BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 czerwca 2025, 00:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 210  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sport i rekreacja
PostNapisane: 15 stycznia 2012, 17:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
CZECHU napisał(a):
Panowie a co z dietą i aerobami ? bo DoReK, chciał chyba zrobić redukcje ?

dieta to można sobie znaleść w necie jest pełno gotowych :) co do aerobów to ja (mimo że nie redukuje) po każdym treningu biegam 15min.

Za to gdy redukuje, biegam przynajmniej 20min po treningu i 2-3 razy w tygodniu po 30-40min
(tyle że ja jestem typowym ektomorfikiem więc tłuszczu za wiele nigdy nie miałem)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 stycznia 2012, 20:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
Panowie niestety ale na diete nie mam czasu :) redukcja tak ale pod warunkiem ze waga zostanie a bedzie przybywalo miesnie, narazie idzie to wszystko w dobrym kierunku, powoli z ulanego ide w jakos tam zbudowanego a bedzie lepiej bo nie zamierzam przestawac cwiczyc :) dzieki Panowie ze doradzacie !!

PostNapisane: 15 stycznia 2012, 22:20 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Panowie pytanie mam...

Obrazek

Wykonując klasyczne mięśnie brzucha do wysiłku zmuszane są mięśnie brzucha zaznaczone na schemacie znakami '?' dobrze rozumiem? Czy jednak przy klasycznym brzuszki we wchodzą również mięśnie zaznaczone jako 'G' i 'F'?

Teraz jakie ćwiczenia wykonywać aby do wysiłku zmusić 'A', 'B', 'C', 'D', 'E', 'H'? W jakich seriach, kolejności etc... Zależy mi na zrzuceniu brzucha... Wiadomo w gre wchodzi już biegnie, rowerek oraz orbitrek... Polecacie coś jeszcze? Dodatkowo zależy mi nie na delikatnym zrzuceniu tłuszczy z piersi, tzn nie są one wiszące, ale troszke mnie denerwują bo gdzieś tam jednak czuje ten tłuszczyk. :looka:

PostNapisane: 15 stycznia 2012, 23:06 
Przyjaciel forum

beny. napisał(a):
Dodatkowo zależy mi nie na delikatnym zrzuceniu tłuszczy z piersi

jaki rozmiar miseczki????

:rotfl: nie mogłem się powstrzymać ;)

P.S klatki piersiowej

PostNapisane: 15 stycznia 2012, 23:10 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Witam ! :D
Od jutra powracam na siłownie po miesięcznej przerwie !
Micha się cieszy bo znów wpadnę w trans i pewnie w najbliższych tygodniach uderzę na jakiś cykl kreatynowo stackowy :)

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 15 stycznia 2012, 23:24 

Dejmon napisał(a):
beny. napisał(a):
Dodatkowo zależy mi nie na delikatnym zrzuceniu tłuszczy z piersi

jaki rozmiar miseczki????

:rotfl: nie mogłem się powstrzymać ;)

P.S klatki piersiowej

:shoot: :hihi: :hihi: :hihi: :hihi: :hah:

wiem, że k1atki, jednak chcia1em po rzeczy napisać. :P

PostNapisane: 15 stycznia 2012, 23:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
żeby mięśnie były widoczne to najpierw trzeba je zrobić.

PostNapisane: 16 stycznia 2012, 00:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 COUPE+COMPACTe36
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94308
Dejmon napisał(a):
ja (mimo że nie redukuje) po każdym treningu biegam 15min.

Za to gdy redukuje, biegam przynajmniej 20min po treningu i 2-3 razy w tygodniu po 30-40min
(tyle że ja jestem typowym ektomorfikiem więc tłuszczu za wiele nigdy nie miałem)

Ja obecnie mam problem bo robiąc masę waga skoczyła na 90kg spodnie 33/34 zrobiły się w udach obcisłe jak u dobrej laseczki :( Na brzuchu minimalnie przybyło tłuszczu źle się z tym czuje a w planie mam jeszcze 1,5 miesiąca na masie :dobani:
Zastanawiam się nad 30toma minutami na steperku na czczo albo tabata 3x w tygodniu
od jutra muszę coś zacząć robić nie chcę obcinać diety.

DoReK napisał(a):
Panowie niestety ale na dietę nie mam czasu :) redukcja tak ale pod warunkiem ze waga zostanie a będzie przybywalo miesnie,

Nie tędy droga. Dejmon już Ci pisał oc chodzi.
Ale najważniejsze żebyś był zadowolony z treningów i czół się dobrze :ok:

beny., Mięśnie brzucha robimy w kuchni ;)
poszukaj w tym temacie było wiele razy o ćwiczeniach na brzuch.

Dżordż, Dawaj foty przed i po cyklu :cwaniak:

PostNapisane: 16 stycznia 2012, 00:43 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
CZECHU napisał(a):
Dżordż, Dawaj foty przed i po cyklu

Standardowo.
Wstydzę się. :rotfl:

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 16 stycznia 2012, 07:49 

CZECHU właśnie znalazłem PM od ciebie odnośnie ćwiczeń. :ok: Jednak mam cały czas wrażenie jak wyżej opisałem, że nie wszystkie mięśnie odpowiednio są tyrane. :suchy: Może to złudne... ?

Wiadomo, już wszystkie czipsy, batoniki, hotdogi etc w pizdu poszły.... Jjem normalne obiady, jakieś musli pomiędzy, sałatki itd. :ok: Częściej, a mniej.

PostNapisane: 16 stycznia 2012, 11:44 

DoReK napisał(a):
redukcja tak ale pod warunkiem ze waga zostanie a bedzie przybywalo miesnie

chcesz redukowac, nie ruszająć wagi?... hmm dziwna konpecja. jak sie do ktorejs ze stron nie przyłożysz to skutki srednie. Albo masujesz albo redukujesz - takie moje zdanie. Chyba ze masz sporą nadwage to przy jakimkolwiek treningu - tłuszcz będzie uciekał i analogicznie miesnie będą bardziej widoczne. Ale żeby to nazwać redukcją czy masowaniem - nie wydaje mi się;]
Dejmon napisał(a):
PRZYCIĄGANIE LINKI WYCIĄGU DOLNEGO W SIADZIE PŁASKIM

mógłbyś bardziej zobrazować- jak to sie wykonuje. z gory dzięki;]
Dejmon napisał(a):
Piątek(barki nogi)
Barki
1. Wyciskanie sztangielek 4 serie 12,10,10,8 progres
2. wyciskanie sztangi zza głowy 3 serie 12,10,8 progres

najpierw sztanga- później wolne ciężary;]
A tak to niezły trening - i tak jak pisałeś - w tygodniu można kaptury wymienic z jakimiś ćwiczeniami z barków albo pleców.
Dejmon napisał(a):
no i gdzie się da to brzuch

no baa
CZECHU napisał(a):
Na brzuchu minimalnie przybyło tłuszczu źle się z tym czuje a w planie mam jeszcze 1,5 miesiąca na masie .Zastanawiam się nad 30toma minutami na steperku na czczo albo tabata 3x w tygodniu

nie wiem jak jesteś uczulony na swoj brzuch i ile faktycznie tego tłuszczu masz, ale powiem Ci, że śmiało możesz biegać - nie wydaje mi się, abyś był stratny na tyle żebyś był nie zadowolony z efektów;] stwierdzam, że lepiej mieć mniejszy i lepszy jakosciowy miesien, niż duży i zalany;] Ja teraz stosuje trening bardziej masowy i z wyjątkiem nóg i przedramion - nie wybiegam w serii poza 10 powtórzeń;] do tego dorzucam sobie raz w tygodniu 60min cardio. Miche mam normalną - czyli mało nie jem i czasami nie jest super zdrowo. Więc jak aeroby/bieganie/steper/rower - nie będą częste i systematyczne a i micha sie diametralnie nie zmieni to nie masz co sie martwić o spadki przy masowaniu

PostNapisane: 16 stycznia 2012, 12:44 
Częsty bywalec

kszyhu napisał(a):
Dejmon napisał(a):
Piątek(barki nogi)
Barki
1. Wyciskanie sztangielek 4 serie 12,10,10,8 progres
2. wyciskanie sztangi zza głowy 3 serie 12,10,8 progres

Może robi wstępne zmęczenie mięśni sztangielkami :hyhy: Moim zdaniem sztanga to też wolny ciężar ;)

PostNapisane: 16 stycznia 2012, 13:34 
Przyjaciel forum

CZECHU napisał(a):
Ja obecnie mam problem bo robiąc masę waga skoczyła na 90kg spodnie 33/34 zrobiły się w udach obcisłe jak u dobrej laseczki :( Na brzuchu minimalnie przybyło tłuszczu źle się z tym czuje a w planie mam jeszcze 1,5 miesiąca na masie :dobani:
Zastanawiam się nad 30toma minutami na steperku na czczo albo tabata 3x w tygodniu

Ja jak ważyłęm 94kg to też nie za dobrze się czułem, zjechałem do 90kg i jest o wiele lepiej, co prawda waga mniejsza ale mięśnia więcej.
DoReK napisał(a):
redukcja tak ale pod warunkiem ze waga zostanie a bedzie przybywalo miesnie
hehe tak jak napisał kszyhu, nie ma takiej opcji. albo redukujesz i jedziesz w dół z wagą albo masujesz!
kszyhu napisał(a):
mógłbyś bardziej zobrazować- jak to sie wykonuje. z gory dzięki;]

Na pewno znasz, ćwiczenie nr7 :) http://www.kulturystyka.pl/atlas/plecy.asp
kszyhu napisał(a):
sztanga to też wolny ciężar, wyciskanie sztangi zza głowy jest bardzo kontuzjogennym ćwiczenie, a przez zrobienie najpierw przednich (bocznych) aktonów, barki są już rozgrzane i ryzyko kontuzji jest mniejsze.
Moja uwaga do wyciskania zza głowy jest taka żeby nie opuszczać sztangi niżej niż linia uszu (a jeśli ciężar jest duży, to do lini głowy) z doświadczenia wiem, ze opuszczając niżej można doświadczyć kontuzji i zapomnieć o siłowni na 3miech :P z tym że wtedy byłem bardzo nie doświadczony opuszczałem do karku, bez rozgrzewki więc nie dziwne że takie efekty ;)
Gozdi, :ok:

PostNapisane: 16 stycznia 2012, 14:55 

Dejmon napisał(a):
Na pewno znasz, ćwiczenie nr7 http://www.kulturystyka.pl/atlas/plecy.asp

hehe nom, wogole o czyms innym myslalem. SIAD PŁASKI - myślę sobie ... ze co? na brzuchu hehehe
do tego z WYCIĄGU DOLNEGO - kojarzyło mi sie z bramą tylko - bo na siedząco to juz w sumie nie jest z dolnego tylko - ciągnie się z przed siebie ciężar. Zależy od pochylenia pleców też ;] .. gdyby nie atlas to ciezko by było rozszyfrowywac niektore cwiczenia hehe;]
Dejmon napisał(a):
sztanga to też wolny ciężar

no w teorii taaa, ale zawsze sobie mówie, że sztanga sie do tej kategorii nie zalicza. Ze względu na to, że ciężar jest rozkładany na innej (określonej) powierzchni i z innym środkiem ciężkości niżeli jest to w przypadku sztangielek, gdzie trenując z zasady skupiamy się bardziej na technice wykonywanego ćwiczenia a później na ciężarze. trenując sztangielkami mamy, przeważnie 2 środki ciężkości i każdemu z osobna (rownimiernie) musimy skupić uwagę;] Dlatego trening sztangielkami jest często np. polecany na poprawienie dysproporcji mięsni. myślę, że jakos zobrazowałem swoją teorie ;]
Dejmon napisał(a):
wyciskanie sztangi zza głowy jest bardzo kontuzjogennym ćwiczenie, a przez zrobienie najpierw przednich (bocznych) aktonów, barki są już rozgrzane i ryzyko kontuzji jest mniejsze.
Moja uwaga do wyciskania zza głowy jest taka żeby nie opuszczać sztangi niżej niż linia uszu (a jeśli ciężar jest duży, to do lini głowy) z doświadczenia wiem, ze opuszczając niżej można doświadczyć kontuzji i zapomnieć o siłowni na 3miech z tym że wtedy byłem bardzo nie doświadczony opuszczałem do karku, bez rozgrzewki więc nie dziwne że takie efekty

no też jest w tym wg mnie troche racji , ale mam nieco odmienne zdanie;] Gdyż wogole przed treningiem wskazane jest rozgrzanie mięsni, czy to przez streching czy po prostu rozgrzanie i nastawienie mięsnia przy pomocy serii powtórzeń bez obciążen itd. Więc dlatego polecam zaczęcie treningu od cwiczeń z użyciem sztangi gdyż, mięsnie nie są zmęczone a rozgrzane, a jak wiadomo, ze sztangą często używa się większych ciężarów niz zwykle i siła jest nam potrzeba do efektywnego wykonania cwiczenia.

a jeżeli chodzi o prawidłowość wykonania "wyciskania sztangi z za głowy" i nie tylko tego ćwiczenia bo "z przed głowy" mam tą samą zasade. I nie mówię również, że jest najlepsza. Po prostu obydwa sposoby - twój i mój są dobre - z tym, że inaczej działają one na daną partie mięsni (ramion). Opuszczając głębiej za glowe - bardziej rozciągamy mięsnie naramienne. W rezultacie trenowane miesnie pracują więcej i na większej powierzchni a efektem jest lepiej wyglądający mięsień. To samo tyczy się przykładowo treningu bicepsu - sztangą czy sztangielkami - nie opuszczająć ramion do końca (czyli nie rozciagając do konca bicepsa) powodujemy, że miesien ten nie będzie rósł na całej długosci a będzie rósł w okreslonym zakresie.
Więc kontuzji możemy nabawić się moim zdaniem przy kazdym cwiczeniu nawet sztangielką gdy źle będziemy wykonywac lub użyjemy zbyt dużego ciężaru. Nie ma zasady w tym. P prostu opuszczany ciężar do określonego momentu - ogranicza rozwój w danym regionie i tyle;] Więc możemy trenować opuszczając sztange za głowe do kątu równego 90'stopni lub niżej. Polecam trenowac obydwoma sposobami, zależy kto jaki ma priorytet i wymagania;]

Pozdros

PostNapisane: 16 stycznia 2012, 16:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
hehe to powiem wam Panowie tak, od ok pol roku moja waga wacha sie w oklicach 92 - 97 kilo niezaleznie od tego czy biegalem czy nie, miesni zaczynaja byc bardziej widoczne co jest skutkiem treningow, wiec nie wiem czy ze mna jest cos nie tak czy taki mam organizm. :)

dzis zrobilem trening polecony przez Dejmona, jak bralem prysznic to nie moglem reki nad glowe uniesc wiec jest dobrze ;p

PostNapisane: 16 stycznia 2012, 17:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: X6
a ja trochę z innej piłki, czy robił ktoś z was kiedyś przerwy np tygodniowe czy dwutygodniowe na regeneracje mięśni?
I czy to coś dało czy tylko spadki siły po wolnym od siłki?

PostNapisane: 16 stycznia 2012, 17:49 

Panowie, układa ktoś jakieś dietki, bo przeglądam internet i dla mnie każda jest zaje bista... :hyhy: POtrzebuje dla dwóch osób, dla młodego i starego. :)

PostNapisane: 16 stycznia 2012, 18:15 
Przyjaciel forum

kszyhu napisał(a):
tange za głowe do kątu równego 90'stopni lub niżej. Polecam trenowac obydwoma sposobami, zależy kto jaki ma priorytet i wymagania;]

kszyhu napisał(a):
ale zawsze sobie mówie, że sztanga sie do tej kategorii nie zalicza.

tutaj nie ma co sobie mówić, bo nomenklatura jest jasno określona :)

kszyhu napisał(a):
ze sztangą często używa się większych ciężarów niz zwykle
co masz na myśli? więcej niż hantle?
kszyhu napisał(a):
Opuszczając głębiej za glowe - bardziej rozciągamy mięsnie naramienne. W rezultacie trenowane miesnie pracują więcej i na większej powierzchni a efektem jest lepiej wyglądający mięsień.

Też tak myślałem, do puki nie rozwaliłem sobie barku i mogłem zapomnieć o siłowni na 3-4 miesiące, ból ustąpił dopiero po terapii laserowej.
kszyhu napisał(a):
To samo tyczy się przykładowo treningu bicepsu - sztangą czy sztangielkami - nie opuszczająć ramion do końca (czyli nie rozciagając do konca bicepsa) powodujemy, że miesien ten nie będzie rósł na całej długosci a będzie rósł w okreslonym zakresie.
zgadzam się co do konieczności opuszczania razmion do końca, ale nie można porównać stawu barkowego ze stawem łokciowym. W stawie łokciowy ruchy odbywają się w trzech płaszczyznach, jest to że tak powiem najbardziej skomplikowany staw w naszym ciele, za to staw łokciowy to "zwykły" staw zawiasowo-obrotowego, jednoosiowy. w związku ze skomplikowaniem ruchów w stawie barkowym, jest on nadzwyczaj narażony na kontuzje, która uniemożliwia całkowicie jakiekolwiek ćwiczenie.

kszyhu napisał(a):
kontuzji możemy nabawić się moim zdaniem przy kazdym cwiczeniu nawet sztangielką gdy źle będziemy wykonywac lub użyjemy zbyt dużego ciężaru
oczywista oczywistość :)

DoReK napisał(a):
jak bralem prysznic to nie moglem reki nad glowe uniesc wiec jest dobrze ;p
heh bardzo dobrze :)

Sebuś napisał(a):
zy robił ktoś z was kiedyś przerwy np tygodniowe czy dwutygodniowe na regeneracje mięśni?
I czy to coś dało czy tylko spadki siły po wolnym od siłki?
takie przerwy są niezbędne, przy intensywnych treningach całkowita regeneracja może zająć 10-14dni. Każdy kto dłużej ćwiczy w pewnym momencie dochodzi do etapu że zamiast siła rosnąć to spada, to pierwsze symptomy stagnacji. Najlepiej zrobić sobie wtedy przerwe na 1-2 tygodnie i z nowymi siłami wrócić do treningów. Ja np po takiej przerwie zawsze mam więcej siły. (oczywiście jeśli nie pije przez cały wolny czas hahah ;) )

PostNapisane: 16 stycznia 2012, 18:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 COUPE+COMPACTe36
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94308
DoReK, Gotowej diety Ci nie rozpisze bo nie czuje się kompetentny do tego.
Mogę konkretnymi przykładami artykułami itd. Pomóc w tym że sam wyrobisz u siebie dobre nawyki żywieniowe i rozpiszesz dietę :)

Sebuś, Czym jesteś zainteresowany siła masa ? ile już trenujesz jak intensywne robisz treningi ile czasu trwają ? Jeżeli pytasz ogólnie to Dejmon, już Ci odpowiedział

PostNapisane: 16 stycznia 2012, 19:06 

Dejmon napisał(a):
tutaj nie ma co sobie mówić, bo nomenklatura jest jasno określona

nom, dlatego ja tak sobie ustaliłem i dla mnie sie sprawdza jak do tej pory;]
Przykładowo klate jak zaczynam to zawsze od sztangi , nie wobrazam sobie inaczej.
Dejmon napisał(a):
co masz na myśli? więcej niż hantle?

mam na myśli, że jak robie coś sztangą to zazwyczaj nałożony ciężar przewyższa ten który użył bym przy wykonywaniu tego ćwiczenia przy pomocy hantli.
Dejmon napisał(a):
ale nie można porównać stawu barkowego ze stawem łokciowym. W stawie łokciowy ruchy odbywają się w trzech płaszczyznach, jest to że tak powiem najbardziej skomplikowany staw w naszym ciele, za to staw łokciowy to "zwykły" staw zawiasowo-obrotowego, jednoosiowy. w związku ze skomplikowaniem ruchów w stawie barkowym, jest on nadzwyczaj narażony na kontuzje, która uniemożliwia całkowicie jakiekolwiek ćwiczenie.

Jak najbardziej sie z tobą zgadzam, że staw ten jest narażony bardziej. W sumie pewnie myślimy o tym samym, aby opuszczać sztange za glowe do pełnego złożenia ramion i nie więcej. Ale mówisz, że nie można go w 100% wykorzystywać bo napewno, będzie czekać nas kiedyś kontuzja (ciebie ona spotkała i szczerze współczuje bo wiem co to znaczy gdy nie można robić tego co sie lubi). Kontuzja wynikła z jakiegoś powodu - może byłeś w tym momencie mniej dysponowany, słabsza forma?, akurat w któryms momencie byłeś zbyt mało skupiony na tym co robisz?, może był za duży ciężar?, może słabe doświadczenie (tak jak wspominałeś)? -. Czynników może być wiele. Człowiek ma wiele takich miejsc które w wyniku systematycznego, większego obciazenia są bardziej niż inne podatne na kontuzje - tak jest i było. Trenowanie prawidłowej techniki, odpowiednie skupienie i dobór ciężaru - może w pełni zniwelowac ryzyko kontuzji i nie ma co straszyć ludzi, że lepiej tego i tego nie robić bo coś sie stanie;]

Sebuś napisał(a):
czy robił ktoś z was kiedyś przerwy np tygodniowe czy dwutygodniowe na regeneracje mięśni? I czy to coś dało czy tylko spadki siły po wolnym od siłki?

jak wspomniał Dejmon x2.
Sam tak robię. Przeważnie co miesiąc mam - tygodniową przerwe (między karnetami miesięcznymi).
Jak np. wypadnie, że skończe w poniedziałek/wtorek - to do końca tygodnia robie sobie przerwe.
W sumie zależy też kto ma jak intensywny trening, bo ja np "hasam" teraz 3x tyg i jeden dzien cardio. dzien po dniu.
Więc jak ktoś trenuje codziennie od pon-pt - to wiadomo, że trzeba co jakis czas walnąć większą przerwe.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 210  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1