BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 08:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 797 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ceny polskich autostrad, oraz stan polskich "ulic"
PostNapisane: 7 lipca 2011, 19:06 
Forumowy terrorysta

KaroleK napisał(a):
Kluczem jest to co właśnie napisałeś: gwarancja. Nie wiem jak to wyglądało z chinolami ale pewnie była ona bardzo krótka.

Z chinolami jest tak jak napisał mani210
mani210 napisał(a):
Gwaranci nie bedzie bo firma jest niewyplacalna jest to spolka corka i nie ma rzednego funduszu gwarancyjnego wiec i tak i tak nas wydymaja swoim malym zoltym dydkiem...

KaroleK napisał(a):
Ostatnimi czasy odnoszę wrażenie, że drogi buduje się u nas "byle były" żeby tylko zdążyć do Euro. A to co będzie po wakacjach 2012 to się będziemy martwić potem.

Zgadza sie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 7 lipca 2011, 19:23 
Uzależniony od forum :)

z innej strony, gdyby nie euro2012 to wiele inwestycji nie było by gotowe jeszcze przez wiele lat...

PostNapisane: 7 lipca 2011, 19:55 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
marcin87k napisał(a):
KaroleK napisał(a):
Tak, ale nie porównuj drogi ekspresowej do autostrady, bo jednak to inny przedział cenowy.

a to niby dlaczego mam nie porównywać ??

z jednej strony ok - pasy drogowe o całe 25cm ;) szersze, pas awaryjny też szerszy.... łagodniejsze łuki i wzniesienia (więcej robót ziemnych)
ogrodzenie, telefony i bramki już nie wchodzą kwotę tego przetargu więc tego nie liczymy
no jeszcze są MOPy ;)

ale z drugiej strony to na ekspresówkach walą węzłami jak "g... po polu" co ma kolosalny wpływ na wartość inwestycji

na autostradach węzły są duużo rzadziej (np. aż 50km od Poznania do Nowego Tomyśla na A2 :hyhy: )

dlatego śmiem twierdzić, iż koszt budowy autostrady 2x2 i eski 2x2 jest bardzo porównywalny i to inne czynniki mają tutaj zdecydowanie większe znaczenie (topografia terenu, poziom zurbanizowania itd.) aniżeli wybrany standard A/S

Z technicznego pkt widzenia mi chodziło, że nie ma co porównywać. Bo autostrada to tak jakby poziom wyżej. Ale w rzeczywistości często "eska" jest lepsza niż autostrada.

Ja osobiście wolę jeździć po ekspresówkach niż po autostradach.. Szczególnie w mojej okolicy.

Zgadzam się z tym co napisałeś ;)

Byczus napisał(a):
z innej strony, gdyby nie euro2012 to wiele inwestycji nie było by gotowe jeszcze przez wiele lat...

To prawda. Nie ma co ukrywać, że był to olbrzymi zastrzyk gotówki na inwestycje. Szkoda tylko, że nie wszystkie te pieniądze są dobrze gospodarowane lub nierozważnie wydawane.

PostNapisane: 9 lipca 2011, 14:09 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
Polskie firmy, którym chińskie konsorcjum COVEC zalega ze spłatą długów grożą, że nie wpuszczą na budowę nowego wykonawcy – informuje „Gazeta Wyborcza” . COVEC zalega ze spłatą swoim partnerom z budowy A2 ponad 117 mln zł. Po zerwaniu kontraktu za zaległości odpowiada też GDDKiA, ale tylko wobec podwykonawców i dostawców, których COVEC zgłosił. Chińczycy zgłosili jedynie część podwykonawców, a pozostałych nie zarejestrowali.Po miliony złotych zgłosiło się już 25 przedsiębiorstw spoza listy. Na pieniądze z GDDKiA nie mają co liczyć. Firmy grożą, że nie wpuszczą na budowę nowego wykonawcy.
http://biznes.onet.pl/nie-wpuszcza-na-b ... news-detal

PostNapisane: 15 lipca 2011, 12:32 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
Kłopoty na krajowej "ósemce". Jezdnia się zapadłaSpore utrudnienia są na drodze krajowej nr 8 (Warszawa-Wrocław) w miejscowości Babsk w powiecie rawskim (Łódzkie). Ulewne opady deszczu spowodowały tam podmycie remontowanego odcinka trasy. Policja organizuje objazdy przez Skierniewice i Rawę Mazowiecką
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/lo ... omosc.html

PostNapisane: 16 lipca 2011, 20:00 

Nowości:

A2 (Żdżary - Stryków) - wprowadzenie opłat za przejazd
A8 (Wrocław Północ - Psie Pole) - oddanie do użytku
S8 (węzeł Walichnowy) - podpisanie umowy na budowę

http://ssc-mapa.googlecode.com/svn-history/r404/trunk/nowa-mapa.png

PostNapisane: 19 lipca 2011, 14:36 
Forumowy terrorysta

Byczus napisał(a):
Nowości:

A2 (Żdżary - Stryków) - wprowadzenie opłat za przejazd
A8 (Wrocław Północ - Psie Pole) - oddanie do użytku
S8 (węzeł Walichnowy) - podpisanie umowy na budowę

http://ssc-mapa.googlecode.com/svn-history/r404/trunk/nowa-mapa.png

Znów zamiast merytorycznego źrodła kolorowa mapka latajacego dywanika, nie rozpisujac sie, bo na temat propagandy i Grabarczyka, byla mowa na str 14 viewtopic.php?f=10&t=88927&start=260.

Na A2 bez zmian.

Cytuj:
Chińskie konsorcjum COVEC, które wycofało się z budowy dwóch odcinków na budowanej autostradzie A2, złożyło w Krajowej Izbie Odwoławczej odwołanie na czynności Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad odnośnie budowy odcinka "C". COVEC domaga się unieważnienia tej decyzji GDDKiA. Zdaniem kancelarii prawnej reprezentującej COVEC, zamawiający wykonał czynności niezgodne z przepisami Prawa zamówień publicznych. Chińskie konsorcjum zwraca uwagę na fakt, że Generalna Dyrekcja postanowiła udzielić zamówienie z wolnej ręki, mimo że „nie zachodzi wymóg natychmiastowego wykonania, bowiem wybudowanie autostrady A2 przed rozpoczęciem turnieju finałowego Euro 2012 nie jest celem, który sam w sobie uzasadnia skorzystanie z trydnu z wilnej ręki w celu wyboru wykonawcy, gdyż konieczność natychmiastowego wykonania zamówienia musi wynikać z sytuacji wystąpienia zdarzeń nieprzewidywalnych, jak: awarie, katastrofy, czy inne nadzwyczajne zdarzenia”. Ponadto COVEC zauważył, że „Zamawiający i Odwołujący przewidzieli w Kontrakcie 2 możliwość odstąpienia od tej umowy przez każdą ze stron, a skorzystanie z tego uprawnienia stanowi normalną sytuację występującą w stosunkach handlowych i nie wykracza poza zwykłe uwarunkowania gospodarcze, co uniemożliwia traktowanie odstąpienie od Kontraktu 2 (przez którąkolwiek ze stron) jako okoliczności niemożliwej do przewidzenia”. Zdaniem COVEC-u, „wbrew twierdzeniu Zamawiającego, to Odwołujący na skutek licznych naruszeń zobowiązań umownych przez Zamawiającego, pierwszy odstąpił od Kontaktu 2, a zatem rozwiązanie tej umowy stanowiło przyczynę leżącą po stronie Zamawiającego”. Jak podkreśla odwołujący, zamówienie „nie może być udzielone w trybie konkurencyjnym z uwagi na długość procedury przetargowej – trwającej ok. 6 miesięcy, która mogłaby stanowić ryzyko degradacji wykonanych obiektów budowlanych i konieczność powtórnego ich wykonania, pomimo tego, że Odwołujący zgodnie z Kontraktem (…) w przypadku odstąpienia jest zobowiązany do zabezpieczenia terenu budowy, co w skuteczny sposób eliminuje ryzyko utraty robót budowlanych”. COVEC domaga się unieważnienia umowy zawartej przez GDDKiA z konsorcjum Dolnośląskich Surowców Skalnych oraz Bogl & Krysl Polska, a także podania wysokości kontraktu zawartego przez Generalną Dyrekcję z tym konsorcjum. Chińczycy zaznaczyli, iż jeśli do zawarcia takiej umowy jeszcze nie doszło, należałoby unieważnić decyzję o przekazaniu zamówienia w trybie „z wolnej ręki”.
COVEC chce także unieważnienia ustaleń GDDKiA z konsorcjum firm Eurovia i Warbud na dokończenie budowy odcinka "A". Chce także ujawnienia wartości kontraktu na dokończenie prac. - Dopóki nie zapadnie wyrok krajowej Izby Odwoławczej nie możemy podpisać umowy z wykonawcą. Zgodnie z prawem o zamówieniach publicznych Izba Odwoławcza ma 15 dni na wyznaczenie terminu rozprawy. Jednak negocjacje z potencjalnymi wykonawcami cały czas trwają. Braliśmy pod uwagę możliwość odwołania przez COVEC – powiedziała Urszula Nelken, rzeczniczka Prasowa GDDKiA, dodając, że COVEC ma pełne prawo do składania odwołań.
http://biznes.onet.pl/drugie-odwolanie- ... rasa-detal

PostNapisane: 19 lipca 2011, 15:26 

Cytuj:
Znów zamiast merytorycznego źrodła kolorowa mapka latajacego dywanika,

Może zamiast pisać o mapie, podaj co w podanym przezemnie linku, nie zgadza się ze stanym rzeczywistym.

PostNapisane: 19 lipca 2011, 15:39 
Forumowy terrorysta

Byczus napisał(a):
Cytuj:
Znów zamiast merytorycznego źrodła kolorowa mapka latajacego dywanika,

Może zamiast pisać o mapie, podaj co w podanym przezemnie linku, nie zgadza się ze stanym rzeczywistym.

Jak podasz wreszcie konkretne źródło to nie bedę pisał kolejny raz o mapie.
renoraines napisał(a):
renoraines napisał(a):
To inne forum, żródła własne, mało wiarygodne, żeby nie powiedzieć absurdalne.

Cytuj:
Rozumiem, że ta tabelka pokazuje otwarcie wg. daty zakończenia kontraktu? Bo trochę dziwnie wygląda to, że A8 od Lotniska do Wrocław Północbędzie oddana 15.06, gdy sam most zostanie oddany 2 miesiące później. Będziemy fruwać nad Odrą?

Skoro podajesz prawdziwe informacje to chyba nie jest problem? :rotfl: Miałeś podac także żródlo wypowiedzi Grabarczyka (str 14), gdy
Byczus napisał(a):
Grabarczyk mówiąc przejezdne, miał na myśli gotowe dwa pasy + pas awaryjny w każdą strone, tylko bez stacji benzynowych, punktów, parkingów itp.
i nadal źródła brak.
Lubisz dopowiadac i koloryzować.

PostNapisane: 19 lipca 2011, 16:38 

Po raz setny odpowiadam Ci, że mapa jest aktualizowana na forum: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=345003&page=194
Nadal czekam na info co na mapie jest niezgodne ze stanem rzeczywistym.

Cytuj:
i nadal źródła brak.
Lubisz dopowiadac i koloryzować.

fakt, nie udało mi się znaleźć tej wypowiedzi.

---

http://www.tvn24.pl/-1,1711192,0,1,skarga-covec-odrzucona,wiadomosc.html

Cytuj:
Krajowa Izba Odwoławcza oddaliła skargę chińskiego konsorcjum Covec na Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad. Dyrekcja chce udzielić zamówienia z wolnej ręki na dokończenie po Covec dwóch odcinków A2 Stryków - Konotopa - poinformowała rzeczniczka KIO Agnieszka Trojanowska.

PostNapisane: 19 lipca 2011, 18:44 
Forumowy terrorysta

Byczus napisał(a):
Po raz setny odpowiadam Ci, że mapa jest aktualizowana na forum: http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 3&page=194
Nadal czekam na info co na mapie jest niezgodne ze stanem rzeczywistym.

O forum również pisałem.
renoraines napisał(a):
To inne forum, żródła własne, mało wiarygodne, żeby nie powiedzieć absurdalne.

Cytuj:
Rozumiem, że ta tabelka pokazuje otwarcie wg. daty zakończenia kontraktu? Bo trochę dziwnie wygląda to, że A8 od Lotniska do Wrocław Północbędzie oddana 15.06, gdy sam most zostanie oddany 2 miesiące później. Będziemy fruwać nad Odrą?

Wstaw zródło. Czyżby to był problem skoro mapki są aktualizowane :rotfl: , na jakiej podstawie są aktualizowane ?

Byczus napisał(a):
http://www.tvn24.pl/-1,1711192,0,1,skarga-covec-odrzucona,wiadomosc.html

Cytuj:
Krajowa Izba Odwoławcza oddaliła skargę chińskiego konsorcjum Covec na Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad. Dyrekcja chce udzielić zamówienia z wolnej ręki na dokończenie po Covec dwóch odcinków A2 Stryków - Konotopa - poinformowała rzeczniczka KIO Agnieszka Trojanowska.

Jak chcesz to potrafisz wstawić zródło.

PostNapisane: 19 lipca 2011, 18:52 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
http://www.gddkia.gov.pl/958/zamowienia-publiczne

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 19 lipca 2011, 23:07 

renoraines, nie dowiem sie? :rotfl:

PostNapisane: 20 lipca 2011, 11:09 
Forumowy terrorysta

Byczus napisał(a):
renoraines, nie dowiem sie? :rotfl:

Czytasz ze zrozumieniem w ojczystym jezyku? Konkretne zródlo, nie google :rotfl: :rotfl: :rotfl:, str 13
renoraines napisał(a):
+ jeszcze wiele innych stron www bla, bla, bla. Chodzi o konkretne odnośniki autora/autorów mapy, a nie strony, na ktorych czytelnik ma sobie szukać

PostNapisane: 20 lipca 2011, 17:44 

Kod silnika: BCY+
atak jak napisalem w temacie o podwyzce mandatow (troche offtop tam) dlatego dodaje tuPanowie kto jest z okolic to bedzie wiedzial prost przyklad....

Nowo oddana droga S7 (Radom - Warszawa) ile jest bramek? Na samej trasie jest ich ponad 10 na pewno, im bardziej zbliżamy sie do W-wa tym ich jest wiecej, az konczy sie na tym, ze pod sama Warszawa bramka jest do 100 metrow (bramka - elektroniczny pobor oplat)

Jak kierowcy aut powyzej 3,5t sobie zmieniejszaja koszta? Jeżdżą przez Kozienice - Gora Kalwaria... Czyli jeżdża wiochami gdzie jest wiecej ludzi i nie ma obwonic no bo po co robic obwodnice dla wsi czy takich miasteczek jak Zwolen... (przyklad). Tak sie sklada, ze jak latam do w-wa to sobie droge przeplatam raz przez Kozienice, raz przez Radom, jezdze tak jak mi sie zachce bo ja jezdze za darmo (ciekawe do kiedy? ;]) i juz widze wzmozony ruch na darmowym odcinku przez kozienice, no ale coz sie dziwic jak oplaty wynosza od 0,20 gr na bramce, do nawet 57 groszy !! To jest absurd, wszystko odbije sie na produkcie koncowym, czyli szary obywatel na tym straci, bo podnosząca sie cena transportu podnosi cene produktu koncowego, czyli zdrozeje po raz kolejny, chleb, maslo, maka, soki, wody i co tam jeszcze bedzie trzeba... Mowia o lataniu dziury budzetowej? Gowno prawa 3/4 tych skretynialych polmozgow na Wiejskiej dostanie hajs do kieszeni z tego systemu poboru oplat... Z reszta rzeczywisty stan naszej polityki widac nie od dzis, PO duzo mowi gowno robi, PiS piepszy glupoty i glupoty robi (kaczorek łeb w worek i do rzeki) co z reszta widac po wkur...jacych mnie nie od dzis najnowszych spotach reklamowych pisu.... "Czesc jestem mariola, idac do pracy zadeklarowalam sie ze nie zajde wciaze, jednak jezeli juz zaszlam do wyrzucono mnie z pracy, dziecko zapisalam do przedszkola zaraz po urodzeniu, a i tak nie wiem czy sie dostanie" no po cholere kretynko robilas ze dziecko, skoro w robocie zadeklarowalas ze nie zrobisz... Takze podsumowujac niech sobie w dupe ta banda frajerstwa wsadzi te wszystki oplaty, nie dlugo bedzie tak, ze ten co dzis zarabia stosunkowo duzo bedzie ledwo wyrabial na oplaty, a co do zyja od pierwszego do pierwszego, beda siedzili po PK i prosili zeby wrzucic dwa zlote.

PS. Juz chodza sluchy, ze maja od 1 stycznia wejsc System Poboru Oplat do osobowek i busow do 3,5t, bo juz ktos chce sobie kabze napchac.

Niech sie wala na ryj z tymi podwyzkami, dziekuje.

PostNapisane: 20 lipca 2011, 18:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E-36
Pierwsze pytanie jakich ulic i jakich autostrad. Bo nasze wspaniałe wyroby autostrado-podobne i ulico-podobne nie zasługują na miano ani autostrad ani ulic. Całkiem poważnie to nie my powinniśmy płacić za użytkowanie, ale to nam powinno się dopłacać za to że jeszcze ich używamy. Niestety jest jak jest. Co do cen to ceny europejskie a drogi jak za Cara Mikołaja....

PostNapisane: 20 lipca 2011, 18:13 

nie dosc, ze placimy podatki to jeszcze jakis VIatol...

PostNapisane: 20 lipca 2011, 20:06 

Nie było autostrad - źle. Są autostrady (bardzo dobre swoją drogą) - też źle. Takie rzeczy tylko w Polsce! :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 20 lipca 2011, 20:09 

ja nie narzekam na stan autostrad bo A2 i A4 sie fajnie jedzie, ale koszta sa przeje..ane. Viatool, podatek drogowy i co jeszcze? Może niedlugo za to, ze jezdze busem do 3,5t tez bede placil? Pozniej bedziemy placili za osobowki, rowery, zhujanogi, i za chodniki... Bedzie trzeba nosic w kieszeni micronadajnik i beda pobierane oplaty za korzystanie z deptakow najpierw w stoicy, a pozniej w calym kraju.

PostNapisane: 20 lipca 2011, 20:12 

Dość ponura, choć bardzo trafna, wizja przyszości.
Tego się można spodziewać jak ludzie będą ciągle głosować na PO-PiS-SLD-PSL.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 797 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 40  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1