BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ITD - czyli gonić darmozjadów
PostNapisane: 20 stycznia 2013, 15:28 
Uzależniony od forum :)

krolmacius1 napisał(a):
A wiecie że nie mogą od tak sobie kazać otworzyć bagażnika?
Nie mamy obowiązku pokazywać co przewozimy, jak już pokażemy to możemy rządać wypisania protokołu przeprowadzonej czynności który musi byc później podpisany przez prokuratora.

A nie wiecie.
Będziecie wiedzieć jak zobaczycie jakiś Art.

PostNapisane: 20 stycznia 2013, 18:08 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
maaaad napisał(a):
A wiesz, że policjant w trakcie kontroli może się Twoim autem przejechać?

Tez o tym słyszałem. A co w przypadku gdy kierowca odmowi wydania kluczykow policjantowi ? Zostanie obezwładniony a kluczyki odebrane? A w przypadku stawiania silnego oporu kierowca bedzie postrzelony /zastrzelony ? Czy tez policjant nakłada na kierowce mandat za nie oddanie kluczyków i sprawa ostatecznie trafia do sądu ? Moze masz maaaad jakies info na ten temat ?

dzieki

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 stycznia 2013, 18:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 523i
Widziałem kiedyś w Drogówce chyba, że policjant wsiadł do auta i sprawdził jego hamulce.

PostNapisane: 20 stycznia 2013, 18:46 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Policjant może wydać kierującemu polecenie opuszczenia pojazdu - w przypadkach uzasadnionych względami bezpieczeństwa lub uwarunkowanych charakterem kontroli. W razie niepodporządkowania się wydanemu poleceniu, policjant ma w zasadzie prawo użyć przymusu bezpośredniego - w takiej sytuacji, jak kontrola drogowa, w grę wchodzi w sumie chyba tylko użycie siły fizycznej (chwyty obezwładniające i tym podobne techniki obrony/ataku). Nie wolno jednak mu uderzyć.

W określonych przypadkach policjant może zastosować inne środki przymusu. I tak, jeśli delikwent będzie stawiał czynny opór, albo co gorsza - zacznie sam atakować, osoba kontrolująca może użyć innych środków przymusu, takich jak kaftan, siatka, paralizator, pałka (służbowa, ma się rozumieć :D), pies służbowy (powaga! :D), pociski niepenetracyjne (strzał ostrzegawczy, a później od pasa w dół; nie mogą celować od pasa w górę). O koniu służbowym i armatce wodnej nie wspominam, bo co prawda są to też środki przymusu bezpośredniego, ale raczej nie wchodzą w grę w przypadku kontroli drogowej :D

Jeśli chodzi o broń palną - policjant może jej użyć w ostateczności, przede wszystkim "w celu odparcia bezpośredniego i bezprawnego zamachu na życie, zdrowie lub wolność policjanta lub innej osoby oraz w celu przeciwdziałania czynnościom zmierzającym bezpośrednio do takiego zamachu", i w paru jeszcze przypadkach (przeciwko osobie niepodporządkowującej się wezwaniu do natychmiastowego porzucenia broni lub innego niebezpiecznego narzędzia, którego użycie zagrozić może życiu, zdrowiu lub wolności policjanta albo innej osoby, przeciwko osobie, która usiłuje bezprawnie, przemocą odebrać broń palną policjantowi lub innej osobie uprawnionej do posiadania broni palnej itd.).

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 20 stycznia 2013, 19:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: Z3 Coupe M-Power
Kod silnika: S50B32
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=84460
ale ale jako to? milicjant wg wlasnego widzimisie karze mi oddac kluczyki bo bedzie jezdzic moim autem, w jakim celu? co gdy po zgaszeniu auto nie bedzie chcialo odpalic? co gdy wpadnie w poslizg i rozbije mi auto? co gdy spali sprzeglo, ogolnie zniszczy pojazd?

jakie mam prawa w takiej sytuacji? gdy nie jest sie wlascicielem auta? co gdy uwazam ze milicjant jest pod wplywem alkoholu, naroktykow? skad mam wiedziec ze posiada wazne prawojazdy?

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 01:32 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Dobre pytania Wania,
Jakbyś pogadał z jakimś angolem, to byś sie dowiedział właśnie o tym, jakie zamachy na wolność obywatela czynią różne kraje, tylko że angole jeszcze czują te kwestie i zgłaszają pretensje do różnych spraw, jak np. do obowiązku zapinania pasów czy gadania przez komórkę, podczas gdy np. u nas zupełnie zatraciliśmy wyczucie w tych tematach...
W tym wypadku sprawa się rozbija o świętą kwestię prawa własności, która jest ewidentnie gwałcona w takim aspekcie.
Dla przykładu w UK nikt nie spisuje żadnej umowy przy sprzedaży auta, niczego nie potwierdza w żadnym urzędzie, wola właściciela sprzedającego pojazd jest święta i wystarczająca. Kasa, kluczyki, dowód i bye.
Z chęcią bym poczytał jakiś artykuł o tych sprawach, i zobaczył w ilu sprawach straciłem czujność i jak owca zgadzam sie z utratą wolności....

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 02:54 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Boogie napisał(a):
tylko że angole jeszcze czują te kwestie

Taaaak! I dlatego mają pewnie z 10x więcej fotoradarów niż my (per capita), mają pomiar odcinkowy (czyli rejestrację tego kto i gdzie się przemieszcza), fotoradary czytające tablice na wjeździe do miasta (to samo), superpowszechne CCTV gdzie jedynie we własnym kiblu możesz mieć względną pewność że nikt Ciebie nie nagrywa (i nie jesteś automatycznie rozpoznany przez system) czy też wreszcie _obowiązek_ podania na żądanie służb hasła do czegokolwiek co przechowujesz w postaci zaszyfrowanej (np. wiadomości elektronicznych PGP).
Co jak co ale te wszystkie "cywilizowane" i "wolne" kraje są bliżej wielkiego brata niż nam się wszystkim wydaje (z UK i USA na czele).

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 08:22 

Trzeba zamontować jakąć blokadkę zapłonu :) Policjant wsiada i nie umie odpalić:)

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 10:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Boogie napisał(a):
i jak owca zgadzam sie z utratą wolności....
a może po prostu ta owca nie ma pojęcia jak jest u innych ??? myśli ze tam trawa jest zieleńsza ale czy na pewno?
Boogie u nas nie jest jeszcze najgorzej

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 11:31 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Powracając do wątku tematu,
Rzecznik Praw Obywatelskich napisała list oficjalnie do szefa GITD wnioskując o zaprzestanie działań niezgodnych z prawem... :)
http://www.rpo.gov.pl/index.php?md=980& ... 1358506020

:) ciekawe co odpowie twórczo kolega Alwin
A tymczasem, Afryka dzika...

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 11:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 316i Compact
Kod silnika: M43TUB19
Boogie już "twórczo" opowiedział:

Cytuj:
Oświadczenie GITD w związku z wnioskiem RPO
Dodano: 18/01/13

Oświadczenie w związku z wnioskiem Rzecznika Praw Obywatelskich z dnia 15 stycznia br. skierowanym do Głównego Inspektora Transportu Drogowego

Minister Sprawiedliwości w swoim wystąpieniu do Rzecznika Praw Obywatelskich nigdzie nie stwierdził, że Inspekcja Transportu Drogowego nie posiada prawa do kierowania wniosków o ukaranie z art. 96 par. 3. Stwierdził jedynie, że "... uprawnienie Inspekcji Transportu Drogowego do prowadzenia czynności wyjaśniających, kierowania do sądu wniosków o ukaranie i oskarżania przed sądem nie może być rozszerzane poza wykroczenia polegające na przekroczeniu dopuszczalnej prędkości i niestosowania się do sygnałów świetlnych". W tym kontekście m.in. Sąd Okręgowy w Radomiu (postanowienie z dnia 19 grudnia 2012 r.) stwierdził z kolei wyraźnie, że "zakres działania ITD określony został nie tylko przedmiotowo (rodzaj naruszeń przepisów i sposobu wykonywania kontroli ruchu drogowego), ale i podmiotowo (określenie kręgu osób w stosunku do których ITD może wykonywać te czynności, tj. kierującego, właściciela lub posiadacza pojazdu)", stąd też "... ITD ma uprawnienie do żądania od właściciela pojazdu lub jego posiadacza wskazania komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, a co za tym idzie może wykonywać czynności oskarżycielskie..."

Minister Sprawiedliwości stwierdził też (co RPO raczy pomijać) wyraźnie "... w ocenie Ministra Sprawiedliwości w kontekście przepisu art. 96 par. 3 Kodeksu wykroczeń, nie można tracić z pola widzenia faktu, że sugerowana zmiana w znacznej ilości przypadków prowadziłaby do faktycznego zniesienia odpowiedzialności rzeczywistego sprawcy wykroczenia, a często stanowiłaby zachętę do nadużywania prawa do uchylania się od odpowiedzi, zwłaszcza w kontekście znacznego upowszechnienia ścigania wykroczeń drogowych za pomocą urządzeń rejestrujących obraz. Zjawisko takie z pewnością nie byłoby pożądane".

http://www.gitd.gov.pl/content/oswiadczenie-gitd-w-zwiazku-z-wnioskiem-rpo

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 14:33 
Forumowy terrorysta

Pisałem wcześniej na str 13 o tym liście Rzecz. Praw Obyw., powyżej mamy odp GITD, i cała sytuacja to kolejny przykład prawniczego bubla, bo znów ktoś pierdział w stołek i nie dopilnował. Miało być tak dobrze, a wyszło jak zawsze czyli bałaganu C.D. :dobani:

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 14:57 
Naczelny bimbrovnik

Wania napisał(a):
ale ale jako to? milicjant wg wlasnego widzimisie karze mi oddac kluczyki bo bedzie jezdzic moim autem, w jakim celu?

Jako policjant ;) Jako organ kontroli ruchu drogowego. Żeby sprawdzić, czy furmanka nie jedzie przypadkiem prosto, gdy skręcisz kierownicę.
Wania napisał(a):
co gdy po zgaszeniu auto nie bedzie chcialo odpalic?

To oznacza, że masz niesprawne auto. Albo benzyna się skończyła :D
Wania napisał(a):
co gdy wpadnie w poslizg i rozbije mi auto? co gdy spali sprzeglo, ogolnie zniszczy pojazd?

Jeśli z jego winy - zapłaci odszkodowanie. On albo komendant policji w imieniu Skarbu Państwa (czyli nas wszystkich).
Wania napisał(a):
jakie mam prawa w takiej sytuacji?

Masz prawo nie przeszkadzać :D Jeśli uważasz, że policjant niewłaściwie korzystał z przysługujących uprawnień - skarga do zwierzchnika. Jeśli coś popsuł - jw.
Wania napisał(a):
co gdy uwazam ze milicjant jest pod wplywem alkoholu, naroktykow?

Wezwij policję. Piszę serio.
Wania napisał(a):
skad mam wiedziec ze posiada wazne prawojazdy?

Niestety musisz mu wierzyć na słowo.
Boogie napisał(a):
Dla przykładu w UK nikt nie spisuje żadnej umowy przy sprzedaży auta, niczego nie potwierdza w żadnym urzędzie, wola właściciela sprzedającego pojazd jest święta i wystarczająca. Kasa, kluczyki, dowód i bye.

W Polsce też nie musisz - umowę sprzedaży samochodu możesz zawrzeć ustnie i jest ona prawnie wiążąca. Dokument potwierdzający własność potrzebujesz do rejestracji. I moim zdaniem, to bdb rozwiązanie - przynajmniej w polskich realiach.

Ostatnio edytowano 21 stycznia 2013, 15:19 przez maaaad, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 15:19 
Forumowy terrorysta

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Obowiązkiem policjanta jest podanie podstawy prawnej i przyczyny podjęcia czynności służbowej wiec w wypadku, gdy będzie chciał przejechać się naszym autem, kulturalnie pytamy.

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 16:52 

renoraines napisał(a):
Obowiązkiem policjanta jest podanie podstawy prawnej i przyczyny podjęcia czynności służbowej wiec w wypadku, gdy będzie chciał przejechać się naszym autem, kulturalnie pytamy.

Otóż to. I to tyczy się zarówno kontroli drogowej przeprowadzonej przez inne komórki jak ruch drogowy jak i policjantów chcących nas wylegitymować.
A'propos - tylko Ruch Drogowy ma prawo zatrzymać nas do rutynowej kontroli bez podania przyczyny. Reszta musi mieć uzasadnienie - pasy, telefon, etc.

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 17:18 
Naczelny bimbrovnik

Yhy, a wtedy policjant, nakładając mandat, z uśmiechem wlepi kwotę z górnych widełek :D
A tak na marginesie, z tego co wiem, podstawę prawną podjęcia czynności służbowej ma obowiązek podać tylko wtedy, gdy:
- legitymuje celem ustalenia tożsamości,
- zatrzymuje osobę pozb. wolności albo osobę stwarzającą zagrożenie,
- pobiera wymaz ze śluzówki celem ustalenia tożsamości,
- robi kontrolę osobistą, przegląda bagaż,
- żąda udzielenia pomocy w nagłych przypadkach (od każdego).

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 17:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
W temacie fotoradarów:

http://www.sadistic.pl/na-zakrecie-vt169624.htm

:rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 17:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Ten koleś kojarzy mi się z filmem zamieszczonym na YT, gdzie na kacu wcina zupę z żółtej miski. Rym nieziemski.

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 18:16 

maaaad, to jest ustawa o policji, co teraz przytoczyłeś. A nie zapominaj o rozporządzeniach. Dowiem się za jakiś czas to podam dokładniejsze dane.

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 18:20 
Naczelny bimbrovnik

valdorane, no właśnie spisałem z rozporządzenia - jest to Rozporządzenie RM z dnia 26 lipca 2005 r. w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów (Dz. U. Nr 141, poz. 1186). Ale nie wykluczam, że i w innych rozporządzeniach są jakieś przepisy dotyczące tej materii - wklej jak będziesz miał info.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1