BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 czerwca 2025, 15:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 27 marca 2012, 08:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Porozdawałem nagrody za politykowanie, kolejny raz prosze o nie poruszanie tutaj tego tematu

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 27 marca 2012, 08:46 
Uzależniony od forum :)

dziękujemy :D :rotfl:

PostNapisane: 27 marca 2012, 08:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Gumiś napisał(a):
Kyokushin napisał(a):
No nie do końca, relacje usd/pln/eur są korzystne, w zasadzie to wynika z nich to że benzyna powinna być po ok 4-4,5pln a nie jest.

Fakt, Orlen dużo przycina w hurcie :/
Ropa godzinę temu kosztowała 125,47$, dolar wczoraj wieczorem ~3,13zł.
125,47*3,13/159= ~2,47 za litr bez transportu i podatków.
Na stacjach nie powinno być drożej jak 5zł :/

Trochę opłat pominąłeś Orlen nie pobiera akcyzy i podatku drogowego.
2.47 + 1.57(akcyza)+0,1(pod.drogowy)+23% vat = 5.10zł
Obecnie średnia cena PB to około 5.80zł więc te brakujące 70gr to marża dystrybutorów z tym,że stacja ma około 10gr obecnie a resztę zarabia orlen i pośrednicy,którzy nic nie robią tylko klikają przed komputerem.
Z ON jeszcze gorzej
2.47 +1.2 (akcyza) + 0,25 (p. drogowy) +23% = 4.82zł

Orlen ma zawyżoną marżę hurtową o około 20-40gr ale twierdzą,że nie obniżą bo zwiększy to jedynie marżę pośredników (np stacji paliw) a cena i tak nie spadnie wolą się sami nachapać. Jeżeli bo obniżyli o 20gr hurt a na stacjach nic to faktycznie tak by było bo stacje jadą na głodowych marżach i stratach przez tą ich politykę cenową.
W tej chwili oni zarabiają to co powinny zarabiać stację.
Ale jeżeli by chcieli to można obniżyć 20-30gr z hurtu i z cen na stacji dla wszystkich poza Orlenem nic to nie zmienia jednak oni przestają nabijać kasę w hurcie więc na to się na pewno nie zdecydują bo gdzieś zarabiać muszą albo na stacji albo na hurcie na hurcie wygodniej bo ilości mniej więcej x2-3 od tego co sprzedają na swoich stacjach.

PostNapisane: 27 marca 2012, 09:30 
Gumiś napisał(a):
Ropa godzinę temu kosztowała 125,47$, dolar wczoraj wieczorem ~3,13zł.
125,47*3,13/159= ~2,47 za litr bez transportu i podatków.

też tak nie ma co liczyć, bo orlen nie kupuje wszystkiego na rynku spotowym, ma jakieś zapasy (może robione po wyższych cenach), może źle zabezpieczył cenę ropy i teraz musi płacić więcej, tak samo pewnie zabezpieczają ryzyko walutowe.
Poza tym do tego trzeba chyba doliczyć koszty rafinacji? Takie same PB i ON? A co z transportem ropy jeszcze nieprzetworzonej do rafinerii. Więc ogólnie jeszcze się trochę kosztów nazbiera po drodze.
No, ale tak czy inaczej jest za drogo.

PostNapisane: 27 marca 2012, 12:27 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Co mnie obchodzą ich marże i jakieś tam wewnętrzne rozliczenia. Ja widzę co jest na wejściu (baryłka/euro/usd) i co jest na wyjściu (za ile tankuje).

PostNapisane: 27 marca 2012, 13:53 
Forumowy terrorysta

Jestem ciekawy czy Shell ( jeśli zacznie sprowadzac paliwa z Niemiec) obnizy ceny na stacjach czy też nie wplynie to na ceny, bo zarobi Shell wiecej na marży.

PostNapisane: 27 marca 2012, 13:57 
Kyokushin napisał(a):
Co mnie obchodzą ich marże i jakieś tam wewnętrzne rozliczenia. Ja widzę co jest na wejściu (baryłka/euro/usd) i co jest na wyjściu (za ile tankuje).
ja o marżach nic nie pisałem, tylko o zwykłych kosztach produkcji.
A co do marż to rozumiem, że w twojej branży pracuje się charytatywnie, raczej mało popularny trend.
A ja to widzę tak - kawałek blachy -> tłumik, normalnie kolejna banda złodziei :rotfl:

PostNapisane: 27 marca 2012, 19:21 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
No to jak mogły im koszty produkcji wzrosnąć? Chyba transport mógł im wzrosnąć bo paliwo podrożało :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 27 marca 2012, 19:58 
Przyjaciel forum

Niestety ale koszt utrzymania stacji to też kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie i ktoś musi to pokryć chyba,że chcemy jeździć na jedną stację na drugi koniec miasta.
Zwłaszcza teraz kiedy jest taki nacisk na ekologię i środowisko koszty są ogromne a my za to wszystko płacimy na każdym kroku.
Trzeba podpalić tych zasranych ekologów i ich bzdurne teorie.
Druga sprawa jak wspomniano wyżej koszty transportu paliwa niestety też wzrosły drastycznie ;/
Koszt transportu do Warszawy nie jest duży 2-3gr na litrze ale już w miejsca odległe po 100-150km od naftobazy to około 8gr na litrze doliczone do ceny paliwa.

A co do marzy jeżeli Cię nie interesuje to może zacznie jak wszyscy oleją nasz chory kraj i do wyboru będziesz miał tylko Orlen lub Bliską :rotfl: wtedy będą ceny.

Ostatnio edytowano 27 marca 2012, 20:03 przez --==Mały==--, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 marca 2012, 20:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: N42B18
[cenzura] bo inaczej zacząć nie mogę, dziś zatankowałem compacta i mało nie zemdlałem gdy wjeżdżałem na BP w Krakowie na 29-go Listopada. 95 jest po 5.84........... :mur: :cenzura:

PostNapisane: 27 marca 2012, 20:07 
Przyjaciel forum

PB będzie ok 6zł już powinno tyle być. Cena zakupu hurtowego to 5.75 i codziennie o grosik w górę do tego transport i marża na stacji minimum 10-15gr.

PostNapisane: 27 marca 2012, 20:14 
Zacna persona forum

fr33dom napisał(a):
[cenzura] bo inaczej zacząć nie mogę, dziś zatankowałem compacta i mało nie zemdlałem gdy wjeżdżałem na BP w Krakowie na 29-go Listopada. 95 jest po 5.84........... :mur: :cenzura:

U mnie na końcu Europy już dzisiaj po 5.94 zł :(

PostNapisane: 27 marca 2012, 20:52 
Forumowicz

Moje BMW: E36 316
Kod silnika: M43B16
u mnie pb na orlenie 5.89, generon 5.85., na bp zawsze mają wyższą cenę i jest 6.01 albo 6.02, a 98 6.12

PostNapisane: 27 marca 2012, 21:22 
Częsty bywalec

Ja dzisiaj przestałem się śmiać ceną paliw w twarz i tankowałem po 5.79... Bak do pełna 340zł i później znów za 50 bo zachciało mi się sprawdzać spalanie. 400zł pa pa :(

LPG po 2.6x gdzieś widziałem. Końcówki nie dopatrzyłem...

PostNapisane: 27 marca 2012, 22:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
na shellu w Krk 6.02zł 95ka :zdegustowany:

PostNapisane: 28 marca 2012, 08:24 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43B19
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=145331
Czyli bariera psychiczna powoli jest przebijana ;p Orlen Piaseczno 95 - 5,74; 98 - 5,99 ja zacząłem tankować na Orlenie za punkty, zawsze coś zostanie w kieszeni ;p

PostNapisane: 28 marca 2012, 08:34 
Administrator

--==Mały==-- napisał(a):
PB będzie ok 6zł już powinno tyle być. Cena zakupu hurtowego to 5.75 i codziennie o grosik w górę do tego transport i marża na stacji minimum 10-15gr.

No tak, ale co końcowego użytkownika obchodzą wewnętrzne układy i marże?
Użytkownik na wejściu ma cenę baryłki i dolara wraz danymi historycznymi ceny na stacji oraz tych zmiennych, na wyjściu cenę obecną na stacji.
I patrząc na dane historyczne wejściowe i wyjściowe, wyraźnie widać że ktoś tym razem tnie w wała i to mocno.

Przykład z kosztami transportu to już podałem jako humor, bo kompletnie idiotyczny jest przecież argument że cena transportu wzrosła bo benzyna wzrosła. W ten sposób można w nieskończoność podnosić samemu sobie cenę benzyny, wozić ją w te i z powrotem i tłumaczyć podwyżkę tym że zdrożał transport benzyny bo sam sobie podniosłem cenę.
No litości!

PostNapisane: 28 marca 2012, 08:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
Kyokushin napisał(a):
Przykład z kosztami transportu to już podałem jako humor, bo kompletnie idiotyczny jest przecież argument że cena transportu wzrosła bo benzyna wzrosła. W ten sposób można w nieskończoność podnosić samemu sobie cenę benzyny, wozić ją w te i z powrotem i tłumaczyć podwyżkę tym że zdrożał transport benzyny bo sam sobie podniosłem cenę.
No litości!

Trafiłeś dokładnie w samo sedno, tego idiotycznego systemowego tłumaczenia :zdrowko:

U mnie verva ON 5.99, zwykła 5.84 do 5.86 (orlen lotos bp)

Benzyna nie wiem ile ale na pewno podrożała sporo bo tata już wczoraj ciskał kur..ami ;) na lewo i prawo.

PostNapisane: 28 marca 2012, 08:52 
Przyjaciel forum

Tylko wy patrzycie na wszystko pod kątem orlenu a jest też kilka tysięcy innych stacji, którym dzięki tym podwyżką koszty transportu wzrosły z 3zł za km do 4,5zł za km co się odbiło na cenach paliw.
Zresztą nawet sam Orlen gówno ma do gadania odnośnie cen bo dyktowana jest głównie przez kurs baryłki i dolara.
Orlen zawyżył jedynie marżę hurtową ok 20gr na litrze ale chyba nie o takie obniżki wam chodzi.

PostNapisane: 28 marca 2012, 08:59 
Uzależniony od forum :)

Końcowego użytkownika obchodzi tylko cena na stacji jakość. Co mnie tankującego obchodzi cena baryłki? Czy mogę podejść do kasy i powiedzieć "Cena baryłki spadła, negocjujmy cenę?" Nie mogę, więc mnie to nie interesuje. Tak samo nie wiem ile kosztuje produkcja coca-coli, jej cena w hurcie itp itd. Mnie interesuje ile JA płacę. A jeżeli ktoś zaczyna się zagłębiać w ceny giełdowe, akcyzy to równie dobrze może się interesować marżą i płacami prezesów Orlenu - a płace ludzi dobrze zarabiających dla polskiego narodu zawsze są interesujące a przedewszystkim ZŁODZIEJSKIE :hurra:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1