BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 574 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Koniec wolnego internetu? - rozmowy o ACTA, PIPA, SOPA itp..
PostNapisane: 26 stycznia 2012, 17:03 
Forumowy terrorysta

Na wikipedii odpowiadają na pytanie czy Boni to mlodszy brat Arafata?

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 17:20 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 17:53 
Uzależniony od forum :)

Tomek napisał(a):
Sam trafnie zauważyłeś że problem polega na tym że się ktoś "obrazi" bo mu się "należy". I to tylko potwierdza problem z pośrednikiem.

Tomku nie masz racji - to się nazywa psucie rynku i tego należy unikać. Co innego jeżeli producent ma sieć sklepów. Przykład SONY. W sklepie sony w złotych tarasach bom box kosztuje drożej o 50zł niż piętro niżej w Euro. Wg. Wasz powinien w sklepi soby kosztować 100zł taniej? Zresztą co ja będę wam tłumaczył. Jak Kyo się na coś uprze to się go nie przekona.

Fryderyk napisał(a):
Hurtownie się bardzo OBRAŻAJĄ i robią FOCHY. Plusem tego, że idzie się do producenta, to daje Ci o wiele większą gwarancję, że kupisz kabel, jaki chcesz, a pośrednik wciśnie byle co, ani nie doradzi Ci, a jak zrobisz błąd, to nie naprowadzi Cię. Będzie musiał i tak wszystkie Twoje zapytania kierować do producenta. Albo zupełnie zmieni sens zapytania.Wszystko trwa dłużej, dłużej i dłużej. Czasami ma hurtownia kontakty, wie skąd sprowadzić bla bla, ale kiedy producent jest łatwo dostępny, no to jaja są po prostu.

Hurtownie się obraża - czyt. ze zrozumieniem - przestaje kupować. Hurtownie przestają kupować firma traci zyski. Zmniejszona produkcja = większe ceny. Nic nie trwa dłużej. W przypadku kabli sprawa jest specyficzna więc opowiem na przykładzie RTV. Jakoś sobie bie wyobrażam żeby w Media pracownik przy doborze kierował mnie do Panasonica a w Castoriamie do Boscha.

Bez pośrednikó czyli tzw. hurtowni elektrycznych zakupy tego osprzętu byłyy kosmosem. 10 sklepów producentów gniazdek np. w Otwocku? 5 sklepów producentów kabli, 67 sklepów producentów bezpieczników, 3 sklepy producentów peszli, osobny sklepik producenta kołków rozporowych.... Nie gadajcie od rzeczy. Zaraz się zaczną teksty że można kupować wysyłkowo... Już widzę jak budujesz dom i mówisz kierownikowi budowy że ten dodatkowy bezpiecznik przyjdzie kurierem albo że musisz do najbliższego sklepu producenta pojechać 50km.

Trochę zdrowego rozsądku bo widzę że na forum coraz więcej jest durnoty od merytorycznej rozmowy.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:07 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Ale jest różnica producent -> sklep a producent -> importer -> hurtownik -> sklep.
Pewnie że nie wszędzie da się ten łańcuch skrócić, ale w wielu miejscach się da z pozytywnym wynikiem dla obu stron (niższa cena dla konsumenta i większy zysk dla producenta).

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:18 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
KotSylwester napisał(a):
Jak Kyo się na coś uprze to się go nie przekona.

Bo jak coś jest logiczne, to po prostu takie jest.

Jaś sprzedaje jabłka po 1zł.
Kazio chce jabłka kupić.
Mirek jest pośrednikiem. U Mirka jabłka są po 1,5.

Gdzie Kazio taniej kupi jabłka? Podpowiem - u Jasia, nie u Mirka.
Ile Kazio będzie do przodu? Również podpowiem 50gr.

A co jak Mirek się obrazi?
Nic. Mirek nie zarobi. Jaś sprzeda jabłko a Kazio je kupi.

Istnienie lobby pośredniczącego właśnie psuje rynek.
Bo poco Kazio ma płacić 50gr więcej? Po nic.

Jasne że jak Jaś jest w Kanadzie a Kaziowi nie chcę się tam po jabłko jechać, to zapłaci 1,50 u dystrybutora koło siebie.
Ale jak Kazio ma pod blisko i producenta i sklep, to po co ma iść do pośrednika? Bo się obrazi?

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:21 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Mirek pójdzie na bezrobocie, a Kazio odda państwu 0,5 zł, żeby Mirek mógł dostać zasiłek :rotfl:

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:24 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
W jakiejś socjologiczno-socjopatycznej komunie, tak.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:24 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
maaaad napisał(a):
Mirek pójdzie na bezrobocie, a Kazio odda państwu 0,5 zł, żeby Mirek mógł dostać zasiłek :rotfl:

Dlatego trzeba zastosować model szwedzki. Jaś, Mirek i Kazio pracują przy sadzeniu drzew. Jaś kopie doły, Mirek wsadza sadzonki, Kazio zasypuje. Pewnego dnia Mirek idzie na L4 więc od teraz praca wygląda tak że Jaś kopie doły a Kazio zasypuje :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:28 

Kyokushin, ale nie zrozumiałeś. Jasio i Mirek sprzedają jabłka po 1zł. Ale jasio mirkowi sprzedaje po 60gr bo on kupuje dużo. Jasio nie sprzeda Andrzejkowi po 60gr a może po 97gr. Mirek za kilka kilo może opuści Andrzejkowo do 90gr.

napisałem to wcześniej ale na kablach a nie jabłkach to nie zrozumiałeś.

Kyokushin napisał(a):
Kazio ma pod blisko i producenta i sklep, to po co ma iść do pośrednika? Bo się obrazi?

Sytuacja ograniczona dą sąsiadów Mirka. A Kazio sprzedaje na wordlwide.

Niby dlaczego ktoś ma dawać taki sam rabat komuś kto kupuje raz za kilkaset tysięcy miesięcznie komuś kto kupuje raz za 3tys zł.

Kyo jak nie rozumiesz tak podstawowych rzeczy to nie dziwię się że ACTA jest złe bo złe ale nie wiesz dlaczego.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:35 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Jasio nie sprzeda Andrzejkowi po 60gr a może po 97gr. Mirek za kilka kilo może opuści Andrzejkowo do 90gr.

I to jest patologia stworzona przez lobby. Ten proceder oczywiście ma miejsce i temu nie zaprzeczam.
Bo co ma Mirek do powiedzenia? On produkuje coś? Nie. Jego dupa zależy od Jasia.
Andrzejek idzie do Jasia i najczęściej jasio mu sprzedaje po 50gr. Wiele razy andrzejek tak robił i kupił rzecz bezpośrednio od producenta lub hurtownika, im bliżej źródła tym taniej oszczędzając często połowę.

Idź do sadu i kup jabłek a idź do zieleniaka. Zobaczysz te zależności na najprostszym przykładzie.

Często też koszt produkcji wynosi x a koszt w sklepie x^3, producent sprzedaje pierwszemu ogniwu po 2x .
To producent ma zarabiać, bo on wytwarza. Pośrednik co najwyżej jakieś drobne procenty, nie krotności.
W praktyce jest odwrotnie i to jest chore.

KotSylwester napisał(a):
Kyo jak nie rozumiesz tak podstawowych rzeczy to nie dziwię się że ACTA jest złe bo złe ale nie wiesz dlaczego.

Jak wolisz zapłacić 1,50 u pośrednika zamiast 1zł u producenta, to nie dziwię się że nie rozumies istoty ACTA.
W dodatku popierasz jakieś patologiczne twory rynkowe.

Jak będziesz chciał kupić coś, to daj mi znać, kupię to, zrobię ci narzut 30% i sprzedam. Będę do przodu 30% nie robiąc praktycznie nic a Ty będziesz zadowolony bo zapłacisz więcej, ok?

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:39 

Kyokushin, to jedź sobie do Warki po jabłka, zró 140km autem zamianst kupić na bazarze od pośrednika. To będzie patologia. To i Twoja logika.

Rozumiem że dla Ciebie jest nielogiczne że komuś kto kupuje więcej daje się lepsze ceny. Te sprawy są dla Ciebie obce to nie wchodź w dyskusję po prostu.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:40 

Kyokushin napisał(a):
Jak wolisz zapłacić 1,50 u pośrednika zamiast 1zł u producenta

NAPISZĘ PO RAZ KOLEJNY ŻE NIE RAZ U POŚREDNIKA JEST TANIEJ NIŻ U PRODUCENTA. Dałem 2 przykłady wyżej. Przeczytaj ponownie.

Kolejny przykład: Idż sobie do Boscha i kup aku. Zobacz ten sam aku w hurtowni motoryzacyjnej i MAkro. Gdzie będzie taniej?

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:42 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Kyokushin, to jedź sobie do Warki po jabłka, zró 140km autem zamianst kupić na bazarze od pośrednika. To będzie patologia. To i Twoja logika.

Nie, to nie jest moja logika i ci to napisałem. Nie przeczytałeś ze zrozumieniem.
Opłaci się to tylko wtedy kiedy pośrednik ma uzasadnienie - np jest tu gdzie ty, bo nie musisz jechac po jabłko do Kanady tylko maszje pod domem ....

Jak będziesz chciał kupić coś, to daj mi znać, kupię to, zrobię ci narzut 30% i sprzedam. Będę do przodu 30% nie robiąc praktycznie nic a Ty będziesz zadowolony bo zapłacisz więcej, ok?

KotSylwester napisał(a):
NAPISZĘ PO RAZ KOLEJNY ŻE NIE RAZ U POŚREDNIKA JEST TANIEJ NIŻ U PRODUCENTA. Dałem 2 przykłady wyżej. Przeczytaj ponownie.

Przecież ci pisałem po trzykroć, że wiem że tak jest i że jest to stworzona przez lobby patologia.
Ty w ogóle czytasz co piszę ja i inni czy tylko sam początek i koniec?

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
tak wcinając się w rozmowę dodam taką zastanawiającą mnie myśl,

wczoraj na YT słuchając swojej set listy miałem wszystkie numery, dziś wychodząc na uczelnie o godzinie 13tej też, a o godzinie 18-tej już nie mam kilku utworów. Przyjmuję to jako dziwny zbieg okoliczności, ciekawe co będzie za kilka godzin, jutro ?

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:47 

Kyokushin, Co jest patologią? To że producenci dają niżce ceny dla marketów bo nie opłaca się np. SOny stawiać po 10 sklepów w kazdym mieście i lepiej dać dobrą ceną na 30 marketów? Gdzie tu masz patologię. Przechodzisz samego siebie.

A i może jeszcze jest jakieś lobby kablowe, w którym jest moja firma :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:52 

renoraines napisał(a):
Na wikipedii odpowiadają na pytanie czy Boni to mlodszy brat Arafata?

Obrazek

co Twój post ma wspólnego z tematem??

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:54 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Kyokushin, Co jest patologią? To że producenci dają niżce ceny dla marketów bo nie opłaca się np. SOny stawiać po 10 sklepów w kazdym mieście i lepiej dać dobrą ceną na 30 marketów? Gdzie tu masz patologię. Przechodzisz samego siebie.

To że jakaś hurtownia się 'obrazi'. Jak pójdę do producenta zamiast do niej :rotfl: :rotfl:
Czy to jest normalne Radek? Bądźmy ludźmi...

Przecież to tak działa, że idziesz tam gdzie jest taniej. Producent ci nie sprzeda - trudno - idziesz do hurtowni a nie do sklepu.

Prosty przykład, chcesz kupić AGD.
Idziesz do media i łykasz jak młody pelikan czy przeglądasz sobie ceny i kupujesz tam gdzie taniej?

Nie mówię ci że zależności jakiejś nie ma. Zależności są, ilościowe, etc.
Mówię ci że bardzo często, udaje się kupić dużo taniej od producenta, niż ma to nawet hurtownia, a pominąć finalny 'sklep' praktycznie w 80% idąc do hurtowni.

Pomijasz tylu pośredników ile się da i masz taniej. O to chodzi a nie o to żeby Ci udowodnić zależności które doskonale każdy wie że są i nie są zdrowe.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Kyokushin napisał(a):
Opłaci się to tylko wtedy kiedy pośrednik ma uzasadnienie - np jest tu gdzie ty, bo nie musisz jechac po jabłko do Kanady tylko maszje pod domem ....

Jest też wiele innych powodów.Bardzo często koszt wytworzenia pojedynczej sztuki kiedy wyprodukujemy ją w dużych ilościach jest po prostu dużo tańszy. Czasami wielokrotnie. Do tego magazynowanie kosztuje. Sklepy, czy chociażby ludzie obsługujący klientów kosztują.

Jakąś firma zamawia u producenta 100 tysięcy czegoś za 100 tyś PLN. Fabryka produkuje i od razu wysyła. Nie magazynuje itd. Owa firma sprzedaje po 2zł/szt. Koszty transportu, magazynowania, sprzedaży + oczywiście jakiś zysk.

Producent ci nie zrobi 10szt. bo mu się to nie opłaca, gdyż kosztowałoby to powiedzmy 20k PLN, a u danego sprzedawcy zapłaciłbyś 20 zł.

Wszystko zależy od konkretnego produktu, ale produkowanie a dystrybucja to nie to samo.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 18:56 

Kyokushin, aco czy jest normalne że duży/dobry klient robiący obroty ma dobre ceny - tak to jest normalne że się dba o klienta, dzięki któremu ma się zyski. Całkowicie normalne.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 19:02 
Administrator

kostek_ja napisał(a):
Jest też wiele innych powodów.Bardzo często koszt wytworzenia pojedynczej sztuki kiedy wyprodukujemy ją w dużych ilościach jest po prostu dużo tańszy. Czasami wielokrotnie. Do tego magazynowanie kosztuje. Sklepy, czy chociażby ludzie obsługujący klientów kosztują.

Jakąś firma zamawia u producenta 100 tysięcy czegoś za 100 tyś PLN. Fabryka produkuje i od razu wysyła. Nie magazynuje itd. Owa firma sprzedaje po 2zł/szt. Koszty transportu, magazynowania, sprzedaży + oczywiście jakiś zysk.

Producent ci nie zrobi 10szt. bo mu się to nie opłaca, gdyż kosztowałoby to powiedzmy 20k PLN, a u danego sprzedawcy zapłaciłbyś 20 zł.

Wszystko zależy od konkretnego produktu, ale produkowanie a dystrybucja to nie to samo.

Tak, ale jak producent ma mln sztuk w magazynie to może ci sprzeda 10 sztuk, bo je ma już wytworzone i sobie one leżą.

To producent ma dyktować warunki, nie pośrednik, że się 'obrazi'. Oczywiście że producent może sobie stworzyć taki proces sprzedaży że ci nie sprzeda, bo finalnie mu się nie opłaci bo nawet nie ma instrumentów żeby to zrobić, bo finalnie koszty obsługi dużych ilości są niższe niż jednostkowych.

KotSylwester napisał(a):
Kyokushin, aco czy jest normalne że duży/dobry klient robiący obroty ma dobre ceny - tak to jest normalne że się dba o klienta, dzięki któremu ma się zyski. Całkowicie normalne.

Tak, z tym się zgodzę, ale nie wynika to z prostej linii z tego że pośrednik jest potrzebny tylko to osobna rzecz.

Radek, nie spieram się po to by się spierać i nawet częściową rację ci jestem w stanie przyznać, ale częściowej nie (tej większej części oczywiście ;) )

Chcesz kupić auto, szukać sobie sam czy jedziesz do komisu?
Ja sobie szukam sam, bo poco mi komis, ja mogę kupić od razu od właściciela....

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 574 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1