Cytuj:
I po jego wprowadzeniu widać spadki, czy są one spowodowane nakazem - nie wiem - pewnie tak.
Nie wiesz? Więc nawet specjalnie przy tym nie obstajesz? To czemu z bomby nazwałeś mnie dziwakiem urwanym z choinki, bo poddałem to w wątpliwość?! Dziwne zachowanie człowieka w PL

Pomijając już wpływ na bezpieczeństwo, powiedzcie czy jesteście pewni, że zwracanie przeze mnie uwagi na finansowy aspekt sprawy to oszołomstwo i teorie spiskowe? Mało kto ma teraz wątpliwości, że rząd łata sobie budżet fotoradarami, a wpływy z fotoradarów są na pewno znikome w porównaniu z wpływami ze zwiększonego zużycia paliwa. W dodatku puszki trzeba obsługiwać, zatrudniać ludzi, niektórzy muszą się chować po krzakach, czy w nieoznakowanych autach, trzeba wysyłać mandaty i robić masę innych czynności. W przypadku świateł ludzie sami przyjadą bez słowa po więcej paliwa.
Cytuj:
Jest jeszcze jeden aspekt używania świateł 24h, bardzo negatywny, o którym niestety po cichu mówią specjaliści od psychotechniki....
W uproszczeniu, z racji operowania urządzeniem samochodowym w obszarze przedświadomym ludzkiego umysłu, okoliczność samochód=światła, powoduje osłabienie wrażliwości oka (dokładniej mózgu) kierującego, na elementy w otoczeniu drogi nie posiadające oświetlenia. I to jest niestety twardy fakt.
Tak i dlatego piesi, rowerzyści bez świateł, czy choćby zwierzęta są w dużo gorszym położeniu. Nie wiadomo też, czy to nie powoduje dalszych konsekwencji w mózgu jeśli chodzi o postrzeganie drogi i reakcji za kierownicą.
Cytuj:
Można siedzieć w domu po ciemku.
Palenie światła gdy jest ciemno - tak w domu jak i na drodze ma sens, za to palenie światła w dzień w domu nie ma sensu (chyba że w komórce pod schodami) i także palenie w dzień światła w samochodzie nie ma sensu. Adekwatne do tej sytuacji byłoby wprowadzenie nakazu palenia światła w dzień w każdym domu.
Cytuj:
Poco zatracać zmysł poruszania się w ciemności
Zmysł poruszania się w ciemności
nie jest potrzebny, a zmysł dostrzegania dzieciaków idących poboczem ze szkoły, czy przechodzących przez jezdnię
jest potrzebny. To samo, jeśli chodzi o resztę przykładów. Porównujesz wynalazki ułatwiające życie do nakazu palenia świateł mijania całą dobę?! I to w dodatku, kiedy nikt nie może mieć pewności czy to poprawia o promil bezpieczeństwo, a do tego istnieją uzasadnione podejrzenia, że w niektórych sytuacjach może pogarszać? Nie ma pewności, że światła poprawiają bezpieczeństwo, ale jest pewność że łupią nasze kieszenie. Wątpliwy wynalazek, wolę jednak automatyczną skrzynię biegów.