BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 17:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 11 czerwca 2012, 10:24 
Uzależniony od forum :)

--==Mały==-- napisał(a):
Reno ceny na stacjach nie spadly bo od poltora roku stacje dzialaja na stratach marze sa glodowe 5-10gr litr jak ktos płaci karta dochodzi prowizja 1.65 do 2 % i dokładasz do calej tranzakcji. Nie mowiac o amortyzacji i zuzyciu urzadzen ktorych naprawa i serwis sa bardzo drogie. Poprostu w tej branzy jest masakra wiec kazdy walczy o byle grosze normalne marze zeby starczalo na utrzymanie obiektow to 20-30gr nie mowiac o zarobku.

Maly jesli to nie tajemnica to oprocz stacji (nie wiem jednej/kilku) masz jeszcze jakies inne zrodlo dochodu?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 czerwca 2012, 20:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Nie pisze się takich rzeczy na forach publicznych ale jeżeli chodzi Ci np o moje auto to ani złotówka na jego zakup nie pochodzi ze stacji paliw bo tam na pewno bym na nie nie zarobił w ostatnich latach. Zresztą kupić auto to jest pryszcz w obecnych czasach patrząc na ceny np mieszkań w Warszawie i ilość osób,które kupują te nieruchomości.
Obecnie zajmuje się głównie tym ale niestety w tej branży obecnie dobry miesiąc to taki w,którym się nie dokłada na zyski nie ma raczej co liczyć a jeszcze dużo dużo czasu potrzeba,żeby odrobić straty z ostatnich dwóch lat zwłaszcza z okresu przed wyborami. Dodatkowo dochodzą modernizacje związane z coraz to nowszymi normami ochrony środowiska więc o zarabianiu raczej nie ma mowy kolorowo w tej branży nie jest.
Ale jak to mówią człowiek ma głowę od myślenia więc robi różne rzeczy dodatkowo.
Stacje jako stacje zarabiają ze sklepów bo do sprzedaży paliw raczej trzeba dołożyć doliczając utrzymanie, eksploatację i inne koszty jak opłaty koncesyjne,legalizacyjne itd Tych opłat jest naprawdę dużo nie wspominając o złodziejskim ZUSie,który dopiero wysysa przedsiębiorców i co roku jest coraz wyższy w zamian nie oferując nic bo do głupiego lekarza czeka się miesiącami. To jest zawsze jeden z największych kosztów miesięcznych w małych i średnich firmach. Np zatrudniając 6 osób przy dość niskich wynagrodzeniach plus 2 osoby prowadzące w/w działalność ZUS wychodzi ok 10tyś miesięcznie. W sumie bieżące koszty utrzymania średniej wielkości stacji paliw to około 30-40tyś zł miesięcznie o ile nic się nie zepsuje bo są miesiące,że padnie jakiś moduł sterownik,pompa itd wtedy dodatkowo kilka kilkanaście tysięcy bo ten sprzęt i jego serwis jest bardzo drogi więc o duże straty naprawdę bardzo łatwo.
W tą kwotę nie wliczam kosztów modernizacji czy rozwoju firmy tylko czysta eksploatacja bieżąca. Każdy miesiąc, w którym przychód jest mniejszy niż w/w kwota jest automatycznie na stratach a zwłaszcza zimą bywają takie,że przychód stanowi 1/2 kosztów.
Łatwo policzyć ile trzeba sprzedać paliwa,żeby zarobić na w/w koszty przy średniej marży 15gr/litr o ile ktoś nie płaci kartą bo jeżeli płaci to prowizja wynosi min 1,65% czyli -10gr z litra więc zostaje 5gr doliczając eksploatację energię itd pewnie jest to nawet na stracie.
Niestety,żeby zarobek był dobry trzeba mieć stację w dużym mieście i dobrym punkcie więc jest to jakieś 30% obiektów z czego 95% to stacje własne BP,Shell,Orlen itd prywatni ludzie zbytnio się tam nie przebiją.
Jak to wszędzie mówią kryzys i pozostaje liczyć na dobre czasy i szukać takich branży w których jeszcze można zarobić niestety w naszym kraju to bardzo ciężka sprawa. Własna działalność w Polsce w większości przypadków oznacza ogromny stres i dużą wątpliwość co do zysków niestety u nas mało co się opłaca najwygodniej dorwać dobry etat i mieć wszystko w du%^&.

Ostatnio edytowano 11 czerwca 2012, 20:54 przez --==Mały==--, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 11 czerwca 2012, 20:46 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Może i teraz jest jakiś tam kryzys ale przez ostatnie kilkanaście lat to taki średnio rozgarnięty pompiarz to raczej nie wiedział co z kasą robić. Podobnie cała branża budowlana i nieruchomości. I to mówię na przykładzie małego miasteczka na ścianie wschodniej.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 11 czerwca 2012, 20:57 
Przyjaciel forum

Tomek ten "średnio rozgarnięty pompiarz" musiał dobrze kombinować jak zarobił porządnie uwierz mi.
Legalnie działając już od ok 7-8 lat jest bardzo słabo a w ostatnich 2 latach katastroficzne straty.
Jak już nie raz mówiłem znam wielu ludzi,którzy się tym zajmują więc znam sytuację dobrze.
Są tacy co się nie boją i zarabiają 1zł na litrze ale za to grozi kilka lat ;)
Zobacz w branżowych gazetach ile jest obiektów do sprzedania. Prywatni ludzie wycofują się z tej branży na rzecz dużych koncernów.
Budowlanka to inny temat ze względu na rozwój rynku kredytów to była żyła prawie żyła złota w ostatnich latach.
To samo w handlu maszynami rolniczymi ale niestety obecnie mało jest takich branży w Polsce.

PostNapisane: 11 czerwca 2012, 21:49 

--==Mały==-- napisał(a):
Nie pisze się takich rzeczy na forach publicznych ale jeżeli chodzi Ci np o moje auto to ani złotówka na jego zakup nie pochodzi ze stacji paliw bo tam na pewno bym na nie nie zarobił w ostatnich latach. Zresztą kupić auto to jest pryszcz w obecnych czasach patrząc na ceny np mieszkań w Warszawie i ilość osób,które kupują te nieruchomości. Obecnie zajmuje się głównie tym ale niestety w tej branży obecnie dobry miesiąc to taki w,którym się nie dokłada na zyski nie ma raczej co liczyć a jeszcze dużo dużo czasu potrzeba,żeby odrobić straty z ostatnich dwóch lat zwłaszcza z okresu przed wyborami. Dodatkowo dochodzą modernizacje związane z coraz to nowszymi normami ochrony środowiska więc o zarabianiu raczej nie ma mowy kolorowo w tej branży nie jest.

No wlasnie, bo sobie pomyslalem, ze narzekasz jaki to slaby biznes ta stacja a tu co chwilke nowe bmw i to z wyzszej polki a nie badziewne 316i za 3tys. Tak bezinteresownie zapytalem,nie zagladam nikomu w portfel i niczego nie zazdroszcze,zeby byla jasnosc ;)

PostNapisane: 11 czerwca 2012, 23:17 
Przyjaciel forum

Dla mnie są to "nowe" auta ale ogólnie są już mocno używane.
Poza tym byle nowy passat czy avensis średnio wyposażony jest sporo droższy od tych wszystkich moich emek czy innych wynalazków a zobacz ile tego jeździ kwestia fantazji.
Wszystko zależy kto ma jakie hobby i czemu potrafi się poświęcić.
Pierwsze auto kupiłem 10 lat temu był to kadett GSi za 5tyś zł :ok: potem e30 320i, e36 316i, e36 325i, e36 323i, e36 m3, znowu ta sama e36 323i, e46 330ci, e46 m3, x5+e30, e46 m3, 330ci,e46 m3 no i teraz e92 320d.
Chyba nic nie pominąłem. Po prostu stopniowo starałem się szukać czegoś ciekawszego czegoś czego jeszcze nie miałem i tak leci.

PostNapisane: 14 czerwca 2012, 08:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Znowu troszkę staniało - 5,67

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 14 czerwca 2012, 09:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
Gumiś napisał(a):

Tosz to jak za darmo :hyhy: :hyhy: :hyhy:

U mnie ON 5.83 - 5.85 i nie chce zejść niżej :zly:

PostNapisane: 14 czerwca 2012, 09:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Owad napisał(a):
Gumiś napisał(a):

Tosz to jak za darmo :hyhy: :hyhy: :hyhy:

U mnie ON 5.83 - 5.85 i nie chce zejść niżej :zly:

No niby ledwo widoczna obniżka, ale od początku roku to poleciało 20gr.
Czyli jakieś 15zł na baku :rotfl: :rotfl:
Ale lepsze to niż miało by drożeć.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 14 czerwca 2012, 19:17 
Częsty bywalec

U mnie Pb95 lata w cenie 5.84 albo 1 grosz wyzej.
No ale udalo mi sie latwic benzynke po rowne 5 zeta co prawda niby nie malo ale zawsze taniej :P

PostNapisane: 24 czerwca 2012, 20:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Dzień dzisiejszy Auchan Bielsko-Biała PB95 - 5,56zł.

PostNapisane: 24 czerwca 2012, 21:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
W świętokrzyskim wczoraj widziałem pb 95 po 5.59, ale jakaś stacja no name. A tak to na orlenie i shelu po 5.72 w środę a tankowałem we wtorek po 5.82 :wsciekly:
Miało być 6.50 na wakacje i na szczęście jak na razie się nie sprawdza.

PostNapisane: 24 czerwca 2012, 21:24 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
ON 5,59 "Bliska" w mojej wiosce :D

PostNapisane: 24 czerwca 2012, 21:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=320
Adam_94 napisał(a):

Poczekaj do końca lipca :kwasny:

PostNapisane: 26 czerwca 2012, 05:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m34b19
artim32 napisał(a):
Adam_94 napisał(a):

Poczekaj do końca lipca :kwasny:

skoczy do 6.50 ale potem stanieje o 5 groszy i znowu będzie powód do radości :rotfl: ze na niektórych stacjach będzie można kupić o te 10 .15 groszy taniej , a potem z racji zimy skoczy do 7zł i potem znowu stanieje o 10 groszy( w najlepszym wypadku) i znowu będzie powód do radości i tak w nieskończoność dla tego tak na prawdę nie rozumie z czego tu się cieszyć jak spada cena o 4 grosze skoro za niedługo wskoczy na to miejsce o 10 groszy

PostNapisane: 26 czerwca 2012, 07:59 

kaczus napisał(a):
skoczy do 6.50 ale potem stanieje o 5 groszy i znowu będzie powód do radości ze na niektórych stacjach będzie można kupić o te 10 .15 groszy taniej , a potem z racji zimy skoczy do 7zł i potem znowu stanieje o 10 groszy( w najlepszym wypadku) i znowu będzie powód do radości i tak w nieskończoność dla tego tak na prawdę nie rozumie z czego tu się cieszyć jak spada cena o 4 grosze skoro za niedługo wskoczy na to miejsce o 10 groszy

ale bzdury gadasz kolego...

PostNapisane: 26 czerwca 2012, 18:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m34b19
Byczus napisał(a):
kaczus napisał(a):
skoczy do 6.50 ale potem stanieje o 5 groszy i znowu będzie powód do radości ze na niektórych stacjach będzie można kupić o te 10 .15 groszy taniej , a potem z racji zimy skoczy do 7zł i potem znowu stanieje o 10 groszy( w najlepszym wypadku) i znowu będzie powód do radości i tak w nieskończoność dla tego tak na prawdę nie rozumie z czego tu się cieszyć jak spada cena o 4 grosze skoro za niedługo wskoczy na to miejsce o 10 groszy

ale bzdury gadasz kolego...

powiedz mi proszę w której części tego co napisałem gadam bzdury :hyhy:

PostNapisane: 26 czerwca 2012, 18:45 

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
pb98 od 3 mies na orlenie 5,99

PostNapisane: 3 lipca 2012, 08:05 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
ON "Bliska" 5,39 zł.

Zrobili u mnie jakąś promocję wakacyjną, że 10 gr mniej płacę za litr ropy ;)

PostNapisane: 3 lipca 2012, 08:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=320
Łomża BP
ON 5,62
Pb 5,72
Gaz 2,72

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1