalam papieroska i jak zajaram to dopiero jadę - ale też tylko do 2 tys.

Spoko nie jestem swirem, to ze auto pochodzilo z 5 min nie oznacza,ze mozna je pałowac :)
Robie to dla własnej wygody odpalam na chiwile w srodku mam juz cieplej bo jeszcze graznie foteli itd szyby przez ten czas tez juz praktycznie same do siebie dochodza a jak nie to i tak nie trzeba sie tak szarpac. A pierwszych kilka km jade normalnie do 2/ 2.5tys obrotów :)

e65 745i http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=127319
e38 http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116406&start=0

"To jest Polska stary, tu się ciężko oddycha..."

brak zgody na reklamę

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 09:55 
PiotrRadom napisał(a):
Czekam aż Czarny się wypowie w/w kwestii :luka:

a co Tu się wypowiadać? doktoratów z mechaniki płynów nikt tu pisał nie będzie, wolnossący, czy nie, pałować nie wolno na zimnym i tak. Jak rozgrzewać i dlaczego bardziej szczegółowo, było już na forum o tym :)

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 10:08 

Kod silnika: BCY+
Werdykt końcowy "Nie pałowac zaraz po odpaleniu bo zniszczymy maszyne w oka mgnieniu, i nie gasić BMW bo zniszczymy je w pi...du."

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 10:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
ja tak jak wiekszosc poki silnik nie osiagnie optymalnej temp. do to 2 tysi nie zdazylo mi sie wiecej, po przyjechaniu na parking zawsze poczekam ale ja czekam jakies 5 - 10 sekund to wg mnie jest wystarczajaco i na dodatek po odpaleniu zawsze chwile czekam rowniez ok 10 - 15 sekund zeby wskazowka obrotomierza osiagnela 700/min. :)

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 12:27 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: S85B16
"zawsze przyciskam jak wskazówka jest na pionie" szkoda że pion nie zawsze = rozgrzany olej :)

Generalnie rozgrzać trzeba bo każdy olej swoje parametry osiąga przy danej temperaturze.

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 17:09 
Forumowicz

Moje BMW: 520d
Kod silnika: M47
szunaj 71 napisał(a):
Ciekawe jak to się ma do żywotności takich silników,w końcu niektóe pojazdy stoja tam po kilka miesięcy i są odpalane po kilka razy w miesiącu nie ruszając sie z miejsca :38:

Gdyby tego nie zrobili to byloby jeszcze gorzej, zrobil by sie nagar (czy jakos tak to bylo) na panewkach, tlokach itp - pozniej po odpaleniu samochodu po dluzszym postoju zaczalby sie z pewnoscia problem z braniem oleju i takie tam ;)

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 18:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M52
Blackwhite napisał(a):
szunaj 71 napisał(a):
Ciekawe jak to się ma do żywotności takich silników,w końcu niektóe pojazdy stoja tam po kilka miesięcy i są odpalane po kilka razy w miesiącu nie ruszając sie z miejsca :38:

Gdyby tego nie zrobili to byloby jeszcze gorzej, zrobil by sie nagar (czy jakos tak to bylo) na panewkach, tlokach itp - pozniej po odpaleniu samochodu po dluzszym postoju zaczalby sie z pewnoscia problem z braniem oleju i takie tam ;)
:27:
To tak samo jak z zimowaniem auta, jak nie jezdzisz nim przez dlugi odkres to wyciagasz aku, tankujesz do pelna itp.itd i nie odpalasz auta i nie zostawiasz wlaczonego motoru od tak sobie - nie wyjezdzasz nim na podworko, slalomik miedzy kaczka, kura i prosiaczkiem, jeszcze koleczko wokol betoniarki i spowrotem do garazyku zeby auto przewietrzyc - zabobony Tha & :urodziny:

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 18:28 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
mani210 napisał(a):
KaroleK napisał(a):
mani210 napisał(a):

Chociaż ja w zimie odpalam auto, odpalam papieroska i jak zajaram to dopiero jadę - ale też tylko do 2 tys.

Spoko nie jestem swirem, to ze auto pochodzilo z 5 min nie oznacza,ze mozna je pałowac :)
Robie to dla własnej wygody odpalam na chiwile w srodku mam juz cieplej bo jeszcze graznie foteli itd szyby przez ten czas tez juz praktycznie same do siebie dochodza a jak nie to i tak nie trzeba sie tak szarpac. A pierwszych kilka km jade normalnie do 2/ 2.5tys obrotów :)

Nie chodziło mi, że akurat Ty tak robisz. Wierzę, że na forum są rozsądne osoby :ok:

Ja też właśnie odpalam, włączam podgrzewanie foteli, zazwyczaj podgrzewanie przedniej szyby i po jakiś 3 min odjeżdżam :D

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 20:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
Dopóki wskazówka nie osiągnie pionu to do 2 tysi i nic więcej.... chociaż czasem zdarzało sie dać więcej w palnik, ale to tylko w ekstremalnych sytuacjach ;) . Przed zgaszeniem, motorownia hula jeszcze kilkadziesiąt sekund (w zależności od stylu jazdy, bo postój na autobanie to ze 2 minuty chłodzenia :hyhy: ) , czyli w sumie jak większość tutaj obecnych.

Mam koleszke który nigdy nie schłodził turbiny przez wyłączeniem motoru.... i musiał wymienić turbo. Ale dalej nie chłodzi......

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 20:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
bendzamin napisał(a):
Werdykt końcowy "Nie pałowac zaraz po odpaleniu bo zniszczymy maszyne w oka mgnieniu, i nie gasić BMW bo zniszczymy je w pi...du."

Piękne podsumowanie :super: :super: :super:

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 23:35 
Grzesiek2290 napisał(a):
szkoda że pion nie zawsze = rozgrzany olej :)

x2

KaroleK napisał(a):
Lepiej odpalić, dać mu kilka sekund i pojechać spokojnie do 2 tys obrotów. Powiedzieli, że jest to lepsze rozwiązanie, bo w czasie jazdy nagrzewają się wszystkie parametry (skrzynia itp.) a nie tylko silnik.

Nie tylko dlatego nie należy rozgrzewać auta na postoju. Ma to związek z mieszanką paliwową. Rozgrzewanie na postoju to zwykłe katowanie silnika.

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 23:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
ja nie mam wskaznika temp jakiejkolwiek co teraz

malo tego- moja bunia NIGDY nie grzeje swiec- serio- stala ok 10dni na mrozach typu -25 poki nie malem tablic, wsiadam, wciskam guzik i chodzi- momentalnie, jakies nowe patenty w dieslach?

PostNapisane: 26 kwietnia 2011, 18:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
pan_prezes_skora, jak ją składali to wstawili przód od włocha, a tam nie grzeją świec :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 26 kwietnia 2011, 18:33 

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54b25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134731
co sądzicie o rozgrzewaniu na postoju? ma to sens ?powiedzmy auto chodzi na jałowym jakieś 2-3 min

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1