BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Strajk kolejarzy
PostNapisane: 30 stycznia 2013, 09:31 
Forumowicz

Moje BMW: inny
Kod silnika: M47,M52,M57
PiotrekW napisał(a):
spider napisał(a):
Czyli waszym zdanie strajki i tak nic nie zmienia i nie maja na nic wplywu, to tylko zwykle fanaberie holoty, bandy nierobow i kompletnych nieudacznikow. Ktorym zycie napisalo gorszy scenariusz niz wam i ktorzy i tak nie maja innych perspektyw i mozliwosci na poprawe bytu. Taki strajk chociaz na troche otwiera wladzy oczy, ze ludzie maja dosc takiego obrotu sprawy. Myslicie, ze pracodawcy by tak traktowali pracownikow jak by bylo latwo o zmiane pracy? Nie, wtedy pracownik byl by szanowany i mial godziwe wynagrodzenie oraz zapewniona prace w normalnych warunkach, a tak to maja prawie jak w banku ze moga miec ludzi w dupie a oni tak beda u nich pracowac. Pewnie sa ludzie o ktorych pracodawcy sie bija po jakichs mega ekstra studiach a nie tam po jakims gownie jak marketing czy turystyka. Ale duzy wklad w prawie kazdej firmie maja wlasnie ci na najnizszym szczeblu pracownicy fizyczni, ktorym tez nalezy sie szacunek i godne wynagrodzenie.

:ok: Podpisuję się pod tą i wszystkimi wcześniejszymi wypowiedziami spidera. Łatwo się mówi "zarabiaj więcej" albo "zmień pracę",ale wykonanie tego w praktyce nie jest takie proste. Potrzebni są ludzie po różnych kierunkach studiów takich jak marketing, turystyka czy nawet filozofia. Ostatnio miałem okazję posłuchać osoby zajmującej się rekrutacją pracowników dla motoryzacji i pewien dealer poszukując nowych sprzedawców wymagał, aby znaleźć mu tylko kobiety właśnie po filozofii, ponieważ są one najlepszymi sprzedawcami. Sam mam w rodzinie osoby po historii i turystyce. Z pracą nie miały lekko, ale jeśli ktoś interesował się historią, osiągając wysokie miejsce w ogólnopolskiej olimpiadzie historycznej to trudno oczekiwać żeby taka osoba rozpoczęła studia na medycynie. Przecież nie wszyscy mogą studiować prawo, medycynę albo na polibudzie i nie każdy ma do tego predyspozycje.

:ok:
PiotrekW napisał(a):
Jeśli chodzi o stan kolei ja jestem zadowolony. Pociągi są nowoczesne, wygodne, punktualne, szybkie i tanie. Mając wybór pociąg - samochód nie ma mowy, abym wybrał samochód. Szlag mnie trafia jak mam taką samą trasę przejechać samochodem.

Tu niestety się nie zgodzę, choć nie jeżdżę dużo pociągami-zdarzyło mi się kilkanaście razy. InterCity z Krk do W-wy - schludnie, punktualnie, wygodnie, niestety reszta do tragedia. Tylko ten przewoźnik może w miarę przybliżyć się do przewoźników choćby z Anglii (bo tylko tam jeździłem pociągiem). "Ktoś: powinien zrobić porządek w Polskich Kolejach i zlikwidować ten "burdel" tych "pięciuset" spółek i pod-spółek w których zasiada "300" prezesów i "400" dyrektorów, ale po 89 znaczenie kolei spada, coraz mniej pracowników (właśnie ciekawe co sobie myślał ten 55 latek, 30 late temu), brak jakiś poważnych inwestycji (chyba dopiero od 2013 lub 15 mają modernizować główne magistrale ale zobaczymy co z tego wyjdzie), to w latach 70-80 zbudowano główne magistrale, więc ten 55 latek pracował może nie w "złotych czasach PKP" ale na pewno w dużo lepszych niż dziś (mówię o PKP).
Bobby pisałeś o przebranżowieniu, więc ten 50 latek lub Ty za 15 lat, pewnie zrobicie super kurs 15 godzinny w UP lub w jakimś ośrodku szkoleniowym na operatora koparki lub operatora CNC i bez doświadczenia ALE Z PAPIERKIEM hiper szybko Was zatrudnią.

spider napisał(a):
Gumiś napisał(a):
A co do samej kolei, to dawno trzeba było już sprzedać to wpiździec i byśmy teraz o tych problemach nie słyszeli.

Ja bym sprzedal caly kraj komus normalnemu, albo by sie polepszylo, albo kazdy by byl parobkiem i czesc.

Kiedyś słyszałem, że miały wejść konkurencyjne firmy dla PKP, chyba z Czech i Niemiec. Może wtedy Ci z PKP wzięli by się do roboty jakby była konkurencja, a tak to siedzą i tyko wymieniają się stołkami i prześcigają w odprawach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 10:06 
Uzależniony od forum :)

aras napisał(a):
Kiedyś słyszałem, że miały wejść konkurencyjne firmy dla PKP, chyba z Czech i Niemiec. Może wtedy Ci z PKP wzięli by się do roboty jakby była konkurencja, a tak to siedzą i tyko wymieniają się stołkami i prześcigają w odprawach.

Kto by sie wzial do roboty? Jak by ta smietanka wyweszyla ze zarobi na tym grube miliony to by to sprzedali w 2sek. majac w dupie co sie stanie ze wszystkimi pracownikami. Czy nowy wlasciciel ich zatrzyma, czy wywali wszystkich na bruk. Tak jak pisalem, kolej chyba celowo robi wszystko zeby zniechecic ludzi, wszystkich i pracownikow i pasazerow, a jak im sie to juz skutecznie uda to stwierdza ze nie ma popytu i sprzedadza to wszystko.

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 10:27 
Forumowicz

Moje BMW: inny
Kod silnika: M47,M52,M57
Ale ja nie mówię o wykupieniu przez Niemców czy Czechów PKP, tylko słyszałem kiedyś, że chyba Niemcy starali się o pozwolenie o świadczeniu usług pasażerskich, wydaje mi się, że byłaby to "zdrowa konkurencja".Może innym wyjściem byłoby sprywatyzować częściowo i dać polskim przedsiębiorstwom w franczyzę spółki PKP, wiem tylko, że tak zrobili Anglicy i poziom jakości świadczenia usług pasażerskich jaki i ilości przewozów wzrósł.

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 12:30 
Forumowy terrorysta

Czy strajk kolejarzy dotyczył tylko bezpłatnych przejazdów?

Podniesienie ceny biletów często idzie w parze ze zmniejszeniem liczby połączeń to raz, a dwa bywa też tak, że dla wielu pociąg to jedyna możliwość dojazdu do pracy, i nie chodzi tutaj o podmiejskie sypialnie.

Cytuj:
jak się będzie nadawał to szef to doceni

Cytuj:
Sensowna praca tzn. taka, za którą można żyć na przyzwoitym poziomie.

Tak powinno być,
a przeważnie jest
Cytuj:
Praktyki często są bezpłatne albo opłacane przez Urząd Pracy, ich celem jest posiadanie możliwie taniego pracownika, a nie zdobycie nowych umiejętności przez praktykanta. Po zakończeniu praktyki następuje koniec współpracy i bierze się następnego darmowego, ambitnego studenta.

Cytuj:
W obecnych ciezkich czasach i bezrobociu ludzie (…) sie poprostu boja i pozwalaja soba pomiatac, zeby miec co do gara wrzucic.

A pracodawcy
Cytuj:
moga miec ludzi w dupie a oni tak beda u nich pracowac.

Co do kursów, kończą kursy i mamy potem ‘’fahofcuf’’ jak w programie tv Usterka. Inny przykład, minister skarbu z wykształcenia archeolog, nasuwa się analogia z Indiana Jonsem, który też był archeologiem i szukał skarbów :rotfl:.

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 13:23 
Forumowicz

Cytuj:
Zdajesz sobie sprawę, że w takim toku myślenia, niektóre stanowiska niezbędne do istnienia państwa, jednostki itd przestały by w ogóle istnieć? No bo rozumiem, że nie chciałbyś być kolejarzem, pielengniarkiem, czy nauczycielem?

Mentalność gimnazjalisty albo gorzej. Słyszał o czymś takim jak podaż i popyt?

Cytuj:
Ja pitole z takim rozumowaniem to nawet za 100 lat nadal bedziemy za murzynami.

Z twoim tokiem rozumowania będziemy dalej w socjalizmie, a to o wiele gorzej.

Cytuj:
Bobby chcesz mi powiedziec, ze masz juz pojecie jak w twoim fachu bedzie wygladac sytuacja za jakies 30lat

Dla każdego normalnego człowieka jest oczywiste, że nikt nie wie jaka będzie sytuacja w czymkolwiek za 30 lat, ani czy w ogóle będzie jeszcze żył za miesiąc, oprócz socjalistów którzy chcieliby zrobić raj na ziemi, a robią ciągłe piekło.

Cytuj:
Myslicie, ze pracodawcy by tak traktowali pracownikow jak by bylo latwo o zmiane pracy? Nie, wtedy pracownik byl by szanowany i mial godziwe wynagrodzenie oraz zapewniona prace w normalnych warunkach, a tak to maja prawie jak w banku ze moga miec ludzi w dupie a oni tak beda u nich pracowac.

Kolejny raz - podaż i popyt.

Cytuj:
nie rozumiem dlaczego nikt nie napisał że wystarczy podnieść ceny biletów na autobusy i kolej o 100%? Dlaczego jest niesprawiedliwie że u nas są tak niskie ceny biletów?

Wg jakiego kryterium to jest niesprawiedliwe? Że takie duże zarobki w Polsce, a takie tanie bilety?

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 18:00 

inrzynjer napisał(a):
Z twoim tokiem rozumowania będziemy dalej w socjalizmie, a to o wiele gorzej.

Po tym to az boje sie zapytac o twoj tok rozumowania, naprawde.

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 18:26 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
PiotrekW napisał(a):
Myślę, że wielu studentów chętnie zdobyłoby doświadczenie w zawodzie, ale problemem jest dyspozycyjność (zajęcia 5 dni w tygodniu, kończą się o 14-16, trzeba się przygotowywać na ćwiczenia, laborki, kolosy, projekty, pisać sprawozdania itp.), brak doświadczenia (często wymagania na praktyki są już zbyt duże). Praktyki często są bezpłatne (niektórzy muszą zarabiać, aby się utrzymać) albo opłacane przez Urząd Pracy, ich celem jest posiadanie możliwie taniego pracownika, a nie zdobycie nowych umiejętności przez praktykanta. Po zakończeniu praktyki następuje koniec współpracy i bierze się następnego darmowego, ambitnego studenta.

Prawda jest taka że dla pracodawcy liczy się to co umiesz i jakie masz doświadczenie a na studiach to niestety nauczysz się rzeczy o które nikt cię na rozmowie nie zapyta. Chyba że chodzi o kierunki techniczne, inżynierskie tu sprawa wygląda inaczej. Zrobisz jedne praktyki idziesz na kolejne później jak pracodawca patrzy w twoje CV to widzi że byłeś aktywny i sam szukałeś możliwości rozwoju i zastosowania swojej wiedzy w praktyce i wygrywasz ze studentem który ma 5 na dyplomie ale o praktyce to nie wie nic.

PiotrekW napisał(a):
:ok: Podpisuję się pod tą i wszystkimi wcześniejszymi wypowiedziami spidera. Łatwo się mówi "zarabiaj więcej" albo "zmień pracę",ale wykonanie tego w praktyce nie jest takie proste. Potrzebni są ludzie po różnych kierunkach studiów takich jak marketing, turystyka czy nawet filozofia. Ostatnio miałem okazję posłuchać osoby zajmującej się rekrutacją pracowników dla motoryzacji i pewien dealer poszukując nowych sprzedawców wymagał, aby znaleźć mu tylko kobiety właśnie po filozofii, ponieważ są one najlepszymi sprzedawcami.

Kolego, wiadomo że są potrzebni ale ile kobiet po filozofii potrzebuje rynek na stanowisko sprzedawców a ile co roku opuszcza uczelnie ?

PiotrekW napisał(a):
Sam mam w rodzinie osoby po historii i turystyce. Z pracą nie miały lekko, ale jeśli ktoś interesował się historią, osiągając wysokie miejsce w ogólnopolskiej olimpiadzie historycznej to trudno oczekiwać żeby taka osoba rozpoczęła studia na medycynie. Przecież nie wszyscy mogą studiować prawo, medycynę albo na polibudzie i nie każdy ma do tego predyspozycje.

No ale co ? No życie. Nie każdy będzie CEO jak nie każdy będzie pilotem. Ja idąc na studia nie wybierałem kierunku który mi się podoba tylko po którym znajdę dobrą pracę.

renoraines napisał(a):
Inny przykład, minister skarbu z wykształcenia archeolog

No i ? Po skończeniu studiów na wykopaliskach pracował do momentu aż został ministrem ?

Ostatnio edytowano 30 stycznia 2013, 18:49 przez MAJSU, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 18:47 

Majsu to nie sa moje wypowiedzi, zle zacytowales.

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 19:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
spider napisał(a):
Ludzie ktorzy obwiniaja kolejarzy za strajk powinni puknac sie w czolo albo popracowac z miesiac na kolei to moze by zrozumieli.

I niech ta króciutka wypowiedź będzie komentarzem do tej sprawy.

A co do strajku to popieram w 100%, ten i następne.,

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 20:00 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
Uczestnicy piątkowego strajku na kolei nie zostaną w jakikolwiek sposób ukarani - ustalili związkowcy z władzami PKP podczas kolejnej tury rozmów. Po kilku godzinach negocjacji udało się podpisać porozumienie w tej sprawie.

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-n ... nId,774941

Bobby Vintage napisał(a):
renoraines napisał(a):
Co do kursów, kończą kursy i mamy potem ‘’fahofcuf’’ jak w programie tv Usterka. Inny przykład, minister skarbu z wykształcenia archeolog, nasuwa się analogia z Indiana Jonsem, który też był archeologiem i szukał skarbów .

No i ? Po skończeniu studiów na wykopaliskach pracował do momentu aż został ministrem ?

I jajco :rotfl: . Mierny, ale wierny, skonczyl kursy i został ''fahofcem'', a jego wizytowką jest prężnie rozwijający się LOT z Dreamlinerem, ktorego posiadanie to sukces, a te nielotne usterki to pikuś :rotfl: . Dokształć się w temacie, hasło klucz ''spólki z udziałem skarbu panstwa'', potem mozesz ewentualnie coś napisać.

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 20:12 

Widzę że mielibyście sporo wspólnych tematów on się nie sprawdził w spółkach skarbu państwa a ty jako moderator na forum :rotfl:

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 20:17 
Forumowicz

Cytuj:
spider napisał(a):
Ludzie ktorzy obwiniaja kolejarzy za strajk powinni puknac sie w czolo albo popracowac z miesiac na kolei to moze by zrozumieli.

I niech ta króciutka wypowiedź będzie komentarzem do tej sprawy.

A co do strajku to popieram w 100%, ten i następne.,

... i Ty masz w avatarze "Precz z komuną" ?! :szok: co tu się dzieje :rotfl:

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 20:20 
Forumowy terrorysta

Bobby Vintage napisał(a):
Widzę że mielibyście sporo wspólnych tematów on się nie sprawdził w spółkach skarbu państwa a ty jako moderator na forum :rotfl:

Brawo, elokwentna i merytoryczna wypowiedź oderwanego od rzeczywistości i zyjącego we własnym świecie ''intelektualisty'' , ktorego nadal boli (co mnie bardzo cieszy hahah :rotfl: :rotfl: :rotfl: ),że byłem modem. Naucz sie czytac ze zrozumieniem, pisze po polsku,nie po hebrajsku
renoraines napisał(a):
Dokształć się w temacie, hasło klucz ''spólki z udziałem skarbu panstwa'', potem mozesz ewentualnie coś napisać.

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 21:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
inrzynjer, a wg Ciebie strajk to komuna???prosze Cię, widzę że jesteś oderwany od rzeczywistości kolego.

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 21:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Według mnie wszystkich strajkujących należałoby ukarać przykładnie.. Na moje szczęście nie muszę korzystać z usług PKP bo chyba bym musiał brać ze sobą w taką podróż melisę w termosie przez te ich wygłupy..
Nie podoba się na kolei to tak jak wyżej było napisane, przebranżowić się i znaleźć lepszą pracę.. Tylko trzeba chcieć pracować a nie narzekać, że jest źle..
A co do studentów, to myślę, że na studia też nie powinni iść wszyscy tylko ci, którzy się do tego nadają.. Bo sytuacja wygląda tak, że najwięcej bezrobotnych jest z wyższym wykształceniem i kompletnym brakiem kwalifikacji..

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 21:49 

Daniel_85 napisał(a):
Według mnie wszystkich strajkujących należałoby ukarać przykładnie..

Strzal w tyl glowy, czy krzeslo elektryczne?

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 21:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
prąd kosztuje...

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 21:54 
Forumowicz

Cytuj:
inrzynjer, a wg Ciebie strajk to komuna???prosze Cię, widzę że jesteś oderwany od rzeczywistości kolego.

Nie kolego, związki zawodowe to ostoja komunizmu :)

Cytuj:
Według mnie wszystkich strajkujących należałoby ukarać przykładnie..

Oczywiście, a w szczególności wąsatych przygłupów w gumowcach , którzy przeszkadzają mieszkańcom Szczecina korkując miasto. Ja bym się w ogóle wstydził spojrzeć ludziom w oczy. Tym bardziej, że takie grupki najczęściej próbują ze wspólnych pieniędzy (które skradziono nam wszystkim, a im nawet mniej) wyłudzić coś wyłącznie dla siebie, a nie dla wszystkich; blokują wspólne drogi remontowane ze wspólnych pieniędzy i przeszkadzają zwykłym mieszkańcom, którzy nie tylko nie są winni żałosności ich życia, ale nawet nie znają powodu strajku. Niektórzy ich popierają... życzę takim osobom, żeby karetka pogotowia z ich potrzebującą nagłej pomocy matką utknęła w korku za ciągnikiem zaplutego wieśniaka dostającego orgazmu od naciskania klaksonu i nie zdążyła.

Cytuj:
Bo sytuacja wygląda tak, że najwięcej bezrobotnych jest z wyższym wykształceniem i kompletnym brakiem kwalifikacji..

Bo dla każdego normalnego człowieka jest jasne, że wiedza i umiejętność jej wykorzystania to towar na rynku, a papier uczelni jest tylko formalnością ułatwiającą weryfikację; w mniemaniu dzisiejszych młodych ludzi wydaje się być odwrotnie - istotny jest sam papier, a ewentualne umiejętności są miłym dodatkiem. Oni myślą, że to idzie jakoś tak "z automatu", że jest jakoś wyznaczone, że za taki papier dostaje się tyle, za taki tyle :rotfl:
Praca to towar identyczny jak masło i chleb, podlega takim samym prawom podaży i popytu.
Jedyny problem ze studentami jest taki, że mamy państwowe, centralnie planowane szkolnictwo i wynika z tego (pomijając żenujący poziom i przesiąknięcie propagandą), że musimy wszyscy płacić za te ich kilkuletnie "filozofowanie w imprezowniach". To jedyny problem, reszta to sprawa indywidualna każdego człowieka jak zadba o swoją wartość na rynku pracy - czy będzie jednym z nielicznych programistów wymiatających w jakimś opłacalnych języków, czy będzie tylko umiał siedzieć na kasie jak prawie każdy na globie.

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 21:57 

becek napisał(a):
prąd kosztuje...

:rotfl: :ok:

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 21:58 

inrzynjer napisał(a):
Bo dla każdego normalnego człowieka jest jasne, że wiedza i umiejętność jej wykorzystania to towar na rynku, a papier uczelni jest tylko formalnością ułatwiającą weryfikację;

Piękny przykład viewtopic.php?f=10&t=125812

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1