BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 05:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 20 stycznia 2012, 17:11 
Forumowicz

becek, I każdy znajduje jakieś rozwiązanie z sytuacji, sporo osób wyjechało i po jakimś czasie wróciło. Każdemu wolno ponarzekać na sytuacje w Polsce. Mamy do tego wolność słowa. Mnie czeka powrót do Polski na Wielkanoc i do pracy za 1300 zł. Większość tak zarabia i ku Twojemu zdziwieniu betka pójdzie do sprzedania,bo nie będzie mnie na nią stać. powrócę do golfa 3 z gazem. Przynajmniej będę dumny,że przez jakiż czas mogłem być użytkownikiem tej marki i modelu e39. Ale koniec tego tematu jak rorafalki, wspomniał.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 17:26 
Forumowy terrorysta

becek napisał(a):
ja dostrzegam blaski jak i cienie, jaka masz alternatywę na dzisiaj??? pytam powaznie
glosowałem na PO z musu ,chętnie zagłosowałbym na inna partie
tylko ze nie ma takiej
a kto nie wygra wyborów musi:
budować drogi
budować domy i budynki społeczne
leczyć ludzi
dawać zasiłki
wspierać różnorakie instytucje
utrzymywać policje,wojski itp
i milion innych kosztownych rzeczy... i skąd na to brać?
tez bym wolał tańsza ropę ale mnóstwo osób jeździ tylko dla przyjemności wiec akcyza jest tu sluszna

Wymieniłes zadania, ktore realizowane są w wielu panstwach.Roznica polega na tym, ze tam chca coś zrobić i muszą zrobic, bo ich nie wybiora kolejny raz. Natomiast u nas chca utrzymac tylko ciepła posade, bo wiedza, ze i tak ich wybiora, czego jestes przykladem.

Tomek napisał(a):
renoraines napisał(a):
Kolega pozwoli, że uzupełnie. W 2011r rzad PO obniżył zasiłek pogrzebowy z ponad 6 tys zł właśnie na 4 tys zł.

Ha, czyli coś obniżyli jednak! :rotfl: Choć poza konkursem to powiem że powinni ten zasiłek zlikwidować bo to nie jest zasiłek tylko dotacja dla zakładu pogrzebowego i księdza.

Wiesz doskonale jaka jest roznica ;) , obniża w sensie zabiorą czyli mamy mniej w portfelu.

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 17:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
aras napisał(a):
Chłopie zastanów się co Ty piszesz!!!!! Gó... mnie obchodzą młodzi palący czy biegający po osiedlu z trawką (ile ich jest procent w skali kraju), kurcze 2 miliony polaków żyje w ubóstwie, 2/3 ma pensję poniżej średniej a ten piszę, że to dla niego ważniejsze niż brak gotówki dla robotnika (np. na benzynę)

Gówno zapewne też Cie obchodzi że na ściganie, postępowania prokuratorskie i sądowe idzie kupa kasy. Naszej kasy. :ok:

Tomek-E46 napisał(a):
Zobaczcie na tą tabelke co wkleił deejeys, Polska wcale niema najwyższej ceny za litr ropy, przeciwnie- ma jedną z niższych cen... tylko jest na dole tabelki bo zarobki w PL są takie dupiate... a to juz jest wina rządu...

Tak, niech państwo dopłaca do pensji !! A bogatym dopierniczy 80% dochodowego na te dopłaty !! I to stosując progresje globalną !!

renoraines napisał(a):
becek napisał(a):
porez napisał(a):
Brakuje słów...

100% prawdy :rotfl:

Smiejesz się , bo jako policjant otrzymasz podwyżke 300 zł i ok, taką wykonujesz pracę. Ale nie mozesz zaprzeczyć, ze rzad zamiast logicznie pomyśleć, ze mundurówka to nie tylko policja i wojsko, doprowadził do protestów społecznych strażaków, funkcjonariuszy strazy granicznej i służby wieziennej. Każdy z funkcjonariuszy ma taki sam żołądek. Na pytanie kto cieszy się większym szacunkiem społecznym policjant czy strażak, wiele osob odpowie strażak, poniewaz to strażacy idą pomagac ludziom tam, gdzie wszyscy inny uciekają w obawie przed śmiercią.

Cichocki proponował związkom że jeśli się ze sobą dogadają to będzie 180zł podwyżki w tym roku a 120 w przyszłym dla wszystkich.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 17:58 
renoraines napisał(a):
Wiesz doskonale jaka jest roznica ;) , obniża w sensie zabiorą czyli mamy mniej w portfelu.
no nie zupełnie, przecież żeby rozdać taki zasiłek to trzeba skądś wziąć pieniądze, a skąd państwo bierze? Od obywateli, więc może najpierw Ci po prostu tego nie zabiorą... Ok zaraz napiszesz, że i tak mimo wszystko zabierają tyle samo, no to może w takim razie zostanie to rozdystrybuowane w jakiś bardziej efektywny sposób.

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 18:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Gumiś, nieno co ty, lepiej niech państwo obniży jeszcze minimalną krajową do 800zł bo przecież można jeść cały miesiąć suchy chleb i pić wode ze studni...

Chodzilo mi o to, że zarobki nie są adekwatne do cen jakie są u nas w kraju, i to nie tylko paliw...

Prosty przykład?
Policz o ile procent wzrosły Twoje zarobki od roku 2008 do dnia dzisiejszego?
A teraz zobacz.. w 2008roku cena ropy była +,- po 3,4zł... teraz -prawie 6zł.. czyli wzrost o blisko 75%, Twoje zarobki też wzrosły o 3/4? :]

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 18:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Tomek-E46 napisał(a):
Gumiś, nieno co ty, lepiej niech państwo obniży jeszcze minimalną krajową do 800zł bo przecież można jeść cały miesiąć suchy chleb i pić wode ze studni...

Powinni to cholerstwo zlikwidować.
Np. w Niemczech nie ma ustawowo określonej płacy minimalnej :)

Tomek-E46 napisał(a):
Chodzilo mi o to, że zarobki nie są adekwatne do cen jakie są u nas w kraju, i to nie tylko paliw...

Prosty przykład?
A teraz zobacz.. w 2008roku cena ropy była +,- po 3,4zł... teraz -prawie 6zł.. czyli wzrost o blisko 75%, Twoje zarobki też wzrosły o 3/4? :]

No i dolar był po 2zł :) A teraz po 3,4.

Może powinni mi przewalutowywać zarobki ? :P

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 18:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Tomek-E46 napisał(a):
na całym świecie poszło paliwo w gore, protesty są np. w usa czy francji
renoraines napisał(a):
Wymieniłes zadania, ktore realizowane są w wielu panstwach.Roznica polega na tym, ze tam chca coś zrobić i muszą zrobic, bo ich nie wybiora kolejny raz.
czyli ze u nas nie ma NIC ,tak? :wstyd:
w jednych państwach radzą sobie lepiej w drugich gorzej
trochę śmigałem po świecie i w sumie się ciesze ze się urodziłem w Polsce, moglem trafić gorzej ,gdzie co prawda paliwo jest tańsze ale do gęby nie ma co włożyć
Gumiś napisał(a):
No i dolar był po 2zł :)
za mustanga placilem 2,3 :)
teraz już bym nie kupił ;)

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 18:40 
Forumowicz

Gumiś napisał(a):
Tomek-E46 napisał(a):

Powinni to cholerstwo zlikwidować.
Np. w Niemczech nie ma ustawowo określonej płacy minimalnej :)

I tu się mylisz. Zarobki ustawowo są określone w Niemczech. Około 7.5 brutto/h . Wszystko zależy jeszcze w jakiej branży. Jako fryzjer jest to około tych 7.5 brutto/h, na budowie i w innych dziedzinach gospodarki i usług minimalna płaca jest wyższa.

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 18:40 
Zacna persona forum

Gumiś napisał(a):

No i dolar był po 2zł :) A teraz po 3,4.

Może powinni mi przewalutowywać zarobki ? :P

kolego, to był tylko przykład z ropą :) cukier, chleb, i ceny wszystkich innych towarów wzrosły o ponad 75% w ciągu tych 4 lat, a zarobki już nie wzrosły. Dolar ma się do nich nijako :)

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 18:51 
Forumowicz

Moje BMW: inny
Kod silnika: M47,M52,M57
Cytuj:
Gumiś napisał(a):
aras napisał(a):
Chłopie zastanów się co Ty piszesz!!!!! Gó... mnie obchodzą młodzi palący czy biegający po osiedlu z trawką (ile ich jest procent w skali kraju), kurcze 2 miliony polaków żyje w ubóstwie, 2/3 ma pensję poniżej średniej a ten piszę, że to dla niego ważniejsze niż brak gotówki dla robotnika (np. na benzynę)

Gówno zapewne też Cie obchodzi że na ściganie, postępowania prokuratorskie i sądowe idzie kupa kasy. Naszej kasy. :ok:

heheh nie.., obchodzi mnie ale zastanów się jaka jest priorytetowa sprawa dla społeczeństwa...jeśli przeciętnemu polakowi będzie się lepiej żyło, rząd będzie wprowadzał reformy (przecież pracują tam inteligentne osoby) to nikt nie będzie kombinował z nie płaceniem podatków lub nie będzie biegał z trawką po osiedlu, wiadomo znajdzie się jakiś procent ludzi co zawsze będzie to robiło (taka natura człowieka) ale niestety wtedy powinni się bać konsekwencji, a niestety prawo w Polsce to.....(kpina)

a Palikotowi nie chodzi o to aby oszczędzić na ściganiach czy postępowaniach tylko o to, żeby sobie legalnie zapalić trawkę, a w tej chwili są ważniejsze "rzeczy" do zrobienia niż trawki czy krzyże

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 19:04 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Tomek-E46 napisał(a):
kolego, to był tylko przykład z ropą :) cukier, chleb, i ceny wszystkich innych towarów wzrosły o ponad 75% w ciągu tych 4 lat, a zarobki już nie wzrosły. Dolar ma się do nich nijako :)

A nie o 200% ?

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 19:10 

renoraines napisał(a):
Jaro ma przynajmniej doktorat z prawa.

renoraines napisał(a):
bo mnie to nie ziębi, ani nie parzy

:super:

renoraines napisał(a):
To mamy postęp w dyskusji .

Powiedział bym nawet, że dotarliśmy do clou dyskuji :rotfl:

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 19:13 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Bobby Vintage napisał(a):
Tomek-E46 napisał(a):

A nie o 200% ?

Blizej 500% jakos ;)

Poki co to wzrost cen byl na nizszym poziomie niz wzrost plac. W perspektywie ostatnich 10 lat to w ogole nie ma o czym mowic. No i calkiem niezle gonimy kraje zachodniej europy.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 19:53 
Zacna persona forum

Tomek napisał(a):
Poki co to wzrost cen byl na nizszym poziomie niz wzrost plac. W perspektywie ostatnich 10 lat to w ogole nie ma o czym mowic. No i calkiem niezle gonimy kraje zachodniej europy.

no cóż, powoli stajemy się drugą irlandią :) wkońcu spełnione obietnice rudego wytrzeszcza :super:

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 20:10 
Forumowy terrorysta

Gumiś napisał(a):
renoraines napisał(a):
becek napisał(a):
porez napisał(a):
Brakuje słów...

100% prawdy

Smiejesz się , bo jako policjant otrzymasz podwyżke 300 zł i ok, taką wykonujesz pracę. Ale nie mozesz zaprzeczyć, ze rzad zamiast logicznie pomyśleć, ze mundurówka to nie tylko policja i wojsko, doprowadził do protestów społecznych strażaków, funkcjonariuszy strazy granicznej i służby wieziennej. Każdy z funkcjonariuszy ma taki sam żołądek. Na pytanie kto cieszy się większym szacunkiem społecznym policjant czy strażak, wiele osob odpowie strażak, poniewaz to strażacy idą pomagac ludziom tam, gdzie wszyscy inny uciekają w obawie przed śmiercią.

Cichocki proponował związkom że jeśli się ze sobą dogadają to będzie 180zł podwyżki w tym roku a 120 w przyszłym dla wszystkich.

To pokazuje mechanizm działania rządu. Robią propagandowe wystapienie i trąbią o podwyzce dla wojska i policji 300 zł ( czyli pieniadze sa) zamiast od razu bezproblemowo załatwić sprawę i dac podwyzki całej mundurówce 180 i 120 w póżniejszym zdefiniowanym terminie. Uciekają od odpowiedzialności , napuszczając jednych na drugich czyli ‘’jak się ze sobą dogadają’’, a przeciez służby nie sa od tego,żeby miedzy sobą uzgadniac wysokość wynagrodzenia.
Podobna sytuacja z ustawa lekowa/refundacją lekow. Przez kilka miesięcy sprawa nie została rozwiazana i nastepuje napuszczanie lekarzy na aptekarzy kosztem pacjentów.

smietnik napisał(a):
renoraines napisał(a):
no nie zupełnie, przecież żeby rozdać taki zasiłek to trzeba skądś wziąć pieniądze, a skąd państwo bierze? Od obywateli, więc może najpierw Ci po prostu tego nie zabiorą... Ok zaraz napiszesz, że i tak mimo wszystko zabierają tyle samo, no to może w takim razie zostanie to rozdystrybuowane w jakiś bardziej efektywny sposób.

Nie mamy wpływu na to i musimy placic na ZUS, czy to bedac pracownikiem czy to pracodawcą.

becek napisał(a):
renoraines napisał(a):
Wymieniłes zadania, ktore realizowane są w wielu panstwach.Roznica polega na tym, ze tam chca coś zrobić i muszą zrobic, bo ich nie wybiora kolejny raz.
czyli ze u nas nie ma NIC ,tak?
w jednych państwach radzą sobie lepiej w drugich gorzej
trochę śmigałem po świecie i w sumie się ciesze ze się urodziłem w Polsce, moglem trafić gorzej ,gdzie co prawda paliwo jest tańsze ale do gęby nie ma co włożyć

Sam odpowiedziałes
becek napisał(a):
PO ostatnio dołuje i partyczy wszystko

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 20:12 
Zacna persona forum

no i? możesz si odnieś do pytań które postawiłem?
reno ty nie masz nic do powiedzenia oprócz negacji teraźniejszości
przykre

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 20:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: e87
Kod silnika: n45b16
kij z paliwem - można ograniczyć jazdę. Gorsze są wysokie koszty życia:

rata za nie duże mieszkanie - 1500 PLN
czynsz - 450 PLN
inne opłaty - średnio 250 PLN

Suma - 2200 PLN.

Zarabiasz 3000, wydaje się że dużo. A tak naprawdę zostaje 800 PLN. Zatankuj auto, kup żarcie, zmień czasem opony, jakiś serwis auta, czasem coś popsuje się w domu, można dostać mandat, a gdzie mowa o odłożeniu na wakację ? No i ile osób zarabia to 3000 ... Mnie bardziej dołują te kwestie jak koszt paliwa. Mogę chodzić z "buta", ale gdzieś mieszkać i jeść muszę. Dlatego mam gdzieś protesty dot. cen paliw. Zamiast tego trzeba się wziąć do roboty i pomóc Firmą w których pracujemy. Bo od narzekania i czekania na działania rządu lepiej się nie zrobi. Założę się, że większość zarabiających dobrze za granicą zapierdziela tam że aż huczy. A w Polsce ? Połowe czasu się traci na narzekanie i teksty, że za taką kasę się nie chce. A wiecie jaka prawda ? Najpierw trzeba zapierdzielać za taką kasę, a potem dopiero przyjdą za to profity. Tyle w temacie. Na politykę i tak nie macie wpływu.

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 20:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: Poturbowane
a jak wyjaśnicie to że dolar kilkanaście lat temu był po 4 zł a paliwo po te 3-4 złote? było by lepiej gdyby doliczali vat do ceny gołego paliwa a nie do ceny paliwa z akcyzą, opłatą paliwową, podatkiem drogowym itp.

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 20:19 
Zacna persona forum

tommo21 napisał(a):
a jak wyjaśnicie to że dolar kilkanaście lat temu był po 4 zł a paliwo po te 3-4 złote?
było wyjaśniane ,czytaj ze zrozumieniem
tommo21 napisał(a):
vat do ceny gołego paliwa a nie do ceny paliwa z akcyzą, opłatą paliwową, podatkiem drogowym itp.
zrób projekt nowelizacji ustawy o VAT zanieś jakiemuś politykowi nich przedstawi w sejmie ;)
do roboty

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 20:23 
Forumowicz

KubaCK, I Twoją wypowiedź będącą wnioskiem tej całej dyskusji każdy powinien do siebie przyjąć i zrozumieć. :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1