BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 czerwca 2025, 12:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Debile w TIRach
PostNapisane: 21 sierpnia 2013, 21:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Wymuszanie czy nie to nie zmienia faktu, że dla innych kierowców jest to po prostu uciążliwe..

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 21 sierpnia 2013, 22:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
Ja za wiele nie jeżdżę, zrobiłem w ciągu 4lat oszałamiające 40tkm ale każdą niebezpieczna sytuację jaką miałem, pomijając te z mojej winy, były z winy kierowców osobówek. Kierowca ciężarówki tylko raz mi podpadł, gdy blokował pas na ekspresówce. Jak dla mnie największymi debilami wśród kierowców pozostaną barany które przyśpieszają gdy są wyprzedzani, albo wyprzedzają w miejscach gdzie nie powinni z racji braku widoczności, tego jakoś nie zaobserwowałem u kierowców ciężarówek, w osobówkach nagminnie nie mówiąc o niektórych motocyklistach którzy najpierw zaczynają wyprzedzać a dopiero myślą czy się zmieszczą.

Jak dla mnie cała ta nienawiść do kierowców ciężarówek którą widać nawet w tytule tematu jest za sprawą, że większość kierowców na naszych drogach musi czekać pół godziny na miejsce aby wyprzedzić jednego... A jak już jedzie jeden za drugim to nie wyprzedzą w ogóle. Lekarstwo na to proste, kupcie 320d zróbcie +++ i po kłopocie, nawet nie odczujecie ich obecności na drogach tak lekko będą wyprzedzane.

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 07:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
postanowiłem wtracić się do tematu, mam czasami okazje pojezdzic zestawem T i to co tu robia Ci dwaj kierowcy uwazam za sluszne a to dlatego, ze w Polsce nie wiemy co to jazda na suwak !! trabia na CB prawy pas idzie to i tak polowa kierowcow osobowek majacych CB pcha sie do konca lewym co nie jest fair wobec ludzi czekajacych na prawym pasie. Wszystko fajnie przeciez moglby dalej podjechac ta ciezarowka lewym pasem ale zauwazcie dlaczego nikt na tym filmiku nie zjechal z prawego pasa i nie pojechal lewym do konca ?? bo wie, ze lewy pas bedzie zablokowany, sam osobiscie jezdzac robilem tak pare razy gdy remonotowali Gierkówke, mogli mowic debil ale ja i tak wiedzialem, ze w ten sposob to wszystko pojdzie sprawniej :) mozecie linczowac hehe

tak na uboczu najgorsi to sa przedstawiciele handlowi i niedzielni :) osobiscie jak jade droga krajowa to lubie jechac za ciezarowka, jada pewnie i bez zbednego pi.... hamowania :D

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 07:51 
Uzależniony od forum :)

DoReK, widziałeś?

AD/HD napisał(a):

DoReK napisał(a):
pcha sie do konca lewym co nie jest fair wobec ludzi czekajacych na prawym pasie

Na prawym pasie jadą CI, którzy chcą jechać tym pasem, nikt ich nie zmusza, nikt im nie każde. Mają problem ze zmianą pasa a może im się nie spieszy a może nie wiedzą co to jazda na suwak - ich sprawa. Pas ruchu jest po to żeby się nim poruszać.

DoReK napisał(a):
dlaczego nikt na tym filmiku nie zjechal z prawego pasa i nie pojechal lewym do konca ??

To też masz na filmiku - bo nie zna zasad, myśli że będzie uznanego za cwaniaka - o tym też na filmie mówi policjant.

DoReK napisał(a):
mogli mowic debil ale ja i tak wiedzialem, ze w ten sposob to wszystko pojdzie sprawniej

Jak widać również na filmiku - nie masz racji - wydaje Ci się.

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 10:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 525iaT, E46 325
Kod silnika: M54B25
KotSylwester napisał(a):
DoReK, widziałeś?

AD/HD napisał(a):

DoReK napisał(a):
pcha sie do konca lewym co nie jest fair wobec ludzi czekajacych na prawym pasie

Na prawym pasie jadą CI, którzy chcą jechać tym pasem, nikt ich nie zmusza, nikt im nie każde. Mają problem ze zmianą pasa a może im się nie spieszy a może nie wiedzą co to jazda na suwak - ich sprawa. Pas ruchu jest po to żeby się nim poruszać.

DoReK napisał(a):
dlaczego nikt na tym filmiku nie zjechal z prawego pasa i nie pojechal lewym do konca ??

To też masz na filmiku - bo nie zna zasad, myśli że będzie uznanego za cwaniaka - o tym też na filmie mówi policjant.

DoReK napisał(a):
mogli mowic debil ale ja i tak wiedzialem, ze w ten sposob to wszystko pojdzie sprawniej

Jak widać również na filmiku - nie masz racji - wydaje Ci się.

x2

Nic dodać, nic ując.
A na CB i tak cię zwyzywają, że się "wpier**lasz", i poinstruują, żeby "nie wpuszczali tych debili i cwaniaków z lewego"...

E46 323i --> SPRZEDANY

E36 316i Compact --> SPRZEDANY

E36 320i Coupe --> SPRZEDANY

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 12:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Nic innego jak polaczkowatosc i zgrywanie jedynego sprawiedliwego.
Chociaz nie wiem, czy to przebija wyczyn, ktory widzialem na A4 w kierunku Katowic.
Kto tamtedy jezdzi to wie, ze na Gorze Sw. Anny sa tam trzy pasy pod gorke. Pewnego razu zdarzylo sie, ze wszystkie trzy pasy od samego podjazdu po sam szczyt zajeli kierowcy ciezarowek tym samym robiac zator na dlugosci kilometra.
Jazda na suwak jest u nas taka abstrakcja jak fakt, ze po spozyciu sie nie wsiada za kierownice.

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 12:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
DoReK, a teraz pomyśl że korek na prawym pasie ma 2 km przez to że TIR blokuje lewy pas. Gdyby na dwóch pasach ustawić te auta miałby tylko kilometr co pozwala kierowcą z bocznych dróg płynnie włączyć się do ruchu czy przejechać np 500 m i skręcić w prawo lub w lewo, a tak by musieli odstać swoje w korku.
Ja niejednokrotnie byłem blokowany przez TIRa w Polsce, kilka razy spychany jadąc powoli lewym pasem, a nawet raz znalazł się sprawiedliwy na autostradzie A65 w Niemczech który mnie chciał przytulić do lewej barierki :wstyd:

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 16:21 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
noodle napisał(a):
Jazda na suwak jest u nas taka abstrakcja jak fakt, ze po spozyciu sie nie wsiada za kierownice.

Tak.
W ogóle nie rozumiem czemu tak się dzieje. Przecież jak dzieje się takie coś, od razu powinna przyjeżdżać Policja, panom blokującym czasowie cofnięcie uprawnień na 3 miesiące i zjazd do bazy.
To nie jest ludzki błąd, tylko celowe łamanie PoRD i stwarzanie zagrożenia, więc powinno być potrójnie po uszach.

Ktoś to jeździ 20 tonowym pojazdem, powinien mieć trochę oleju w głowie i jakieś poczucie odpowiedzialności, jak nie ma, to niech albo robi co innego, albo dzieci i żona niech głodują, jak mają ojca/męża głupka. No takie życie. Tak czy siak głupek nie powinien być z innymi ludźmi na drodze, nie powinien mieć ciężkiego pojazdu i powinien być od reszty jakoś odizolowany.

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 16:57 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Pokazałem filmik kumplowi ze spedycji, bo akurat był przelotem u nas :D Zaśmiał się tylko jak zobaczył typa :D ale nic nie mówił hehe :D

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 18:35 
Przyjaciel forum

Kod silnika: m52tub28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112464
Mnie dzisiaj pajac w audi a6 blokował na lewym pasie na wjeździe do Tuszyna tak samo jak te tiry jakieś 500-700m przed końcem pasa, jeszcze miał pretensje, że go strąbiłem :wstyd:

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 18:45 
Zacna persona forum

Kod silnika: M47N
Hubson napisał(a):
Mnie dzisiaj pajac w audi a6 blokował na lewym pasie na wjeździe do Tuszyna tak samo jak te tiry jakieś 500-700m przed końcem pasa, jeszcze miał pretensje, że go strąbiłem :wstyd:

Czasem zamiast trąbić na typa należało by wyjść i dać takiemu w trąbę.. Może wtedy by się czegoś nauczyli, bo po dobroci wiedzy im się do tych głów nie wbije..

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 19:50 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Witam, przede wszystkim dziwię się takim zachowaniom jak w tej sytuacji z filmu, niestety są one częste, w zasadzie wszędzie gdzie jest jakiś remont/zwężenie. Jednak jeszcze gorsze są komentarze a właściwie wojna słowna w komentarzach na YT pod filmami - tego się nawet czytać nie da. Ale - w takich sytuacjach zawsze wracamy do kultury jazdy a raczej jej braku najczęściej. I tu znów dochodzimy do kursów nauki jazdy, gdzie dalej uczy się tylko zdać egzamin, a do takich zagadnień jak właśnie jazda na suwak itp. praktycznie nikt wagi nie przywiązuje.

Co do samej blokady - zastanawia mnie jedno - czy ci "kierowcy nauczyciele" z ciężarówek wzięli pod uwagę fakt że sami tworzą zwężenie i problem przed którym chcą uchronić nie wiem kogo? Przecież za nimi są takie same sznury pojazdów jakie byłyby przed barierami zwężającymi, tyle tylko, że zwężenie zaczyna się przez nich np. 1km wcześniej? W końcu, jeśli ten blokujący "tir" z prawego pasa wpuści blokującego z lewego pasa, to co z tymi kierowcami za nimi? Znowu zaczną "cwaniaczyć" i wpychać się z lewego - jak to oni tłumaczą. Więc co to dało? Co najwyżej nadwyrężenie nerwów wielu kierowców i poczucie spełnienia "misji" u dwóch z ciężarówek.

A tu naprawdę nie trzeba wiele - przywołany został p. Marek w "Jedź bezpiecznie" - zasada zamka błyskawicznego jest prosta i działa wszędzie, a u nas jakoś nie może zatrybić. Jeden pojazd z lewego - jeden pojazd z prawego tuż przed zwężeniem - oto i cała tajemnica. To naprawdę może działać jeśli się do tego stosuje. A zaczyna się to już w momencie tworzenia korka i to niezależnie od przyczyny - jadę na pas gdzie jest mniej samochodów i jeśli każdy tak robi, obydwa pasy są "równe" i na końcu, przy zwężeniu obydwa idą tym samym tempem.

Pozdrawiam, ;)

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 20:00 
Specjalista

To ja krótko - jaki kraj taki suwak :rotfl:

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 20:03 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
I am 5 napisał(a):
A tu naprawdę nie trzeba wiele - przywołany został p. Marek w "Jedź bezpiecznie" - zasada zamka błyskawicznego jest prosta i działa wszędzie, a u nas jakoś nie może zatrybić. Jeden pojazd z lewego - jeden pojazd z prawego tuż przed zwężeniem - oto i cała tajemnica. To naprawdę może działać jeśli się do tego stosuje. A zaczyna się to już w momencie tworzenia korka i to niezależnie od przyczyny - jadę na pas gdzie jest mniej samochodów i jeśli każdy tak robi, obydwa pasy są "równe" i na końcu, przy zwężeniu obydwa idą tym samym tempem.

No dokładnie, trzeba być debilem żeby świadomie stawać do kasy w dłuższej kolejce :)
Dwa pasy, dwie kolejki, idziesz tam gdzie mniej, tym samym obie wyrównują się dość szybko jak i przesuwają się tak samo, bo wpuszczają się ludzie 'na suwak'.

Ale dla polaczków to za trudne.
Bo polaczki nawet na stacji benzynowej nie umieją się ustawić w rzędzie, do kilku kas, tylko jeden drugiemu zagląda przez ramię i patrzy jak się wpierdo.lić pod pachą. Stąd się te bzdury biorą.

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 20:07 
Specjalista

Kyokushin napisał(a):
No dokładnie, trzeba być debilem żeby świadomie stawać do kasy w dłuższej kolejce :)

ooo tu się nie zgodzę :D ile razy dałem się nabrać na krótszą kolejkę w lidlu :rotfl: no zawsze jakieś "komplikacje" przy kasie są , a to komuś sie karta zblokuje a to kodu nie ma :D

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 20:08 
Administrator

Miłosz napisał(a):
ooo tu się nie zgodzę ile razy dałem się nabrać na krótszą kolejkę w lidlu

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: Miałem identyk! Zawsze patrzę ile mają w koszyku, ale ten system też uwala jak się komuś karta zatnie, albo pobiegnie wymienić jogurt bo cieknie :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 20:19 
Specjalista

Kyokushin napisał(a):
Zawsze patrzę ile mają w koszyku
a daj spokój , też myślałem że to dobry trik do czasu.... najdłużej stałem za babcią która przez chyba pomyłkę wyłączyła aparat słuchowy (albo baterie siadły) i chleb z serkiem kupowała pół godziny... dobrze że kasjerka na kartce pisała i pokazywała jej ( oczywiście piszę to bez obrazy do osób starszych ;) )
A wracając do tematu , może by tak się ciut mniej spieszyć to wszystko odbywało się płynnie i bez stresu , a nie jak bydło puszczane na pole :rotfl:

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 20:25 
Uzależniony od forum :)

Dodam jeszcze jedno - suwak idzie cały czas a jak blokujący TIR zjedzie już na zwężeniu to za nim system pada. Jeździjmy na suwak. To naprawdę nie jest trudne.

No ale przecież każdy kto nas minie to cham.

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 20:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149340
Proponuje zakończyć temat, bo był podobny kilka lat temu. Dążył tylko do jednego... więc po co te teksty o kutasach z ciężarówek? a chętnie bym poznał tego gościa co wyhamował to czerwone volvo ;]
każda osobówka sobie nadgoni, bo może jechać i nawet 300km/h... ale duży tylko 92, góra 95. zależy jak ustawiona odcinka...
więc o co ten szał ? o to że dwa duże stoją obok siebie ? ilu z Was wjedzie na suwak? 10ciu? a reszta dalej tego nie pojmuje... głupi temat, głupia sprawa. W polsce nie nauczy się nikogo jeździć wstawiając takie filmy do internetu.

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 21:19 
Administrator

MichcioManiak napisał(a):
Proponuje zakończyć temat, bo był podobny kilka lat temu. Dążył tylko do jednego... więc po co te teksty o kutasach z ciężarówek? a chętnie bym poznał tego gościa co wyhamował to czerwone volvo ;]
każda osobówka sobie nadgoni, bo może jechać i nawet 300km/h

Co nadgoni? Stary, masz ograniczenia prędkości, które obowiązują wszystkich. I mają się ich trzymać, na szczęście mr Rostowsky o to zaczyna dbać. Druga rzecz że mówimy tu o korku, więc wszyscy jadą 20 :)
Co jakiś idiota w kombi tdi sobie nadgoni lecąc 180 na zbity pysk, łeb i szyję, wyprzedzając na 3 (bo reszta jedzie normalnie)? ile ugra, 5 min na 150km? litości.

MichcioManiak napisał(a):
więc po co te teksty o kutasach z ciężarówek?

No bo są hooye, oczywiście że nie wszyscy, pewnie wąski odsetek, ale ten blokujący z filmu, nim jest na pewno i o nim rozmawiamy :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1