BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Superwizjer, Samochody bardzo używane
PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 14:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Handlarze kręcą liczniki, bo ludzie sami się o to proszą.. Jeśli wszyscy szukają 15-letniego auta z przebiegiem poniżej 200 tysięcy km to trzeba takie auta ludziom sprzedawać. Jak mam sprzedać handlarzowi auto za pół ceny, a on cofnie i zarobi to wolę sam na tym zarobić. Nikt mi nie powie, że z własnej woli da komuś nierzadko kilka tysięcy złotych w prezencie.
I dopóki nic się nie zmieni moje podejście do sprawy tak właśnie będzie wyglądać.
Dlatego w całej rozciągłości popieram wypowiedź AD/HD dlatego, że jest prawdziwa. I nie chodzi tu o brak zasad, czy sumienia, ale o przetrwanie w tym dzikim kraju.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 15:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Ja z kolei zawsze podchodziłem do ludzi uczciwie, jako do potencjalnych klientów i nie tylko. Ekspresy do kawy, kopiarki którymi się zajmuję również posiadają tzw liczniki kaw,kopii a zajmuję się ekspresami firmy jura.Są to jedne z droższych ekspresów na rynku.Ale nigdy w życiu nie przyszło mi do głowy aby przekręcić w nich liczniki. Często słyszę w słuchawce, że pomimo iż ekspres jest po moim serwisie i z gwarancją to - Panie licznik jednak spory...i szuka ten ktoś innego egzemplarza myśląc że mniejszy przebieg to lepszy stan techniczny.A nikt nie jest idiotą i nowego sprzętu za pół darmo nie odda.Niestety ,majątku się w związku z powyższym nie dorobiłem.Ale mam czyste sumienie, nie mam wrogów ,ale sporo mniej pieniędzy :) . Jest to kwestia pazerności do pieniądza za wszelką ceną,wychowania i uczciwości wobec innych ludzi.To wyniosłem z domu.

Ale oczywiście, My Polacy chcemy mieć na blacie 120tys w 10cio letnim aucie - więc proszę bardzo.Ale to się troszkę zaczyna zmieniać, i do głosu zaczynają dochodzić uczciwi sprzedawcy z dobrymi opiniami w internecie, i nieważne czy to jest developer,handlarz autami,agd czy innym sprzętem. Niestety musi jeszcze upłynąć sporo wody w rzece aby to się zmieniło na dobre, a tak jest jak jest.

Kiedyś sprzedawaliśmy z Ojczulkiem Dacie 1310. W latach 90tych. Kosztowała grosze, bo miała dziury w drzwiach.Nie było chętnych.Ostatcznie zakleiliśmy je taśmą klejącą i pomalowaliśmy czarny pasek w tym miejscu i poszła od razu.Poinformowaliśmy oczywiście kupującego o tym,że są dziury zaklejone poprostu taśmą, ale on skwitował krótko - czego oczy nie widzą tego sercu nie żal. i wypłacił z uśmiechem te parę ówczesnych stówek. :) Więc coś w tym jest, że chcemy się łudzić , że przebieg jest ORI, czy auto jest bezwypadkowe. :) Niemniej nadal jest to najzwyczajne w świecie oszustwo i nic go nie tłumaczy,jeżeli kupujący o tym nie wie bo to czy owo utailiśmy.

CO do moderatora AD/HD, to według administratora (który dał mu możliwość korekty,usuwania między innymi postów)-jest to osoba zaufana,dbająca o porządek na tym forum, o to czy ktoś nie używa wulgaryzmów,nie próbuje oszukać innych forumowiczów itd itd, - jest to taki policjant na Naszym forum,osoba bez skazy.Hmmmmmmmm Resztę dopiszcie sobie sami.Pozostawię to bez komentarza.

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 17:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
bierute napisał(a):
chłopie, nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że piszesz tutaj wprost, że oszukujesz ludzi?

problemy z czytaniem ze zrozumieniem?
AD/HD napisał(a):
jesli takie prawa dzialaja na tym rynku to ja sie do nich dostosuje

nigdzie nie napisalem, ze oszukuje ludzi
elviss napisał(a):
Powinna być za to kara jak za oszustwo ,wyłudzenie ,kradzież

dokladnie tak- powinna powstac baza, np przy przegladzie powinien byc wprowadzany do bazy aktualny przebieg- co roku. problem by nie zniknal, ale napewno by zmalal.
Daniel_85 napisał(a):
Dlatego w całej rozciągłości popieram wypowiedź AD/HD dlatego, że jest prawdziwa.

dziekuje
jak widac polska to rowniez kraj hipokrytow.

nie musze cofac, robie takie smieszne przebiegi, rozkladaja sie jeszcze na kilka samochodow
crafterem w ciagu 8mscy zrobilem 7tys km
bmw 9tys w poltora roku
golfem 10tys w ciagu roku
caddy 10tys w ciagu roku

trzymajac auto 2 czy 3 lata tak zanizam srednia, ze licznik wydaje sie byc cofany :rotfl:

tak- piszcie, ze nie kupujecie cofanych, ze kupujecie 15letnie dizle z przelotem 350tys
przegladajac wystawione w galerii samochody dochodze do wniosku, ze kilku wlascicieli poprzednich kupowalo te samochody tylko dla ozdoby

sam kilka razy kupilem auto z cofnietym licznikiem
niejedno z 300tys wyglada lepiej niz inne z prawdziwym 90- ogladalem e92 z pierwszej reki, polska salonowa, z przelotem 90tys km, wygladala gorzej niz wiekszosc e36 na forum

przestancie zwalac wine na zlych handlarzy- oni musza z czegos zyc, to nie ich wina, ze inaczej od nich nie kupicie auta
moda, ba to nie moda- to mus na cofanie licznikow to tylko i wylacznie wina kupujacych.

dla mnie hipokrytami sa ci co tego nie widza, a zadaja 15 letniego bmw z przebiegiem 200tys km za 10tys zl.

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 18:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Ta sytuacja bardzo marnie rzutuje na nasze społeczeństwo, bo mamy tu do czynienia z masowym zjawiskiem i swego rodzaju standaryzacją handlu. Wywołaną jak zawsze przez ogół. Ogół zwany po imieniu oszustami (sprzedający) i idiotami (kupujący). Mówię tutaj oczywiście o kupujących oczekujących bycia oszukiwanymi.

Normalnym ludziom wielka krzywda się nie dzieje. Kto chce mieć auto z ori przebiegiem to kupi takie z pełną dokumentacją z ASO, na inne nie spojrzy. Kto inny spojrzy na przebieg z ciekawości, a resztę, stan auta, sam sprawdzi, do przebiegu podchodząc z dystansem.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 18:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Sprawa jest prosta - u nas 80% społeczeństwa nie kupi auta z przebiegiem powyżej 200tyś, bo to już trup. Nie ważne, że jego obecne auto ma już realne 500tyś, a na blacie dopiero stuka magiczne 196 :rotfl:

Wielu handlarzy zaczęło cofać zegary, po tym jak ludzie woleli kupić auto w gorszym stanie, byle na blacie było magiczne 180tyś. W żaden sposób ich nie bronię - bo mnie to wku*** strasznie, no ale to rynek dyktuje warunki...

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 18:19 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Nie patrzyłbym tu nawet na zarobek, ale cofania liczników wymaga społeczeństwo, po prostu ludzie nie są świadomi tego, jak dużo się autem jeździ. Fakt, trafiają sie auta gdzie 00r ma 160 tys km, ja tak trafiłem i było to udokumentowane, sprawdzone w serwisie. Obecnie auto ma 250tys km i nie wiem czy sie nie zacznę martwić jak je sprzedam. Sprzedawałem Berlingo z przebiegiem 335tys km, tyle tez napisałem w aukcji, 4-5 telefonów, dwóch panów oglądało, żaden nie wział. Wpisałem w aukcji 180 tys km ze 20 telefonów, przyjechał jeden pan nie wziął, przyjechał drugi auto mu sie spodobało, spojrzał na licznik i już widze wkurw, ale wytłumaczyłem, że wystawiam kilka auto firmowych i sie pogubiłem w tych przebiegach. Pan pomyślał, auto w dobrym stanie zabrał.

Otóż to społeczeństwo kupując auto patrzy na licznik i na wypieszczenie auta, a prawda jest taka, że polerka, wypranie wnętrza, podmianka kierownicy, lewarka jest w stanie odmłodzić auto od 150-200 tys km. :)

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 20:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
Ja tam AD/HD doskonale rozumiem... Poprostu jakby nie cofał, to by nie sprzedał. Myśłę, że ogarniętemu forumowiczowi, który chciałby poznać prawdziwy przebieg, kitu by nie wcisnął, tylko powiedział ile auto naprawdę ma najechane...

Niedawno kolega sprzedawał Opla Omegę w przyzwoitym stanie, rok 1999, dobre wyposażenie (klima dwustrefowa), za 4tyś zł, z przebiegiem bodajże 220 000km (prawdziwy, sprowadzony do PL bodajże 5 lat temu od 1 wlasciciela z Niemiec), to ludzie dzwonili "panie, fajne auto ale biebieg taki duży".

Ja kupując auto w Polsce, z góry zakładam, że było kręcone i prawdę mówiąc mam to gdzieś. Akurat ja podchodzę do sprawy realnie, i chciałbym, żeby po spytaniu sprzedawca podał mi prawdziwy przebieg, ale niestety handlarz nie może wiedzieć, czy ja tylko go podpuszczam czy dowiedziawszy się, że ma 300 000km naprawdę nadal będę zainteresowany tym autem...

Niestety taka Polska rzeczywistość, nie skręciwszy licznika nie sprzeda się nawet naprawdę BARDZO DOBREGO samochodu...

Dlatego (nie popieram) ale rozumiem AD/HD...

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 20:46 
Przyjaciel forum

Nie dziwota, że ciężko się utrzymać na rynku wśród konkurencji, która skręca liczniki, a klientami w 90% przypadków jest pospólstwo żądne przesiadki z Fabryki Samochodów Osobowych na zachodnie wozy, jednocześnie uważające, że przebieg 200tys oznacza złom, a 300tys to wręcz niemożliwy do osiągnięcia. Mimo to nic nie tłumaczy oszustwa.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 21:07 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113367
Niestety, ale sam się złapałem jakie jest u nas myślenie. Jak powiedziałem, że kupiłem auto 2004 i ok 180k przebiegu to kolega z pracy dziwnie na mnie spojrzał. Sam teraz szuka auta i zarzeka się, że nie kupi nic ponad 150k :orany:

Byłe E46 2.2 Mystic Blau/Hellbeige
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 21:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
Cytuj:
Tłumaczenie ,że taki jest rynek ,że klienci takie auta chcą jest niedorzeczne.

Ale taka niestety jest prawda...

Jakbyś swoje E38 skręcił na 200tyś to sprzedałbyś 2 razy szybciej albo sporo drożej ;)

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 21:22 
Częsty bywalec

Caarl napisał(a):
Niestety, ale sam się złapałem jakie jest u nas myślenie. Jak powiedziałem, że kupiłem auto 2004 i ok 180k przebiegu to kolega z pracy dziwnie na mnie spojrzał. Sam teraz szuka auta i zarzeka się, że nie kupi nic ponad 150k :orany:

Twój kolega z pracy jest niespełna rozumu. Powiedz mu niech kupi sobie dacie. To auto dla takich jak on.

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 21:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Bloody napisał(a):
Cytuj:
Tłumaczenie ,że taki jest rynek ,że klienci takie auta chcą jest niedorzeczne.

Ale taka niestety jest prawda...

Jakbyś swoje E38 skręcił na 200tyś to sprzedałbyś 2 razy szybciej albo sporo drożej ;)

Dokładnie tak. Ja nie mówię, że cofanie liczników jest dobre, ale dopóki nie wprowadzą jakiegoś centralnego rejestru to niestety ten proceder będzie miał się dobrze. A ludzie, którzy nie potrafią sobie policzyć jaki jest przebieg na liczniku i ile lat ma auto sami są winni swojej naiwności..

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 21:34 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E90 2.0d
Kod silnika: M47N2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119539 BMW E39
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=164448 AUDI 80
Bloody napisał(a):
Ja kupując auto w Polsce, z góry zakładam, że było kręcone i prawdę mówiąc mam to gdzieś.
mysle ze tj dobre podejscie do sprawy
Gozdi napisał(a):
Twój kolega z pracy jest niespełna rozumu. Powiedz mu niech kupi sobie dacie. To auto dla takich jak on.
x2 :rotfl:

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 21:58 
Przyjaciel forum

Gozdi napisał(a):
Caarl napisał(a):

like it

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 22:09 
Przyjaciel forum

elviss napisał(a):
Ja tam nigdy licznika nie kręciłem ,jak kupiłem e38 to miała skręcone 300tys

elviss napisał(a):
Auto jak sprzedałem miało w sumie 810 tys przebiegu

elviss napisał(a):
Sprzedawałęm to e38 i na liczniku miała niecałe 500tys

esencja hipokryzjii :rotfl:

gdybys byl taki ok jak piszesz to skrecil bys licznik spowrotem (ja sam tak kiedys zrobilem)

ale takie cos wg Ciebie jest ok?
ja nie jestem winny, to oni go bili, ja tylko patrzalem :rotfl:

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 22:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: W poszukiwaniu :]
A wystarczyło by podczas przeglądów wpisywać w dowód rejestracyjny przebieg.Ale na pewno znalazł by się ktos kto by te przebiegi oszukiwał :kwasny:
Jak teraz przegladam allegro i szukam samochodu z przebiegiem 300 tysiecy +
to ich nie ma po prostu,troche to chore :(
Wiec jak tu kupić samochód z oryginalnym przebiegiem?

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 22:23 
Przyjaciel forum

DaVeRc napisał(a):
A wystarczyło by podczas przeglądów wpisywać w dowód rejestracyjny przebieg.Ale na pewno znalazł by się ktos kto by te przebiegi oszukiwał

ale wiekszosci by sie to nie oplacalo, lub nie chcialo sie kombinowac- bylo by to dobre rozwiazanie

DaVeRc napisał(a):
Wiec jak tu kupić samochód z oryginalnym przebiegiem?

szukac rocznego- dwu z przebiegiem ponad 50tys ;)

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 22:26 
Lokalny Ekscentryk

Moje BMW: ????
Kod silnika: ????
Garaż: Brak :(
Jest:
Hyundai I30
Volvo V40

Było:
E36 325td
E36 318is Coupe
E39 530d Touring: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82514
E46 318i: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=132544
E90 320d: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=159224
E87 120d
E60 535d
Niestety jest w tym trochę prawdy, nie wiem czemu większość nie chce nawet słyszeć o kupieniu auta z przebiegiem 200 000 > :zdziwko: W zeszłym roku sprzedawaliśmy w firmie Transita, zakupiony jako nowy w PL, przebieg ok 220tyś, oczywiście oryginalny, serwisowany do samego końca w ASO i nie było nawet zainteresowania mimo dobrej ceny. Każdy kto dzwonił narzekał na przebieg, że za takie pieniądze to z połowę mniejszym przebiegiem kupi, sprowadzonego...

Jak sprzedawałem ostatnio Mondeo, 2005 rok przebieg 230tyś, sprowadzony taka sama masakra... Przez 3 m-ce praktycznie bez telefonów z zainteresowaniem :kwasny: Dopiero po ok 3 miesiącach pierwszy konkretny klient go kupił :)

Pewnie przy sprzedaży E39 będę miał też duży problem bo ma 233 000 :przestraszony:

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 22:28 
Forumowicz

Moje BMW: e36 325 td
Kod silnika: M51D25
Ja jak oglądam auta to nawet na przebieg nie patrze bo to bez sensu liczy się stan auta, ale 100 razy bardziej wolałbym wiedzieć że auto ma prawdziwe 300-400 tyś niż kręcone 150-200 tyś. Jak widzę że licznik jest ewidentnie skręcony to od razu pojawia się alarm że auto może mieć sporo więcej ukrytych wad. U mnie w BMW jest 230 tyś na liczniku, ale obstawiam żę realnie może być 350-450 tyś. Ostatnio wystawiłem auto na sprzedaż i każdy kto się pyta o przebieg uzyskuje odpowiedź "230 tyś ale sam w to nie wierzę więc za przebieg nie ręczę".

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 22:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: CLS63 AMG
Bierute widzę że strasznie Boli Cie to ze ludzie cofają przebiegi ja mam to samo, ale dlaczego np mam sprzedać swój osobisty samochód za grosze tylko dlatego że ma ponad 200tys a na allegro max to 150tys a jest w 10 razy lepszym stanie niz te na allegro. Tylko co z tego skoro nawet nikt do mnie nie zadzwoni się zapytać o to auto. Dziwi mnie troche twoja krytyka skoro sam w pewnym sensie to nakręcasz z tego co widziałem to masz 3,0d z 2002 roku i ma przejechane 132tys uważasz że to realne. Kupiłbyś ten samochód jakby miał na liczniku 350tys?? Pewnie nie bo to już przecież złom.
Ja kupując samochód nigdy nie patrze na jego przebieg tylko na stan i szlag mnie trafia jak później sprzedaje i gość mi mówi że drogo bo tam jest taka sama i ma mniejszy przebieg a tak ma 9 na 10 klientów.
Moim zdaniem cofanie liczników w Polsce w 80% to wina samych klientów.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1