BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 czerwca 2025, 17:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sprzedaż auta w Polsce - wlasne obserwacje i przemyślenia
PostNapisane: 23 maja 2011, 21:09 
E34 lover

Dla mnie to już nie ma reguły. Na każdy samochód jest amator. Wiem jedno, jak przejdzie 14 dni ogłoszenie i auto pojawia się na kolejne tygodnie/miesiące to już ludziska nie dzwonią bo jak stoi to na bank kibel. Czasem zmiana zdjęć, inny opis i auto znajduje klienta z dnia na dzień.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 maja 2011, 21:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Sprzedaję i kupuję auta dość często, więc do marudzenia i bicia z ceny jestem przyzwyczajony.. Sam podczas kupowania marudzę, żeby więcej urwać i niestety potem przy sprzedaży na to samo jestem przygotowany.. Każdy towar ma swojego kupca i prędzej czy później go znajdzie;)

PostNapisane: 23 maja 2011, 21:42 
Przypomniał mi się Kuba. jak przyjeżdżał z wujkiem Markiem :rotfl: . Raz czy dwa mnie nabrali na swoje ściemnianie, ale później już byłem w temacie. Oni, szczególnie wujek Marek (prawdziwy wujek Kuby) jest mistrzem w negocjacjach.

PostNapisane: 23 maja 2011, 23:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Jak się jedzie negocjować, to powinno się wiedzieć ile chce się wydać. Jak szukałem 328, to np. wiedziałem, że za coupe z '95-'96r bez oryginalnego m-paka nie dam więcej jak 15.000zł, bo po prostu nie warto. Generalnie to w takich rocznikach szukałem, ale z racji braku ciekawych egzemplarzy, dołożyłem dość trochę i kupiłem auto z '98 z oryginalnym m-pakiem. W sumie może bym mniej zapłacił, jak bym trochę jeszcze poczekał, ale już miałem dość szukania.
Jak bym jechał oglądać E34, to jak by było za 8000zł wystawione, to bym rzucił cenę 5000zł i ewentualnie negocjował, bo to już stary samochód i na pewno będzie można znaleźć sporo usterek, które za darmo się nie naprawią ;).
Co do sprzedaży samochodu, to też trzeba wiedzieć co się ma i ile można opuścić. Zawsze można alu odkręcić lub coś wyciągnąć :).
Generalnie u nas ciężko sprzedać samochód z szafą powyżej 200.000km i niestety przeważająca większość samochodów ma kręcone przebiegi. Większość Diesli powyżej 8 lat jeżdżących po naszych drogach ma przebiegi przynajmniej w okolicy 300.000km, wbrew temu co myślą właściciele.

PostNapisane: 24 maja 2011, 17:10 
Uzależniony od forum :)

rybik, na jakie ściemnianie?

PostNapisane: 24 maja 2011, 21:24 
KotSylwester napisał(a):
rybik, na jakie ściemnianie?

Narzekanie.. oj Kubuś, ja to bym nie brał, za dużo trzeba dołożyć.. nie nie.. nie bierz Kubuś...

Albo jak jeździli po Corsy.. samochód wystawiony za 5200zł, do oddania za 5k, w kupowali za 3500zł.. ale tego już nie mogę zdradzić ;)

Ogólnie wujek Marek jest postacią jak najbardziej pozytywną.

PostNapisane: 24 maja 2011, 22:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Rozumiem, że niejaki wujek Marek to inny rodzaj narzekacza niż ded? ;)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 24 maja 2011, 22:31 
jiGsaw napisał(a):
Rozumiem, że niejaki wujek Marek to inny rodzaj narzekacza niż ded? ;)

Zupełnie inny, bardzo miły, starczy Pan z niesamowitym poczuciem humoru :).

PostNapisane: 25 maja 2011, 06:07 

rybik, to nie ściemnianie, to sztuka negocjacji :ok: Dziś jadę z kolegą po auto za 6 tys. Mówi że więcej jak 4500/4800 nie da, zobaczymy ;)

PostNapisane: 26 maja 2011, 01:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: Poturbowane
jak ktoś planuje sprzedarz to tu pomocne info:
http://pokazywarka.pl/3fuybd/
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 26 maja 2011, 08:41 
KotSylwester napisał(a):
Dziś jadę z kolegą po auto za 6 tys. Mówi że więcej jak 4500/4800 nie da, zobaczymy ;)

I jak zakup?

PostNapisane: 26 maja 2011, 09:08 

rybik, nie warto było dać 3 tys. Jak zwykle sprzedawca lekko mylił się z prawdą, tzn. przepraszam "nie znał się", "on tego nie robił" 700km psu w d...

PostNapisane: 26 maja 2011, 09:30 
KotSylwester napisał(a):
rybik, nie warto było dać 3 tys. Jak zwykle sprzedawca lekko mylił się z prawdą, tzn. przepraszam "nie znał się", "on tego nie robił" 700km psu w d...

:orany:

PostNapisane: 26 maja 2011, 09:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Ryzykowaliście 700km po auto za 6tys? Mogliście forumowicza jakiegoś poprosić o sprawdzenie. ;) Daj może linka i napisz co nie tak z autem, ku przestrodze.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 26 maja 2011, 09:50 

jiGsaw, Peugeot 205 gti. http://otomoto.pl/peugeot-205-gti-C19082584.html

Generalnie auto całe rozklekotane. Całe do lakierowania, gdzieniegdzie dziury przy progach (od spodu), próg naprawiany, pęknięcia nad szybami tlnymi bocznymi, połamane albo inaczej uszkodzone fotele - gibały się. Nawet deska z pęknięciem, felgi szpachlowane w kiepski sposób, pedał hamulca twardy, słabe hamulce, luzy na skrzyni... nawet na dachu miał wgniotki.

Kolega szuka takiego gti od jakiegoś czasu. Wiadomo że zakup to początek wydatków, tu wiadomo że 3-4 elementy do lakierowania, tapicerka do zrobienia i ew. pierdoły... okazało się że praktycznie wszystko do roboty, wnętrze całe spier.. zawias fatalny - auto nosiło, ściągąło przy hamowaniu, palstiki uszkodzone... bagażnik jakby auto robiło na ciężarowe... do włożenia na pewno 10tys a nie wiadomo z jakim efektem bo buda mogła już być miekka, zawias deska, niski profil... może całe trzeszczało bo już było miękkie...

Jak ktoś ma jakieś info o ładnej 205 gti lub 106 rally, ew. Renault 5 Alpina (bo turbo jest za 120tys na allegro, od mojego znajomego) to dajcie znać :D

P.S. przedmuchy na silniku i brak mocy też :oczami:

PostNapisane: 26 maja 2011, 09:57 
Naklejka z forum jest- prawdziwa forumowa igła!

PostNapisane: 26 maja 2011, 10:06 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
700km to nie tak znowu dużo. Więcej się jeździło, z różnym skutkiem. Trzeba być poprostu przygotowanym na polskie realia.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 26 maja 2011, 21:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
jiGsaw napisał(a):
Ryzykowaliście 700km po auto za 6tys? Mogliście forumowicza jakiegoś poprosić o sprawdzenie. ;) Daj może linka i napisz co nie tak z autem, ku przestrodze.

Tak się składa, że do Andrychowa nie mam daleko. Jak bym wiedział, to bym Ci pojechał obejrzeć to auto.

PostNapisane: 26 maja 2011, 21:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 90 325i,Z 3 1.9i
kamil_85 napisał(a):
Tak się składa, że do Andrychowa nie mam daleko. Jak bym wiedział, to bym Ci pojechał obejrzeć to auto.
Ja mam jeszcze bliżej i też bym zerknął,tym bardziej że kumpel ma podobne i jakąś tam wiedzę ma odnośnie tego auta :)

PostNapisane: 26 maja 2011, 21:58 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Parę lat temu sprzedawaliśmy Passata B5 1.9 TDI, z 97r. Cena była wysoka, ale auto naprawdę w super stanie ( poza malowanymi zderzakami- auto z Włoch ), poza tym lubię sprzątać auta i lubię jak jest czysto. Stało ogłoszenie ponad tydzień, nikt nie dzwonił... Postawiliśmy auto na parkingu, też bez jakiegoś zainteresowania. Jeden z oglądających tam auto, pan taksówkarz, stwierdził że auto było walone w tył, bo nie miało oznaczenia silnika... nie podjęliśmy dalszej dyskusji. Kilka dni później znaleźli się kupcy, przyjechali ze swoim znajomym - mechanikiem-handlarzem, wzięli auto do ASO, sprawdzili na kompie w czasie jazdy i kupili bez targowania, a najbardziej spodobało im się radio, które kupiłem może 2 tygodnie przed sprzedażą auta. Jak oni się cieszyli z tego radia :rotfl:
Także różnie to bywa przy poszukiwaniach 10-letniej nówki.
Pozdrawiam ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1