BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192 ... 210  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sport i rekreacja
PostNapisane: 15 marca 2015, 22:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
5km w 22min35s :D Jakieś 500metrów przed końcem miałem tempo 4.26min/1km ale brakło sił i chwilka przerwy stąd ostatni km tak słabo choć gdybym się uparł to pewnie dociągnąłbym do końca :)
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 marca 2015, 22:42 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Mastello napisał(a):
Dżordż napisał(a):
Panowie teraz pytanie z innej beczki - Basen.
Wraz ze zmianą siłowni dostałem w karnecie mini spa tj sauny fińska sucha oraz jakaś wilgotna, jacuzzi itp bzdety.
Jesli chodzi o basen i samo pływanie, Dobrze to wpływa na regenerację mięśni?
Ile razy w tyg. Polecacie z tego korzystać?
Jeśli chodzi o sauny, wyczytałem że dobrze wpływają na krążenie. Potem warto wziąć zimny prysznic. Tak też robiłem.
Oprócz tego że spociłem się jak świnia i po wyjściu kręciło mi się w głowie a po dojechaniu do domu mnie trochę wysyfiło nic więcej nie zauważyłem.

Macie jakieś sugestie jak łączyć siłownię z w/w opcjami?

Sam przynajmniej 2 x w tygodniu korzystam z basenu, sauny, jacuzzi . Traktuję tą formę aktywności bardziej jako relaks. Przepływam do 10 basenów (25m) później wspomniana sauna Fińska + parowa i na koniec relaks w jacuzzi . Czuję się po takiej godzinnej terapii na maxa zrelaksowany i podsumowując uważam to za naprawdę świetny rodzaj odskoczni od statycznych ćwiczeń na siłowni .
Ja polecam !! Może dodam tylko , że z sauną nie należy przesadzać i mam tu na myśli zarówno czas jednorazowej wizyty jak i częste sesje .

Mastello, Dokładnie, ja traktuje to jako formę relaxu oraz rozrywki.
Natomiast dalej nie wiem, jak to wszytko działa na nasze mięśnie i ich regeneracje :)
PS. Taką godzinną sesję (czyt. pływanie, sauny, jacuzzi) robisz po zejściu z siłowni czy może w dzień nie treningowy?

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 15 marca 2015, 22:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
nie masz co sie bac sauny, same plusy, ale nie wolno przesadzac. zrob sobie 3 wejscie po okolo 10minut, po kazdym prysznic (zaczynasz od rak i nog, byle dalej od serca) i wejscie do zimnej wody, i pozniej wyciszenie jakies 10 minutek, na saunie fajnie wziasc sok pomidorowy bo ma duza zawartosc potasu, ktory jest wyplukiwany z organizmu.
raz w tygodniu bedzie calkiem w normie.
gdzies czytalem ze sauna jest polecana przy treningach, ale nie pamietam juz dokladnie dlatego nie bede wicej pisac zeby nie wprowadzic w blad. ja lubie saune bo zawsze czlowiek wychodzi zrelaksowany na maksa

PostNapisane: 15 marca 2015, 23:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: e38
Kod silnika: M67
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134212
Dżordż napisał(a):
Natomiast dalej nie wiem, jak to wszytko działa na nasze mięśnie i ich regeneracje :)
PS. Taką godzinną sesję (czyt. pływanie, sauny, jacuzzi) robisz po zejściu z siłowni czy może w dzień nie treningowy?

To bardzo złożony temat . W wielkim skrócie mówiąc wszelka aktywność jest wskazana natomiast żeby zminimalizować katabolizm mięśniowy należy słuchać swojego organizmu (on wysyła "znaki" czy ma już dość) a do tego trzymać poprawną dietę oraz zapewniać organizmowi wystarczającą ilość snu. To właśnie w czasie snu mięsnie odnawiają zapasy glikogenu a organizm optymalizuje poziom hormonów.
Ja ćwiczę dla przyjemności , choć nie ukrywam czasem mam dość . Ale podsumowując robię to na co akurat w danym dniu mam ochotę:)
jak mam ochotę leżeć cały dzień do góry brzuchem to właśnie tak Robię :)

Dobranoc :)

PostNapisane: 17 marca 2015, 22:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
2 tydzien pompek a ja wczoraj zapomnialem zrobic i dzis mi sie przypomnialo dopiero teraz :) Adamo niezle !! :) mnie wczoraj znajomy wyciagnal na bieganie on zrobil 17,5 ja 14 w srednim tempie 5:45 a na polmaraton planujemy biec w tempie 5:00/km ... zobaczymy czy sie to uda hehe ... ide robic pompki !!

PostNapisane: 17 marca 2015, 23:29 
Przyjaciel forum

ja robilem wczoraj i przy bonusowej seri z 20 powtorzeniami braklo pary w polowie, dzisiaj juz z bolem ale poszly wszystkie.
niestety ale po treningu juz brakuje tej sily na pompowanie.
tak czy inaczej staram sie wykonywac jak najbardziej poprawnie czyli , dlonie oparte na zewnetrznych krawedziach, szerokosc minimalnie wieksza niz ramion, lokcie przy tułowiu tak zeby odciazyc barki a bardziej zaangazowac klatke i trica

PostNapisane: 18 marca 2015, 08:25 
Zacna persona forum

Wiadomo , że nie przyjdzie nam łatwo zrobienie dodatkowych ćwiczeń jakimi są pompki bezpośrednio po innym treningu zwłaszcza aktywujących te same partie mięśniowe .
W poniedziałek ...jak to w poniedziałek ;) czyli po dniu klatki na wszystkich siłowniach :) też miałem problemy ze zrobieniem ostatniej serii - ale jakoś dało radę ....we wtorek poszły już na luzie więc dzień dniowi nie równy ;)
DoReK Myślę , że trzymając się ściślej artykułu o tym programie gdy przydarzy się nam zapomnieć( od przypadku do przypadku ) jednego dnia wykonać ćwiczeń to nic wielkiego się nie stanie .

PostNapisane: 19 marca 2015, 10:51 
Przyjaciel forum

to ja mam propozycje malej rywalizacji forumowej :)
jak ktos ma ergometr wioslarski na sali to moze wrzucajmy czasy na 1000m z foto wyniku :)
obciazenie ustawione na polowe czyli 5/10
jak dobrze pameitam to jeden z moich najlepszych wynikow to 3:40

PostNapisane: 19 marca 2015, 13:39 
Zacna persona forum

Czy ktoś z udzielających się trenuje po kontuzji kręgosłupa?
Miałem operacje - mikrodiscektomie w odcinku lędźwiowym (l5-s1), poza tym cały kręgosłup w nie najlepszym stanie, m.in. okresowe dolegliwości w odcinku piersiowym.

Niedługo kończę 2 serie rehabilitacji, do momentu zakończenia nie tykam sportu, ale chciałbym wrócić. Wcześniej regularnie siłownia, bieganie do których chciałbym (i wg lekarzy) muszę wrócić - kwestia zrobienia tego w taki sposób żeby sobie nie zaszkodzić.

Jeśli ktoś ma sprawdzonego trenera w Wawie to kontaktem nie pogardzę ;)

PostNapisane: 19 marca 2015, 13:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
Ja po swojej operacji mam przykurcz przywodziciela cały czas. I jak pójdę na siłownię, poćwiczę, potem 40min rowerek to przy wyjściu smigam jak młody bóg, a po kilku godzinach ledwo wstaję z kanapy, po czym rozchodzę i znów jest nieźle.

Obrazek

PostNapisane: 19 marca 2015, 13:52 
Zacna persona forum

Kucharz napisał(a):
Ja po swojej operacji mam przykurcz przywodziciela cały czas. I jak pójdę na siłownię, poćwiczę, potem 40min rowerek to przy wyjściu smigam jak młody bóg, a po kilku godzinach ledwo wstaję z kanapy, po czym rozchodzę i znów jest nieźle.

podobnie jak u mnie, szczególnie przed operacją - im więcej aktywności tym lepsze samopoczucie, ale całkowicie na własną rękę w tej sytuacji nie chcę się do tego zabierać. Podejrzewam że w trakcie jak miałem już problemy z kręgosłupem to siłownią przyczyniłem się do ich pogłębienia :dobani:

PostNapisane: 23 marca 2015, 13:42 
Zacna persona forum

Tydzień 3 rozpoczęty !
Problemy ?? Póki co większych nie ma .

PostNapisane: 23 marca 2015, 13:56 
Zacna persona forum

Robiłem 3 tydzień wczoraj i dzisiaj rano. I jestem na styk z siłą, jak nie będzie większej mocy, to 4 tygodnia za bardzo nie widzę bez dłuższych przerw między seriami, hehe.

PostNapisane: 23 marca 2015, 17:30 
Zacna persona forum

j27 napisał(a):
Robiłem 3 tydzień wczoraj i dzisiaj rano. I jestem na styk z siłą, jak nie będzie większej mocy, to 4 tygodnia za bardzo nie widzę bez dłuższych przerw między seriami, hehe.

Na początek wydłuż przerwy między seriami ;) będzie O.K dasz radę !

PostNapisane: 23 marca 2015, 17:51 
Zacna persona forum

Spoko, na razie cisne, a przerwy są krótsze niż te zalecane 45s, bo mi się nie chce czekać (a stopera nie używam). Ale mogę być zmuszony wydłużyć przerwy od przyszłej niedzieli - zobaczymy ;)

PostNapisane: 23 marca 2015, 18:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
dzis zaczne 3 tydzien ... przeraza mnie to troche :D ale mysle ze da sie rade ewentualnie wydluze przerwe jutro dam znac co i jak :)

PostNapisane: 23 marca 2015, 19:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
co do sauny - sucha zalecana jest raz w tyg, mokrą można częściej. co do suchej to rozmawiałem z koleżanką po fizjoterapii, coś tam wie o saunie, kriokomorze itd. Wizyta na suchej to 3x 15 min, po każdym kwadransie tak jak pisał Santi, zimny prysznic itp, ja bardziej lubię się nacierać lodem :P. Czytałem że niezalecana jest sauna bezpośrednio po siłowni, wymęczony organizm może różnie zareagować na jakby nie było dość ciężkie warunki w saunie. Co do jacuzi to różnie ludzie do tego podchodzą, ogólnie jacuzi to peeling a więc człowiek pozbywa się zeschniętego naskórka itd, prywatne jacuzi to jak sobie kto dba tam ma, jacuzi na pływalniach mogą być nie do końca higieniczne - dla niektórych to ciepła zupa z naskórka, dlatego duża część ludzi omija je szerokim łukiem.

PostNapisane: 23 marca 2015, 20:47 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
trollu napisał(a):
co do sauny - sucha zalecana jest raz w tyg, mokrą można częściej. co do suchej to rozmawiałem z koleżanką po fizjoterapii, coś tam wie o saunie, kriokomorze itd. Wizyta na suchej to 3x 15 min, po każdym kwadransie tak jak pisał Santi, zimny prysznic itp, ja bardziej lubię się nacierać lodem :P. Czytałem że niezalecana jest sauna bezpośrednio po siłowni, wymęczony organizm może różnie zareagować na jakby nie było dość ciężkie warunki w saunie. Co do jacuzi to różnie ludzie do tego podchodzą, ogólnie jacuzi to peeling a więc człowiek pozbywa się zeschniętego naskórka itd, prywatne jacuzi to jak sobie kto dba tam ma, jacuzi na pływalniach mogą być nie do końca higieniczne - dla niektórych to ciepła zupa z naskórka, dlatego duża część ludzi omija je szerokim łukiem.

Dzięki za rzetelne info!
:piwo:

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 24 marca 2015, 11:41 
Przyjaciel forum

ja konczac 2 tydzien wg zalecen mialem sily na styk, dlatego wczoraj po ciezkim treningu w wiekszosci na klate i barki narazie odpuscilem 3 tydzien, moze pocisne jeszcze raz 2

PostNapisane: 24 marca 2015, 16:59 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
a czy poza treningiem siłowym ktoś się rozciąga? - szpagaty itp.? :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192 ... 210  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1