BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 czerwca 2025, 00:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 210  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sport i rekreacja
PostNapisane: 12 stycznia 2012, 12:30 
Uzależniony od forum :)

Rafał525 napisał(a):
Pisząc to nie miałem na myśli "zero tłuszczu" tylko dobrze sylwetkę bez zbędnego wylewania się tu i tam z zarysowaniem mięśni a przy 180 cm i 90 kilogramach można taką mieć.

powiedzmy, że tak. Ale dla przeciętnego człowieka taka waga i wzrost oznacza juz - nadwagę.
Ja mam 176cm i 80-81kg wagi i mówie ci że extra nie wygladam.

Rafał525 napisał(a):
A ja nie widzę sensu ćwiczenia na dużych ciężarach. Jeżeli Twój organizm potrzebuje wspomagaczy to znaczy że ten ciężar nie jest dla Ciebie. Każdy człowiek ma "zakodowaną" muskulaturę i siłę, dochodzi do pewnego momentu i staje.

A jak ktoś trenuje amatorsko trójbój siłowy? na którym duze ciężary to normalka. I jak ktoś nie może podnieść - powiedzmy "stówki" w "martwym" to juz ma konczyć swoją kariere bo nima predyspozycji genetycznych ani fizycznych ta? jak to się mówi trening czyni mistrza;]

Rafał525 napisał(a):
Podciąganie jest bardzo efektywnym ćwiczeniem, zdecydowanie polecam. Większość "kafarów" z siłowni przy bicepsach 45 i więcej co wyciskają na klatę po 150 nie jest w stanie podciągnąć się nawet kilka razy.

zgadzam się jak najbardziej;] ale wiesz ... kazdy ma inne priorytety- dla jednego jest wazna siła i wydolnosc, a dla drugiego wygląd zewnętrzny. Więc krytykowanie któregoś z nich jest zbędne.

Rafał525 napisał(a):
Odżywki szkodzą przede wszystkim na żołądek i wątrobę

ciekawe rzeczy opowiadasz. Mógłbyś podać literature która podaje takie informacje.
Rafał525 napisał(a):
dla zwykłego człowieka co ćwiczy dla zachowania dobrego samopoczucia a przy okazji poprawienia sobie zdrowia - są zbędne.

Rafał525 napisał(a):
Suplementacja przy sporcie wyczynowym - owszem, przy amatorskim ćwiczeniu na siłowni - wystarczy dobra dieta.

Sam napisałeś, ze duze znaczenie ma genetyka to dlaczego teraz stwierdzasz, ze dla zwykłego człowieka - suple są zbędne??!!
Każdy jest inny= kazdy ma inne genetykę= kazdy ma swoje + i -. Więc jak ktoś ma genetycznie słabe kości/stawy - a biega i trenuje nogi (jak zwykły człowiek dla poprawienia kondycji) to jest podatny bardziej niż zwykły człowiek na kontuzje lub jest mu po prostu ciężej trenowac bo owe partie są słabo rozwinięte. Wynikać to może tak samo z genetyki jak i nieodpowiedniego trybu życia. Ja jestem zwykłym człowiekiem - nie mam genetyki zawodowego kulturysty i rowniez jest mi cięzej w tym sporcie. Jeden człowiek może bezproblemowo zrzucic w miesiac czasu 2-3kg tkanki tłuszczowej a nie ktorym nie starcza na dokonanie tego nawet 2 miesiące. Każdy - nawet zwykły człowiek który trenuje dla siebie - ma inne wymagania/inaczej organizm reaguje. I nie jest "nakazane" spozywanie supli, ale podczas wzmożonego wysiłku fizycznego można je stosowac aby poprawić wyniki. Na jednym mogą zadziałać słabiej a na drugim silniej - wszystko zalezy od nas.
Więc "przepraszam" ale gadanie pierdół wszystkim wokoło ze jak trenujesz tylko dla siebie (amatorsko) to odzywki sa zbedne a jak zawodowo to jak najbardziej.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 12:38 

Kod silnika: BCY+
beny. napisał(a):
DoReK napisał(a):
http://podciaganie.pl/ bawil sie ktos w to kiedys ?? od jutra planuje zaczac, tfu od wtorku i chcialbym sie dowiedziec czy mial ktos z tym kidykolwiek doczynienia ??

Właśnie, poleca ktoś pod takie ćwiczenia jakiś drążek na futryne(70cm)??

Ponawiam. :P

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 12:51 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Convertible
Kod silnika: M54
beny., podciąganie się na drążku to najlepsze ćwiczenia na plecy na ich szerokość, na grubość jest martwy ciąg, ale ten plan 30 podciągnięć to nic specjalnego, lepiej regularnie się podciągać i jak robisz 15 powtórzeń nadchwytem szeroko to można dołożyć ciężaru do pasa znacznie lepiej to rozwinie plecy niż podciąganie się po 30 razy.

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 12:54 

Kod silnika: BCY+
Ale ja drążka szukam, do futryny 70cm, niechce kupować jakiegoś nieznanego bo sie człowiek złapie, zacznie podciągać i sie drążej skrzywi, albo spadnie...

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 13:01 

Peter E36 napisał(a):
podciąganie się na drążku to najlepsze ćwiczenia na plecy na ich szerokość

no czy najlepsze to zdania sa podzielone;] to to samo ćwiczenie co ściąganie nachwytem drążka/sztangi z wyciągu górnego na siedząco. Tylko, ze ściąganie łatwiejsze bo cięzar możemy dozować (dlatego cześciej jest wybierane na siłownie na trening pleców) a na podciaganiu zaczynamy od konkretnej wagi (swojej wagi). Do podciągania trzeba miec doswiadczenie w prawidłowym wykonywaniu aby mozna było skupic się na ciężarze;]

pozdros

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 13:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 COUPE+COMPACTe36
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94308
Rafał525, Nie bierz tego do siebie ale nie mogę się zgodzić z tym co piszesz.
Twoja wypowiedz jest pozbawiona wartości merytorycznych i w pewnym sensie sam sobie zaprzeczasz.
Odżywki nie szkodzą na wątrobę i żołądek jak napisałeś są to są to wyselekcjonowane składniki pożywienia które codziennie spożywamy,wiadomo można zjeść stejka zamiast proszku białkowego ale przy okazji białka z mięsa zjadasz też tłuszcz przez co właśnie obciążasz wątrobę i żołądek zmuszając go do nadmiernego wysiłku który musi wykonać żeby przerobić nadmierne ilości pokarmu dostarczając dzięki temu większej ilości budulca.
Odżywki też pomagają psychicznie dając większą motywację do treningu,bardzo często bez diety i odpowiedniego dawkowania odżywka jako placebo daje większe efekty niż jako sam suplement.Trenujący sam się nakręca przykłada do treningów nie odpuszcza.
Co do stosowania odżywek i witamin przez osoby ćwiczące rekreacyjnie "dla siebie" jest tak samo jak z olejem w silniku można zalać zwykły z beczki i jeździć, albo markowy dobry olej o odpowiednich właściwościach.
Piszesz o treningu na małych ciężarach dla siebie prze wiele lat w celu zdobycia odpowiedniej sylwetki.
Ćwicząc małym ciężarem po to żeby wyglądać dobrze efekty będą po 6miesiącach roku a nie wielu latach,
Wiele lat potrzeba na budowę coraz większej masy mięśniowej na pokonywanie jak to napisałeś "zakodowanej muskulatury". Odpowiedni trening z DUZYMI ciężarami daje efekty. Zwiększając obciążenie pobudzasz mięśnie do rozrostu,tu też powraca temat odżywek :hyhy: ochrony organizmu poprawy regeneracji.

Dobrze stwierdziłeś że każdy powinien ćwiczyć dla siebie bo oto w tym wszystkim chodzi lecz musisz pamiętać o tym ze podobnie jak w motoryzacji można jeździć cywilnym samochodem normalnie, dbając o niego serwisując itd. Można też próbować go modyfikować w celu poprawy wyglądu, osiągów stosując produktu o lepszych parametrach nie ingerując w fabryczną konstrukcję.

Jak na wstępie swojej wypowiedzi stwierdziłeś to tylko forum motoryzacyjne i temat o sporcie, dla tego nie ma się co napinać wszyscy tu piszemy dla tego że lubimy ta formę aktywności fizycznej,dzielimy się z innymi swoimi doświadczeniami wiedzą itp. Cały czas się ucząc i zdobywając nową wiedzę :ok:

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 13:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116731
Panowie, ja chcę zacząć ćwiczyć, bo ostatnio tylko komputer - samochód - mc donalds :/ 178 cm wzrostu i 96 kg więc stałem się kuleczką. Jakie cwiczenia polecacie na szybkie schudnięcie? Dodam że plan mam taki:

Poniedziałek, Środa, Piątek - siłownia
Wtorek, Czwartek - basen

Do wakacji chciałbym schudnąć z 15 kg

Byłe e46 320d - >>KLIK<<

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 13:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Apropo suplementacji i odżywek to nie byłbym taki śmiały w dawaniu tez, że są one zupełnie nieszkodliwe. Pamiętajcie, że siedzi nad tym grono chemików, których jedynym założeniem jest zrobić coś, co będzie skuteczne, nie wywoła nagłych groźnych efektów ubocznych i DOZWOLONE, a jak wiadmo - co nie jest zabronione, to jest dozwolone, nie muszę chyba przypominać o dopalaczach? Do tego efekt pscyhologiczny itd., suplementy/odżywki są TYLKO uzupełnieniem diety. Ja sam stosowałem tylko glukozaminę i kwas tłuszczowy omega 3 (tran). Poza tym to zrobiłem ponad 20kg masy mięsniowej i około pół tony w trójboju swego czasu na samym jedzeniu i niech mi nikt nie mówi, że się nie da. Ogólnie Rafał525 mądrze pisze. :)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 13:54 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
jiGsaw napisał(a):
glukozaminę

To raczej placebo jest z tego co mi wiadomo.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 13:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Nie chyba, ale mi nie pomogła.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 14:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
kszyhu napisał(a):
Ja mam 176cm i 80-81kg wagi i mówie ci że extra nie wygladam.

Pisałem że trzeba kilku lat na wyrzeźbienie sylwetki.
kszyhu napisał(a):
A jak ktoś trenuje amatorsko trójbój siłowy? na którym duze ciężary to normalka. I jak ktoś nie może podnieść - powiedzmy "stówki" w "martwym" to juz ma konczyć swoją kariere bo nima predyspozycji genetycznych ani fizycznych ta? jak to się mówi trening czyni mistrza;]

Amatorsko to znaczy jeździ na jakieś podrzędne zawody czy amatorsko ot tak sobie ćwiczy na siłowni?
kszyhu napisał(a):
zgadzam się jak najbardziej;] ale wiesz ... kazdy ma inne priorytety- dla jednego jest wazna siła i wydolnosc, a dla drugiego wygląd zewnętrzny. Więc krytykowanie któregoś z nich jest zbędne.

Nikogo nie krytykuję. Uważam, że jak ktoś dobrze wygląda to powinien się drążek wciągać nosem bo inaczej to wstyd i tyle.
kszyhu napisał(a):
ciekawe rzeczy opowiadasz. Mógłbyś podać literature która podaje takie informacje.

Nie potrzebuję literatury, mam przypadek w rodzinie co ma rozwalony kichy przez odżywki.
kszyhu napisał(a):
Sam napisałeś, ze duze znaczenie ma genetyka to dlaczego teraz stwierdzasz, ze dla zwykłego człowieka - suple są zbędne??!!

Bo uważam że odżywki oprócz tego że pomagają to przy okazji niszczą. Zdania nie zmienię.
kszyhu napisał(a):
Więc "przepraszam" ale gadanie pierdół wszystkim wokoło ze jak trenujesz tylko dla siebie (amatorsko) to odzywki sa zbedne a jak zawodowo to jak najbardziej.

Każdy ma inne pogląd, tak jak do treningów :ok:
CZECHU napisał(a):
Rafał525, Nie bierz tego do siebie ale nie mogę się zgodzić z tym co piszesz.
Twoja wypowiedz jest pozbawiona wartości merytorycznych i w pewnym sensie sam sobie zaprzeczasz.
Odżywki nie szkodzą na wątrobę i żołądek jak napisałeś są to są to wyselekcjonowane składniki pożywienia które codziennie spożywamy,wiadomo można zjeść stejka zamiast proszku białkowego ale przy okazji białka z mięsa zjadasz też tłuszcz przez co właśnie obciążasz wątrobę i żołądek zmuszając go do nadmiernego wysiłku który musi wykonać żeby przerobić nadmierne ilości pokarmu dostarczając dzięki temu większej ilości budulca.
Odżywki też pomagają psychicznie dając większą motywację do treningu,bardzo często bez diety i odpowiedniego dawkowania odżywka jako placebo daje większe efekty niż jako sam suplement.Trenujący sam się nakręca przykłada do treningów nie odpuszcza.
Co do stosowania odżywek i witamin przez osoby ćwiczące rekreacyjnie "dla siebie" jest tak samo jak z olejem w silniku można zalać zwykły z beczki i jeździć, albo markowy dobry olej o odpowiednich właściwościach.
Piszesz o treningu na małych ciężarach dla siebie prze wiele lat w celu zdobycia odpowiedniej sylwetki.
Ćwicząc małym ciężarem po to żeby wyglądać dobrze efekty będą po 6miesiącach roku a nie wielu latach,
Wiele lat potrzeba na budowę coraz większej masy mięśniowej na pokonywanie jak to napisałeś "zakodowanej muskulatury". Odpowiedni trening z DUZYMI ciężarami daje efekty. Zwiększając obciążenie pobudzasz mięśnie do rozrostu,tu też powraca temat odżywek :hyhy: ochrony organizmu poprawy regeneracji.

Oczywiście jest w tym dużo racji ale ja twierdzę, że zdrowiej jest ćwiczyć bez wspomagaczy :)
CZECHU napisał(a):
Dobrze stwierdziłeś że każdy powinien ćwiczyć dla siebie bo oto w tym wszystkim chodzi lecz musisz pamiętać o tym ze podobnie jak w motoryzacji można jeździć cywilnym samochodem normalnie, dbając o niego serwisując itd. Można też próbować go modyfikować w celu poprawy wyglądu, osiągów stosując produktu o lepszych parametrach nie ingerując w fabryczną konstrukcję.

Samochód to nie najlepsze porównanie bo o ile polepszenie np hamulców czy wydechu poprawia nasz samochód o tyle ingerencja w silnik zawsze odbije się na żywotności ale to nie o tym mowa :P
CZECHU napisał(a):
Jak na wstępie swojej wypowiedzi stwierdziłeś to tylko forum motoryzacyjne i temat o sporcie, dla tego nie ma się co napinać wszyscy tu piszemy dla tego że lubimy ta formę aktywności fizycznej,dzielimy się z innymi swoimi doświadczeniami wiedzą itp i cały czas się ucząc i zdobywając nową wiedzę :ok:

Dokładnie, trzeba sobie pomagać :ok: "Szkół" treningowych i odżywkowych jest tyle co ludzi ćwiczących na siłowni :)

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 14:59 

Szaman1990 napisał(a):
Wtorek, Czwartek - basen

15kg w 6 miesięcy. Dla chcącego nic trudnego. Oczywiscie musisz scisle przestrzegac diety. Tzn jesc to co ci potrzebne a nie to na co masz ochote;] od czasu do czasu mozna sobie pozwolic na odstępstwa, ALE CZASAMI, a nie systematycznie;]
po pierwsze trening Cardio - bo 96kg przy tym wzroscie (jesli nie miałes stycznosci z siłka i nie uprawiasz sportu) to jesteś po prostu misiek i to spory. Więc bieganie byłoby podstawą treningu. Zaczynasz od powiedzmy 30min dziennie zwiększajac długośc w miare kondycji. Tempo - stałe (takie abys mógł swobodnie mówic a jednak aby nie był to szybki chód). Po prostu trucht o stale okreslonej intensywnosci.
(Wiecej o tym znajdzie na necie - trening cardio). Jedzenie - dieta wysokobiałkowa, przy minimalnej ilosci węglowodanów. Ciężkie do wprowadzenia w życie ale jak się człowiek do tego dostosuje efekty murowane. biegać zdało by się 3x w tyg minimum (najlepiej na czczo).
Plan treningowy na siłowni mozesz znalezc na necie - pełno takich rzeczy jest. Ogólne zasady ktorych trzeba sie trzymać to - dużo powtórzeń przy małym obciążeniu. Przerwy między seriami do 30s.;]
PS. odżywki - Lkarnityna/Fat.burnery/CLA. Jesli masz na nie ochote to jak najbardziej polecam.

Rafał525 napisał(a):
Amatorsko to znaczy jeździ na jakieś podrzędne zawody czy amatorsko ot tak sobie ćwiczy na siłowni?

nie widziałem jeszcze amatora jeżdzącego na zawody ale spoko :] na siłowni naprawde mozna szarpnąc to i owo jesli się chce i ma do tego warunki. Nie trzeba być zawodowcem i trenowac codziennie po 2-3h.
Rafał525 napisał(a):
Bo uważam że odżywki oprócz tego że pomagają to przy okazji niszczą. Zdania nie zmienię.

OK. w porządku. nie ma co dalej dyskutowac;]

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 15:33 
Przyjaciel forum

Szaman1990 napisał(a):
Panowie, ja chcę zacząć ćwiczyć, bo ostatnio tylko komputer - samochód - mc donalds :/ 178 cm wzrostu i 96 kg więc stałem się kuleczką. Jakie cwiczenia polecacie na szybkie schudnięcie? Dodam że plan mam taki:

Wtorek, Czwartek - basen

Ograniczenie kalorii do minimum i przede wszystkim najprostszy rower stacjonarny. Pierwszy tydzień po pół godziny żeby się wprowadzić, następnie po godzinie. Jak dojdziesz do 85 kilogramów, możesz iść na siłownię inaczej nie widzę sensu. Bieganie bym odpuścił gdyż przy Twojej wadze bardzo obciążasz kolana. Basen jest jak najbardziej wskazany.
Zrób tak:
na początku - od poniedziałku do piątku rower po pół godziny;
po tygodniu - to samo tylko po godzinie;
po miesiącu dorzuć basen w środę i sobotę.
po trzech miesiącach (o ile dasz radę) możesz jeździć na rowerze przez półtorej godziny, spompuj się do ostatniego tchu tak żeby pod Tobą była kałuża potu :)

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 15:41 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Ja bym biegał póki solidnej zimy nie ma. 1.5 roku temu w 2 miesiące zrzuciłem 5kg zaczynając od tego że minuta truchtu to było wyzwanie a kończąc na 5km w 40 minut (3x w tygodniu). Potem spora przerwa ale waga się trzymała i teraz znowu zaczynam walczyć o kolejne kg :hyhy:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 15:41 
Zacna persona forum

Ja mam inne pytanie.

Październik = 172cm i 82kg

Styczeń = 172cm i 67 kig

Ile mogło ubyć tłuszczu a ile mięśni?

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 15:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116731
Dziękuję panowie, na pewno dostosuję się do waszych rad, od dzisiaj zaczynam - rowerek :). Jeszcze mam pytanie co do papierosów, zamierzam rzucić, nie wpłynie to gorzej na rezultaty? Bo często się słyszy że po rzuceniu ktoś przytył z 5kg.

Septua, nie znam się na tym ale wydaje mi się że określić się tego nie da tak po prostu. Zależy od intensywności Twoich cwiczen, jak cwiczyles za często to pewnie spalałeś mięśnie a nie tluszcz, ale mogę się mylić.

Byłe e46 320d - >>KLIK<<

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 16:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
Rafał525 napisał(a):
Oczywiście są tacy co wyciskają i po 180 ale ja mówię o zwykłym codziennym ćwiczeniu gdzie machanie na 10 czy 12 powtórzeniową serię jest bardzo dobrym wynikiem.

punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, i od stażu na siłowni. po 4-5 latach solidnych treningów praktycznie każdy jest w stanie ćwiczyć z takim ciężarem.
Rafał525 napisał(a):
Odżywki szkodzą przede wszystkim na żołądek i wątrobę a w innych aspektach na portfel ;) inajpoważniejszy czyli psychikę - szukanie coraz to lepszych, wmówienie sobie że bez odżywek nie da się czegoś osiągnąć, że przez np jakiegoś tam power pumpa mogę więcej wycisnąć itd. Nie są tak groźne jak stery ale twierdzę, że dla zwykłego człowieka co ćwiczy dla zachowania dobrego samopoczucia a przy okazji poprawienia sobie zdrowia - są zbędne.

tutaj też dochodzimy to indywidualnego podejścia. I jeśli ktoś zapomina że odżywki to DODATEK i ich NADUŻYWA to faktycznie może wpływać to niekorzystnie, ale to chyba tak jak ze wszystkim? nadmiar białka też szkodzi nerkom, czy też zmienia profil lipidowy.

Ja np. kupuję tylko preparaty na stawy, białko i od czasu do czasu kreatynę, reszta to dla mnie zbędny wydatek.

Rafał525 napisał(a):
A ja nie widzę sensu ćwiczenia na dużych ciężarach. Jeżeli Twój organizm potrzebuje wspomagaczy to znaczy że ten ciężar nie jest dla Ciebie. Każdy człowiek ma "zakodowaną" muskulaturę i siłę, dochodzi do pewnego momentu i staje.

hehe to oznacza że albo jesteś nowicjuszem, albo masz świetną genetykę, albo uprawiasz inny sport niż kulturystka ;) Wiadomo nie od dziś że trening z małymi ciężarami pobudza w małym stopniu włókna szybko-kurczliwe a to właśnie o nie nam chodzi!

Co do drugiej części wypowiedzi, jeśli miałbym takie podejście, to w momencie kiedy miałem 184cm wzrostu i ważyłem 64kg (28cm w biku :rotfl: ) nadal robiłbym klatkę 50kg i był sucharem bo nie mam predyspozycji genetycznych.
Tu nasuwa się też pytanie, po co w ogóle ćwiczyć? przecież wyglądamy jak wyglądamy (mamy "zakodowaną" muskulaturę) więc po co stwarzć sztuczne warunki pobudzania mięśni? :oczami:

Rafał525 napisał(a):
To znaczy co? Będziesz ćwiczył póki nie będziesz wyglądał jak Pudzian? W pewnym momencie i tak staniesz, pisałem o tym kilka zdań wyżej. Dla mnie trening to przede wszystkim dobry relaks a nie czekanie na efekty.

Absolutnie nie, bo mam inny cel i nie chciałbym wyglądać jak pudzian :) Jasne że stanę, ale dzięki zmianie treningu obciążenia, odpowiedniej diecie i suplementacji, jestem w stanie mocno tą granice przesunąć, bo organizm będzie miał idealne warunki do rozwoju, i wszystko co potrzebne w tym celu.
jiGsaw napisał(a):
Poza tym to zrobiłem ponad 20kg masy mięsniowej i około pół tony w trójboju swego czasu na samym jedzeniu i niech mi nikt nie mówi, że się nie da.

No ogólnie Ty jig masz dobrego gena! nie każdy ma tyle szczęścia i na pewno nie każdy jest w stanie osiągnąć to co ty nawet z odżywkami :]

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 17:00 
Zacna persona forum

Szaman1990,Podpisuje się pod tym co piszą chłopaki wcześniej, od siebie dodam ze pierwsze co to odstawiasz białe pieczywo, napoje słodzone, słodycze i fast food
Jeśli będziesz ćwiczył sam to proponuje jak koledzy zacząć od energicznych spacerów potem trucht na biegu kończąc. Parę stron wcześniej wrzucałem bardzo prosty i szybko przynoszący efekty plan jak zacząć biegać
Jak zapiszesz się na profesjonalną siłkę to na pewno w karnecie będzie też rozpiska treningu i diety, to by była najlepsza opcja namów znajomego i razem zaatakujcie, zawsze będzie większa motywacja i pod okiem trenera na pewno szybsze efekty.

Septua, nie da się tego określić bo niby jak procentowo ? zależy od czego zaczynałeś ? więcej danych.

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 17:10 
Przyjaciel forum

Dejmon napisał(a):
punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, i od stażu na siłowni. po 4-5 latach solidnych treningów praktycznie każdy jest w stanie ćwiczyć z takim ciężarem.

Bez przesady, 180 kg to jest naprawdę dużo na serię.
Dejmon napisał(a):
tutaj też dochodzimy to indywidualnego podejścia

Które, niestety, w większości jest złe.
Dejmon napisał(a):
hehe to oznacza że albo jesteś nowicjuszem, albo masz świetną genetykę, albo uprawiasz inny sport niż kulturystka ;) Wiadomo nie od dziś że trening z małymi ciężarami pobudza w małym stopniu włókna szybko-kurczliwe a to właśnie o nie nam chodzi!

Jestem instruktorem spinningu więc z siłownią mam do czynienia na codzień. W przeszłości ćwiczyłem ale bez większych sukcesów.
W treningu chodzi o prawidłowość wykonanego ćwiczenia na optymalnym ciężarze. Ćwicząc np. biceps na modlitewniku ciężarem cięższym o 2 kg i "wyginanie" się przy ostatnich dwóch powtórzeniach na pewno jest gorsze niż ćwiczenie za małym a wykonanie poprawnie.
Dejmon napisał(a):
Co do drugiej części wypowiedzi, jeśli miałbym takie podejście, to w momencie kiedy miałem 184cm wzrostu i ważyłem 64kg (28cm w biku :rotfl: ) nadal robiłbym klatkę 50kg i był sucharem bo nie mam predyspozycji genetycznych.
Tu nasuwa się też pytanie, po co w ogóle ćwiczyć? przecież wyglądamy jak wyglądamy (mamy "zakodowaną" muskulaturę) więc po co stwarzć sztuczne warunki pobudzania mięśni? :oczami:

Przesadzasz, przy Twoim wzroście Twoja prawidłowa waga to 84 kg a wyćwiczona to około 95 a przy takiej wadze setką macha się na spokojnie.
Dejmon napisał(a):
Jasne że stanę, ale dzięki zmianie treningu obciążenia, odpowiedniej diecie i suplementacji, jestem w stanie mocno tą granice przesunąć, bo organizm będzie miał idealne warunki do rozwoju, i wszystko co potrzebne w tym celu.

Dla mnie to nie jest dobre, na starość się odbije.

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 17:25 
Zacna persona forum

jiGsaw napisał(a):
Apropo suplementacji i odżywek to nie byłbym taki śmiały w dawaniu tez, że są one zupełnie nieszkodliwe. Pamiętajcie, że siedzi nad tym grono chemików, których jedynym założeniem jest zrobić coś, co będzie skuteczne, nie wywoła nagłych groźnych efektów ubocznych i DOZWOLONE, a jak wiadmo - co nie jest zabronione, to jest dozwolone,

Śmiem twierdzić że w naszych czasach nie istnieje pojęcie "zupełnie nieszkodliwe" zwłaszcza dotyczące żywności. Grono chemików też pracuje nad paszami dla zwierząt,nawozami,genetycznie modyfikowaną żywnością itd. Nie miałem na myśli tego ze odżywki są w 100% bezpieczne i neutralne. Są z założenia bezpieczne i nie powinny szkodzić ;)

Dejmon napisał(a):
No ogólnie Ty jig masz dobrego gena! nie każdy ma tyle szczęścia i na pewno nie każdy jest w stanie osiągnąć to co ty nawet z odżywkami :]
Zgadzam się jesteś chyba w większej części mezo bo z tego co pamiętam jak dawałeś foty to poziom tłuszczu też masz dobry. Dal byś w końcu fote całej sylwetki :P

Wracając ostatni raz do odżywek to wcale nie jestem ich zwolennikiem, nie sledze na bieżąco nowości itp.
Uważam że dobrą dietą można zdziałać prawie to samo,sam nie stosuje żadnej odżywki ze względów ekonomicznych uważam że są zbyt drogie zwłaszcza gdy ma się inne priorytety a trening i budowanie masy to bardziej rozrywka niż sposób na życie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 210  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1