BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Uwaga Pirat" - zachowanie policjantow
PostNapisane: 1 października 2010, 15:03 
Zacna persona forum

Piotrek napisał(a):
gdzie w prawie jest taki obowiazek?
Przyznali sie, ze nie maja tego nagranego, dlatego mu nie pokazali.

A ja widziałem, że na powtórce filmu na skrzyżowaniu wyprzedzał hm... czarny Accord. Udowodnisz, że tak nie było?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 października 2010, 15:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
Tomek napisał(a):
Ale po co im nagranie skoro widzieli kierowcę popełniającego wykroczenie?

PinBack napisał(a):
dwóch policjantów może udowodnić komuś winę, nawet taką "wyssaną z palca", ale nie będąc oskarżonym to władza musi udowodnić Tobie przestępstwo. Dopiero w sądzie to Ty musisz udowodnić swoją niewinność.

bez nagrania jest słowo przeciwko słowu. jak facet jest obeznany to może się wybronić. wiadomo że zeznania policjanta sąd traktuje inaczej bo to przecież stróż prawa ale nie można brać jego słowa za pewnik.
Równie dobrze mogli by za kimś wjechać na podwórko, wytargać z auta i zarzucić że jechał 200km/h w terenie zabudowanym i to po pijaku. A że nie mają dowodu? "widzieli" przecież ;)
Jak dla mnie raczej nic mu nie udowodnią

PostNapisane: 1 października 2010, 15:15 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Piotrek napisał(a):

(Dz. Urz. KGP z dnia 24 kwietnia 2001 r.)

Na podstawie art. 7 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji (Dz. U. z 2000 r. nr 101, poz. 1092), zarządza się co następuje:

3. Pojazd policyjny powinien być ustawiony za pojazdem zatrzymanym w sposób umożliwiający rejestrację przebiegu czynności kontrolnych

4. Na żądanie osoby kontrolowanej należy okazać wykroczenie zarejestrowane przy pomocy wideorejestratora.

§ 5. 1. Policjant, po zatrzymaniu pojazdu, podaje kierującemu stopień, imię i nazwisko oraz przyczynę zatrzymania, a ponadto:

PostNapisane: 1 października 2010, 15:22 
Pierwsze kroki

mam uzasadnione podejrzenia, że jakby nie jechał jednym z nowszych BMW to by go na komende nie zaciągneli, no chyba że by sie przed nimi poniżył wyrażaniem skruchy itp bo zapewne o to im m.in. chodziło. śmieszne małe ludziki :rotfl: jak zażądał odtworzenia materiału to sie zaczeli plątać :rotfl: pozdrawiam serdecznie.

PostNapisane: 1 października 2010, 16:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
Tomek napisał(a):
barteke36, czyli na nagraniu podczas pomiaru wyprzedzali Twojego ojca (lub też poprostu jechali szybciej niż on) jadąc za innym samochodem i komu innemu chcieli dać mandat? Troche się to kupy nie trzyma :)

barteke36 napisał(a):
Skąd ja mam wiedzieć, że to jest moja prędkość, a nie tego który w tym samym momencie jechał obok mnie lub 10 sekund wcześniej?

Przecież na nagraniu widać za kim jadą.

Chodzi mi o zwykłą sytuację bez nagrania. Stoi 2 policjantów i namierzają auta na 2 pasmowej drodze, gdzie jadą obok siebie auta jeden szybciej, drugi wolniej jednego z nich. Skąd wiedzieć czy to moja prędkość a nie jadącego obok.?

PostNapisane: 1 października 2010, 16:30 
Forumowy terrorysta

barteke36 napisał(a):
Może nie na temat, ale mnie mam takie pytanie: co jeśli na 2 pasmowej drodze będzie jechał 1 samochód prawym pasem i lewym będzie jechał obok niego szybciej(czyli go wyprzedzał) i policja mierząc do tego z prawego pasa, powiedzmy złapie prędkość tego z lewego pasa, który jechał szybciej, a zatrzyma tego z prawego pasa, który jechał przepisowo/ Pytam bo taka sytuacja spotkała mojego ojca i odmówił przyjęcia mandatu. Dziwi mnie trochę takie łapanie na radar na takiej drodze (dwupasmowej). Skąd ja mam wiedzieć, że to jest moja prędkość, a nie tego który w tym samym momencie jechał obok mnie lub 10 sekund wcześniej?

Szukali jelenia, bo nie powinni tak łapać, gdy auta jadą obok siebie.
Podobnie w przypadku zdjęcia z fotoradaru, gdy na foto widać jadące obok siebie dwa auta. Zdjęcie trafia do kosza, bo nie można udowodnić, którego auta jest podana prędkość.

Wracając do filmu, facet się idiotycznie tłumaczył, że z wykształcenia jest prawnikiem, że nie łamie przepisów (co to kogo obchodzi) i nie zauważył skrzyżowania :rotfl:. Policja nie potrzebuje nagrania, żeby ukarać kierowcę.

I am 5 napisał(a):
właśnie zastanawiam się jak to z tym jest, czy nagranie organu(instytucji) nieupoważnionego do ścigania i karania i nie mającego praw np policji- w tym przypadku TVN- mogą być podstawą do ukarania. bo to w sumie tak, jakbym sobie założył kamerę w aucie i jak zarejestruje jakieś wykroczenie to wysyłam na policję w celu ukarania. a tak chyba nie można, nie?

Można, film jest dowodem popełnienia wykroczenia. Nie dotyczy to jednak przekroczenia prędkości, gdyż brak odpowiedniego atestu urządzenia.

PostNapisane: 1 października 2010, 16:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: E65 & Megane III
Kod silnika: 735i
kunta kinte napisał(a):
mam uzasadnione podejrzenia, że jakby nie jechał jednym z nowszych BMW to by go na komende nie zaciągneli, no chyba że by sie przed nimi poniżył wyrażaniem skruchy itp bo zapewne o to im m.in. chodziło. śmieszne małe ludziki :rotfl: jak zażądał odtworzenia materiału to sie zaczeli plątać :rotfl: pozdrawiam serdecznie.

policjanci poprostu mieli zły dzień ponieważ jeżdżąc z tvnem nie mogli brać łapówek :D

normalnie kontrola w polsce kończy się na uchyleniu szyby i wystawieniu 100wki

PostNapisane: 1 października 2010, 16:58 

A czy na nagraniu widać twarz albo blachy? Czy jedna E60 czarna jest w polsce? :D

PostNapisane: 1 października 2010, 17:01 
Forumowicz

Moje BMW: E39
renoraines napisał(a):
I am 5 napisał(a):
właśnie zastanawiam się jak to z tym jest, czy nagranie organu(instytucji) nieupoważnionego do ścigania i karania i nie mającego praw np policji- w tym przypadku TVN- mogą być podstawą do ukarania. bo to w sumie tak, jakbym sobie założył kamerę w aucie i jak zarejestruje jakieś wykroczenie to wysyłam na policję w celu ukarania. a tak chyba nie można, nie?

Można, film jest dowodem popełnienia wykroczenia. Nie dotyczy to jednak przekroczenia prędkości, gdyż brak odpowiedniego atestu urządzenia.

właśnie o to mi chodziło, ale w sumie z tego też wynika, że można by było rejestrować prywatnie wykroczenia i słać na policję filmiki(oprócz prędkości). z tego co wiem to mówiło się, że "L"-egzaminy mogą mieć takie prawo i chyba autobusy miejskie(?), że na podstawie nagrań z ich kamer można karać, ale nie wiem czy to w końcu weszło w życie.

PostNapisane: 1 października 2010, 17:12 

I am 5, autobusy miejskie? Stanę z kamerą na nowym rondzie turbinowym i w ciągu dnia nagram 50 autobusów, które łamią przepisy. Albo jadą przed rondem pasem do skrętu i się na koniec wbijają blokując możliwość skrętu albo skręcają z drugiego pasa od prawej, przejeżdżając ciągłą linię... A rondo jest WIELKIE i GENIALNIE zaprojektowane, jeździ się po nim świetnie, oprócz niedouczonych autobusiarzy, którzy nie wiadomo czemu jadą nie tym pasem a NIC im nie stoi na przeszkodzie jechać prawidłowo.

PostNapisane: 1 października 2010, 17:17 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
I am 5, nie ma przeszkód żebyć złożył donos, możesz nawet na gębe udowadniać że widziałeś jak ktoś popełnia wykroczenie.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 1 października 2010, 17:59 
Forumowicz

Moje BMW: E39
ale ja wcale nie mam zamiaru donosić, tylko stwierdzam że teoretycznie i hipotetycznie jest to możliwe. jeszcze by tego brakowało, żebyśmy nawzajem na siebie donosili, bo mało dziur, fotoradarów i innych "udogodnień".

o autobusach i "L" to kiedyś słyszałem- o takim pomyśle, ale nie wiem co w końcu z tego wyszło, chyba nic.

PostNapisane: 1 października 2010, 18:16 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Oleczek napisał(a):
Piotrek napisał(a):

A ja widziałem, że na powtórce filmu na skrzyżowaniu wyprzedzał hm... czarny Accord. Udowodnisz, że tak nie było?

To zgłoś na policję.Udowodnić musi ten, który twierdzi.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 1 października 2010, 18:32 
Zacna persona forum

maaaad, nie odwracaj kota ogonem. Dobrze wiesz, że w tym przypadku to Policjant musi udowodnić kierowcy BMW popełnienie wykroczenia. Niestety, naczelnego dowodu jakim jest film z wideo rejestratora nie ma. Notabene to co widać w powtórce TVNu to tak jak pisałem, jakaś czarna smuga wyprzedzająca na skrzyżowaniu, na której nie widać tablic rejestracyjnych, które w tym przypadku odgrywają kluczową rolę.
Ja co do wyroku sądu jestem przekonany, szkoda tylko, że się o nim raczej nie dowiemy.

PostNapisane: 1 października 2010, 18:38 
Naczelny bimbrovnik

Bobby_Valentino, ale co mają pokazać, skoro nie mieli, a stwierdzili popełnienie wykroczenia naocznie? :zdziwko:

"Nie zauważyłem skrzyżowania"

Buhahahahah :hah: Kabaret. Dobrze, że drogę zauważył, bo zawiechę w e60 by poobrywał.

Jak ktoś traktuje Was jak idiotów to się nie wpieniacie? :-D

Co do wycieczki na komisariat:
Art. 45 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia:
§ 1. Policja ma prawo zatrzymać osobę ujętą na gorącym uczynku popełnienia wykroczenia lub bezpośrednio potem, jeżeli:
1) zachodzą podstawy do zastosowania wobec niej postępowania przyspieszonego;
2) nie można ustalić jej tożsamości.
Tutaj facet pojechał chyba z nimi dobrowolnie, więc zatrzymania jako takiego nie było, bo nie było chyba ku temu nawet podstaw :-k

Oleczek napisał(a):
maaaad, nie odwracaj kota ogonem. Dobrze wiesz, że w tym przypadku to Policjant musi udowodnić kierowcy BMW popełnienie wykroczenia.

No oczywiście, że musi, ale nie wiem, czemu miał Twój wcześniejszy post służyć :-k Dlatego odpisałem tak jak odpisałem. Policja twierdzi, że popełnił wykroczenie i policja musi to udowodnić, do tego zmierzam.
Oleczek napisał(a):
jakaś czarna smuga wyprzedzająca na skrzyżowaniu, na której nie widać tablic rejestracyjnych, które w tym przypadku odgrywają kluczową rolę.

Dlatego przepisy przewidują również interwencję bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia, tak jak to miało miejsce tutaj.

Ostatnio edytowano 1 października 2010, 18:46 przez maaaad, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 1 października 2010, 18:39 
Forumowicz

A ja trochę inaczej, z kierowcą były 2 laski, które także będą zeznawać, może on z racji tego ze jest prawnikiem poradzi sobie z policjantami, ale one nie dadzą rady i myślę ze przyznają sie ze było wyprzedzanie na skrzyżowaniu

PostNapisane: 1 października 2010, 18:46 
Zacna persona forum

maaaad napisał(a):
No oczywiście, że musi, ale nie wiem, czemu miał Twój wcześniejszy post służyć :-k

Chciałem zobrazować Piotrkowi dlaczego okazanie materiału dowodowego przez Policjanta powinno być obowiązkiem. Fakt, może trochę niedokładnie to napisałem. :P

PostNapisane: 1 października 2010, 18:48 
Naczelny bimbrovnik

No ok, ale jednym z dowodów jest zeznanie świadka. Policjant przed sądem to taki sam świadek, jak każdy inny.

PostNapisane: 1 października 2010, 19:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Reasumując to Nasze gadanie...

Mój wujaszek żyje już trochę na tym świecie i był na wielu rozprawach jako sprawca wykroczeń,głównie mandaty. BYł niegdyś nawet w komisji (kolegium do spraw wykroczeń za komuny). NIestey twierdzi, że nawet jak policjant namierza suszarką do włosów i powie że jechałeś 120km/h to Sąd jemu i jego kumplowi uwierzy.

I możemy tutaj tupać nogami z wściekłości ale taka jest prawda.Po prostu z nimi się nie wygra.Kiedyś w kolegium do spraw wykroczeń byli (normalni ludzie),wystraczyło parę nieścisłości i dało się uniknąć kary.Teraz jest Sąd.A Sąd, prokuratura i Policja to jedno i to samo.

Moim zdaniem, zaś ,policjanci uparli się jak dzieci, aby przesłuchiwać od razu gościa, choć ten poprosił, że chciałby w innym terminie. I oto mam pretensję do Panów policjantów.Mogli odpuścić i wysłać wezwanie w innym terminie. Ale nieeeeee - urażona duma.

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 1 października 2010, 19:19 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
maaaad napisał(a):
Bobby_Valentino, ale co mają pokazać, skoro nie mieli, a stwierdzili popełnienie wykroczenia naocznie? :zdziwko:

Z tobą nawet nie gadam ! Stówkę za E30stkę puściłem tydzień temu a samochodu dalej nie widzę...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1