BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 03:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Abonament radiowo-telewizyjny Czyli rekordowo!
PostNapisane: 10 stycznia 2012, 22:10 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Kyokushin napisał(a):
Różni się zasadniczo skutkami.

Zdecydowanie, skutki są znacząco i zasadniczo różne. Na przykładzie:
Mam auto, w 2011r "przejechałem" nim może 10 metrów, przepychałem je pod wiatę na podwórku. Skutek - około 500zł mniej w portfelu na podatek zwany "obowiązkowe ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych".
Mam TV, w 2011r obejżałem 3 filmy na DVD i dwa mecze na eurosporcie. Skutek - 199,80zł mniej w portfelu na podatek zwany "opłata za używanie odbiornika telewizyjnego lub telewizyjnego i radiofonicznego".
Różnica skutków - 300,20zł.
W 2020r skutkiem tego że piwo trzymam w lodówce będzie 800zł z tytułu "obowiązkowe ubezpiecznie odpowiedzialności cywilnej posiadaczy lodówek lub lodówkozamrażarek".
Jak rzyć panie premierze?

Kyokushin napisał(a):
TV jest u mnie większym monitorem.

Kup większy monitor bez tunera :P

Kyokushin napisał(a):
Jak ten ktoś zniszczy ci auto, i nie będzie miał kasy na naprawę, spłatę (a dużo jest takich), to kto ci zapłaci??

No właśnie? Kto zapłaci? Ja np nie mam ubezpieczenia, jak kopnę w lusterko albo gwoździem po masce przejade to kto zapłaci?

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 22:22 

Kyokushin napisał(a):
Jak ten ktoś zniszczy ci auto (zakładamy że oc jest nieobowiązkowe, nie ma więc ufg), i nie będzie miał kasy na naprawę, spłatę (a dużo jest takich), to kto ci zapłaci??

a jak ci wejdzie ktoś do domu i dupą strąci tv, albo rozbije joystickiem WII to kto ci zapłaci :?: :D

on, tak jak w przypadku auta

kwestia pieniędzy. Jeden ma auto za 500zł i mu nie szkoda, drugi moze mieć TV za 30 tys zł

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 22:22 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Tomek napisał(a):
Kup większy monitor bez tunera

60 calowych nie ma.

Tomek napisał(a):
No właśnie? Kto zapłaci? Ja np nie mam ubezpieczenia, jak kopnę w lusterko albo gwoździem po masce przejade to kto zapłaci?

No się pytam kto ci zapłaci za naprawę Twojego auta jak sprawca jest niewypłacalny?
Co ci da jak sąd ci przyzna racje i jemu będą przez 20 lat po 100zł z emerytury ściągać (albo i nie, bo jej nie ma bo nie chciał) i przekazywać je co miesiąc Tobie?
Pieszo będziesz chodził?
Zaciśniesz zęby i kupisz sobie drugie auto i temat olejesz? Zabijesz goscia za to że niechcący ci rozwalił auto za 150k a nie ma OC bo nie musiał?

Oczywiście - jeżeli będzie instytucja która w takich przypadkach Tobie zapłaci a z niego będzie przez te 20 lat albo wcale ściągać, to jestem za - OC może być nieobowiązkowe, ale w takim scenariuszu takiej instytucji nie będzie, bo nie będzie pieniędzy z OC żeby ona mogła istnieć.

Jak sam sobie auto gwoździem przejedziesz to Twoja sprawa i to jest nieobowiązkowe żeby ktoś ci płacił.

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 22:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 525d xD / X3 M40i
Kod silnika: N47T / B58
Garaż: E46 328Ci:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98605
F20 116i:
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170601
Tak może lekko zbaczając z wątku o abonamencie rtv, abonament ZPAV i Zaiks'owy :)

Cytuj:
"Już niedługo w klubach będzie można bawić się jedynie do muzyki granej z radia. Wydział do Walki z Przestępczością Gospodarczą Komendy Miejskiej w Poznaniu w miniony weekend dokonał nalotu na wybrane kluby w Poznaniu, aresztując didżejów grających bez licencji ZPAV."

http://www.rapgra.com/news/news-pl/poli ... olsce.html

F20 116i M-Pakiet by Vit0 -->> Valencia Orange - sprzedane
E46 328Ci by Vit0 -->> Cosmosschwartz - sprzedane

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 22:31 

Kyokushin napisał(a):
No się pytam kto ci zapłaci za naprawę Twojego auta jak sprawca jest niewypłacalny?

Sam se bede musiał w takim razie zapłacić, nie ma zmiłuj, takie życie. Nie wiem jak sobie to inaczej wyobrażasz.

Vit0 napisał(a):
Tak może lekko zbaczając z wątku o abonamencie rtv, abonament ZPAV i Zaiks'owy :)

Cytuj:
"Już niedługo w klubach będzie można bawić się jedynie do muzyki granej z radia. Wydział do Walki z Przestępczością Gospodarczą Komendy Miejskiej w Poznaniu w miniony weekend dokonał nalotu na wybrane kluby w Poznaniu, aresztując didżejów grających bez licencji ZPAV."

http://www.rapgra.com/news/news-pl/poli ... olsce.html

Z radia pod warunkiem że opłacono abonament i licencje ZPAV/ZAIKS/etc. za publiczne odtwarzanie :D

Kyokushin napisał(a):
Jak sam sobie auto gwoździem przejedziesz to Twoja sprawa i to jest nieobowiązkowe żeby ktoś ci płacił.

A jak tobie przejade to kto zapłaci?

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 22:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 525d xD / X3 M40i
Kod silnika: N47T / B58
Garaż: E46 328Ci:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98605
F20 116i:
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170601
Tomek napisał(a):
to kto zapłaci?

" Jak to kto zapłaci..? Ci Państwo! " :D

F20 116i M-Pakiet by Vit0 -->> Valencia Orange - sprzedane
E46 328Ci by Vit0 -->> Cosmosschwartz - sprzedane

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 22:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
jakby nie było OC to ludzie jeździliby ostrożniej a idioci sami by się zlikwidowali IMO, tak samo byłoby jakby prawka nie było

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 22:39 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Ubezpieczenie OC jest od pokrywania szkód związanych z ruchem pojazdu, za porysowane gwoździem drzwi ubezpieczyciel nie zapłaci (no chyba że z AC, tyle że właściciela pojazdu, a nie sprawcy).

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 22:49 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Tomek napisał(a):
Sam se bede musiał w takim razie zapłacić, nie ma zmiłuj, takie życie. Nie wiem jak sobie to inaczej wyobrażasz.

A z jakiej paki masz płacić za auto z własnej kieszeni, za które dałeś 150k i w dodatku masz na nie kredyt (czysto teoretycznie rozważamy) skoro to ktoś je tobie zniszczył?

Tomek napisał(a):

Ty, ale poza konkursem. :]
A jak nie będę wiedział kto, albo będziesz mało wypłacalny to zapłacisz inaczej, a rysę to zrobię sobie z AC. ;)

gms napisał(a):
jakby nie było OC to ludzie jeździliby ostrożniej a idioci sami by się zlikwidowali IMO, tak samo byłoby jakby prawka nie było

Guzik prawda, zwyczajnie więcej ludzi by miało problem po fakcie.
Idioci się nie zlikwidują, są przecież goście którzy nie mają OC, nie mają prawa jazdy bo za jazdę po pijaku im zabrano i nadal jeżdżą.

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 22:55 

Podaj adres... to cię zgłoszę do KRRiTV :rotfl:

Dla przypomnienia różnica między dwoma podatkami o których mowa:

Tomek napisał(a):
Mam auto, w 2011r "przejechałem" nim może 10 metrów, przepychałem je pod wiatę na podwórku. Skutek - około 500zł mniej w portfelu na podatek zwany "obowiązkowe ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych".
Mam TV, w 2011r obejżałem 3 filmy na DVD i dwa mecze na eurosporcie. Skutek - 199,80zł mniej w portfelu na podatek zwany "opłata za używanie odbiornika telewizyjnego lub telewizyjnego i radiofonicznego".

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 22:57 
Administrator

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :piwo: :piwo:

Tzn jestem za tym, że ma OC być jak się auto porusza po drogach, jak stoi na podwórku, jednym słowem nie jest używane, to jestem przeciw, bo poco masz płacić.
Płacisz jak używasz, korzystasz, jak nie to nie.
Chcę oglądać TVP1 i taniec z pizdami to płacę abonament, nie chcę, to nie płacę. Tak samo tu - jeździsz - płacisz obowiązkowe OC, ale jak nie jeździsz, to nie płacisz - tak było by najlepiej.

Jak np jeździsz 3 razy do roku to powinieneś móc sobie to OC wykupić na te 3 dni.

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 00:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Kyokushin napisał(a):
Tomek napisał(a):

Ty, ale poza konkursem. :]
A jak nie będę wiedział kto, albo będziesz mało wypłacalny to zapłacisz inaczej, a rysę to zrobię sobie z AC. ;)

Ivan Kyo Groźny :hyhy:

Tyle że zawsze można trafić na "groźniejszego" :]

A co do samego obowiązku OC, to powoduje on jedynie tyle że musimy płacić za to więcej niż powinniśmy.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 01:22 

Kyokushin napisał(a):
nie wiem czy wiecie ale jak ktos ma w komórce telewizor to tez powinien abonament placic

a jak mam TV w BMW to też? :rotfl:

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 02:10 
Naczelny bimbrovnik

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
USTAWA
z dnia 21 kwietnia 2005 r.
o opłatach abonamentowych

Art. 2. 1. Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera się opłaty abonamentowe.
2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika.
3. Obowiązek uiszczania opłaty abonamentowej powstaje z pierwszym dniem miesiąca następującego po miesiącu, w którym dokonano rejestracji odbiornika radiofonicznego lub telewizyjnego.
4. Opłatę abonamentową uiszcza się za każdy odbiornik radiofoniczny i telewizyjny, z zastrzeżeniem ust. 5.
5. Niezależnie od liczby odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych używanych przez:
1) osoby fizyczne w tym samym gospodarstwie domowym lub w samochodzie stanowiącym ich własność,
2) podmioty lecznicze niebędące przedsiębiorcami w rozumieniu przepisów o działalności leczniczej, sanatoria, żłobki, publiczne i niepubliczne jednostki organizacyjne systemu oświaty, publiczne i niepubliczne uczelnie, a także domy pomocy społecznej - w tym samym budynku, zespole budynków lub w samochodach będących w używaniu tych instytucji;
- uiszcza się tylko jedną z opłat, o której mowa w art. 3 ust. 1.

6. Gospodarstwem domowym, w rozumieniu przepisów niniejszej ustawy, jest zespół osób mieszkających i utrzymujących się wspólnie albo jedna osoba utrzymująca się samodzielnie.
7. Odbiornikiem radiofonicznym albo telewizyjnym, w rozumieniu przepisów niniejszej ustawy, jest urządzenie techniczne dostosowane do odbioru programu.

Bez paniki :rotfl:

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 07:51 
Administrator

Gumiś napisał(a):
Tyle że zawsze można trafić na "groźniejszego" :]

Dlatego nie rysuje się innym maski gwoździem, bo samemu maskę zarysowaną można mieć.

Byczus napisał(a):
a jak mam TV w BMW to też? :rotfl:

Też.

P.S.
Mialem jakis czas temu sąsiada, ktoś mu specjaline zrobil ryske, bo coś się komuś wydawalo, znalazł gościa i mu paluchy polamal.

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 09:20 
Częsty bywalec

Bedzie promocja :rotfl: http://wiadomosci.wp.pl/title,Nowy-pomysl-prezesa-TVP-Zaplacisz-abonament-to,wid,14154773,wiadomosc.html

http://www.youtube.com/watch?v=CQcVJsNxPNs

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 09:21 
Administrator

Buahhahahahahahahahaha. Większego kwasu dawno nie czytałem.

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 09:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Cytuj:
- Dzięki abonamentowi TVP będzie mogła udostępniać kontent za darmo. A płatnik abonamentu powinien mieć prawo do bezpłatnego korzystania z całych zasobów TVP - przekonuje Braun.

Niezła promocyja. Jak zapłacisz to będzie za darmo :rotfl:

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 09:51 
Przyjaciel forum

Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
A ja jestem za płaceniem abonamentu i często oglądam superkino na TVNie, megahity na Polsacie itd. Może i powtórki ale większość z tych filmów oglądam pierwszy raz bo do kina nie chodzę.
Dla mnie o wiele większym gównem jest poruszany już ZUS, jeżeli bym mógł to w tej chwili bym z niego zrezygnował bo nie mam żadnych korzyści z tego a emerytury dla ludzi w moim wieku będzie tyle co z obrazka Kyo albo jeszcze mniej.

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 10:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 520IA FL
Kod silnika: M54B22
Rafał525 napisał(a):
A ja jestem za płaceniem abonamentu i często oglądam superkino na TVNie, megahity na Polsacie itd. Może i powtórki ale większość z tych filmów oglądam pierwszy raz bo do kina nie chodzę.
Dla mnie o wiele większym gównem jest poruszany już ZUS, jeżeli bym mógł to w tej chwili bym z niego zrezygnował bo nie mam żadnych korzyści z tego a emerytury dla ludzi w moim wieku będzie tyle co z obrazka Kyo albo jeszcze mniej.

Nie placisz abonamentu na polsat czy tvn tylko na TVP :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1