BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 23 stycznia 2012, 09:24 
Uzależniony od forum :)

Bardzo mi się podoba Wasz tok rozumowania. Rozpad małżeństwa tzn. że głupia baba rozkładała nogi na lewo i prawo i nie wiedziała z kim bierze ślub :rotfl: Chyba żyjecie w patologiach skoro to jedyne co Wam przychodzi do głowy ;)

Oby żaden z Was nie musiał z socjala korzystać - tego Wam życzę. Ale wtedy zmieni się Wam punkt widzenia i będziecie pierwsi krzyczeć że Wam się od rządu należy bo płacicie podatki :rotfl:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 10:25 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Rozpisaliście się przez weekend, chyba serio kryzys jest skoro pisanie na forum to jedyna rozrywka ;) Chciałem się jakoś odnieść do kilku opinii, tak jakoś wyszło że cytuję głównie Vermiliona ale moje uwagi są całkowicie ogólne.

Vermilion napisał(a):
Zwykli Wegrzy sa strasznie nie zadowoleni z tego co dzieje sie w ich kraju, gospodarka zatrzymala sie w miejscu, bardzo ciezko jest znalezc prace. Mam tam kilku znajomych wiec w zasadzie wiem jaka jest opinia, nie sa zadowoleni z dzialan Orbana, ale tez nie wiedza co mogloby byc alternatywa.

Zwykli Wegrzy są zapewne niewiele różni od zwykłych Polaków. A u nas kto by nie rządził to połowa będzie wieszać na nim psy a druga połowa wynosić na ołtarze. Tak było z każdym prezydentem/premierem/ministrem etc przez ostatnie 20 lat. Poza tym najpierw udzielają komuś demokratycznego poparcia a teraz nagle krzyk, czy tego samego nie mieliśmy u nas (i nadal nie mamy)?
Odnośnie samego Orbana - naskakują tu niektórzy na niego jakby robił niewiadomo co. A dla przypomnienia:
- CIT zmniejszył z 19% do 10% dla małych i średnich przedsiębiorstw.
- PIT liniowy 16% + ulgi na dzieci, zdaje się że ktoś o tym wspominał.
- Dał ludziom możliwość wyboru czy chcą zostać w prywatnych OFE czy nie. Jak myślicie co wybrali? Dla porównania u nas każdy pracujący jest państwowym aparatem przymusu pozbawiany części dochodu na rzecz prywatnego szemranego "biznesu".
- Wpisał do konstytucji limit zadłużenia ustalony na 50% PKB.
- Zmniejszył liczbę posłów niemalże o połowę.
Same faszystowskie zagrania jak widać ;)
Oczywiście można mu też conieco zarzucić:
- Zwiększył VAT do 27% (inne stawki zdaje się zostały nieruszone). Tu można powiedzieć że z pustego to i Salomon nie naleje ale jednak taka restrukturyzacja obciążeń podatkowych (pośrednie > bezpośrednie) jest porządana i zalecana (Węgry mają najmniejszy klin podatkowy wśród państw OECD!).
- Obwarował się konstytucyjnie dzięki czemu w przyszłości ciężko będzie zmienić sporo przepisów bez 2/3 głosów. Może dzięki temu unikną takiego syfu jak mamy choćby u nas gdzie ustawy powstają na zamówienie i np. niskie cło na alkohol obowiązuje przez dwa tygodnie :rotfl:
- Namajstrował przy ordynacji, bardzo fikuśnie, w sumie w moich oczach to jedyny sensowny zarzut.
- No i jeszcze ustawa medialna też nie jest czymś godnym pochwały, wolność słowa to jednak podstawa.

Tak więc mi się wydaje że nie taki Orban straszny jak go malują ;) Zwłaszcza że dobrej sytuacji to mu socjaliści nie zostawili. Jak to mówili starożytni rzymianie - pożyjemy zobaczymy. Ja tam trzymam kciuki choć zdaje sobie sprawę że wielu osobom z unijnego świecznika nie jest to na rękę i na różne sposoby będą się starać podkopać węgierską gospodarkę i politykę.

Vermilion napisał(a):
Odpowiem Ci tak, bedziesz mial pewnosc, ze ci ludzie nie maja juz zadnego wplywu na polityke czy gospodarke za jakies 10-15 lat, gdy poprostu beda juz albo w zbyt podeszlym wieku, albo poprostu nie bedzie ich na tym swiecie. Spektakularne czystki sa zwykle spektakularne, jednak z biegiem czasu okazuja sie, ze brakuje im skutecznosci.

Vermilion napisał(a):
Jaruzelski to juz stary czlowiek, nic dzis nie znaczacy, czy jest sens wywalac pieniadze na prowadzenie procesu? Wydaje mi sie, ze nie, poprostu szkoda je topic w kolejnym procesie, ktory tylko jeszcze bardziej bedzie dzielil spoleczenstwo. Nie wiem o jakimkolwiek jego wplywie na polityke w latach 90, sadze, ze zostal na tyle sprawnie odsuniety, ze stal sie w zasadzie nikim, to dosyc dobra kara.

M.in. na tym polega nasza cywilizacja że zbrodnie przeciwko niej nie ulegają przedawnieniu i o to w tym wszystkim chodzi że jak na kimś ciąży zarzut zbrodni ludobójstwa czy zbrodni komunistycznej to nie zna ani dnia ani godziny. Milošević czy Karadzić też powinien być puszczony wolno?
Można tu się zgodzić z tym że trzeba to było skończyć 20 lat temu ale mi się wydaje że to przeciąganie sprawy właśnie pokazuje z czym mamy cały czas do czynienia i jak głęboka jest gangrena tocząca ten kraj.

Vermilion napisał(a):
Ale wracając do wzrostu gospodarczego. Info zaciągnięte z felietonów Pana Krzysztofa Rybińskiego. Myślę, że wiesz kto to jest. Mogę zapodać link do tego konkretnego felietonu a dokładniej wykładu na uczelni.

Z Rybińskim to bym uważał, to przede wszystkim polityk który swoją pozycją i śmiałymi tezami szuka uwagi mediów i wyborców. Dość powiedzieć że w przeszłości już parę razy ładnie strzelił kulą w płot.

Vermilion napisał(a):
Tak, mam na mysli Newsweeka, Wprost, Polityke, Przekroj, Uwazam Rze. Dwoch ostatnich z tej listy nie czytam, pierwszego, dlatego, ze stal sie dzis broszurka i poprostu nie jest wart pieniedzy, drugiego za agresywna retoryke. Do pierwszych trzech pisza ludzie o roznych pogladach, jednak nigdy nie sa to skrajnosci, dlatego tak jak wspomnialem wczesniej warto zapoznac sie z roznymi spojrzeniami na dana sprawe.

To wszystko są tygodniki opiniotwórcze więc jakakolwiek obiektywna ocena nie ma tu racji bytu. Jakie masz poglądy - takie pismo dasz rade czytać ;) Ja np zawsze czytałem Wprost ale potem im się pogorszyło a od czasu przejęcia przez Lisa to poprostu jakbym szmatą w twarz dostał. Czytam i łapię się za głowę, teksty pisane pod z góry założoną (czy może raczej kupioną) tezę, bzdury, brak logiki i agresja. Podobnie zawsze podchodziłem do Przejsztuba. Polityka z kolei odkąd pamiętam była skreślona bo uwłaczała inteligencji wmawiając że czarne jest białe. Tak więc jak mówię - to jest sprawa cholernie subiektywna ;) Niektórzy za jedyną prawdę uważają Fakty i Mity ;)

siergiej201988 napisał(a):
Panowie po co pisać takie teksty "zmień okolice". To są bzdury. Każdy mieszka tam gdzie mieszka i tam chciałby mieć dobrą i normalną pracę. Co tu ma okolica do powiedzenia. W cały kraju w małych miasteczkach jest tak samo i naprawdę bez jakiejkolwiek znajomości trudno jest znaleźć pracę w granicach 2000 netto. Zaraz pojawią się zbędne komentarze jak sądzę. Mam paru znajomych po studiach inżynierskich i magisterskich na politechnice i akurat na lubelszczyznie ze swoim super wykształceniem nie maja co szukać. Czy to lubelszczyzna,czy wielkopolskie czy małopolskie. Nie ważne gdzie. Wszędzie jest tak samo,a nie każdemu odpowiada przeprowadzka do wielkiego miasta w celu zmiany pracy,gdzie jest duży ruch, zanieczyszczenia i brak spokojnego życia. Każdy ma rodzinę z którą chciałby mieszkać i być w kontakcie. Zgadza się. Wielu z nas wyjeżdża za granice,ale większość wraca do rodzinnych stron.

Każdy mieszka tam gdzie mieszka i godzi się na warunki jakie otrzymuje w zamian. "Zmień okolice" to jak najbardziej prawidłowy pogląd na sprawę. Nie chcesz dobrej kasy w dużym mieście, ok, siedź w małym ale nie miej pretensji do innych bo to tylko i wyłącznie Twój wybór. Idąc Twoim tokiem rozumowania to ja się powinienem w środku puszczy okopać i wyciągać łapę do państwa żeby mi dało pracę, choćby przy kopaniu i następnie zasypywaniu dołów ;)

A i jeszcze wracając do meritum - wczoraj Pb95 5.39 na Shellu. A spalanie uparcie 9.77l/100km, coś po cholerze dużo jak na ten tryb jazdy :\

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 10:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Tomek napisał(a):
- Dał ludziom możliwość wyboru czy chcą zostać w prywatnych OFE czy nie. Jak myślicie co wybrali? Dla porównania u nas każdy pracujący jest państwowym aparatem przymusu pozbawiany części dochodu na rzecz prywatnego szemranego "biznesu".

Pomijasz drobny szczegół że OFE znacjonalizował :]

Tomek napisał(a):
Wpisał do konstytucji limit zadłużenia ustalony na 50% PKB.

Co przy ich zadłużeniu, powyżej 80% , jest strzałem w stopę.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 10:59 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Gumiś napisał(a):
Pomijasz drobny szczegół że OFE znacjonalizował

Dał ludziom wybór - wybrali. Podobnie jak na Słowacji, Estoni czy w pewnym stopniu Litwie albo Łotwie gdzie ludzie powoli zaczynąją się orientować że państwo ich okrada w imię czyjegoś "biznesu". Nacjonalizacja to była w Argentynie.

Gumiś napisał(a):
Co przy ich zadłużeniu, powyżej 80% , jest strzałem w stopę.

Niby dlaczego?

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 11:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Chciałbym Ci Tomku podziękować za ten post. :ok:
P.S. Cytowałeś również mnie ; )

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 12:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Tomek napisał(a):
Dał ludziom wybór - wybrali. Podobnie jak na Słowacji, Estoni czy w pewnym stopniu Litwie albo Łotwie gdzie ludzie powoli zaczynąją się orientować że państwo ich okrada w imię czyjegoś "biznesu".
hmmm ciekawe
bo z tego co pamiętam powodem nacjonalizacji była dziura w budżecie czyli zabieramy wasze emerytury do wspólnego worka na wydatki dla wszystkich
warunkiem pozostania przy OFE było STRACENIE EMERYTURY PAŃSTWOWEJ
fajny wybór prawda ;)
wyobraź sobie ze u ans masz wybór,mimo płacenia zusow i innych
ofe albo państwo :rotfl:
ja tez jestem za likwidacja ofe ale nie w ten sposób!!!!!!
należy przy tym pamiętać ze państwowa emerytura może się w każdym momencie skończyć, bo emeryci są zawsze pierwsi do odstrzału a przed rzucanymi przez niech ewentualnie kamieniami to i babski oddział ZOMO sobie poradzi

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 12:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Panowie mimo ze dyskusja nie watpliwie ciekawa, ewidentnie zboczyła na polityczne tory a to tego jest tutaj odpowiedni dział
Obrazek
zamykam na dzien-dwa dla ostudzenia emocji :piwo:

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 21:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: F11
Santino napisał(a):
Panowie mimo ze dyskusja nie watpliwie ciekawa, ewidentnie zboczyła na polityczne tory a to tego jest tutaj odpowiedni dział
Obrazek
zamykam na dzien-dwa dla ostudzenia emocji :piwo:

bezsensu, dział Polityka przekierowuje to do innego forum...

Obrazek

nie jest dobrze, powoli jeżdżę tylko jak mi się to zwróci, opłaci :kwasny:
utrzymać auto, pokój w mieszkaniu, kupić jedzenie naprawdę ciężkie jest życie studenta w Polsce
coraz częściej słychać, że do końca roku ma przekroczyć cenę 8 zł za litr... a wiadomo jak coraz więcej osób gada to i tak będzie
Ciekawy jestem tylko jaka cena paliwa będzie już poza zasięgiem większości Polaków i na drogach się zrobi pusto ja stawiam coś koło 10 zł
beznadziejnie tylko, że rośnie to tak stopniowo i człowiek się powoli przyzwyczaja płaci i płacze, mieli by jaja pojechali by z grubej rury dali 20 zł za litr z dnia na dzień i była by jasna i klarowna sytuacja, że jeżdżenie autem to luksus

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 21:31 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
mile_end napisał(a):
bezsensu, dział Polityka przekierowuje to do innego forum...

Bo tutaj jest forum motoryzacyjne, zasadniczo :)
mile_end napisał(a):
a wiadomo jak coraz więcej osób gada to i tak będzie

Nie martw się, jeszcze tylko niecały rok będziemy się męczyć, bo coraz więcej ludzi gada o grudniowym końcu świata :ok:

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 21:47 

mile_end napisał(a):
coraz częściej słychać, że do końca roku ma przekroczyć cenę 8 zł za litr

chyba by musiał dolar stać po 6-7zł :zdziwko:

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 21:50 
Zacna persona forum

Kod silnika: m47n
nie, jeśli się zaogni sytuacja z iranem to może kosztować i 10
tylko ze wtedy czasowo zmniejsza akcyze

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 21:59 
Przyjaciel forum

Byczus napisał(a):
mile_end napisał(a):

chyba by musiał dolar stać po 6-7zł :zdziwko:

Przy 7pln za 1usd to mamy przy obecnych cenach ~770zł za baryłkę czyli jakieś 4,85 za litr.
A gdzie rafinerie, marże, transport, akcyza, vat etc.

Przy 7zł za dolara to nawet bez dymu w Iranie mamy 8-9zł za litr.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 22:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
Jak przekroczy 6zł to zanim się obejrzymy będzie podchodziło pod 7zł.
Tak było z granicą 5zł w zeszłym roku.
Nic,tylko wyprowadzać się jak najdalej z tego chorego kraju.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 22:25 
Przyjaciel forum

a tam, u mnie przez ostatni ponad tydzień spadło o 10gr
z 5,89 na 5,79 zwykły ON a Gold z 6,16 na 6,06 :)

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 22:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
U mnie też spadło,ale to dzięki złotówce.
Zobaczymy jak potoczą się sprawy z Iranem...

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 22:30 
Forumowy terrorysta

Mozna tez zaobserwowac obnizkę ON w pakiecie z podwyzką Pb, czyli te pare groszy przerzucą na Pb.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 23:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
No nie wiem, czy ropa aż tak podrożeje. Pamiętam, że Araby kiedyś panikowały jak baryłka kosztowała koło 160 dolarów, że ludzie będą chcieli przechodzić na paliwa alternatywne, bo się zaczynają wtedy opłacać.
Co do ceny 10zł za litr - zamiast jeździć "mitycznym" M52B28 będziemy mieli np. Polo 1.4Tdi, które pali średnio 4-5l.
M52B28 - średnio 11l x 5.60zł = 61,60zł.
1.4Tdi - średnio 5l x 10zł - 50zł.

U mnie na dzień dzisiejszy:
pb95 - 5,58zł - potaniało o 4 gr w ciągu 2 tygodni
lpg - 2,82zł - bez zmian, czasami cena schodzi do 2,78zł

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 23:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
mile_end napisał(a):
Obrazek

nic dodać, nic ująć :)

W ciągu ostatnich kilku tygodni zauważyłem, że wkońcu ludzie coś chcą zrobić z tym wszystkim...
Wkońcu jakieś protesty- albo odnośnie ACTA, albo odnośnie cen paliw... Dobrze, niech się coś dzieje, lepiej działać, niż narzekać :hyhy:

Ale bądźmy realistami, prawda jest taka, że w tym kraju musiałaby chyba rewolucja wybuchnąć, żeby coś zmienić...

PostNapisane: 27 stycznia 2012, 02:29 
Forumowicz

Kod silnika: M47/T2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100009
Rider_85 napisał(a):
No nie wiem, czy ropa aż tak podrożeje. Pamiętam, że Araby kiedyś panikowały jak baryłka kosztowała koło 160 dolarów, że ludzie będą chcieli przechodzić na paliwa alternatywne, bo się zaczynają wtedy opłacać.
Co do ceny 10zł za litr - zamiast jeździć "mitycznym" M52B28 będziemy mieli np. Polo 1.4Tdi, które pali średnio 4-5l.
M52B28 - średnio 11l x 5.60zł = 61,60zł.
1.4Tdi - średnio 5l x 10zł - 50zł.

U mnie na dzień dzisiejszy:
pb95 - 5,58zł - potaniało o 4 gr w ciągu 2 tygodni
lpg - 2,82zł - bez zmian, czasami cena schodzi do 2,78zł

nowa 320d EfficientDynamics pali mniej od polo bo 4.1 l/100km :hurra:

Cytuj:

na 100% tak bedzie

A ja w poniedzialek zalalem do pelna po 1,77€/L bo tirowcy strajkuja i juz trzy dni nie ma paliwa na dystrybutorach

PostNapisane: 27 stycznia 2012, 09:39 
Pierwsze kroki

Kod silnika: m34b19
Tomek-E46 napisał(a):
mile_end napisał(a):
Obrazek

nic dodać, nic ująć :)

W ciągu ostatnich kilku tygodni zauważyłem, że wkońcu ludzie coś chcą zrobić z tym wszystkim...
Wkońcu jakieś protesty- albo odnośnie ACTA, albo odnośnie cen paliw... Dobrze, niech się coś dzieje, lepiej działać, niż narzekać :hyhy:

Ale bądźmy realistami, prawda jest taka, że w tym kraju musiałaby chyba rewolucja wybuchnąć, żeby coś zmienić...

Tego typu protesty nic tutaj nie dadzą , rząd się przecież nie zlituje hehe i nie opuści ceny paliwa itd tylko dlatego bo ludzie nagle się ocknęli

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1