BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Emerytury i 67 lat...
PostNapisane: 13 maja 2012, 18:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Wojsko ?

Typer EURO 2016 - I miejsce

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 13 maja 2012, 18:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
swistar napisał(a):
Bobby Vintage napisał(a):
Wojt4S90 napisał(a):
a ja nie jestem frajerem

To dlaczego poszedłeś do wojska ? :niepewny:

hahaha :D to ja jestem FRAJEREM, bo poszedłem za młodu do wojska i już od 4 latek co miesiąc wpada na konto prawie 3tysie emeryturki :hyhy: a poszedłem tylko odsłużyć swoje ;) i tak szybko minęło 15l i w nogi :rotfl:

I teraz pójdziesz na etat i zabierzesz pracę normalnemu człowiekowi,który ciężko pracował przez kilkanaście lat.
W sumie w sprawie mundurówek jestem bardzo ZA,żeby im się ukróciło,bo jest to nadzwyczaj niesprawiedliwe.

PostNapisane: 13 maja 2012, 18:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
swistar, to fakt, jeszcze na pewno za twoich czasów ropy było pod dostatkiem, full towaru na lewo szło i ogólnie żyć nie umierać :)

Znany temat... ;)

PostNapisane: 13 maja 2012, 18:57 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Tylko nie mów że w Orzyszu byłeś :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 13 maja 2012, 19:00 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
swistar napisał(a):
To były dobre czasy i wszystkiego było full Ropy było (miałem) pod dostatkiem a ja głupek jeździłem tylko benzyniakami.

Widzisz, a teraz popatrz uczciwie - państwo dostawało po dupie, prawda? I teraz popatrz - ile jest jednostek, w każdej było to samo. I tak w wiekszości instytucji o tym charakerze było (od paru lat już tak kolorowo nie było, co? ) w niektórych nadal, może na mniejszą skalę i w ogóle. Kuzyn w wojsku robił to coś o tym wiem.

Legitymację wozisz sobie w portfelu na wypadek kontroli, co? Kolejny plus wojska, z jednej miski z psami... ;)

PostNapisane: 13 maja 2012, 19:03 
Przyjaciel forum

JarekBDG napisał(a):
swistar napisał(a):
Bobby Vintage napisał(a):
Wojt4S90 napisał(a):
a ja nie jestem frajerem

To dlaczego poszedłeś do wojska ? :niepewny:

hahaha :D to ja jestem FRAJEREM, bo poszedłem za młodu do wojska i już od 4 latek co miesiąc wpada na konto prawie 3tysie emeryturki :hyhy: a poszedłem tylko odsłużyć swoje ;) i tak szybko minęło 15l i w nogi :rotfl:

I teraz pójdziesz na etat i zabierzesz pracę normalnemu człowiekowi,który ciężko pracował przez kilkanaście lat.
W sumie w sprawie mundurówek jestem bardzo ZA,żeby im się ukróciło,bo jest to nadzwyczaj niesprawiedliwe.

Ale że jak zabiera normalnemu człowiekowi?
Wojskowi to co poj**ni ? :zdziwko:

W przypadku wojska to oni muszą przechodzić wcześniej bo wyobrażasz sobie 60cio paro letniego szeregowego albo jakiegoś kaprala? :zdziwko:
A na cholerę nam kilkanaście tysięcy oficerów.
Te 15 lat to fakt śmiech na sali, ale 20-25 lat służby i byłoby ok.

PostNapisane: 13 maja 2012, 19:15 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
swistar napisał(a):
nigdy się nie układałem z psami i przyznam się, że raz poruszyłem temat "legitymacji" ale nic to nie dało.

To słabo, kuzyn jak nas zatrzymywali - pokazywał legitkę i oddawał mu odrazu i "dziękuje, dowidzenia"

swistar napisał(a):
nie tylko przez armię państwo dostało w dupę

Wiem, pisałem o tym;)

swistar napisał(a):
poza tym nadal mam kolegów wojsku i czeszą czasem jeszcze większe tamty

Znaczy się kradną nadal ?

PostNapisane: 13 maja 2012, 19:23 
Częsty bywalec

Cytuj:

W przypadku wojska to oni muszą przechodzić wcześniej bo wyobrażasz sobie 60cio paro letniego szeregowego albo jakiegoś kaprala?

A wyobrażasz sobie np.65 letniego kierowcę tira :?:

Wojskowi mają dobrą emeryturę i idą sobie na etat,w ten sposób zabierają pracę ludziom,którzy nie mają ani pracy ani emerytury,a prawie każdy pracodawca woli sobie zatrudnić emerytowanego żołnierza albo policjanta,za którego nie będzie musiał płacić ZUS. Dlatego piszę,że to jest niesprawiedliwe.Już pomijając to jak ''ciężką'' pracę mieli ci mundurowi przez te 15 lat swojej kariery.

PostNapisane: 13 maja 2012, 19:27 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
JarekBDG, ok. Tylko to jest wina państwa. Nie np. swistar. To, że ktoś wykorzystuje prawo tak jak jest napisane, nie czyni go złym człowiekiem etc

PostNapisane: 13 maja 2012, 19:30 
Częsty bywalec

deejeys napisał(a):
JarekBDG, ok. Tylko to jest wina państwa. Nie np. swistar. To, że ktoś wykorzystuje prawo tak jak jest napisane, nie czyni go złym człowiekiem etc

A ja nigdzie nie napisałem,że to jego wina.Tylko,że to czas najwyższy na zmianę tego niesprawiedliwego systemu.

PostNapisane: 13 maja 2012, 19:37 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
JarekBDG napisał(a):
Tylko,że to czas najwyższy na zmianę tego niesprawiedliwego systemu.

Była próba, nie wiem jak w końcu wyszło finalnie ale ogólnie awantura na całego była. PO chciało, PiS oczywiście wielki przyjaciel służb mundourowych, zresztą tak jak teraz przyszłych emerytów.

Ja to już od dawno nawet wiadomości nie oglądam , nie ma sensu.

PostNapisane: 13 maja 2012, 19:41 

Lubię takie tematy. Generalnie Ci co są contra tusk, będą niezadowoleni z 99,99% tego co ten rząd ustala i w 99,99% za propozycjami PIS-u. A co ustalają to nieważne.

Ja, nie znam się na polityce, chociaż 110% społeczeństwa jest w tym biegła i zna metodę uratowania Polski i życie w dobrobycie a nie umie zadbać o własną d... ;)

Jestem za pracą do 67roku dla mężczyzn i kobiet. W końcu Panie chcą równouprawnienia, to niech je mają. Jestem też za skróceniem wieku dla kobiet w zależności od ilości urodzinych dzieci, chociaż nie wiem w jakim stopniu - w sensie ile króecej za każde dziecko.

Społeczeństwo nam się starzeje i to jest fakt. Jeżeli teraz brakuje kasy na obecnych emerytów, co będzie później? Emerytów będzie coraz więcej - to jeden z faktów.

Kolejny fakt: Wszyscy mówią że emerytury są niskie czy śmieszne. To nie lepiej pracować nam facetom 2 lata dłużej i mieć 2 lata dłużej lepszą kasę? Nie lepiej kobietom pracować 7 lat dłużej i mieć 7 lat dłużej bardziej godne życie?

Kolejny fakt: Ktoś pisał o pracy w kopalni. W teorii każdy sam sobie wybiera miejsce pracy. Ale to teoria. Jestem za przywilejami dla górników, policji itp. W ogóle nie rozumiem jak ktoś mający żonę i dziecko może się zdecydować na afganistan czy irak. Dostanie od araba w łeb i go nic nie obchodzi a żona ma problem bo nie ma za co żyć, kredycik na mieszkanie trzeba spłacać. Natomiast przywileje dla celników to kpina. Ani nie mają ryzyka jak policja czy wojsko... W czasach Schengen pewnie 2% celników jest na granicach i mają ryzyko...

Kolejny fakt: Ktoś kto decyduje się na własny biznes raczej zdaje sobie sprawę że będzie pracował do końca swojej sprawności bo kantuje ile się da żeby mieć mały dochód. Oczywiście pomijam tych co mają naprawdę duuuże dochody, ale jak to się mówi:Im więcej zarabia tym więcej oszukuje :)

PostNapisane: 13 maja 2012, 19:52 

swistar, o tym mówie. Sam się na to zdecydowałeś i miałeś gdzieś - "co komu pisane". Ty albo miałbyś więcej siana albo kulkę. A rodzina? Dla mnie takie ryzyko to pomyłka - ale gdyby każdy tak myślał to by nie było wojskowych. ;)

PostNapisane: 13 maja 2012, 20:00 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
KotSylwester, czyli nie jeździj autem, bo możesz mieć wypadek. Nie chodź na rower bo ktoś Cię rozjedzie. Ilu Polaków tam zginęło ? Na tylu co sie tam przewinęło... ;)

PostNapisane: 13 maja 2012, 20:01 
Przyjaciel forum

JarekBDG napisał(a):
Cytuj:

W przypadku wojska to oni muszą przechodzić wcześniej bo wyobrażasz sobie 60cio paro letniego szeregowego albo jakiegoś kaprala?

A wyobrażasz sobie np.65 letniego kierowcę tira :?:

A czemuż by nie ? :zdziwko:
Jasne że nie każdy będzie zdolny prowadzić zestaw po sześćdziesiątce, ale większość czemu nie?

Ale w niemal każdym zawodzie trafisz takich co w wieku 50ciu paru lat w stanie pracować nie będą.
Ale to jednostki. Natomiast praca w wojsku to raczej reguła że do 60ciu paru nie popracujesz. Wyższy rangą oficer ok, da radę, ale on mimo że może wcześniej na emeryturę pójść, nie idzie. Ale niższy rangą raczej nie da rady popierdalać po poligonie mając 6dych na karku. Ja tam jestem za wydłużeniem służby, nie wiem 20 czy 25 lat zamiast 15 (niech kompetentniejsi decydują :rotfl: ), ale nie do normalnego wieku emerytalnego.
Z Policją trochę inaczej bo fakt, w CBŚ, antyterrorce czy prewencji nie da rady robić do 67. Ale jakaś papierologia czy nawet drogówka albo na dzielnicowego, czemu nie ?

PostNapisane: 13 maja 2012, 21:36 
Forumowy terrorysta

Misje poza kasą to także kolejny +, bo sa podwojnie liczone do wojskowej emerytury.

PostNapisane: 14 maja 2012, 06:05 

deejeys, nie gadaj głupot. No ale jeżeli tak uważasz to wpadnij do mnie zimą i usuń mi z dachu śnieg, będąc w klapkach. No ale skoro uważasz że jechanie na wojnę jest porównywalne do jazdy samochodem to gratulacje. :super:

A dlaczego nie może 65 czy 67 latek jeździć autem? Nie wiem jakich znacie ludzi w tym wieku.

Koejny fakt. Obejrzyjcie sobie serial 40latek a potem sierial 39,5 z Karolakiem. 40latek wygląda przy Karolaku na 60.... Wszystko się zmienia.

PostNapisane: 14 maja 2012, 08:01 
Częsty bywalec

KotSylwester napisał(a):
deejeys, nie gadaj głupot. No ale jeżeli tak uważasz to wpadnij do mnie zimą i usuń mi z dachu śnieg, będąc w klapkach. No ale skoro uważasz że jechanie na wojnę jest porównywalne do jazdy samochodem to gratulacje. :super:

A dlaczego nie może 65 czy 67 latek jeździć autem? Nie wiem jakich znacie ludzi w tym wieku.

Koejny fakt. Obejrzyjcie sobie serial 40latek a potem sierial 39,5 z Karolakiem. 40latek wygląda przy Karolaku na 60.... Wszystko się zmienia.

Kocie nie porównuj Karolaka itp, on na wypracowanego nie wygląda, i raczej do 67 roku życia się tak nie wyżyłuje jak większość osób na forum.

PostNapisane: 14 maja 2012, 08:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
szczerze ryzyko dostania kulki w afganie jest chyba identyczne jak ryzyko wypadku na naszych pochrzanionych drogach a po drugie Kocie jak nie pojada ochotnicy to pojada z przymusu to może lepiej wole jak jadą ochotnicy :)

co do 67 lat to nie ma sie co dziwić ogólnie żyjemy coraz dłużej chociaż czy leżenie w wieku 85 lat w łóżku z 5 chorobami na karku można nazwać życiem to bym polemizował ale emerytury takie osoby pobierają trzeba tylko zmienić myślenie ludzi, żeby zatrudniali starsze osoby, żeby miały gdzie one faktycznie pracować do tych 67 lat a nie szły na rentę w wieku 55 bo wtedy to klops będzie niesamowity.

Co do jeżdzenia do 65 lat tirem to spoks ale spróbuj w handlu z ludźmi przez powiedzmy 45 lat rozmawiać na 1 lini kiepsko to widzę :)))

PostNapisane: 14 maja 2012, 08:21 

Ale oczywiście że nie widzę Pani w wieku 65 lat na rurce w klubie - do każdej pracy należy dopasować wiek i predyspozycje człowieka.

Gozdi, porównuję inżyniera Karwowskiego do innych 40 latków. Wczoraj byłem na komunii i był kuzyn miał 39 lat. Porównując go do Karwowskiego to jak ojciec z synem. Wyglądał na maks 30... No ale nie jest żonaty więc...

Ostatnio edytowano 14 maja 2012, 08:25 przez KotSylwester, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1