BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 11:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ITD - czyli gnoić gnojków
PostNapisane: 18 stycznia 2013, 11:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
To chyba zależy od regionu i zaleceń miejscowego komendanta. W lecie pomalowano podwójną ciągłą na DK nr 8 za miejscowością Łagiewniki, oczywiście prosta droga a na pobliskim parkingu można spotkać mundurowych. Teraz trzeba się ciągnąć, bo nie wyprzedzisz.

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 11:13 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Gumiś napisał(a):
Czytasz całe posty?
Oczywiście. Ale nie wszystko komentuję.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 11:42 
Uzależniony od forum :)

Nie rozumiem o co ta piana? Łamiesz przepisy dostajesz mondat. Cieszyć się trzeba że się dostaje za jedno wykrocznie na 1000 a nie 1 na 100, wtedy byśmy nie zarobili na rocznie na mandaty za jeden miesiąc.

Czemu nie macie pretensji że w piekarni się ktoś czepnie za kradzież bułki? czemu nie robicie prostestu że ktoś kradnie paliwa za liche 100zł i się go łapie i sądzi? Przecież to nielogiczne - za głupie 100zł? Pewnie po to żeby statystyki podnieść. Może jakiś protest ?

Wg.mnie należy iść o krok dalej i w autobusach podmiejskich należe wprowadzić tacho i powinni wyrywkowo tajniaczy jechać. Raz na rok mi się zdarzy jechać do domu albo z domu do Wawy podmiejskim prywatnym busem i na 20km spokojnie zliczę kierowcy 24pkt. Jak kiedyś jechałem z małżonką i skomentowałem że zapi... jak debil i gada przez tel i przejechał na czerwonym to się ludzie oburzyli że się czepiam a chłop dobrze jedzie :)

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 11:50 
Częsty bywalec

Może dlatego, że z jednego końca naszego kraju na drugi, będziesz jechał cały dzień. I nie chodzi tu wcale o zap... tylko o normalną jazdę zgodną z przepisami, bo jakiś debil z urzędu ustawił 60 lub 70 km/h na prostej drodze. Próbowałem jechać zgodnie z przepisami do Poznania (240km), moja podróż zakończyła się po 4 godzinach a musiałem jeszcze wrócić. Byłem praktycznie spychany z drogi przez pędzących debili, bądź musiałem jechać 50km/h za zawalidrogą w seicento tam gdzie można 90km/h. Ludzie mają dość tego idiotyzmu i czasami przekraczają prędkość.

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 11:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
W sumie zaobserwowałem podobne zjawisko co Gumiś. Policja naprawdę wydaje się dbać o bezpieczeństwo i jeśli już stoją, to tam gdzie powinni. Podobnie nieoznakowane radiowozy policji, jeśli jedzie się "sensownie", nawet jeśli nieznacznie przekraczasz prędkość, często nie zatrzymują.
U mnie w regionie prawie codziennie rano jest akcja "trzeźwy poranek", tzn. policja zatrzymuje na danej ulicy KAŻDE auto aby dmuchnąć w alkomat. Oczywiście codziennie na innej ulicy, nie wiadomo na której. Moim zdaniem genialna inicjatywa, to jest prawdziwa próba poprawy bezpieczeństwa. Ostanio wymyślili nawet kolejną akcję "bezpieczne przejście", ustawiając się w pobliżu najniebezpieczniejszych przejść dla pieszych w Zielonej Górze :ok:

Natomiast straże wiejskie i ITD to typowe maszynki nastawione na robienie kasy... Chociaż straż wiejska u mnie w mieście, po aferze na całą polskę z panem Emilem (awantura w biurze w Sulechowie) i po wizycie Uwagi przestała się czaić w krzakach :ok: Przynajmniej ja od tamtej afery nigdy ich nie spotkałem, ewentualnie jak wkładali fotoradar do stacjonarnego masztu.

Kyo, wiem właśnie, że u nas w kraju politycy myślą "na 5min do przodu", i nikt nie zainwestuje w drogi które dadzą zyski długoterminowe, skoro na radarach można zarobić w rok. Niestety, dopóki rządzą nami tacy ludzie, będziemy tak samo zacofani jak jesteśmy, albo wręcz bardziej. W końcu inni nie stoją w miejscu, tylko idą do przodu, więc my nie rozwijając się, będziemy coraz bardziej w tyle...
Może w końcu będzie tu rządził ktoś, komu naprawdę będzie zależało na dobru społeczeństwa, a nie własnym stołku i wyciąganiu pieniędzy podatników...

Co do drogich autostrad, wiem, że sporą część A2 posiada Autostrada Wielkopolska i zostały one wybudowane w systemie partnerstwa publiczno-prywatnego. Jeśli tak ma wyglądać to partnerstwo, że mamy drogi kilkanaście (dziesiąt?) razy droższe niż w bogatszych państwach to ja dziękuję, pieprzę to partnerstwo. Skoro korzyści są jednostronne (tylko dla zarządcy), to nawet partnerstwem nie powinniśmy tego nazywać. Co z tego, że autostrada jest, skoro jest tak droga, że stać na nią 1 na 10 osób... Równie dobrze mogłoby jej nie być i wyszłoby na to samo.

Może zgłoszę swoją kandydaturę w wyborach? Postuluję budowę dróg zamiast radarów, wprowadzenie czasowych winiet na wszystkie płatne drogi i likwidację progów zwalniających, tudzież budowę możliwych do przejechania :hyhy: :rotfl:

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 12:08 
Częsty bywalec

Cytuj:
Może zgłoszę swoją kandydaturę w wyborach?

Niestety, ale głosujemy na listy wyborcze danej partii, więc szanse są minimalne. Jeżeli to się kiedyś zmieni to, może coś się w kraju ruszy. Na razie musimy patrzeć na te same mordy i możemy skomentować w zacnym towarzystwie na forum ich poczynania. Głosy oddane na mniejsze zło zapewne nic nie dadzą, bo władza nie odda przywilejów i wpływów budżetowych.

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 12:45 
Uzależniony od forum :)

Czyli rozumiem że skoro jedziesz daleko to możesz łamać przepisy bo szkoda Ci czasu? Ciekawa logika. To może zmieńmy przepisy: Jak ktoś jedzie daleko to może łamać przepisy. jak ktoś nie ma na paliwo a mu potrzebne może kraść. Jak ktoś przedzurawi spodnie a ma spotkanie o prace może je ukraść... :ok:

A może jednak skoro WSZYSCY wiecie jakie mamy koszmarne drogi to może zacznijcie wyjeżdżać wczęsniej, jeździjcie pociągami ale zrezygnujecie z wyjazdu skoro nie akceptujecie warunków.

Ktos pisał o cenach autostrad. Polecam wyjazd do Włoch i zrobić 1000km po autostradzie. W polsce taniej :)

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 12:55 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Bloody napisał(a):
Postuluję budowę dróg zamiast radarów

Dobrze obiecasz i wygrana gwarantowana. :D

KotSylwester napisał(a):
A może jednak skoro WSZYSCY wiecie jakie mamy koszmarne drogi to może zacznijcie wyjeżdżać wczęsniej, jeździjcie pociągami ale zrezygnujecie z wyjazdu skoro nie akceptujecie warunków.

Lepiej się tego ująć nie da.

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 12:59 
Częsty bywalec

Cytuj:
Czyli rozumiem że skoro jedziesz daleko to możesz łamać przepisy bo szkoda Ci czasu? Ciekawa logika.

Czy gdzieś było zawarte takie stwierdzenie? Jeśli tak to proszę o wskazanie tego fragmentu.
Cytuj:
A może jednak skoro WSZYSCY wiecie jakie mamy koszmarne drogi to może zacznijcie wyjeżdżać wczęsniej

Tzn. o której godzinie, bo jeżeli mam spotkanie o 9:00, to muszę wyjechać wcześniej, to chyba zrozumiałe, ale taki wyjazd zajmuje cały dzień i o tym własnie wspominam, a nie o przekroczeniu prędkości.
Cytuj:
jeździjcie pociągami ale zrezygnujecie z wyjazdu skoro nie akceptujecie warunków.

To może ogólnie lepiej się zwolnić z pracy i iść do marketu za 1100zł miesięcznie, ciekawe stwierdzenie, tyle że często do marketu też trzeba dojechać, aby rozpocząć prace.
Cytuj:
Polecam wyjazd do Włoch i zrobić 1000km po autostradzie.

Proponuję do Norwegii, ceny prawie takie same wg niektórych, tylko zarobki nieco inne.

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 13:03 
Administrator

Ale nie rozumiem w czym problem. Jak masz spotkanie o 9 a jedziesz tam cały dzień, to wychodzisz dzień wcześniej. Przecież nie teleportujesz się tam.

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 13:07 
Częsty bywalec

Już zaczynam rozumieć :hyhy:

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 13:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
Cytuj:
Ktos pisał o cenach autostrad. Polecam wyjazd do Włoch i zrobić 1000km po autostradzie. W polsce taniej

W Niemczech, Holandii i Belgii za darmo :) Nie oczekuję, że u nas też tak będzie, ale proporcjonalnie do zarobków mamy kosmicznie drogie autostrady...

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 13:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
łatwo się pisze wyjdź wcześniej wyjedź wcześniej a potem się okazuje, że będzie trzeba wydłużyć dobę o kilka godzin

ja jestem zwolennikiem spokojnej ale dynamicznej jazdy tzn jak jest pusta łądna droga nie jest ślisko to jade 100-110 bo przy 90 zasypiam w 7er po drugie przy 90 pali więcej jak przy tych 100-110 jak jest zima i snieg ogólnie ślisko nawet latem bo np pada to zawsze jadę albo przepisowo albo jak trzeba to i sporo wolniej bo nie rozumiem kretynów napieprzających w zimie bo ma zimówki i esp to mysli, że go to uratuje

co do komunikacji miejskiej tu akurat masz rację wioząc kilkadziesiąt osób wypadałoby zachowywac się inteligentnie i dpowiedzialnie a nie jak szympans

czasem tez lubie przycisnąć w końcu nie po to kupiłem V8 żeby jeździc jak tico ale do tego wybieram sobie takie miesjca w 99% przypadków, że najwyżej sam siebie załatwie i tyle

dobija mnie fakt, że jak Gumis napisał ITD nie będzie kontrolować miejsc, gdzie wypadków i zgonów masa tylko miejsca gdzie można szybko nawalić zdjęć w 5 minut taka smutna prawda także bronienie ich jest bez sensu wg mnie

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 13:48 
Forumowy terrorysta

Bloody napisał(a):
z fotoradarami jest ten problem, że ich stawianie to zaczynanie od dupy strony.

Niech najpierw zrobią drogi takie, jak być powinny. Wtedy mogą stawiać fotoradary i karać tych, którzy mimo dobrej infrastruktury przeginają pałę.

Tak, od d.py strony. Skok na kase co potwierdzili wpisujac do budzetu wplywy z mandatów 1,2 mld zl za 2012 ( cisnienie im skoczylo, bo nie zarobili :rotfl: ) wiec na 2013 wpisali 1,5 mld zł i stąd nowe fotoradary, nieoznakowane policyjne i ITD.

Placimy w paliwie podatek drogowy. Powyzej 3,5 T płaca i podatek drogowy osobno i równiez w paliwie, i ciągle kasy brak. Drogi przelotowe biegną przez miasta ( nie mylic z ulicami) zamiast poza, bo to wymaga budowy obwodnic i zjazdów. Jeśli uda się wybudowac obwodnice to okazuje się ze to porażka, jak w Poznaniu, gdy górny odcinek jest, dolny jest, ale srodkowego brak i nie połączono całości :rotfl: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=10& ... &start=560 , czas pokaze czy i kiedy złączą.

Bloody napisał(a):
Byczus napisał(a):
bez przesady, odciniki 'państwowe' to koszt 10gr/km

Nie wiem ile płaci się za kilometr, ale jadąc ode mnie do Warszawy i z powrotem, w obie strony zapłacę około 110zł. Przecież to paranoja jakaś, zakładając, że jeździłbym dwa razy w tygodniu, to prawie 1000zł miesięcznie :zdziwko:

Dla porównania, w Czechach, roczna winieta kosztuje w przeliczeniu około 250zł. Na wszystkie tamtejsze autostrady...

Otoż to placi sie za odcinek, a nie za ''sztuke''/1km. Jak ktoś nie rozumie to na przykładzie, płaci sie za pęczek rzodkiewek, a nie za 1 rzodkiewkę.

Byczus napisał(a):
deejeys napisał(a):
dalej 2/3 bramki po 14zł. Rozbój i tyle.

bo dalej kasuje Kulczyk, gdyby nie wyłożył kasy, to nie było by autostrady w ogóle i tak w koło...

Kulczyk dobroczyńca :rotfl:, nie wylozyl kasy,
Cytuj:
Pieniądze na inwestycję AWSA pożyczyła m.in. od banków komercyjnych, a ponadto na 17 lat dostała z Europejskiego Banku Inwestycyjnego 275 mln euro kredytu, którego spłatę zagwarantował rząd.

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,737 ... lczyk.html

--------------------------------------
-------------------------------------
Cytuj:
Inspekcja Transportu Drogowego nie ma prawa ścigać wykroczenia polegającego na niewskazaniu przez właściciela pojazdu, którym popełniono wykroczenie drogowe, kierującego samochodem - napisał Rzecznik Praw Obywatelskich.
Pismo prof. Ireny Lipowicz, w którym zwraca się ona do Głównego Inspektora Transportu Drogowego (ITD) Tomasza Połcia o odstąpienie od tej praktyki, otrzymała w piątek PAP.
Jak podkreśla Rzecznik, Inspekcja ma prawo ujawniać m.in. za pomocą fotoradarów wykroczenia drogowe polegające na przekroczeniu dopuszczalnej prędkości lub na niestosowaniu się do sygnałów świetlnych i kierować do sądu wnioski o ukaranie w takich sprawach. Uprawnienie to nie obejmuje zaś wykroczenia opisanego w art. 96 par. 3 Kodeksu wykroczeń polegającego na niewskazaniu przez właściciela lub posiadacza pojazdu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.
Prof. Lipowicz podkreśla, że jeszcze w grudniu zeszłego roku zwróciła się w tej sprawie do ministra sprawiedliwości i stwierdziła, że kompetencje organu władzy publicznej, jakim jest ITD, nie mogą być oparte na domniemaniu, lecz muszą wynikać z wyraźnego brzmienia przepisów prawa. "Takiego przepisu w omawianym zakresie nie zawiera Prawo o ruchu drogowym, środki o charakterze represyjnym nie mogą zaś być stosowane bez podstawy prawnej" - wskazała RPO.
Takie stanowisko Rzecznika podziela resort sprawiedliwości. "Uprawnienie Inspekcji Transportu Drogowego do prowadzenia czynności wyjaśniających, kierowania do sądu wniosków o ukaranie i oskarżania przed sądem nie może być rozszerzane poza wykroczenia polegające na przekroczeniu dopuszczalnej prędkości i niezastosowanie się do sygnałów świetlnych" - czytamy w odpowiedzi ministerstwa dla RPO.
Tymi względami motywuje ona wniosek do szefa ITD gen. Połcia o zobowiązanie podległych mu służb do zaprzestania działań związanych ze ściganiem omawianego wykroczenia, jako niemieszczących się w przyznanych Inspekcji Transportu Drogowego kompetencjach.
http://prawo.rp.pl/artykul/757715,97151 ... rowcy.html

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 16:03 
Częsty bywalec

Ciekawe jak to rozwiążą, zapewne dojdzie do szybkiej nowelizacji przepisów.

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 16:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
dokładnie szybka zmiana prawa co by kasa płynęła szerokim potokiem :rotfl:

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 17:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: 328ci,330Cab, X6 sd
Kod silnika: m52b28tu, m54b30
A ja postuluje za możliwością wykupu osobistego ograniczenia prędkosci. :D Tylko trzeba ceny ustalić. Fotoradary nie były by potrzebne.

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 17:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
mr18 napisał(a):
Ciekawe jak to rozwiążą, zapewne dojdzie do szybkiej nowelizacji przepisów.

Będzie to szybciej ogarnięte niż nam sie wydaje.

Gumiś spoko spoko wiem, ocb - napisałem tylko że w moich okolicach jeszcze są takie niecne praktyki, że albo krzaki, albo staną za czymś co ich zasłania :hyhy:

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 18:08 
Częsty bywalec

Cytuj:
Owad napisał:
w moich okolicach jeszcze są takie niecne praktyki, że albo krzaki, albo staną za czymś co ich zasłania

W mojej okolicy też jest tak samo, rzadko można spotkać mundurowych w widocznym miejscu.

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 23:07 
Polowania na kierowców ciąg dalszy - :zdegustowany: http://moto.onet.pl/1674824,1,koniec-up ... ml?node=13

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1