BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: MŁoDY TechniK
PostNapisane: 11 grudnia 2011, 01:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
szymon111 napisał(a):
Dużą różnicę robi to czy pieszy jeździ też autem czy nie.

bul shit
taka sytuacja - facet parkuje, zamyka auto, chce iść do sklepu po drugiej stronie ulicy, pasy ma 20m dalej ale po co robić łuk jak ma sklep przed sobą. Co robi? włazi na drogę nawet nie patrząc czy coś nie jedzie bo wychodzi z założenia "że to na niego uważają". odwrotna sytuacja - jemu ktoś w taki sposób wlezie przed auto - trąbienie i cuda na kiju bo baran wyszedł.
powód - bezmyślność, uważanie się za pępek świata, wygoda bo wygodnie myśleć że jest się najważniejszym
tak samo jak jakiś frajer z dostawczaka mnie ostatnio strąbił za to, że ustąpiłem pierwszeństwa przy zjeżdżaniu z drogi z pierwszeństwem. sytuacja miała miejsce na rozwidleniu, ja skręcałem w lewo, z naprzeciwka 2 auta. Dojeżdżam do skrzyżowania, lewy kierunek a tu klakson, patrze w lustro a tam dostawczak przyklejony do zderzaka. zjeżdżam, patrze w prawą szybe, gość ciśnie i złowrogo na mnie patrzy, kiwnołem mu ręką ocb a ten baran wywija rękami, i się zatrzymuje. Myślałem że padne :rotfl:
to tylko kolejny przykład na to, że to ON jest najważniejszy bo to ON jedzie i JEMU się spieszy bo go lanie ciśnie czy fajki mu się skończyły. czasami ciężko ogarnąć mi stopień zbaranienia niektórych ludzi

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 grudnia 2011, 01:50 
Forumowicz

Moje BMW: E36 316
Kod silnika: M43B16
trollu napisał(a):
szymon111 napisał(a):
Dużą różnicę robi to czy pieszy jeździ też autem czy nie.

bul shit
taka sytuacja - facet parkuje, zamyka auto, chce iść do sklepu po drugiej stronie ulicy, pasy ma 20m dalej ale po co robić łuk jak ma sklep przed sobą. Co robi? włazi na drogę nawet nie patrząc czy coś nie jedzie bo wychodzi z założenia "że to na niego uważają". odwrotna sytuacja - jemu ktoś w taki sposób wlezie przed auto - trąbienie i cuda na kiju bo baran wyszedł.
powód - bezmyślność, uważanie się za pępek świata, wygoda bo wygodnie myśleć że jest się najważniejszym

Trzeba było przeczytać do końca, jest opcja pieszy kierowca który zbytnio nie myśli nigdzie, czy to za kółkiem czy na butach.

PostNapisane: 11 grudnia 2011, 01:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
szymon111 napisał(a):
Trzeba było przeczytać do końca, jest opcja pieszy kierowca który zbytnio nie myśli nigdzie, czy to za kółkiem czy na butach.

tylko takich wyliczanek można robić miliony, czy babka na mięsnym utnie się w paluch czy nie itp
po mojemu - prosto i na logikę, baran i święta krowa za kółkiem będzie baranem na przejściu i odwrotnie
co do tego jak ludzie się się zachowują w obliczu np potrącenia - każdy ma instynkt samozachowawczy ale trzeba tez brać poprawkę na to że człowiek w obliczu stresu może zachować sie na milion sposobów z czego żaden nie będzie logiczny

PostNapisane: 11 grudnia 2011, 02:24 
Forumowicz

W chwili zagrożenia nie ma czasu na myślenie bo instynkt sam podpowie co zrobić choć nie zawsze prawidłowo.

Miałem taką sytuacje z kolegą. Nie będę opisywał całej sytuacji, ale kolega będąc na rowerze zobaczył z lewej samochód, instynkt tym samym podpowiedział mu uciekać czyli odpychał się nogami na przód, wjeżdżając dokładnie pod samochód, gdyby odpychał się do tyłu miałby szansę uniknąć wypadku.

PostNapisane: 11 grudnia 2011, 03:45 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
szymon111 napisał(a):
W chwili zagrożenia nie ma czasu na myślenie bo instynkt sam podpowie co zrobić choć nie zawsze prawidłowo.

ponoć dopiero pod koniec ubiegłego wieku opanowano szkolenie ludzi w zakresie właśnie tłumienia zachowań instynktownych które okazują sie być bez sensu w wielu sytuacjach krytycznych. W takich chwilach człowiek nie umie wykonań najprostszych czynności, pociągnąć za sznurek, otworzyć drzwi,

szymon111 napisał(a):
instynkt tym samym podpowiedział mu uciekać czyli odpychał się nogami na przód, wjeżdżając dokładnie pod samochód,

I tak że coś robił, często to wygląda jakby specjalnie oba pojazdy na siebie wjeżdżały...

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 31 marca 2012, 20:02 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Boogie napisał(a):
Raczej robie wywiad, jak statystyka sie zachowuje wobec niektórych zjawisk.
Pisałem Ci, żebyś poczytał dokładniej, bo takie akcje gaszenia czegoś tam, przewaliły się przez cały świat.
Ciekawy byłem, jak ludzie rozumieją szczere systemowe chęci oszczędzania, a jak show głupawki.
Jak widać na powyższych paru przykładach, nie jest źle.
Dla najmniej zorientowanych wyjaśnie, że elektrownia tak czy inaczej produkuje pewną moc z siebie, i zgaszenie światełka nie spowoduje mniejszego spalenia węglą w niej, który juz wydobyto, przewieziono i zmielono, a generatory pracują w pewnych warunkach znamionowych i muszą produkować moc. To takie podstawy.
Nawet elektrownia wodna non stop otrzymuje wode na łopatki i również non stop produkuje pewną moc znamionową.
A ponieważ energii elektrycznej nie da sie magazynować - co pokazują fajnie przykłady hybryd i innych elektrogówien - stąd gaszenie żaróweczej nic nie da .
Gościo z elektrowni wypowiadał się, że takie pstryk pstryk, spowoduje większe koszty niż oszczędności w krajowym systemie mocy.

Oczywiście elektrownia może produkować mniej mocy, ale to ma się nijak do gasznie świateł w ciągu aktywnej części wieczora - bo przecież nie bedziemy łazić po ciemku.
Cykl pracy elektrowni jest planowany do cykla dziennej aktywności przemysłu, ludzi, odbioru mocy przez domy.
Dlatego oszczędzanie mocy w momencie, kiedy ona i tak zawsze będzie pobierana - bo nikt nie bedzie żył w ciemnościach, jest totalnym bezsensem technicznym.
Nawet nie elektrycznym, ale logicznym. Nie ma żadnego sensu niesznurowanie buta przez godzine dziennie, kiedy wiadomo że przez pozostałą cześć dnia kiedy mamy na sobie but, będzie on zasznurowany. Żadanie z tego powodu obniżenia ilości produkcji sznurówek jest po prostu głupotą techniczną

No masakra jakaś. Dziś pogasili światło.

PostNapisane: 19 października 2012, 10:05 
Specjalista

e34 540i '94
odświeżam,

przypomniała mi sie niedawna ciekawa akcja z karetką pogotowia i bramkami na A4, które wyłamali ludzie z pogotowia kiedy chcieli przejechać przez nie.
Myślałem wtedy, czy jest jakiś sposób, coś wymyśleć, żeby karetka mogła spokojnie przejżdżać bez problemu przez bramki na autostradzie...

Z tego co wiem, ludzie z pogotowia, czy tam z systemu ratownictwa nie zgadzają się na rozwiązania proponowane przez Autostrade.
Wiecie czemu zawiodło rozwiązanie proponowane przez Autostrade, czyli nikt nie otowrzył bramek?

PostNapisane: 19 października 2012, 17:40 
Forumowicz

Moje BMW: F10
Kod silnika: N57
Podobno firma Kapsch przekazała ileś tam urządzeń viaAuto dla pojazdów uprzywilejowanych, tak żeby bramki otwierały się automatycznie. W innym wypadku ratownicy muszą pobrać bilet na bramkach i szlaban dopiero się podniesie.

A tak w ogóle to na bramkach są jakieś pasy ratunkowe?

PostNapisane: 19 października 2012, 19:38 
Specjalista

e34 540i '94
Chyba rozumiem pogotowie, ze nie zgadza sie na te urzadzenia ktore automatycznie otwierają bramki.
Jak bedzie korek, kolejka, zator, coś sie rozwali, to karetka nie dojedzie do bramki.

Po tamtej akcji pewnie zwolnili tego kolesia co nie otworzył tych bramek, karetka stałą 2 czy 3 minuty, ale to totalnie nie wina tego kolesia.
Generalnie sytuacja żenująca, bo to co zaproponowała Autostrada, ten system puszczania karetki, opierał się na założeniu, że koleś będący w pracy, non stop przez osiem godzin stoi i wpatruje się w bramki czy karetka nie podjeżdża.... operacyjnie nie może iść do kibla ani nic, musi stać non stop i sie wpatrywać....

Ostatnio edytowano 19 października 2012, 21:22 przez Boogie, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 października 2012, 20:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Szukam
Jeśli sie nie mysle ta sa tzw pasy awaryjne czy jakos tak , czemu w takich sytuacjach pogotowie czy inne służby nie moga z nich korzystać , i czemu do cholery służby uprzywilejowane muszą płacić za przejazdy. Co do urządzeń viauto to chyba i tak karetka musiałaby sie zatrzymać przed bramką.

PostNapisane: 19 października 2012, 23:11 
Forumowicz

Moim zdaniem nie ma co w ogóle wymyślać jakiś urządzeń.
Wystarczyła by jedna awaryjna bramka dla pojazdów uprzywilejowanych. Na innych bramkach zawsze ktoś siedzi i je obsługuje, więc jak widzi że taka karetka najeżdża na sygnale to otwiera bramkę i tyle.

PostNapisane: 20 listopada 2013, 13:04 
Uzależniony od forum :)

Apropos tytułu tematu a nie do końca dyskusji.

Otwieranie/zamykanie zamków SMS-em:

Jak odtwarzać dźwięk z telefonu na domowym stereo bez kabla? Koszt ok.100zł :)

Analogicznie są zestawy do samochodu, wystarczy mieć/zrobic wejsćie AUX i już żadne X-carlink-i nie są potrzebne. Szukałem tego rozwiązania bo w Fordzie mamy radio z A2DP ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Bluetooth_A2DP ) i działa rewelacyjnie.

PostNapisane: 20 listopada 2013, 13:17 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
KotSylwester napisał(a):
wystarczy mieć/zrobic wejsćie AUX i już żadne X-carlink-i nie są potrzebne.

x-car linki są do tego żebyś miał sterowanie z kierownicy czy radia samochodowego a nie telefonu czy playera.

PostNapisane: 20 listopada 2013, 14:03 

Myślałem że xcarlink są do tego żeby w wygodny sposób słuchać muzyki z mp3.

W takim razie są dwa rozwiązania. Jak się chce mieć sterowanie w kierownicy - x car link, ale wtedy trzeba pakować muzykę do 6 folderów i trzeba pamiętać o noszeniu pendrive, karty sd do domu aby coś dograć. Kartę SD lub Pendrive też trzeba kupić.

Albo telefon, który ma sie zawsze przy sobie, wtedy bez sterowania z kierownicy ale za to nie trzeba nic zabierać z auta i można mieć dowolnie poukładane piosenki, słuchać muzyki z YT, czy radia internetowego.

Co kto lubi.

PostNapisane: 20 listopada 2013, 20:27 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Przeciez w Fordach z SYNC normalnie dziala sterowanie telefonem z kierownicy. Muzyka, radio internetowe, rozmowy tel itp.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 20 listopada 2013, 20:59 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Albo telefon, który ma sie zawsze przy sobie, wtedy bez sterowania z kierownicy ale za to nie trzeba nic zabierać z auta i można mieć dowolnie poukładane piosenki, słuchać muzyki z YT, czy radia internetowego.

urządzenia ala xcarlink które mają też bluetooth, wtedy masz sterowania z auta a muzykę z telefonu. Połączenie tego co pokazałeś z systemem auta.

PostNapisane: 20 listopada 2013, 21:41 

To co pokazałem jest do sprzętu domowego :) Napisałem że są analogiczne do samochodu.

Tomek, dokładnie, działa super !

Kyokushin, o nawet nie wiedziałem :) Tylko cena już całkiem inna, jutro przejrzę tą stronę, czy są zestawy do E38 i E46. Ale do dwóch auto już się robią koszty (2x140 dolarów) a zwykły BT z A2DP chyba 100zł.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1