BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 14:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czy można aż tak manipulować opinią publiczną?
PostNapisane: 10 lutego 2010, 22:57 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Kyokushin napisał(a):
Pojęcie rasy już nie istnieje w obecnej nomenklaturze.
Po części zostało zastąpione "Podgatunkiem". Ostatnio rozmawiałem o tym z Fryderykiem w kontekście śledzi.

Na linii czasu obecność człowieka na ziemi jest jak krótki błysk, dlatego jeszcze nie ma skamienin.... chociaż nie wiem czy przypadkiem nie ma już jakichś skamienin czegoś człekokształtnego.
Ewolucji zaobserwować nie możemy, bo to jest długoterminowe (jak wyżej wspomniałem, na przestrzeni świata, jesteśmy krótkim momentem).

No ok ale przecież nie powie się że Bóbr to podgatunek świni :D Skamienieliny neandertalczyków są ale jakoś tego brakującego ogniwa niema. Jak sam zauważyłeś to proces bardzo powolny a wszystkie znalezione skamienieliny różnią się diametralnie od tego ja my wyglądamy dzisiaj.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 lutego 2010, 22:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
becek napisał(a):
kazdy wierzy w co chce , w bony na macdonalds

:rotfl:

Bobby_Valentino napisał(a):
Rasy nie gatunki. Wilk nie wyewoluuje w żyrafę jak go przeniesiesz do Afryki. Skoro tak wszystko od zarania dziejów ewoluowało i ciągle się rodziło coś nowego to dlaczego ludzie nie mogą zaobserwować takiego zjawiska ?

Chyba jednak są w stanie. Np. powstawanie nowych gatunków :)

Wilk w afryce pewnie miałby większe szanse na wymarcie, ale kto wie czy przy ciągłej zmianie klimatu na afrykański, nie zyskałby dłuższych kończyn, innej sierści i innych udogodnień do życia w innych warunkach. W odpowiednim okresie.
Nie wiem jak się definiuje gatunek, nie wiem czy taki nowy wilk byłby nadal wilkiem czy nowym tworem.

qqiz napisał(a):
Nie wiem co może być alternatywą dla ewolucji. Teoria, że Bóg nagle stworzył to co jest, łącznie ze skamielinami?
Nawet kościół katolicki nie był w stanie tego wybronić i uznał teorię Darwina :)

Dlaczego łącznie ze skamielinami ? Jakiś gatunek wymarł i został po nim ślad. Jak człowiek umiera to nie staje się skamienieliną ? Kościół unzła teorię Darwina ? Kiedy ?

Cytuj:
Hierarcha przypomniał, że Darwin nie został nigdy potępiony przez Kościół, a jego dzieło “O pochodzeniu gatunków” nie znalazło się na kościelnym indeksie.

Cytuj:
Abp Ravasi przypomniał, że już Pius XII uznał ewolucjonizm za niesprzeczny z wiarą, a Jan Paweł II w 1996 roku powiedział: “Nowe zdobycze nauki każą nam uznać, że teoria ewolucji jest czymś więcej niż hipotezą”. Przypomniał też inne słowa polskiego papieża: “Nauka może oczyścić religię z przesądów, ale religia może oczyścić naukę z fałszywych pewników”.

http://www.rp.pl/artykul/191927_Watykan ... blia_.html

Nie jestem kompetentny do naukowych wywodów popierających ewolucję, ale nawet przeczytanie notki w wiki sporo w tym temacie rozjaśnia :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Neodarwinizm

PostNapisane: 10 lutego 2010, 23:03 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Ja gdzieś czytałem że ktoś to udowodnił, niedawno coś było na ten temat, źródła nie podam bo nie mogę znaleść... chyba pudelek :D poszukam i rzuce link.

update:
znalazłem :D

Obrazek

PostNapisane: 10 lutego 2010, 23:06 

qqiz napisał(a):

A jakie to gatunki ?

qqiz napisał(a):
Wilk w afryce pewnie miałby większe szanse na wymarcie, ale kto wie czy przy ciągłej zmianie klimatu na afrykański, nie zyskałby dłuższych kończyn, innej sierści i innych udogodnień do życia w innych warunkach. W odpowiednim okresie.
Nie wiem jak się definiuje gatunek, nie wiem czy taki nowy wilk byłby nadal wilkiem czy nowym tworem.

To nie byłby na pewno nowy gatunek.

qqiz napisał(a):
Cytuj:
Abp Ravasi przypomniał, że już Pius XII uznał ewolucjonizm za niesprzeczny z wiarą, a Jan Paweł II w 1996 roku powiedział: “Nowe zdobycze nauki każą nam uznać, że teoria ewolucji jest czymś więcej niż hipotezą”. Przypomniał też inne słowa polskiego papieża: “Nauka może oczyścić religię z przesądów, ale religia może oczyścić naukę z fałszywych pewników”.

Nie jestem kompetentny do naukowych wywodów popierających ewolucję, ale nawet przeczytanie notki w wiki sporo w tym temacie rozjaśnia :)

To co ma do powiedzenia kler to co innego niż mówi Biblia.

PostNapisane: 10 lutego 2010, 23:10 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi

Zależy jakby się to rozwinęło.
Mógłby to być podgatunek, albo i osobny gatunek. Myślę że czas izolacji mógłby na to wpłynąć, jeżeli dana grupa była by wystarczająco długo odosobniona, jej genotyp mógłby się nie krzyżować z 'wilkiem' i wtedy, byłby to osobny gatunek.

PostNapisane: 10 lutego 2010, 23:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
qqiz napisał(a):

A jakie to gatunki ?

Choćby Primula kewensis
Obrazek

qqiz napisał(a):

Czemu na pewno?
Miałoby to wspólną pule genową, a więc geny a potem cechy przekazywane potomstwu. Przekazywane byłby cechy inne niż dzisiejszego wilka. Do tego wystąpiłaby z czasem bariera rozrodcza ze starym gatunkiem wilka.
Mielibyśmy więc nowy gatunek z własną pulą genową, przekazywaną tylko wewnątrz jego samego.

qqiz napisał(a):
Cytuj:

To co ma do powiedzenia kler to co innego niż mówi Biblia.

Mówiłem o kościele katolickim a nie o Biblii. Trudno żeby książka podlegała ewolucji.
A w imieniu kościoła katolickiego wypowiadają się jego władze, czyli np. biskupi i papież.

PostNapisane: 10 lutego 2010, 23:29 
Pierwsze kroki

Ja nie jestem biologiem, by się w tej kwestii wypowiadywać, ale niechcę by ludzie wywyzszajacy się ponad wszystko że jako by rozumy pozjadali wkładali mi do łba te wszystkie ich wywody, Wolę takich ludzi słuchać którzy wniesli bardzo wiele w rozwój nauki, ludzie którzy są wielcy bo za takich ich mozna uznać to jednak są skromni , skromni i uznajacy istnienie Najwyzszego Projektanta.
Co do zatwierdzenia t. ewolucji przez Watykan to mówię że Watykan nie jest żadnym autorytetem, już wiele razy to udowodnił że przekrecił przekaz biblii, ba niedość że przekrecił ale jeczcze naucza rzeczy których kompletnie nie ma w bibli, wiele razy zmieniał swoje oficjalne stanowiska wobec róznych spraw itd.

Znalezione w sieci:

Wypowiedzi naukowców

Poniższe wypowiedzi laureatów nagrody Nobla (oraz Stephena Hawkinga - 'Einsteina naszych czasów') są praktycznie niespotykane w podręcznikach, encyklopediach czy telewizyjnych programach popularnonaukowych. Autorzy tych stwierdzeń należeli lub też nadal należą do grona ścisłej światowej czołówki a ich olbrzymia wiedza, nadzwyczajna inteligencja, rewolucyjne odkrycia oraz autorytet w świecie nauki są niepodważalne.
Hannes Olof Gösta Alfven fizyk i astrofizyk: 1970 nagroda Nobla w dziedzinie fizyki
"istnieje stale rosnąca liczba zaobserwowanych faktów, które trudno pogodzić z hipotezą Wielkiego Wybuchu. Establishment Wielkiego Wybuchu bardzo rzadko o nich wspomina, a kiedy nie-wierzący próbują przyciągnąć do nich uwagę potężny establishment odmawia przedyskutowania ich w uczciwy sposób..."
Hannes Alfven, "Cosmology: Myth or Science?" w Journal of Astrophysics and Astronomy 5 (1970), str. 1203

Christian Boehmer Anfinsen biochemik: 1972 nagroda Nobla w dziedzinie chemii
"Myślę, że tylko idiota może być ateistą. Musimy przyznać, iż istnieje pewna niepojęta moc czy siła posiadająca nieograniczoną zdolność przewidywania i wiedzę, która, po pierwsze, sprawiła, iż cały wszechświat zaistniał." Henry Margenau & Ray Abraham Varghese, eds., "Cosmos, Bios, Theos: Scientists Reflect on Science, God and the Origin of the Universe, Life and Homo Sapiens" (LaSalle, IL, USA: Open Court, 1992), str. 139

Werner Arber genetyk i mikrobiolog: 1978 nagroda Nobla w dziedzinie medycyny
"Chociaż jestem biologiem, muszę przyznać, iż nie rozumiem w jaki sposób powstało życie... Uważam, iż życie zaczyna się dopiero na poziomie funkcjonalnej komórki. Najbardziej prymitywna komórka może wymagać przynajmniej kilkuset różnych specyficznych makromolekuł biologicznych. W jaki sposób takie już dosyć złożone struktury mogły się połączyć pozostaje dla mnie tajemnicą. Możliwość istnienia Stwórcy, Boga, stanowi dla mnie satysfakcjonujące rozwiązanie tego problemu."
Henry Margenau & Ray Abraham Varghese, eds., "Cosmos, Bios, Theos: Scientists Reflect on Science, God and the Origin of the Universe, Life and Homo Sapiens" (LaSalle, IL, USA: Open Court, 1992), str. 142

Sir Derek Harold Richard Barton chemik: 1969 nagroda Nobla w dziedzinie chemii
"Nie ma żadnej niezgodności pomiędzy Nauką a religią... Nauka pokazuje, że Bóg istnieje."
Henry Margenau & Ray Abraham Varghese, eds., "Cosmos, Bios, Theos: Scientists Reflect on Science, God and the Origin of the Universe, Life and Homo Sapiens" (LaSalle, IL, USA: Open Court, 1992), str. 144

Alexis Carrel chirurg: 1912 nagroda Nobla w dziedzinie medycyny
"Najzwyklejszą pychą jest wierzyć, iż jest się w stanie poprawić przyrodę, gdyż przyroda jest dziełem Boga."
Alexis Carrel, "Reflections On Life" (Hawthorn Books, Inc., New York City, NY, 1952), str. 60

Ernst Boris Chain biochemik: 1945 nagroda Nobla w dziedzinie medycyny
"Laboratoryjna synteza nawet najprostszej komórki jest po prostu niemożliwa, a wyobrażenie człowieka, że może konkurować z Bogiem jest absurdalne."
wypowiedź z 1970 roku

"Postulowanie tego, iż rozwój oraz przetrwanie najlepiej przystosowanych gatunków jest wynikiem wyłącznie przypadkowych mutacji wydaje mi się hipotezą nie opartą na żadnych dowodach i nie dającą się pogodzić z faktami. Te klasyczne ewolucyjne teorie są rażąco nadmiernym uproszczeniem niesamowicie złożonej oraz zawiłej masy faktów, i zadziwia mnie, iż są one połykane tak chętnie i bezkrytycznie, i od tak długiego czasu przez tak wielu naukowców bez jakiegokolwiek pomruku protestu."
cytowany w "Was Darwin Wrong?", Francis Hitching, LIFE, kwiecień 1982, str. 50

"Prędzej uwierzyłbym w bajki niż w takie szalone spekulacje. Od lat mówię, że spekulacje na temat pochodzenia życia nie prowadzą do żadnego użytecznego celu, jako że nawet najprostszy żywy system jest o wiele bardziej złożony niż to, co można by zrozumieć na poziomie niezmiernie prymitywnej chemii, którą stosują naukowcy w swych próbach wytłumaczenia tego, co niewytłumaczalne i co miało się wydarzyć miliardy lat temu. Boga nie da się ominąć wymówką opartą na tak naiwnym myśleniu."
cytowany w Ronald W. Clark, "The Life of Ernst Chain (London: Weidenfield & Nicolson, 1985), str. 147-148

Arthur Holy Compton fizyk: 1927 nagroda Nobla w dziedzinie fizyki
"Jeżeli chodzi o mnie, wiara zaczyna się wraz z uzmysłowieniem sobie faktu, iż wyższa inteligencja doprowadziła do powstania wszechświata i stworzyła człowieka. Nie jest mi trudno mieć tę wiarę, gdyż niezaprzeczalnym jest fakt, iż tam gdzie jest plan istnieje inteligencja - uporządkowany, rozwijający się wszechświat świadczy o prawdzie najbardziej majestatycznego stwierdzenia jakie kiedykolwiek wypowiedziano - 'Na początku Bóg." "Chicago Daily News" z 12 kwietnia 1936

Francis Harry Compton Crick biochemik i genetyk: 1962 nagroda Nobla w dziedzinie medycyny
"Tym, co jest tak bardzo frustrujące dla naszego obecnego celu jest fakt, iż wydaje się być niemal niemożliwym podać jakąkolwiek wartość liczbową prawdopodobieństwa tego, co wygląda na raczej mało realny łańcuch zdarzeń... Człowiek uczciwy, uzbrojony w całą wiedzę, która jest nam obecnie dostępna mógłby jedynie stwierdzić, iż w pewnym sensie pochodzenie życia wydaje się w tej chwili być niemalże cudem, tak wiele jest warunków, które musiałyby zostać spełnione, aby ono zaistniało."

"Zdecydowana większość sekwencji [aminokwasów] w ogóle nigdy nie mogła powstać na drodze syntezy, w jakimkolwiek czasie."

"Za każdym razem, gdy piszę referat na temat pochodzenia życia postanawiam sobie, iż nigdy nie napiszę następnego, gdyż jest tam zbyt wiele spekulacji ścigającej zbyt mało faktów."
Francis Crick, "Life Itself: Its Origin and Nature" (New York: Simon & Schuster, 1981), str. 88, 52, 153

Sir John Carew Eccles neurofizjolog: 1963 nagroda Nobla w dziedzinie medycyny
"Utrzymuję, iż tajemnica człowieka jest niesamowicie minimalizowana przez redukcjonizm naukowy, z jego obiecująco brzmiącym materialistycznym twierdzeniem o możliwości ostatecznego wytłumaczenia całości świata duchowego w kategoriach działalności neuronowej. Takie przekonanie musi być sklasyfikowane jako przesąd... musimy uznać, iż jesteśmy duchowymi istotami z duszami istniejącymi w świecie duchowym, jak również materialnymi istotami z ciałami i mózgami istniejącymi w świecie materialnym."

"Jako że materialistyczne rozwiązania nie zdołały wyjaśnić naszej doświadczonej unikalności, jestem zmuszony przypisać unikalność Jaźni bądź Duszy ponadnaturalnemu duchowemu stworzeniu."
John Carew Eccles, "Evolution of the Brain: Creation of the Self" (London: Routledge, 1989), str. 24, 237

Albert Einstein fizyk, jeden z najwybitniejszych uczonych w historii nauki: 1921 nagroda Nobla w dziedzinie fizyki
"Jesteśmy w sytuacji małego dziecka wchodzącego do olbrzymiej biblioteki wypełnionej książkami w wielu językach. Dziecko wie, iż ktoś musiał napisać te książki. Ale nie wie jak. Nie rozumie ono języków, w których książki te zostały napisane. Dziecko niewyraźnie dostrzega tajemniczy porządek w układzie ksiąg, ale nie wie co to jest. Taki, wydaje mi się, jest stosunek nawet najbardziej inteligentnej istoty ludzkiej do Boga."
Max Jammer "Einstein and Religion", Princeton University Press (1999), str. 48

"Moja religia polega na pokornym podziwie tego nieograniczonego wyższego ducha, który objawia się w drobnych szczegółach jakie jesteśmy w stanie dostrzec naszymi wątłymi i słabymi umysłami. To głęboko emocjonalne przekonanie o obecności wyższej rozumnej mocy, która jest objawiona w niepojętym wszechświecie, kształtuje moje wyobrażenie Boga."
Alice Calaprice "The Quotable Einstein" (Princeton University Press: Princeton, New Jersey, 1996)

"Im bardziej zgłębiam naukę, tym bardziej wierzę w Boga."
często przytaczana wypowiedź Einsteina

Dennis Gabor fizyk: 1971 nagroda Nobla w dziedzinie fizyki
"Po prostu nie potrafię uwierzyć, że wszystko rozwinęło się poprzez przypadkowe mutacje..."
Edward F. Blick "Special Creation vs. Evolution" (Hearthstone Publishing, Ltd., 1995, ISBN: 1879366657) Scott M. Huse "The Collapse of Evolution" (Baker Book House: Grand Rapids, 1987)

Stephen William Hawking astrofizyk teoretyczny i kosmolog, jeden z najznakomitszych współcześnie żyjących uczonych zwany Einsteinem naszych czasów
"Przeciwności, które musiałyby zostać pokonane, aby wszechświat taki jak nasz mógł wyłonić się z czegoś takiego jak Wielki Wybuch są niesamowicie olbrzymie. Uważam, że kiedykolwiek zaczynamy omawiać początki wszechświata dochodzimy do czysto religijnych wniosków."
Kitty Ferguson, "Stephen Hawking: Quest for a Theory of Everything" (1991), str. 93

Robert Andrews Millikan fizyk: 1923 nagroda Nobla w dziedzinie fizyki
"Żałosną rzeczą jest to, iż mamy naukowców, którzy usiłują udowodnić ewolucję, której żaden naukowiec nigdy nie będzie w stanie udowodnić."
"Nashville Banner" z 7 sierpnia 1925

Jacques Lucien Monod biochemik: 1965 nagroda Nobla w dziedzinie medycyny
"Rozwój systemu metabolicznego, który, w miarę jak pierwotna zupa stawała się coraz rzadsza, musiał 'nauczyć się' dysponowania chemicznym potencjałem i syntezy części składowych komórki, stwarza Herkulesowe problemy. Tak też jest w przypadku pojawienia się selektywności przepuszczalnej membrany, bez której nie może być mowy o jakiejkolwiek prawdziwej komórce. Jednakże głównym problemem jest pochodzenie kodu genetycznego oraz jego mechanizmu translacyjnego.

W rzeczy samej, zamiast nazywać to problemem powinniśmy raczej określić to mianem zagadki. Kod jest bezużyteczny, jeżeli nie zostanie odkodowany. Mechanizm translacyjny współczesnej komórki złożony jest z co najmniej pięćdziesięciu makromolekularnych składników, które same są zakodowane w DNA: kod nie może zostać poddany translacji inaczej niż przez produkty translacji. Jest to współczesne wyrażenie dawnego omne vivum ex ovo [wszystko co żyje, (powstaje) z jaja].

Kiedy i jak to koło zostało zamknięte? Jest to niewiarygodnie trudne do wyobrażenia." Jacques Monod, "Chance and Necessity: An Essay on the Natural Philosophy of Modern Biology" (1971) wydanie angielskie Penguin Books: London, 1997, reprint, str. 142-143 polski tytuł "Przypadek i konieczność. Esej o filozofii biologii współczesnej"

Arno Penzias fizyk: 1978 nagroda Nobla w dziedzinie fizyki
"Astronomia prowadzi nas do unikatowego wydarzenia, do wszechświata stworzonego z niczego zachowującego bardzo delikatną równowagę niezbędną do spełnienia dokładnie takich warunków, które są wymagane dla istnienia życia oraz mającego przewodni - można powiedzieć - ponadnaturalny plan."

"Stworzenie wszechświata jest poparte przez wszystkie dające się zaobserwować dane, których astronomia dostarczyła do chwili obecnej."
Henry Margenau & Ray Abraham Varghese, eds., "Cosmos, Bios, Theos: Scientists Reflect on Science, God and the Origin of the Universe, Life and Homo Sapiens" (LaSalle, IL, USA: Open Court, 1992), str. 83, 79

William Phillips fizyk: 1997 nagroda Nobla w dziedzinie fizyki
"Bóg dał nam niesamowicie fascynujący świat, który możemy zamieszkiwać i badać." wypowiedź z konferencji w 1997 roku, która miała miejsce po ogłoszeniu Phillipsa laureatem nagrody Nobla w dziedzinie fizyki

Max Karl Ernst Planck fizyk: 1918 nagroda Nobla w dziedzinie fizyki
"Ktokolwiek, kto był poważnie zaangażowany w pracę naukową jakiegokolwiek rodzaju uświadamia sobie, iż nad wejściem bram świątyni nauki wypisane są słowa: Musicie mieć wiarę. Jest to cecha, bez której naukowiec nie może się obejść."
Max Planck "Where is Science Going?" także w J. De Vries, "Essential of Physical Science", Wm.B.Eerdmans Pub.Co., Grand Rapids, SD (1958), str. 15

Ilya Prigogine chemik: 1977 nagroda Nobla w dziedzinie chemii
"Prawdopodobieństwo tego, iż przy zwykłych temperaturach makroskopiczna ilość molekuł zostaje zgromadzona dając początek wysoce zorganizowanym strukturom oraz skoordynowanym funkcjom charakteryzującym żywe organizmy jest absurdalnie małe. Idea spontanicznego pochodzenia życia w swej obecnej formie jest więc wysoce nieprawdopodobna, nawet na skalę miliardów lat, podczas których nastąpiła prebiotyczna ewolucja."
Physics Today, Vol.25, str. 28

Arthur Leonard Schawlow fizyk: 1981 nagroda Nobla w dziedzinie fizyki
"Wydaje mi się, że będąc skonfrontowani z cudami życia i wszechświata, należy zadać sobie pytanie dlaczego, a nie po prostu jak. Jedyne możliwe odpowiedzi są religijne... Znajduję potrzebę Boga we wszechświecie i swoim własnym życiu...
Mamy szczęście, że mamy Biblię a szczególnie Nowy Testament, który mówi nam tak wiele o Bogu w szeroko dostępnych ludzkich kategoriach."
Henry Margenau & Ray Abraham Varghese, eds., "Cosmos, Bios, Theos: Scientists Reflect on Science, God and the Origin of the Universe, Life and Homo Sapiens" (LaSalle, IL, USA: Open Court, 1992), str. 105, 107

Albert Szent-Györgyi von Nagyrapolt biochemik: 1937 nagroda Nobla w dziedzinie medycyny
"Większość reakcji biologicznych to reakcje łańcuchowe. Aby móc wzajemnie oddziaływać na siebie w łańcuchu, te dokładnie zbudowane molekuły muszą być do siebie idealnie dopasowane, tak jak koła zębate w szwajcarskim zegarku. Skoro jednak tak to wygląda, więc jak taki system może się w ogóle rozwinąć? Bo jeżeli którekolwiek z poszczególnych kół zębatych w tym łańcuchu zostanie zmienione, wtedy cały system musi po prostu stać się niezdatnym do działania.

Twierdzenie, iż można go ulepszyć poprzez przypadkową mutację jednego ogniwa... [jest] jak twierdzenie, że mógłbyś ulepszyć szwajcarski zegarek rzucając nim o ziemię i zginając w ten sposób jedno z jego kół lub osi. Aby uzyskać lepszy zegarek, wszystkie koła muszą zostać zmienione jednocześnie, żeby znowu dobrze do siebie pasowały...

Wszystko to musiało być rozwinięte jednocześnie, co, jako przypadkowa mutacja, ma prawdopodobieństwo zero."
Albert Szent-Györgyi "Drive in Living Matter to Perfect Itself", Synthesis I, Vol. 1, No. 1 (1977), str. 18-19

Charles Hard Townes fizyk: 1964 nagroda Nobla w dziedzinie fizyki
"Im więcej wiemy o kosmosie i ewolucyjnej biologii, tym bardziej wydają się one niewytłumaczalne bez jakiegoś aspektu [inteligentnego] projektu. A w moim przypadku jest to natchnieniem dla wiary."
Greg Easterbrook "Of lasers and prayer" w Science, Vol. 277, 15 sierpnia 1997

Harold Clayton Urey chemik: 1934 nagroda Nobla w dziedzinie chemii
"My wszyscy, którzy badamy pochodzenie życia odkrywamy, iż im bardziej się w nie zagłębiamy tym bardziej odczuwamy,
że jest ono aż nadto złożone, by mogło wyewoluować w jakimkolwiek miejscu."
z wywiadu w "Christian Science Monitor" z 4 stycznia 1962

George Wald biochemik i fizjolog: 1967 nagroda Nobla w dziedzinie medycyny
"Myślę, że naukowiec nie ma innego wyboru, jak tylko podejść do problemu genezy życia poprzez hipotezę samoistnego wytworzenia się... Wystarczy jedynie rozważyć ogrom tego zadania wyewoluowania pierwotnego życia z materii nieorganicznej, by przyznać, że samoistne wytworzenie się żywego organizmu jest niemożliwe. Jednak, oto jesteśmy - w wyniku, jak wierzę, samoistnego wytworzenia się."
"Torch", 7/75, str. 13

"Nie chcę uwierzyć w Boga. Dlatego też wolę wierzyć w to o czym wiem, iż jest naukowo niemożliwe: samoistne wytworzenie się prowadzące do ewolucji."
George Wald, "Frontiers of Modern Biology on Theories of Origin of Life" (New York: Houghton Mifflin, 1972), str. 18

PostNapisane: 11 lutego 2010, 00:36 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
uuu temat widze poleciał w kierunku ewolucji....

Powiem po krótce, że w Europie mamy dość marny rynek wiedzy, gdzie prezentowano by obie teorie i dyskutowano konkretnie. Jesteśmy mocno zmanipulowani przez lewactwo europejskie.

Przeczytałem niedano kniżke o kłamstwie ewolucji, po prostu przytacza się tam niespójności teorii ewolucji. Ciężko tak po krótce to opwiedzieć, ale moje zdziwienie po przeczytaniu tego jest dość duże.
Przeczytałem ją, bo kiedyś widziałem amerykański program o tej tematyce, i byłem mocno zszokowany.
Wynik jest taki, że teoria ewolucji kupy sie nie trzyma, i co nowe odkrycie, to muszą wszystko weryfikować.

Acha, skamieliny ludzkie istnieją.
Znajdowano je np. obok skamieniałości dinozaurów, poważnie.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 11 lutego 2010, 02:46 
Kyokushin napisał(a):
Po części zostało zastąpione "Podgatunkiem". Ostatnio rozmawiałem o tym z Fryderykiem w kontekście śledzi.

ŚLEDZI DO TEGO NIE MIESZAJ
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Boogie napisał(a):
Wynik jest taki, że teoria ewolucji kupy sie nie trzyma, i co nowe odkrycie, to muszą wszystko weryfikować.

To jest racja, ale żeby powiedzieć, że 100% słowo w słowo Biblia jest prawdziwa na podstawie kwestionowania jednej teorii, to za mało. W Biblii też jest pełno niespójności, wiele kwestii, które nie są oczywiste.

Na dobrą sprawę jednak, zakładając, że opisy w Biblii nie do końca się zgadzają z tym, co było, to i tak nie wyklucza istnienia Boga i faktu, że go stworzył. Pytanie- jak?

Udowodnione jest, że walenie kiedyś żyły na lądzie. Wróciły jednak do wody. Jakoś jakaś ewolucja na nie zadziałała. Czy to potwierdza w 100% teorię ewolucji? Nie! Czy Bóg mógłby tak wspomóc i z "gotowca" przerobić na zwierzę wodne, zapomniał usunąć resztek kończyn... ? Właściwie czemu nie :-k

Tak można bez końca...

PostNapisane: 11 lutego 2010, 07:57 
Administrator

Ja powiem tak - wiele przesłanek podpowiada że z grubsza mogło być tak, jak w teorii ewolucji Darwin twierdził.
Pewnie jakieś luki są, ale sam proces wydaje się być logiczny. Natomiast teorie że ziemia powstała w 7 dni, że jest płaska lub że słońce się wokół niej kręci, nie są dla mnie do łyknięcia.
Są skamieniny, są podobieństwa między gatunkami, pewne procesy znamy i mamy wystarczającą wiedzę, by sporo rzeczy obalić od razu, takie jak kreacjonizm i Św. Mikołaj.
Wszystkie karty jeszcze nie są odkryte, w każdym razie jest sporo następujących po sobie faktów, mających miejsce na pewnej przestrzeni w czasie.

PostNapisane: 11 lutego 2010, 09:05 

Dobre.

Garstka laików posługując się internetem gdzie każdy pisze co chce, udowadnia słuszność/ lub niesłuszność teorii ewulucji :super:

Chyba sie zapędziliście :ok:

PostNapisane: 11 lutego 2010, 09:18 
Administrator

Chyba nie :)

Nikt nie jest biologiem, ale to nie znaczy, że nie wie co mówi i od razu ma iść w kąt ssać kciuk.
Każdy coś przytoczy, przestawi, da własne przemyślenia... nie widzę w tym nic złego.

Idąc tym tokiem, zamknijmy forum, bo nikt z nas nie jest rajdowym kierowcą, nie konstruuje aut, a dział galeria, powinien być tylko dla fotografów, bo inni zdjęć robić umieć nie mogą, bo fotografami zawodowymi nie są.... :zabawa:

PostNapisane: 11 lutego 2010, 09:35 
KotSylwester napisał(a):
Dobre.

Wyjaśnij co jest w tym takiego "dobrego"?

Dzielenie się przemyśleniami, wątpienie w to, co podaje się na "talerzu"?

Albo może to jest jakieś tabu :zdziwko:

PostNapisane: 11 lutego 2010, 09:37 

Boogie co to za książką była ? Chętnie przeczytam. Najbardziej ciekawi mnie to co napisałeś o skamienielinach ludzi i dinozaurów :zdziwko: Zawsze na religii pytałem się księdza gdzie się podziały dinozaury obok Adama i Ewy.

PostNapisane: 11 lutego 2010, 10:29 
Zawsze na religii pytałem się księdza gdzie się podziały dinozaury obok Adama i Ewy.

No popatrz! A moje koleżanki z gimnazjum wiecznie męczy katechetkę o seks przedmałżeński :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 11 lutego 2010, 10:49 

Fryderyk, wszystko jest dobre :) Nie bardzo rozumiem sens "udowadniania" ewolucji przez laików :) Bo własnie mamy tutaj dokłądnie tą samą sytuację co na filmie. Facet ma wiedzę i wie jak ją wykorzystać. Podobnie i tu. Jeden będzie znał więcej faktów i będzie wiedział jak je wykorzystać i ten będzie wygraną stroną :)

To tak jak ja bym z siostrą dyskutował na wyższością beżowej torebki nad czarną. Ona będzie wiedziała do czego pasują jaka jest moda jakie są trendy, style, co wypada a ja...? Ja moge wiedzieć jaka pasuje do koloru płaszcza a nie pory roku :) Choćby mi wciskała kit po 10 super argumentach odpuszczę bo się nie znam na modzie. Podobnie ja bym jej mógł wyperswadować wyższość teknorota nad Lemforderem i ona by mi przyznała rację :)

PostNapisane: 11 lutego 2010, 10:52 
tutaj chyba jednak nikt nie próbuje nikogo namówić do czegokolwiek, a jedynie przedstawia swoje wątpliwości :/

PostNapisane: 11 lutego 2010, 10:55 
Administrator

Radek, jak nie widzisz sensu, to poco to czytasz. Lubisz robić rzeczy, które nie mają sensu?

Fryderyk napisał(a):
tutaj chyba jednak nikt nie próbuje nikogo namówić do czegokolwiek, a jedynie przedstawia swoje wątpliwości :/

Dokładnie.
Każdy ma podobny dostęp do ogólnej wiedzy, każdy na swój sposób interpretuje tą wiedzę. Niektórzy robią to wyraźnie błędnie, inni robią to w sposób interesujący, dający kolejny punkt widzenia a konfrontacja poglądów jest ciekawa i jeszcze jest na poziomie którym można nazwać ją dyskusją.
O ile wiele rzeczy, które udowodnione są, dyskusji nie podlega, tak jak większość matematycznych definicji, to nad rzeczami które luki mają, można dyskutować, próbując sobie te luki uzupełnić.

KotSylwester napisał(a):
ja bym z siostrą dyskutował na wyższością beżowej torebki nad czarną.

Tu masz rację, pewnie by tak było :)

PostNapisane: 11 lutego 2010, 11:10 

Fryderyk napisał(a):
tutaj chyba jednak nikt nie próbuje nikogo namówić do czegokolwiek, a jedynie przedstawia swoje wątpliwości

Chyba nie tylko, ale oki - ja wierzę w ewolucję :)

PostNapisane: 11 lutego 2010, 13:42 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Boogie co to za książką była ? Chętnie przeczytam. Najbardziej ciekawi mnie to co napisałeś o skamienielinach ludzi i dinozaurów

Książja nazywa się Kłamstwo Ewolucji, i nie ma tam żadnych pro lub antykatolickich tekstów.
Tak na prawdę książka skupia się na geologii, bo ona jest szkieletem to wszytskich datowań, określeń wieku i przebiegu zjawisk.
I właśnie w tej materii książka wskazuje błędy, i to, co się z tego bierze, czyli np. głupie datowania znalezisk i głupie wnioski.
Te dinozaury, to po prostu osady powstające w inny sposób niż chcą ludzie pracujący przy ewolucji.

KotSylwester napisał(a):
ja wierzę w ewolucję

Ja wolałbym żeby coś było logiczne, niż wierzyć tylko w coś....
Jak na razie, to każdy nasz rzekomy propolasta, australopitek, neandertalczyk, żyli równolegle z człowiekiem współczesnym. Tak pokazują znaleziska.
Więc znowu się wszytsko przemeblowuje.
Książka podaje wiele niespójności w ewolucji i mylnych wniosków, jak choćby te walenie i wiele wiele innych.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1