BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: MŁoDY TechniK
PostNapisane: 22 kwietnia 2010, 15:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
spider napisał(a):
Za granica tego nie ma wszyscy sobie wala po imieniu i jest ok
spróbuj tak w Japonii :hyhy: tam mają około 50 różnych słów gdy chcą się do kogoś zwrócić, w zależności od tego czy to rodzina, współpracownik, szef, i jeszcze w zależności od sytuacji.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 kwietnia 2010, 15:54 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
spider napisał(a):
Kurde a mnie sie podoba bez "pan","pani".Za granica tego nie ma wszyscy sobie wala po imieniu i jest ok.Szacunek zachowany,i nikt problemu nie robi.Ale i tak dobrze,ze nie zostalo "towarzyszu" :rotfl:

Spider a wiesz co się liczy ? Szacunek ludzi ulicy !

:rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 22 kwietnia 2010, 16:39 
spider napisał(a):
Za granica tego nie ma

:zdziwko:

Chyba za wschodnią :znudzony:

Kyokushin napisał(a):
qqiz napisał(a):
Ja np. nie znoszę rozgłośni radiowych, które zwracają się do słuchaczy per ty, wy :kwasny: Drażni mnie to cholernie i zdecydowanie wolę tradycyjny polski zwrot grzecznościowy, stosowany w relacji z nieznajomymi "proszę państwa", "proszę pani", "proszę pana" :]

Hehe, qqiz normalnie myślałem że tylko mi to przeszkadza.
Ja na tyczki z nimi nie chodziłem i chodził nie będę, i też, nie lubię tego 'ty', 'ej'... etc, etc.
Lubię jak w mediach jest zachowany tradycyjny polski zwrot grzecznościowy, jak ładnie to ująłeś.

Samo sedno panowie!

Ja też nie lubię tego młodzieżowego nowoczesnego stylu, wkurza mnie to też.

Podoba mi się zaś to, że zwłaszcza na 1. roku, jak wykładowca ma za ścierwo studentów, to i tak mówi na "pan" i w kwestii formalnej jest wszystko tak, jak należy :D

PostNapisane: 22 kwietnia 2010, 17:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
Fryderyk napisał(a):
Chyba za wschodnią :znudzony:

jednak za zachodnia ;)

PostNapisane: 22 kwietnia 2010, 19:50 

Jesteś pewiem, mr.Borsuk? Czy dr. Borsuk? a może M.D. Borsuk?

PostNapisane: 22 kwietnia 2010, 20:04 

Chyba zaczne co do niektorych zwracac sie na "pan" na forum

PostNapisane: 22 kwietnia 2010, 20:51 
może tak w Holandii jest, ale nie na całym, więc nie ma się czym podniecać...

PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 16:40 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Niniejszym żegnamy żarówki 75W! By żyło się lepiej :D

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 17:04 

Pytałem o g... 60tki mleczne... nie ma - unia zabroniła. :/

PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 18:00 
Forumowicz

Moje BMW: e30
Kod silnika: cośtamB20
A wracając do wątku o pan przed nazwiskiem, to ja zdecydowanie stoję na stanowisku że superbohaterom też się ten tytuł należy i tak:
pan Batman, pan Superman, pani Catwoman, pan Hellboy i pan Asterix aaaa i jeszcze panny Atomówki

i jak kultura rośnie! Wyobraźcie sobie dymek w komiksie; "Panie Batmanie niech mnie pan ratuje"

PostNapisane: 9 grudnia 2011, 18:13 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Łodświeże,

Będę ty wrzucał rózne ciekawostki, żeby ukazać Wam moje widzene co do roli człowieka w obcowaniu z techniką.

Zdarzenie z W-wy,
auto wjeżdża na pasach w pieszego.
Zmutkiem napawa zachowanie obu stron zdarzenia w momencie krytycznym.....
Niestety tacy właśnie jesteśmy, chociaż nasze deklaracje sa często piękne i śmiałe

http://www.tvnwarszawa.pl/ulice,news,ni ... 40096.html

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 9 grudnia 2011, 18:22 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Copmact
Kod silnika: M43 Junkers
Dziwne zachowanie pieszego. Jestem ciekaw, jak ja bym się zachował na jego miejscu.

PostNapisane: 9 grudnia 2011, 20:08 
Forumowicz

Moje BMW: 330i
Kod silnika: M54B30
Fabia jechała chyba sporo za szybko, ale pieszy też zachował się co najmniej dziwnie :mur:
Ja zawsze kilkukrotnie się upewniam czy nic nie jedzie, także w trakcie przechodzenia.
Szczególnie po tym jak niedawno przechodziłem w zabudowanym z kolegami i gdy byliśmy gdzieś na środku jezdni to zobaczyłem nadjeżdżającego transita, który miał koło setki :cisza: :mad: Wtedy tylko złapałem jednego za rękę i zawołałem spier.... a transit jechał już bokiem. Później powiedzieli mi "no chyba byśmy go nie zauważyli" :mur: :wsciekly:

PostNapisane: 10 grudnia 2011, 03:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
hades napisał(a):
Szczególnie po tym jak niedawno przechodziłem w zabudowanym z kolegami i gdy byliśmy gdzieś na środku jezdni to zobaczyłem nadjeżdżającego transita, który miał koło setki :cisza: :mad: Wtedy tylko złapałem jednego za rękę i zawołałem spier.... a transit jechał już bokiem. Później powiedzieli mi "no chyba byśmy go nie zauważyli" :mur: :wsciekly:

ja miałem taki przypadek wczoraj - przechodzę przez pasy, ze mną 3-4 osoby, droga średnio uczęszczana jak na wioche przystało ;) lewo wolne z prawej coś daleko, podczas dochodzenia do środka jezdni zauważyłem (ludzie idący obok mnie też) że dziadek jadący jariską który znajdował się przed chwilą dość daleko teraz jest baaardzo blisko i raczej nie ma zamiaru hamować, wszyscy stoją na środku a dziadek slepia wlepione przed siebie jakby tunelem jechał. ktoś by poszedł dalej (jak to robią np piesi w czewie...) pocałowałby szybę w jarisce. komicznie to wyglądało ale mega wk*** mnie ten dziadek

PostNapisane: 10 grudnia 2011, 20:14 

Przez ostatni tydzień widziałem 3 potrącenia. PIESI niestety NIE MYŚLĄ. Normą jest wpier... się pod koła auta. Ile razy widzicie że ktoś idzie z lewej przez pasy, na środku wysepka a on koniecznie chce zdążyć wleźć pod koła i często celowo się nie patrzy? A potem są efekty...

PostNapisane: 10 grudnia 2011, 21:01 
Częsty bywalec

KotSylwester napisał(a):
Przez ostatni tydzień widziałem 3 potrącenia. PIESI niestety NIE MYŚLĄ. Normą jest wpier... się pod koła auta. Ile razy widzicie że ktoś idzie z lewej przez pasy, na środku wysepka a on koniecznie chce zdążyć wleźć pod koła i często celowo się nie patrzy? A potem są efekty...

:wstyd:

Ktos wczesniej pisal, ze zachowuja sie jak swiete krowy na pasach, gdyz w pewnym sesie nimi sa, jesli juz na nie weszli. Zawsze zblizajac sie do przejscia dla pieszych zachowuje szczegolna ostroznosc. Widzac stojacego pieszego, zatrzymuje sie. Podobnie jest w Niemczech, jezeli ktos stoi na przejsciu poprostu zostaje przepuszczony, iz kazdy wie ze moze wejsc na przejscie.

http://www.youtube.com/watch?v=CQcVJsNxPNs

PostNapisane: 10 grudnia 2011, 21:12 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
partii napisał(a):
KotSylwester napisał(a):

:wstyd:

Ktos wczesniej pisal, ze zachowuja sie jak swiete krowy na pasach, gdyz w pewnym sesie nimi sa, jesli juz na nie weszli. Zawsze zblizajac sie do przejscia dla pieszych zachowuje szczegolna ostroznosc. Widzac stojacego pieszego, zatrzymuje sie. Podobnie jest w Niemczech, jezeli ktos stoi na przejsciu poprostu zostaje przepuszczony, iz kazdy wie ze moze wejsc na przejscie.

Mam podobne zdanie na ten temat.
Sam często w UK tego doświadczam. Wystarczy, że tylko podejdę do pasów i od razu auta się zatrzymują (Nie mówię, że zawsze) Ale przeważnie właśnie tak jest.
A w Polsce...
Także ja bym szukał sedna sprawy pierwsze od nas - kierowców... A nie od pieszych.

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 10 grudnia 2011, 22:07 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
rafiksx napisał(a):
Dziwne zachowanie pieszego. Jestem ciekaw, jak ja bym się zachował na jego miejscu.

O to właśnie chodzi, że nie dziwne.
Takie zachowanie to kompletna norma.
Człowiek przez 2 sekundy stoi i sie patrzy przyjmując na siebie uderzenie.
A auto nawet skręca w jego strone troche.
Obstawiam na 95% że zachował byś sie dokładnie tak samo, i to jako kierowca, i jako ten pieszy, jeśli nie byłeś szkolony w podobnej materii.

hades napisał(a):
ale pieszy też zachował się co najmniej dziwnie

jak wyżej, tak wyglądamy w sytuacjach krytycznych,
wiem że ciężko sie z tym zgodzić, ale tak to wygląda hehe

trollu napisał(a):
ja miałem taki przypadek wczoraj

Nie róbmy tutaj wymiany opowiastek co kto miał hardcorowego, bardziej bym chciał jakichś ciekawostek i analiz

KotSylwester napisał(a):
Normą jest wpier... się pod koła auta.

i często celowo się nie patrzy? A potem są efekty...

Ta sprawa fajnie pokazuje, jak Policja jest zupełnie niepowołana do jakiegokolwiek wypowiadania sie i dbania o bezpieczenstwi ruchu...
Oni sa od mandatow i karania kierowców, wyłącznie.
Nie słyszałem NIGDY propozycji, żeby zająć sie sprawą pieszych. A to ich ginie najwiecej w wypadkach.
Za pare dni wkleje pewną ciekawą rzecz, to sobie porozkminiamy osobno.

Co do niepatrzenia sie,
owsze, dokładnie tak to wygląda, pieszy chce stworzyć sytuacje, że to on ma pierwszeństwo, czyli wwala sie na jezdnie, a skoro juz tam jest, to on ma wtedy pierwszeństwo, i nic go nie interesuje.... i se idzie do przodu.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 10 grudnia 2011, 22:57 
Przyjaciel forum

Boogie, nie widzialem wczesniej tego tematu, wiec w kwestii suszarki, o ktora pytales - sa rozwiazania, ktore pozwalaja na odciecie zasilania gdy urzadzenie jest zanurzone, np. cos takiego http://en.wikipedia.org/wiki/Float_switch (jest tego wiecej, musialbym glebiej poszukac, pralki maja tego typu wylaczniki w podstawie, gdy woda zaczyna z nich wyciekac). Twoj pomysl z usuwaniem wlacznika jest moim zdaniem niezbyt trafiony, generalnie urzadzenia elektryczne nie powinny byc wlaczane przez wlozenie wtyczki do gniazdka - bo zawsze powstaje wtedy iskrzenie, gdy podlaczasz otwarty obwod, takiego problemu nie ma.

Dlaczego suszarki nie maja takich rozwiazan? Problemem jest pewnie cena. Nie wiem czy widziales "bezpieczna pile tarczowa", zaprojektowana i wdrozona do produkcji juz pare lat temu http://www.sawstop.com/ - do tej pory nie widzialem takiej pily w sprzedazy w Polsce, w USA tez nie sprzedaje sie w jakis duzych ilosciach.

Gdybys zaczal przygladac sie tematowi "bezpiecznych rozwiazan" to wlasnie bardzo duza ich ilosc ponosi rynkowa kleske wlasnie ze wzgledu na cene i jezeli cos nie jest wymagane przepisami, to niestety nie przyjmuje sie wsrod klientow.

A co do ostatniego tematu, wielokrotnie mialem juz taka sytuacje, ze puszczalem pieszego i ktos mnie wyprzedzal :/ Nauczylem sie juz prewencyjnie patrzec w lewe lusterko i trzymac reke na klaksonie. Najbardziej niebezpieczne sa sytuacje gdy na przejscie dla pieszych wchodzi kobieta z wozkiem, w zasadzie moze z raz spotkalem sie z sytuacja gdy ktos ciagnal wozek zamiast go pchac wychodzac na przejscie np. z za autobusu.

PostNapisane: 11 grudnia 2011, 00:43 
Forumowicz

Moje BMW: E36 316
Kod silnika: M43B16
Co do pieszych to jest też różnica taka że nie każdy jest taki sam.
Dużą różnicę robi to czy pieszy jeździ też autem czy nie.
Pieszy(kierowca) wie jak auto jeździ, więc gdy sam chce przejść zna zasadę działania auta i że nie zatrzyma się nagle od tak.
Są piesi którzy nie jeżdżą autami ale zachowują uwagę, jakoś myślą jak przejść przez drogę.
Piesi którzy autami nie jeżdżą i gdy chcą przejść to nie patrzą na nic i wbijają na chama, myśląc że są nieśmiertelni itp.
Także piesi kierowcy którzy nie myślą czy to na pasach czy za kółkiem.

Pewnie można by i więcej zestawić takich możliwości.

Co do kultury to się nie wypowiadam bo ona różna jest, lecz sam wiem że czasem aby przejść to trzeba jednak zaryzykować bo inaczej to bym w nieskończoność czekał aż ktoś mnie puści.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1