--==Mały==-- napisał(a):
Vermilion ja rowniez mysle o benzynie w dieslu to co innego . Druga sprawa oni pisza ze smaruje elementy silnika a nie uklad zasilania paliwem a to nie to samo.
Widzę zacięta dyskusja, ogólnie całości nie czytalem ale apropo tego hasła, to niestety - do prostych ludzi - prostym językiem. Przeciętny kowalski za silnik uważa wszystko co jest pod maską. Zapytaj przeciętną kobietę jak wygląda wtrysk?

a i faceci też są tacy co tego nie ogarniają. OK tu na forum wszyscy raczej przeszkoleni jesteśmy, dużo przy aucie potrafimy. Ale nasz kraj to 40 milionów ludzi. Na każdym podwórku stoi auto/auta, no a reklama ma trafiać do wszystkich. Tak to widzę.
Co do tego czy to działa - ciekawe, ciekawe... Ciężko by tutaj cokolwiek udowodnić, prawie nikt tego do nowego auta lać nie będzie - a przecież same wtryski i pompy się nie zregenerują, co najwyżej może to trochę spowolnić...
To jest dokładnie tak jak z reklamami w TV - pijesz syrop i trafia on do płuc... No przecież to jest jasna ściema, ale jakoś trzeba kowalskiemu wytłumaczyć, że on działa, tak ?
Jedno jest pewne - UNIKAJCIE PALIWA Z BLISKIEJ.... Ostatnio kupowałem trochę do piły spalinowej, i tak pierwszy raz 95 z shella - dolałem oleju i jazda. drugi raz to samo... trzeci raz wracałem z Łodzi i kupiłem na bliskiej bo po drodze... Dolałem oleju , postało 2 h a paliwo jakieś żółte dziwne totalnie

Zachowywało się inaczej niż to z shella. Pozatym zapach - dziwny...

Ale pile nic nie jest
Co do zmniejszenia spalania - możliwe wg mnie to jest... Jak załem kiedyś do sprintera 2.2cdi z ciekawości rzepakowy - wskazówka spadał szybciej niż woda z kranu

nie trzeba było żadnych wyliczeń - palił srogo więcej. Zalałem spowrotem zwykły ON i wszystko w normie. Czyli różnica może występować wg mnie przy lepszym i gorszym ON. Napewno niewielka, ale jakaś tam może się pojawić...
--==Mały==--, mam wrażenie ogólnie, że masz coś z tym biznesem wspólnego bo zawsze masz świeże info i ogólnie udzielasz się

Zgadłem?
--==Mały==-- napisał(a):
optimie możesz zatankować to samo lotosowskie paliwo zazwyczaj 15-20gr taniej niż na shellu.
Jaka jest gwarancja, że to paliwo nie rozwodni się po dotarciu do celu?
--==Mały==-- napisał(a):
Wszystko zależy gdzie i czyj jest ten "shell" ogólnie są to jedne z najdroższych stacji
W Łodzi na shell-u jest taniej niż na orlenie lub BP.