BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 13:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 10:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Do tego wywalić całą elektrykę, nie korzystać z dmuchawy, a broń boże z klimy albo wszelkich podgrzewań elektrycznych.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 11:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
no ja też bym sie tu nie dopatrywał korzysci ekonomicznych tudziez ekologicznych. poprstu uważam że w miescie zapalanie swiateł w ciągu dnia nie spełnia żadnej roli.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 14:12 
Uzależniony od forum :)

Ja nie patrzę na statystyki, ale ma moje spostrzeżenia odnośnie jazdy na światłach. Nie jeżdżę po autostradach ( :rotfl: ) ani jakichś dobrych drogach, gdzie z daleka widać wszystko, tylko po wąskich krajowych drogach, gdzie TIRy ledwo się mijają :] I auto które jedzie z naprzeciwka widać z dalszej odległości, zwłaszcza w obszarach zalesionych. Można to zauważyć mijając auta bez zapalonych świateł. Oczywiście je też widzę, ale nie z tak daleka. I właśnie dla tej wygody i komfortu obserwacji drogi daleko przed sobą uważam, że jazda na światłach jest wskazana nawet w dzień poza obszarem zabudowanym.

Co do jazdy po mieście to oczywiście światła przydają się rzadko. Wg mnie rozwiązaniem byłoby np jazda na światłach poza zabudowanym zawsze, a w zabudowanym wedle uznania, żeby nie było blikania światłami jak sie wyjeżdża z jakiejś przelotowej miejscowości :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 16:16 
Zacna persona forum

Sylwek_ch napisał(a):
Ja nie patrzę na statystyki, ale ma moje spostrzeżenia odnośnie jazdy na światłach. Nie jeżdżę po autostradach ( :rotfl: ) ani jakichś dobrych drogach, gdzie z daleka widać wszystko, tylko po wąskich krajowych drogach, gdzie TIRy ledwo się mijają :] I auto które jedzie z naprzeciwka widać z dalszej odległości, zwłaszcza w obszarach zalesionych. Można to zauważyć mijając auta bez zapalonych świateł. Oczywiście je też widzę, ale nie z tak daleka. I właśnie dla tej wygody i komfortu obserwacji drogi daleko przed sobą uważam, że jazda na światłach jest wskazana nawet w dzień poza obszarem zabudowanym.

Co do jazdy po mieście to oczywiście światła przydają się rzadko. Wg mnie rozwiązaniem byłoby np jazda na światłach poza zabudowanym zawsze, a w zabudowanym wedle uznania, żeby nie było blikania światłami jak sie wyjeżdża z jakiejś przelotowej miejscowości :niepewny:

Sylwku idealnie to ująłeś, w pełni się z tym zgadzam :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 17:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
No tak, ale na trasie ciągłe zapalanie świateł na widok tabliczki "teren zabudowany", potem ich gaszenie... potem mandaty za zapominanie...

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 17:39 
Forumowicz

Jestem w pełni za zdjęciem nakazu jazdy na światełkach !!! Mam wzrok na tyle dobry, że przy normalnej przejrzystości powietrza doskonale potrafię dostrzec TIRA :rotfl: czy inne auto.
Jak dla mnie to pasowała mi ustawa nakazująca jeździć od pierwszego października do końca lutego...
Amen :cwaniak:

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 18:15 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Maruda napisał(a):
Mam

Ty tak, ale twoi 'przeciwnicy' mogą nie mieć.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 18:26 
Forumowicz

Cytuj:
Ty tak, ale twoi 'przeciwnicy' mogą nie mieć.

To kto daje ślepemu prowadzić samochód ??? :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 18:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
jiGsaw napisał(a):
No tak, ale na trasie ciągłe zapalanie świateł na widok tabliczki "teren zabudowany", potem ich gaszenie... potem mandaty za zapominanie...
chyba coś zle zrozumiałeś. chodzi o to ze na trasie swiatłą mają być zapalano a w zabudowanym wedle uznania(nieobowiazkowo)

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 18:39 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Maruda napisał(a):
To kto daje ślepemu prowadzić samochód ???

A to mało "ślepych" jeździ?

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 18:54 
Forumowicz

Cytuj:
A to mało "ślepych" jeździ?

Widocznie trzeba by było sprawę zacząć od okulisty , a nie nakazywać lampki w samochodach zapalać :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 19:05 
Administrator

Maruda napisał(a):
Widocznie trzeba by było sprawę zacząć od okulisty , a nie nakazywać lampki w samochodach zapalać

Niech się lampki świecą, ci co do okulisty nie chodzą będą widzieć.
Wole zapalić lampki i niech on mnie zobaczy niż jak ma mnie nie zobaczyć i ktoś ma mi zapalić nie lampki a świeczki.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 19:11 
Forumowicz

Kyokushin napisał(a):
Niech się lampki świecą, ci co do okulisty nie chodzą będą widzieć.
Wole zapalić lampki i niech on mnie zobaczy niż jak ma mnie nie zobaczyć i ktoś ma mi zapalić nie lampki a świeczki.

Tak po części mogę się z tobą zgodzić, ale to tak jak by inna ustawa przyzwalała na to by kieowcy ze słabym wzrokiem siadali za kieownicę.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 19:18 
Administrator

Maruda napisał(a):
ale to tak jak by inna ustawa przyzwalała na to by kieowcy ze słabym wzrokiem siadali za kieownicę.

Wiesz, to co opisaliśmy wyżej to jedno.
Druga sprawa jest taka że nawet jak ktoś dobrze widzi, może auta nie dostrzec, jak będzie np jechał pod słońce, lub dzień będzie szary i ponury a 'przeciwinik' uzna że 'on wyłaczy bo on wszystko widzi'.

A badania powinny być inne - zagadza się - powinni też robić testy psychologiczne.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 19:22 

wipeer napisał(a):
To kto daje ślepemu prowadzić samochód ???

Wystarczy drobna wada wzroku i już dostrzeganie samochodów jadących z naprzeciwka może być utrudnione. Światła to zdecydowanie ułatwiają.
Ja jestem w 100% za włączonymi światłami przez cały rok.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 19:25 
Forumowicz

Kyokushin napisał(a):
A badania powinny być inne - zagadza się - powinni też robić testy psychologiczne.

Zgadzam się :D

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 20:52 

Maruda napisał(a):
Jestem w pełni za zdjęciem nakazu jazdy na światełkach !!! Mam wzrok na tyle dobry, że przy normalnej przejrzystości powietrza doskonale potrafię dostrzec TIRA :rotfl: czy inne auto.
Jak dla mnie to pasowała mi ustawa nakazująca jeździć od pierwszego października do końca lutego...
Amen :cwaniak:

Jeden z madrzejszych postow,czy wy naprawde jestescie slepi,ze nie widzicie co z na przeciwka jedzie?A pomysl wylaczania swiatel w terenie zabudowanym a jazda na swiatlach po za nim to jeden z najglupszych jakie slyszalem.Co wy wogole piszecie za bzdury :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 20:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
boicie sie czegoś? oślepniecie? :niepewny:
czy włączone czy wyłączone nic to nie zmieni , statystyki mówią jasno, przepis nic nie zmienił, po za zwiększonym zanieczyszczeniem zwłaszcza w miastach

tomekgdz napisał(a):
daj spokój nie mow ,ze przeraza kogos wieksze spalanie o setke na 100km lub moze zuzycie akumulatora , zarowek
ciebie naradzie to nie przeraża, ale zacznie, pomnóż tą 100, o liczbę samochodów w twoim mieście , przeżuć to w skale roku i zobaczysz ile poszło na marne paliwa, nie zauważalna ilość? :mur: może chciałbyś trochę spalin powdychać z tej nie zauważalnej ilosci? :hyhy:

światła OFF

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 21:01 

Kazdy mowiac o tym wiekszym spalaniu i wydzielanych spalinach pisze,ze to pikus.Ale wy myslicie tylko o sobie,a tak jak napisal AC SCHNITZER pomnozcie to przez miliony aut na naszych drogach i pewnie ta liczba i skutki by was przerazily i kazdy by byl za jazda bez swiatel

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 21:02 

spider napisał(a):
A pomysl wylaczania swiatel w terenie zabudowanym a jazda na swiatlach po za nim to jeden z najglupszych jakie slyszalem.Co wy wogole piszecie za bzdury :wstyd:

to chyba do mojego posta, więc
Cytuj:
a w zabudowanym wedle uznania, żeby nie było blikania światłami jak sie wyjeżdża z jakiejś przelotowej miejscowości :niepewny:

chodziło o to, że np jesteś w Wawie i nie masz zamiaru z niej wyjeżdżać to nie musisz zapalać świateł, ale jak jedziesz w trasie na światłach i wjeżdżasz do miejscowości to nie musisz ich wyłączać, ot cała filozofia, żeby ciągle nie włączać/wyłączać.

Ja tam widzę auta i bez świateł, jeździłem przecież jak nie było obowiązku zapalania, ale po prostu na światłach samochód jest lepiej widoczny, i chodzi mi właśnie o ten komfort.

Stanie w korku na światłach to głupota, ale z tego co pamiętam jak nie było obowiązku jeżdżenia 24h z zapalonymi, to ludzie często naginali przepisy i podczas "szarówki" nie włączali :kwasny:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1