BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Opony całoroczne czy zimowe i letnie?
PostNapisane: 30 października 2012, 12:23 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46B20
Kyokushin napisał(a):
Uważam że wielosezonówka dla przeciętnego kowalskiego, jeżdżacego normalnie, wystarczy. Bo debilom w białych kombi tdi to i przyklejenie ich permanentne do asfaltu nie pomoże.

Kowalski odczytuje to inaczej - nie będę się dawał dymać oponiarzom, wezmę wielosezonówki od takiego znajomego, co jeździ często po samochody i ma dużo dobrych opon, raz jeżdżonych przez niepalącą kobietę. To dość niebezpieczne, liczyć na rozsądek obywatela, znaczy. Zresztą twierdzenie, że debilom nie pomoże nic oprócz eutanazji, stawia pod znakiem zapytania pasy bezpieczeństwa, poduszki powietrzne, ABSy i tak dalej. Tak, wiem, tu sami eksperci latania bokiem, grali dużo w Colina i jeździli maluchem na D124, ich nic nie zaskoczy, ABSów też nie mieli i żyją. Brawo, ale nie wszyscy są tak zajebiści, zaś wspomniani debile tylko czekają na takie opinie - bo zoba, na forumie napisali kolesie co jeżdżą mocnymi RWD, że zimówek nie trzeba, to nie trzeba, no nie?

Poza tym co to jest "normalna" jazda? Po mieście wkoło komina? Trasa bez wyprzedzania na trzeciego przy 150 km/h? Epickie wypady po bułki do Tesco? Strasznie śliska, nomen omen, definicja.

3.6 litra i 249 KM łącznie.
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 października 2012, 12:35 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
jonas napisał(a):
Trasa bez wyprzedzania na trzeciego przy 150 km/h?

A to jest normalne? Ramy normalnej jazdy definiuje PoRD. Wyprzedzania na 3 przy 150 tam nie ma.

PostNapisane: 30 października 2012, 13:01 
Uzależniony od forum :)

jonas napisał(a):
Kowalski odczytuje to inaczej - nie będę się dawał dymać oponiarzom

Nie. Kowalski odczytuje to: "Opona zimowa na zimę, letnia na lato - tak jest bezpiecznie. Bo przecież pokazują w reklamach te lamele, to odprowadzanie wody itp itd. A całoroczne to ja miałem "we fjacie" w 1974r. i jeździło się w zime kiepsko".

Ja jeżdżę normalnie. 20km do pracy w jedną stronę. Mimo że mogę depnąć to jeżdżę normalnie, nie gnę się w zakrętach, nie hamuję na sam koniec przed światłami, nie jadę slalomem między autami na 3-pasmowej w mieście, nie siedzę na ogonie temu przede mną na S8, nie jadę do Ostródy 180km/h, tylko 120, trzymam odległość od auta przede mną. Nie robię ronda bokiem itp. To jest "normalna" jazda. Przynajmniej tak mi się wydaje :)

Przemku, miałem w 4x4 zaje..fajne całoroczne opony - BF GOODRICH ALL TERRAIN A/T uznawane przez część portali oponiarskich jako... LETNIE :) Do dziś wspominam zabawę w kopnym śniegu w Józefowskich lasach oraz pewną jazdę po niepewnej nawierzchni :) Szkoda że nie pytałeś przed zakupem :)
http://www.opony.com.pl/testy-opon-letn ... p=1,22,849

PostNapisane: 30 października 2012, 13:51 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46B20
KotSylwester napisał(a):
Ja jeżdżę normalnie. 20km do pracy w jedną stronę. Mimo że mogę depnąć to jeżdżę normalnie, nie gnę się w zakrętach, nie hamuję na sam koniec przed światłami, nie jadę slalomem między autami na 3-pasmowej w mieście, nie siedzę na ogonie temu przede mną na S8, nie jadę do Ostródy 180km/h, tylko 120, trzymam odległość od auta przede mną. Nie robię ronda bokiem itp. To jest "normalna" jazda. Przynajmniej tak mi się wydaje :)

O tym mówię. Ty wiesz, rozumiesz, nie robisz tego i tamtego, jeździsz normalnie, dasz radę nawet na Stomilach D124. Wielu innych nie wie, nie rozumie i odpierdala takie cuda, że włosy w nosie się prostują, a też mają te Stomile czy inne bieżnikowane strucle ze szrotu pod Hamburgiem, a potem lecą na ciebie z przeciwnego pasa bokiem, dając kilkadziesiąt milisekund, by pocałować tyłek na pożegnanie. Czujesz różnicę?

3.6 litra i 249 KM łącznie.
Obrazek

PostNapisane: 30 października 2012, 18:13 

Ale nie rozmawiamy o starych stomilach, łysych, twardych tylko całorocznych. Nie rozmawiamy o stanie i jakości opony, tylko o kwestiach zima/lato czy całoroczne.

PostNapisane: 30 października 2012, 18:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Jak sie jezdzi dełu tico to mozna sobie pozwolic na caloroczne...a jak czyms "lepszym" to chyba rozsadniej jest kupic dwa kpl opon (letnie/zimowe)...wkoncu jakby nie bylo, opona to cos, co laczy auto z nawierzchnia...na tym lepiej nie oszczedzac...

Ja jestem za dwoma kpl opon, mimo, ze szarpie po kieszeni

PostNapisane: 30 października 2012, 19:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Jonas ale takim osobom o których Ty piszesz zimówki w niczym nie pomoga często pogarszają bo jak pisałem bo mam zimówki to moge gówno prawda ie możesz tak samo mózgu trzeba używać i tyle

PostNapisane: 30 października 2012, 20:16 

bafi, ale czy np. 15letnie BMW jest czymś lepszym, czy 3 letni Auris jest czymś lepszym? A jak ktoś 15letnią Corsą depcze ile się da a 2 letnią Megane jeździ Pani po 50tce?

PostNapisane: 30 października 2012, 23:23 
Zacna persona forum

A ja używam good year wielosezonowe bardzo często i jest ok :) Różnice w porównaniu do zimowej opony są takie że gorzej jest w większym śniegu (ale jeżdżąc po mieście w zasadzie go nie napotykam), a latem są ciut głośniejsze od letnich i pewnie mają ciut gorszą przyczepność, ale gdzie mi po mieście w głowie przyczepność ?
Ja uważam że wielosezonowe opony to bardzo dobre rozwiązanie dla osoby która jeździ głównie po centrum, na zachodzie np. Niemcy też bardzo często używają taki opon.

E30 316iA 05/1990
E32 750i 09/1991
http://www.e12e28.pl

PostNapisane: 31 października 2012, 11:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
Dixi napisał(a):
a uważam że wielosezonowe opony to bardzo dobre rozwiązanie dla osoby która jeździ głównie po centrum

Zgadzam się, jak już napisałem. Po cholerę mi do Micry którą kręcę się po mieście opony zimowe?
Dixi napisał(a):
na zachodzie np. Niemcy też bardzo często używają taki opon.

Spora liczba miejskich aut w dużych miastach w Niemczech ma "alweterrajfen".

PostNapisane: 31 października 2012, 11:53 
Forumowicz

Moje BMW: e36 compact
Kod silnika: m43b16
Tam gdzie ja mieszkam bez zimówek się nie obejdzie, drogi są często zasypane i przez większość zimy asfalt jest schowany pod gruba warstwa ujeżdżonego śniegu, i ni jak nie idzie na letnich wjechać pod górkę, sprawdzone już przez nie jednego znajomego, policje i wiele razy przez karetki pogotowia, wiem ze na forum znajda się tacy co by i na slikach wjechali pod nie jedna gore i chwała im za to. Moim zdaniem przed zdecydowaniem się na zakup wielosezonówki czy lato/zima trzeba zadać sobie pytanie gdzie będę na nich jeździł, proste, i nie ma co kombinować. A możne być tez taka opcja że ktoś nie jest zbyt pewny za kołkiem i opony zimowe mogą choć trochę wpłynąć na jego psychikę i będzie się z tym czuł pewniej i bezpieczniej.

PostNapisane: 31 października 2012, 13:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
jeżeli mieszkasz w górach to wiadomo jest inna bajka :)

PostNapisane: 17 listopada 2013, 19:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: E92 335i
Kod silnika: N54B30
Odświeżam. Stoję właśnie przed tym dylematem. Nie jeżdżę dużo. W ostatnim aucie miałem nowe Dunlopy na zimę i lato. Akurat wtedy zimówki były mi niezbędne, gdyż zdarzało mi się robić raz na jakiś czas trasy 70-80km, wczesnym rankiem, zanim jeszcze służby zdążyły uporać się z odśnieżaniem. Musiałem pokonywać również wzniesienia w takich warunkach. Teraz nie mam już takiej konieczności. Po pieniądzach jakie wydałem na 2 komplety dobrych opon niema nawet śladu, a cieszy się nimi teraz ktoś inny.

Nigdy nie byłem zwolennikiem tzw. "ucierania szkłem d...", ale dało mi to do myślenia i tylko dlatego opony całoroczne zostały dołączone jako alternatywa, w rozważaniach o zakupie ogumienia na nadchodzącą zimę. Myślę, że zapominacie o jednej istotnej kwestii w tym temacie. Mianowicie są opony całoroczne i opony całoroczne. Jak słyszę o jakiejś Dębicy Navigator to robi mi się słabo. Ludzie, przecież Dębica robi opony budżetowe i nawet zakup "pełnoprawnych" zimówek tej firmy jest pójściem na spory kompromis! Piszecie o oponach całorocznych, które ktoś gdzieś tam kiedyś kupił razem z samochodem, ale co to w ogóle było to nie wiadomo. To teraz dla usystematyzowania ja przedstawię to co rozumiem pod pojęciem "opona całoroczna":

http://www.motostrada.pl/goodyear_vecto ... 70097.html

http://www.motostrada.pl/nokian_all_wea ... 89279.html

Obrazek

Jak widać w pierwszym-lepszym teście, całoroczna opona Goodyear'a wypada podobnie niż budżetowe zimówki i z pewnością o wiele lepiej niż kilkuletnie, używane opony zimowe. A przecież na budżetowych, lub używanych oponach jeździ przynajmniej połowa narodu :rotfl:

Jednak to czego się najbardziej obawiam to jak taka opona sprawdzałaby się podczas dużych upałów. Mogę się zakopać w śniegu i jakoś to przeboleję. Ale nienawidzę poczucia auta "pływającego" w zakrętach, na zbyt miękkiej oponie :kwasny:

renoraines napisał(a):
Jeśli wejdzie w życie przepis o zmianie na zimówki to będzie trzeba zmieniac, bo inaczej mandacik zasilajacy budzecik :rotfl: .
Natomiast jesli nie bedzie przepisu nakazujacego jazde na letnich oponach/od konkretnej daty, wiele osob bedzie jezdziło cały rok na zimowkach.

Znalazłem coś takiego:

http://auto.dziennik.pl/garaz/artykuly/ ... -kary.html

"Zgodnie ze wstępną propozycją zapisów, kierowcy zobowiązani byliby do jazdy na zimowych lub uniwersalnych oponach w okresie od 1 listopada do 15 marca, z możliwością odstępstwa od tej reguły w razie dodatniej temperatury powietrza bądź niewystępowania opadów śniegu."

Szaman1990 napisał(a):
fakt, dla kogoś kto jezdzi normalnie zimówka na lato żadnej różnicy nie robi

Jeśli dla Ciebie zimówka w 25 stopniowym upale to to samo co opona letnia to życzę powodzenia... Jeździć normalnie sobie można, ale jak przyjdzie gwałtownie zahamować, bo ktoś Ci wyskoczy przed maskę to nie powiesz "ojj sorry, że Cię rozmazałem po całej drodze, ale ja mam te zimówki, co w lecie nadają się tylko do 'normalnego' hamowania :16: ".

Ostatnio edytowano 20 listopada 2013, 02:36 przez Zakov328, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 17 listopada 2013, 23:04 
Przyjaciel forum

Zakov328 napisał(a):
ak słyszę o jakiejś Dębicy Navigator to robi mi się słabo

Ja mam u siebie budżetowe opony zimowe Dębica Frigo 2 i jakoś nie narzekam za bardzo.
Do głębokiego śniegu i ogólnie bardzo zimowych warunków nadają się moim zdaniem wyśmienicie.
Nie trzeba wszystkich generalizować i wrzucać do jednego worka,że na zimę muszą mieć najlepsze Ultra Gripy,czy tym podobne cuda.
Przyznam,że na tych oponach Dębicy podczas jazdy powyżej 120 km/h na suchej nawierzchni w zimie w zakrętach czuć lekkie pływanie,ale przecież nie po to zostały one stworzone,więc można na to wziąć poprawkę i jeździć bardziej zachowawczo,ale za to mieć mieć z nich większą satysfakcję w trudnych warunkach.
Ja akurat dużo nie jeżdżę,na zimówkach robię średnio 3-4 tyś km w sezonie,a mieszkam na wsi,gdzie na pewno ta wspomniana Dębica za ok.300 zł nie powinna wiele ustępować najlepszym oponom klasy premium.
Jeśli miałbym w zimie robić sporo km w trasie to na pewno wolałbym dopłacić parę złotych i kupić lepsze opony zimowe,bo na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać,ale jeśli ktoś robi podobne przebiegi jak ja i w podobnych warunkach to myślę,że tanie,a nowe budżetówki wcale nie będą złym wyborem.
Jeździłem trochę Scenikiem na całorocznych oponach i szczerze powiedziawszy trochę bałbym się na nich zapuszczać gdzieś dalej w trudnych warunkach zimowych.
Podsumowując temat to wybieram zimowe i letnie,zamiast całorocznych.

PostNapisane: 18 listopada 2013, 00:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: E92 335i
Kod silnika: N54B30
Chyba się nie zrozumieliśmy... Nie twierdzę, że budżetowe zimówki są złym wyborem, sam jeździłem swego czasu na Barumach Polaris i jakoś żyje do tej pory. Lepsze to niż używki, czy jakaś china :mur: Uważam, że budżetowe opony całoroczne są złym wyborem. Jeśli już decydujemy się na taki kompromis jak opona całoroczna, która musi być niezwykle wszechstronna, łącząc w sobie jednocześnie wiele sprzecznych cech to przynajmniej niech będzie to dobry model, od renomowanego producenta. Wtedy możemy liczyć, że taka opona będzie chociaż zbliżona swoimi właściwościami jezdnymi w zimie do budżetowych opon zimowych. A do czego będzie zbliżona właściwościami jezdnymi w zimie budżetowa opona całoroczna? Do letniej?

Ostatnio edytowano 18 listopada 2013, 01:48 przez Zakov328, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 listopada 2013, 00:31 
Przyjaciel forum

Zakov328,zgadzam się z Tobą.
Budżetowymi,ale pełnoprawnymi zimówkami nie boję się jeździć,ale całorocznymi już tak.
Pierwszą zimę w BMW przejeździłem na starych Michelinach,które były razem z autem przy zakupie,podczas wyjazdu w Bieszczady przeżyłem lekkie piekło podczas jazdy po górkach.Myślę,że podobnie auto zachowywałoby się na oponach całorocznych,więc szczerze nie zaryzykował bym drugi raz takich wycieczek po górkach w podobnych warunkach.
A z obecnymi zimówkami nawet bym się nie zastanawiał,tylko jechał w ciemno w takich samych warunkach,bo wiem,że opony dały by radę.
Może nie zawsze wyznaję zasadę,ze jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego,ale w przypadku opon całorocznych zachował bym szczególną ostrożność i miał tą zasadę na uwadze.

PostNapisane: 18 listopada 2013, 12:43 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Mój szwagier od 9 lat jezdzi na wielosezonówkach. W zimie i na suchym asfalcie te opony dają radę. Mają mniejszą przyczepnosc niz letnie na mokrym asfalcie. Ogolnie do aut o mniejszej mocy mysle mozna spokojnie je stosować. Cała ta nagonka na wielosezonowki wynika troche z tego, ze jak ktos je kupi to przestaje karmic cały biznes oponiarski na dłuzszy czas i dlatego są zwalczane gdzie popadnie ...

PostNapisane: 18 listopada 2013, 16:00 
Forumowy terrorysta

Zakov328 napisał(a):
renoraines napisał(a):
Jeśli wejdzie w życie przepis o zmianie na zimówki to będzie trzeba zmieniac, bo inaczej mandacik zasilajacy budzecik :rotfl: .
Natomiast jesli nie bedzie przepisu nakazujacego jazde na letnich oponach/od konkretnej daty, wiele osob bedzie jezdziło cały rok na zimowkach.

Znalazłem coś takiego:

http://auto.dziennik.pl/garaz/artykuly/ ... -kary.html

Zgadza sie, równiez czytalem o tym, mandat wynosiłby 500 zł.

PostNapisane: 19 listopada 2013, 00:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
W maździe 323, którą kupiłem na zimę i na czas prac nad moim E30 nie wyobrażam sobie innych opon jak wielosezonowe przyzwoitej klasy. Samochód jest mały, tani, wolny, nudny. Jeżdżę nim spokojnie, ekonomicznie i wolno, bo nie ma sensu inaczej. Kupiłem na wielosezonówkach i na takich pewnie też sprzedam.

W BMW natomiast zainwestowałem w nówki frigo 2 w zeszłym sezonie i nie żałuję. W pełni spełniły moje oczekiwania co do opon ziomowych, na śniegu świetnie się sprawowały. Lepiej niż każde używane klasy premium jakie miałem. Na lato mam yokohamy z przodu, a tyłu dunlopy spsporty, bieżniki 6 - 7 mm i naprawdę dawały radę.

Nie wyobrażam sobie wielosezonówek w BMW... w pewnej klasie aut już nie wypada, aczkolwiek jestem w stanie zrozumieć Zakova częściowo i zgadzam się z nim, że jak wielosezonówki to dobrej klasy.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 19 listopada 2013, 00:13 

Nie wiem czy klasa auta to dobry wyznacznik zakupu opon. Ktos moze miec nowego mercedesa A i uzywac go tylko w miescie a ktos twingo i mieszkac w gorach gdzie sie drog prawie nie odsnieza. Podobnie nie klasa a moc auta i styl jazdy i wiele innych.
Wg. mnie klasa auta nie ma nic do rzeczy. Wypada albo nie to dlubac w nosie w towarzystwie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1