BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 05:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Polecicie jakieś skuter lub motocykl?
PostNapisane: 8 czerwca 2015, 00:43 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Jakie dane z katalogu? Kiedyś Jawę od Emzetki odróżnił każdy głupi. Teraz te wszystkie skutery są niemal identyczne a jak patrzę na japońskie plastiki to na pierwszy rzut oka r1 od r6 nie odróżnię (nie siedzę w temacie, podobnie jak Pan Diagnosta) a ścigacz o pojemności 125ccm to tylko dlatego, że ma wąską oponę. Z resztą liczy się rzeczywistość a nie katalog i skoro można sobie odchudzić golfa i jeździć nim na B1 to na tej samej zasadzie można zrobić ten patent ze zdławieniem silnika. Jak udowodnię, że moja R1 ma 10 km, to tak wpiszą w dowód. Silnika w niej tak łatwo nie wymienię, więc ograniczenie ma jakiś tam sens. Ideą 125 na prawko B miało być śmiganie lekkimi motocyklami. Dla przykładu taki przedwojenny staroć o mocy 12 km ale konkretnej pojemności to kloc bez hamulców który wymaga sporo więcej doświadczenia.

Tobie polecam jednak zrobić kat A bo to że, Ci niebiescy machną zamiast wlepić mandat to może i fajnie. Gorzej jak byś miał jakiś konkret wypadek np śmiertelny. Niestety, szit hapens i na każdego może trafić choćbyś był mega ostrożnym i dobrym kierowcą. Wtedy te 25ccm w sądzie to będzie prowadzenie bez stosownych uprawnień a OC czy NW będzie się migać od pokrycia szkody bo przecież nie miałeś prawka. W sumie podobna sytuacja jak bym np wsiadł w TIRa i rozjechał przechodnia bo nie ogarnąłem pojazdu (w końcu nie miałem prawka więc nic dziwnego). W jednej chwili możesz mieć np 2 lata odsiadki + 100 tyś zł do zapłaty czego Ci nie życzę.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Polecicie jakieś skuter lub motocykl?
PostNapisane: 8 czerwca 2015, 10:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
ded napisał(a):
Teraz te wszystkie skutery są niemal identyczne a jak patrzę na japońskie plastiki to na pierwszy rzut oka r1 od r6 nie odróżnię

Dobra, przecież w dowodzie rejestracyjnym jest napisana marka i model więc jak Yamaha R1 może mieć 10 koni? Homologację wydaje producent a nie stacja kontroli pojazdów.
ded napisał(a):
skoro można sobie odchudzić golfa i jeździć nim na B1

Przecież auto na B1 może ważyć max 400 kg plus moc nie może przekraczać 20 KM to jakim cudem łapie się na to Golf? Nie widziałem nigdy nic takiego ale jeżeli ktoś się pod tym gdzieś podpisał to wystarczy to zgłosić i stacja jest w jeden dzień zamknięta.
ded napisał(a):
Dla przykładu taki przedwojenny staroć o mocy 12 km ale konkretnej pojemności to kloc bez hamulców który wymaga sporo więcej doświadczenia.

Tak samo wymagają doświadczenia auta z lat 50,60,70 a takimi na B można jeździć w dniu odebrania prawa jazdy np. e21 nie mają prawego lusterka. Jak świeżak ma takim jeździć?
Mnie Twoje argumenty nie przekonują, nie widzę w nich nawet logiki. Nie wiem czy jest na świecie diagnosta który by się podpisał pod tym, że motor który katalogowo ma ponad 100 KM, ma raptem 10 KM.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1