BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 czerwca 2025, 17:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sprzedaż auta w Polsce - wlasne obserwacje i przemyślenia
PostNapisane: 21 maja 2011, 19:31 
Lokalny Ekscentryk

Garaż: było: E39 525TDS, E39 528i, E46 330Ci, E39 M5
Tekst o szybie był oczywiście ironią z mojej strony. Najlepsze są sytuacje, kiedy potencjalny kupujący doszuka się stu tysięcy wad auta, próbuje wmówić pewne rzeczy właścicielowi tylko po to, by... zaproponować kupno samochodu, ale oczywiście po swojej cenie. Nagle wspomniane wady przestają przeszkadzać/znikają. Ot, taka sztuczka mająca ułatwić negocjacje. Ja to się aż boję, czy przy sprzedaży mojego auta nie padnie propozycja: "Panie, biorę, jak mi Pan na instalację gazową opuścisz".

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 21 maja 2011, 21:11 
nuhi napisał(a):
Tekst o szybie był oczywiście ironią z mojej strony.

No przecież wiemy ;) , wywołałeś wilka z lasu z tą szybą....

Mam napisane w ogłoszeniu, że wszelkich informacji udzielę od 9h do 21h.. dzwoni jakiś burak (nazywam rzeczy po imieniu) o 21.30h.. dziwny z gadki.. pyta czy szyby oryginalne. Mówię, że oprócz przedniej wszystkie pozostałe oryginał.

- A to bardzo był bity?
- Proszę przeczytać opis ogłoszenia, wyraźnie jest napisane, że auto bezwypadkowe.
- A to dlaczego szyba przednia wymieniana?

Dalej już mi się nie chce pisać, mimo wszystko powiedział, że jutro się odezwie, ale mam nadzieje, że tego nie zrobi, bo nie chce poznać takiego człowieka na żywo.

PostNapisane: 22 maja 2011, 14:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW 540 i6b
Kod silnika: M62B44TU
Rybik akurat tutaj nie ma się co dziwić...opinia o handlarzach jest jaka jest. Jaki jest polski klient też wiemy, ale nie dziwmy się gościowi że zapytał czy był bity..wiadomo że szyba może pęknąć od wielu rzeczy. Znajomemu w e38 pękła gdy w lato chciał umyć samochód i zaczął płukać samochód. Ale również bywa tak że przy lekkim dzwonie, gdy jaśki wybuchają, szyba również dostaje.

PostNapisane: 22 maja 2011, 15:08 
Lokalny Ekscentryk

Garaż: było: E39 525TDS, E39 528i, E46 330Ci, E39 M5
rybik napisał(a):
- A to bardzo był bity?

Tyle, że on nie spytał, czy był bity, tylko czy był BARDZO bity... ;)

PostNapisane: 22 maja 2011, 15:24 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Pewnie większość z Was też ma takie zdanie jak ja, że kupujący często nie odróżniają kolizji/stłuczki od wypadku.

Kiedyś mówiłem (prawdę ;) ), że na parkingu stuknąłem i pękł zderzak oraz lampa to ludzie odrazu "O Boże, to tam pewnie wszystko krzywe pod spodem"

PostNapisane: 22 maja 2011, 15:48 
Sucre napisał(a):
Rybik akurat tutaj nie ma się co dziwić...

Chodzi mi o to, że na podstawie i informacji o nieoryginalnej przedniej szybie gość stwierdził, że auto uderzone.

PostNapisane: 22 maja 2011, 15:55 
Lokalny Ekscentryk

Moje BMW: ????
Kod silnika: ????
Garaż: Brak :(
Jest:
ProCeed

Było:
E36 325td
E36 318is Coupe
E39 530d Touring: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82514
E46 318i: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=132544
E90 320d: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=159224
E87 120d
E60 535d
rybik napisał(a):
Sucre napisał(a):
Rybik akurat tutaj nie ma się co dziwić...

Chodzi mi o to, że na podstawie i informacji o nieoryginalnej przedniej szybie gość stwierdził, że auto uderzone.

Przerabiałem ten temat z szybą przy dwóch autach. Zarówno Mondeo i Bora miały wymieniona przednią szybę i polakierowane przednie zderzaki (wcześniej posiadały otarcia). Werdykt potencjalnych klientów jeden- "auto po konkretnym dzwonie" :rotfl:

PostNapisane: 22 maja 2011, 21:41 

Ja tam często kupuję i sprzedaję auta.

Nie dziwi mnie propozycja ze w ogłoszeniu 11600 a ktoś proponuje 9500. Nie mam pojęcia co w tym dziwnego? Słuszna droga do 10500. Jakby kupujący powiedział 10500 a przedający by powiedział OK, to by kupujący miał wrażenie że powiedział za dużo :P

Miałem tak z E34. Chciał 8500. Powiedziełem 6 moge dać. Wiedziałem że przeginam i za tyle nie pójdzie... a on: OK!. Do dziś żałuję że nie powiedziałem 5 :P Mógł chociać pokwękać, pomarudzić a nie k.. OK :)

Co oglądania i dociekania... W ogłoszeniach są same idealne auta... Czy statystyczny klient przyjedzie do BMW z przebiegiem 280tys, trzy elementy lakierowane, szyba przednia nieoryginalna, sprzęgło się kończy? NIE. Jak auto jest perfekcyjne tzn. że jest OK. Jak ktoś nie napisze bezwypadek, tzn. że auto składane z ośmiu i przestanku....

Różni ludzie przyjeżdżają do mnie po auta... Nie dziwią mnie ani Ci co oglądają dogłębnie auto za 6500 i za 65000zł. Jedni wiedzą że kupują za 6500 i grubsza naprawa to połowa wartości auta a drudzy wiedzą że jak wydają 65000 zł to wymagają bo w końcu to worek "piniendzy".

Jeżeli opis auta jednoznacznie wskazuje że auto jest perfekcyjne to w teorii czy kosztuje 10 czy 20tys to ma takie być. Ale sprzedawca mówi: A czego się Pan spodziewa za 10tys? A przecież mamy się spodziewać tego co napisał a nie że auta ma niska cenę jak za model to szrot :) Chociaż i to i to jest logiczne :)

Sprzedawałem auto za 55tys zł. Jedna szybka inny rok - trójkątna. Kupiec: A to pewnie ktoś się włamywał. Końcówki drążków luźne - a kupiec a to normalne w tym modelu. Potem padł akumulator: A to się kupi nowy i tak. No po prostu czarna seria a i tak kupili ;) Auto było warte ale po prostu seria zdarzeń zniechęcała :)

Co do dresu, to z punktu widzenia marketingu to nie jest dobra zagrywka :) Natomiast co innego jechać do kolegi z forum a co innego do obcej osoby. Ja kilka razy zrezygnowałem z zakupu auta ze względu na sprzedającego.

PostNapisane: 22 maja 2011, 21:47 
KotSylwester napisał(a):

Nie dziwi mnie propozycja ze w ogłoszeniu 11600 a ktoś proponuje 9500. Nie mam pojęcia co w tym dziwnego? Słuszna droga do 10500.

Zgadza się, ale jakby rozmawiał na zwykły człowiek to rozpocząłbym negocjacje, ale miałem dość tego człowieka i nie chciałem z nim przebywać w bliskim otoczeniu każdą minutę dłużej.

KotSylwester napisał(a):
Co do dresu, to z punktu widzenia marketingu to nie jest dobra zagrywka :)

Pisałem o tym wcześniej.. mam ochotę założyć dres to zakładam dres, a jak przychodzi mi ochota na garnitur to zakładam garnitur.

PostNapisane: 23 maja 2011, 01:51 

Moje BMW: E39 525I
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146009
Ja na wszelki wypadek jak jakaś ryska, malutkie wgniecionko czy cokolwiek, to od razu cykam fotkę, kiedyś pokażę, w miarę skrupulatnie zbieram fakturki za części, a w małym notesiku kupionym przeze mnie piszę dzień, przebieg, co wymieniane i warsztaty podbijają mi pieczątki :) Może mi to ułatwi kiedyś dogadanie się z klientem. A poza tym wszystkim, to dbam o swoje autko, jest ładne i w dobrym stanie, sprzeda się bez problemu :)

P.S. wcale nie zamierzam się jeszcze z nim rozstawać :)

PostNapisane: 23 maja 2011, 06:01 

rybik, ale ja nie neguję Twojego stroju, tylko napisałem jak to od strony marketingu wygląda :ok:

PostNapisane: 23 maja 2011, 08:04 
KotSylwester napisał(a):
rybik, ale ja nie neguję Twojego stroju, tylko napisałem jak to od strony marketingu wygląda :ok:

Może i tak, tylko warto podkreślić, że dresik był bawełniany, więc chyba trochę inaczej jest postrzegany w świecie dresiarzy :hyhy:

PostNapisane: 23 maja 2011, 09:56 
Forumowicz

Moje BMW: E91 320d -E87 120I
Jak do mnie przyjezdza klient po auto i na dzien dobry chce 2-3tys utargowac to :cenzura: wemnie sie gotuje.
Podziwiam niektorych ludzi co handluja samochodami- stoja na gieldach ,klient placze,wali go z ceny,wymysla a on usmiech od ucha do ucha i wcina kielbaske z grilla. Ja musial bym juz relanium brac.

PostNapisane: 23 maja 2011, 10:08 

j-23, a po co sie gorączkować? Chcesz wziac 25 dajesz cene 26900zł i klient szczesliwy ze ugrał, ty szczesliwy że wziales ile chcales. Jak auto jest za 25tys to wiadomo ze cena to maks 23500 a pewnie 23tys albo i mniej :D

Chyba że sprzedaje handlarz, to inna sprawa, on kupuje i sprzedaje i ma zarobek, ale jak sprzedaje osoba prywatna to nie raz woli sprzedać taniej i po problemie niz sie bujac ;)

PostNapisane: 23 maja 2011, 17:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: W poszukiwaniu :]
Chce sprzedać Opla Vectrę B FL 1.6 16v w bardzo dobrym stanie z przebiegiem 114tysiecy km. i kupić Bmw e39/e46 jak myslicie będzie ciężko?
Jak sprzedawałem e34 535i to przyjechał kupiec pierwszy który zadzwonił,przejechaliśmy się,powiedział,że bierze,że jest tak jak zapewniałem przez telefon i jak było w ogłoszeniu napisane.Dodał,za ja bierze za te pieniadze co w ogłoszeniu jak dorzuce mu radio ktore było.Zgodziłem się oczywiście.

PostNapisane: 23 maja 2011, 17:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
dosc wazna sprawa- pierwszy ktory konkretnie gada, ma pieniadze i w miare rozsadnie placi to najlepszy kupiec- takiemu trzeba auto sprzedac

PostNapisane: 23 maja 2011, 18:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M40B18
ja to się nie dziwie ze ludzie nie ufają za bardzo w tych kwestiach to co nie którzy robią z autami to w hogwardzie takich rzeczy nie uczą a druga sprawa ludzie naprawde lubia byc oszukiwani, szybka pilka moj padre sprzedaje sprintera mechanika klasa blacharka srednio auto 97r i wiadomo bus ma jezdzic nie wygladac bylismy na gieldzie obok stal lublin wypicowany jak z salonu bo tak to nawet psu ja**a sie nie swieca a z kipy to mozna jesc, sprytny dalej stoji a lublin sie sprzedal

p.s. dodam ze sprinter caly czas jezdzi w piatek jak wrocil tak w niedziele byl na gieldzi wiec sie nie swiecil i sie nie sprzedal

PostNapisane: 23 maja 2011, 20:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
MrJodokast napisał(a):
ja to się nie dziwie ze ludzie nie ufają za bardzo w tych kwestiach to co nie którzy robią z autami to w hogwardzie takich rzeczy nie uczą a druga sprawa ludzie naprawde lubia byc oszukiwani, szybka pilka moj padre sprzedaje sprintera mechanika klasa blacharka srednio auto 97r i wiadomo bus ma jezdzic nie wygladac bylismy na gieldzie obok stal lublin wypicowany jak z salonu bo tak to nawet psu ja**a sie nie swieca a z kipy to mozna jesc, sprytny dalej stoji a lublin sie sprzedal

p.s. dodam ze sprinter caly czas jezdzi w piatek jak wrocil tak w niedziele byl na gieldzi wiec sie nie swiecil i sie nie sprzedal

lublin kosztowal tyle co sprinter?

PostNapisane: 23 maja 2011, 20:52 

Wg.mnie auto musi być czyste i ładne w ogłoszeniu. To podstawa. Psychologia sprzedaży.

PostNapisane: 23 maja 2011, 21:02 
KotSylwester napisał(a):
Wg.mnie auto musi być czyste i ładne w ogłoszeniu. To podstawa. Psychologia sprzedaży.

Ładne zdjęcia, dobry opis - podstawa ogłoszenia.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1