BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ITD - czyli gonić darmozjadów
PostNapisane: 25 stycznia 2013, 14:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Boogie napisał(a):
a jakby zrobic brak ograniczen predkosci poza terenem zabudowanym ?

to prościej by było wygrać w totka niż wyjechać z podporządkowanej :hyhy:

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 14:19 
Uzależniony od forum :)

To by OC podniesli po roku o 400%.

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 15:28 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kyokushin napisał(a):
mani210 napisał(a):
Nawet gdyby nie było ograniczeń w ogóle nawet w terenie zabudowanym to i tak by ludzie jezdzili tak samo

Absolutnie się z tym nie zgodzę. Grupa idiotów jeżdżących 'szybko ale bezpiecznie' miała by mega szerokie pole do popisu. To że by pozabijali sami siebie to chu.j. Pozabijali by przy okazji całą masę niewinnych osób.

Przykład - rosja, polska - każdy jeździ jak chce i właśnie takie perełki wypływają.

A czy teraz ta "grupa idiotów" nie ma pola do popisu? A co niby stanowi naszą codzienność?
O czym niby jest np. program "Uwaga, Pirat"? Zazwyczaj o takich co gnają 120/50 albo 160/90.
Czy ograniczenie jest w stanie powstrzymać idiotę? Analogicznie, czy rozsądny człowiek pojedzie z prędkością maksymalną jeśli by ograniczenia nie było? Samo ograniczenie ani kary pieniężne czy punktowe nie są w stanie powstrzymać nikogo jeśli będzie chciał pojechać szybko. Nawet bez prawa jazdy pojedzie.
Poza tym trzeba jeszcze powiedzieć, że droga drodze nierówna, tak w terenie zabudowanym jak i poza nim. Na przykład, drogi południowej i północnej Polski mocno się różnią. Nie chodzi mi wyłącznie o stan nawierzchni, raczej o widoczność i wynikający z tego ewentualny czas reakcji. O ile na północy Polski, gdzie są długie proste i dobra widoczność, prędkość 90 jest bezpieczna, o tyle na krętej, górskiej trasie na południu taka prędkość już może stanowić niebezpieczeństwo, bo co chwila zakręt, górka itd.
U nas w obecnej sytuacji, ewentualne usunięcie ograniczeń to spory problem. Brak jest edukacji. Wielu sądzi, że znaki stawia się na złość, lub na wszelki wypadek, i trochę w tym racji jest. Są również tacy, którzy wierzą że jadąc z prędkością widniejącą na znaku zawsze będą bezpieczni, bo przecież ktoś to przemyślał za nich i oni już nie muszą analizować warunków ruchu ani atmosferycznych itd. Jeszcze inni jadą z połową prędkości dozwolonej, bo się boją. Jeszcze inni jadą z podwójną, bo są mistrzami kierownicy i zawsze się im wszystko uda. To od kierowcy powinna zależeć prędkość z jaką się porusza, tylko że zanim się zacznie od niego posiadania takiej umiejętności wymagać, powinno się go tego nauczyć.
Brakuje edukacji, nauki o zmianie w zachowaniu pojazdu/drodze hamowania/drodze przebywanej w ciągu 1s., wynikającej ze zmiany prędkości itp.
Oczywiście brakuje też dobrego szkolenia. Kurs nauki jazdy jest jak liceum, uczy jak zdać egzamin.

Pozdrawiam ;)

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 15:51 

I am 5 napisał(a):
A czy teraz ta "grupa idiotów" nie ma pola do popisu? A co niby stanowi naszą codzienność?

Ma poled do popisu ale w Rosji, nie chcemy takiej codzienności, pierwszy z brzegu przykład:

Ostatnio edytowano 25 stycznia 2013, 16:50 przez KotSylwester, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 16:43 
Ruscy to miszczowie lewoskrętów i wyjazdów z podporządkowanej. :rotfl: :rotfl: ............. :faint:

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 16:51 

Ruscy na drodze to "miszczowie" mania przepisów w d... - krótko mówiąc.

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 18:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
no i prędkości oraz wyprzedzania na 4

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 19:17 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
I am 5 napisał(a):
Czy ograniczenie jest w stanie powstrzymać idiotę? Analogicznie, czy rozsądny człowiek pojedzie z prędkością maksymalną jeśli by ograniczenia nie było? Samo ograniczenie ani kary pieniężne czy punktowe nie są w stanie powstrzymać nikogo jeśli będzie chciał pojechać szybko.

Oczywiście że da.
Jak idiota zapłaci 5000zł, bo tyle powinno być, za przekroczenie o 50 to poczuje to. Wąską grupę ludzi będzie stać by co chwila wywalać po 5 kafli na mandat. Za którymś razem się opanują.
A heńki które mało zarabiają i ich na nic nie stać będą musieli sprzedać taczkę i jednego idiotę na drodze będzie mniej.

Wysoki mandat za wysokie przekroczenia - będzie skuteczny.
Druta rzecz - nieuchronność - jak będzie wiedział, że go złapią, że to będzie rzeczywiste, a nie na niby, bo szwagra złapali, kolege złapali, kogoś złapali, to też się zastanowi, a jak nie, to zapłaci.

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 19:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Kyo jak czasem czytam twoje posty to twój avatar mi co raz bardziej pasuje ( bez urazy )

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 20:00 

5 koła za 50 to przesada. Lepsze będzie miesiąc bez prawka.

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 20:28 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Etam przesada, ponad 50 to trzeba się postarać, to nie są przypadki (chociaż ja taki zaliczyłem 7 lat temu :D) Ale jakbym dostał 5 koła zamiast 500zł to pewnie by starczyło nauki dłużej... Trzeba patrzeć na znaki i tyle, a ja sobie je wtedy trochę olewałem.

KotSylwester napisał(a):
5 koła za 50 to przesada. Lepsze będzie miesiąc bez prawka.

To jest świetne rozwiązanie, w Niemczech ono się znakomicie sprawdza. Za cośtam miesiąc czy dwa bez prawka, ale jak złapią to wtedy jest już na jakiś długi czas z ponownym egzaminem.
Jakby się taki przetłukł w ikarusach zimą czy upalnym latem miesiąc, by mu się też odechciało.

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 20:39 
Częsty bywalec

Kyokushin napisał(a):
To jest świetne rozwiązanie, w Niemczech ono się znakomicie sprawdza.

Aktualny(01/2013) katalog mandatow w DE:

w terenie zabudowanym (wazny takze dla strefy 30 km/h)
do 10 km/h 15,- EUR
11-15 km/h 25,- EUR
16-20 km/h 35,- EUR
21-25 km/h 80,- EUR, 1 punkt
26-30 km/h 100,- EUR, 3 punkty
31-40 km/h 160,- EUR, 3 punkty, 1 miesiac zakazu jazdy
41-50 km/h 200,- EUR, 4 punkty, 1 miesiac zakazu jazdy
51-60 km/h 280,- EUR, 4 punkty, 2 miesiace zakazu jazdy
61-70 km/h 480,- EUR, 4 punkty, 3 miesiace zakazu jazdy
powyzej 70 km/h 680,- EUR, 4 punkty, 3 miesiace zakazu jazdy

poza obszarem zabudowanym (np. drogi lokalne, autostrady, jak i budowy)
do 10 km/h 10,- EUR
11-15 km/h 20,- EUR
16-20 km/h 30,- EUR
21-25 km/h 70,- EUR, 1 punkt
26-30 km/h 80,- EUR, 3 punkty
31-40 km/h 120,- EUR, 3 punkty
41-50 km/h 160,- EUR, 3 punkty, 1 miesiac zakazu jazdy
51-60 km/h 240,- EUR, 4 punkty, 1 miesiac zakazu jazdy
61-70 km/h 440,- EUR, 4 punkty, 2 miesiace zakazu jazdy
powyzej 70 km/h 600,- EUR, 4 punkty, 3 miesiace zakazu jazdy

http://www.youtube.com/watch?v=CQcVJsNxPNs

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 20:42 
Forumowicz

Cytuj:
Cytuj:
Boogie napisał(a):
a jakby zrobic brak ograniczen predkosci poza terenem zabudowanym ?

to prościej by było wygrać w totka niż wyjechać z podporządkowanej :hyhy:

Niektórzy przyjmują swoje wyobrażenia za fakty. Tak samo niektórzy wyobrażali sobie, że obowiązek włączania świateł przez całą dobę poprawi bezpieczeństwo (nie mówię o tym całym lobby dojącym pieniądze ze zwiększonego zużycia paliw, niektórzy autentycznie w to wierzyli), bo przecież to "logiczne" - widzimy zapalone światła, więc pojazd jest w ruchu. Statystyki nie świadczą jednak o poprawie bezpieczeństwa, a raczej o jego pogorszeniu (szczególnie dla pieszych). Tak samo niektórzy mogli uważać, że więcej znaków = większe bezpieczeństwo, przecież to "logiczne" - kierowcy będą lepiej doinformowani!
Nie wolno mylić rzeczywistości ze swoimi fantazjami, czy przeczuciami i innymi emocjami. Czasami to, co wydaje się "logiczne" to tylko urojenie poczynione na nieprawdziwych założeniach. Jakby nie było autostrad bez ograniczeń prędkości i chciano by je właśnie wprowadzić, to wiele osób pisałoby teraz na forum o nadchodzącej tragedii - przecież na takiej autostradzie wszyscy się pozabijają, bo nikt nie będzie używał hamulców! Szczególnie posiadacze empałerów, oni to w ogóle przylutują wtryskiwacze do masy.
Poza tym wydaje mi się, że niektórzy uważają że bez szczegółowych przepisów regulujących każdy, nawet drobiazgowy aspekt naszej egzystencji, nie istniałoby już dawno życie na Ziemi (a w szczególności bez osobnego ministerstwa od wszystkiego).

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 20:54 

Ja zaliczyłem ponad 40 i 80pkt we wrześniu 112km/h na 70tce. Trasa katowicka 2ga w nocy i nagle 70.... Zdarza się, teraz jeżdżę 5 razy ostrożniej, żadnych zakazów ruchu, lewoskrętu itp... chociaż ostatnio jak pisałem w tym temacie troche zanrozrabiałem :)

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 21:05 
Administrator

inrzynjer napisał(a):
Statystyki nie świadczą jednak o poprawie bezpieczeństwa, a raczej o jego pogorszeniu

Bul shit gadasz. Przejrzyj statystyki. Maleją zgony z roku na rok. Składa się na to wiele czynników, między innymi światła, radary i takie tam.
A to całe pier.lenie że to pogarsza albo nic nie sprawia powtarzają non stop jacyś dziwni z choinki urwani ludzie wierzący w teorie spiskowe.

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 21:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Również nowe drogi poprawiają bezpieczeństwo, tylko ciężko to zawrzeć w statystyce, bo niby w jaki sposób. Czekam na czasy, gdy będę mógł włączyć tempomat na drodze ekspresowej i dojechać bez ceregieli nad morze.

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 21:29 
Zacna persona forum

Na mniejszą liczbę śmiertelnych wypadków składa się większa liczba dróg ekspresowych i autostrad. Dalej ponad 95% wypadków ze skutkiem śmiertelnym popełnianych jest na drogach "jednopasmowych".
Najwięcej ludzi ginie w skutek nieudzielenia pierwszeństwa przejazdu i potrącenia pieszego, o co jest trudno na exp i autobahnach.
Chciałbym zobaczyć statystyki pokazujące jak to zwiększenie prędkości max na autostradzie miało zwiększyć liczbę wypadków. Dużo "ekspertów" i mediów się tym jara, że to skandal, że takie wysokie limity wprowadzili.

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 21:57 
Administrator

Ja mysle ze cena paliwa najbardziej wplynela na statystyki. Mniej heńkow swoimi zagazowanymi padlinami jeździ i tyle. A heńki i kamizelkach w kapeluszach z Pb i ON robią eko rajdy.

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 22:00 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kyokushin napisał(a):
I am 5 napisał(a):
Czy ograniczenie jest w stanie powstrzymać idiotę? Analogicznie, czy rozsądny człowiek pojedzie z prędkością maksymalną jeśli by ograniczenia nie było? Samo ograniczenie ani kary pieniężne czy punktowe nie są w stanie powstrzymać nikogo jeśli będzie chciał pojechać szybko.

Oczywiście że da.
Jak idiota zapłaci 5000zł, bo tyle powinno być, za przekroczenie o 50 to poczuje to. Wąską grupę ludzi będzie stać by co chwila wywalać po 5 kafli na mandat. Za którymś razem się opanują.
A heńki które mało zarabiają i ich na nic nie stać będą musieli sprzedać taczkę i jednego idiotę na drodze będzie mniej.

Wysoki mandat za wysokie przekroczenia - będzie skuteczny.
Druta rzecz - nieuchronność - jak będzie wiedział, że go złapią, że to będzie rzeczywiste, a nie na niby, bo szwagra złapali, kolege złapali, kogoś złapali, to też się zastanowi, a jak nie, to zapłaci.

Masz rację, ale chodziło mi o aktualny taryfikator, bo jak widać mamy wielu recydywistów. Moim zdaniem 5 tys. to za dużo w naszych realiach.
Samo podniesienie mandatów to też tylko częściowe działanie. Powinno być poprzedzone stworzeniem np. odpowiedniej infrastruktury. Później kary dla ryzykantów. Oczywiście, stan obecnej infrastruktury nie może być powodem do łamania przepisów.
I dalej, nieuchronność kary, a nie karanie na zasadzie "łapanek" - "dziś miał pan pecha".

Pozdrawiam ;)

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 22:04 
Administrator

I am 5 napisał(a):
Samo podniesienie mandatów to też tylko częściowe działanie. Powinno być poprzedzone stworzeniem np. odpowiedniej infrastruktury. Później kary dla ryzykantów.

Budowa dróg to lata, zaostrzenie kar i ich nieuchronności to miesiące.
Poza tym, szkoda wpuszczać bydło na nowe drogi, najpierw wypada ich nauczyć poruszania się po drogach ogólnie, tych które mają.

A już zupełnie logiczne by było, żeby na gorszych drogach bardziej pilnować prędkości, bo jej przekroczenie właśnie tam może być groźne, a nie na świetnej dwupasmowej ekspresówce.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1