BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 574 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Koniec wolnego internetu? - rozmowy o ACTA, PIPA, SOPA itp..
PostNapisane: 26 stycznia 2012, 19:09 
Uzależniony od forum :)

Kyokushin, warunki dyktuje RYNEK a nie producent. Kyo w jakim Ty świecie żyjesz... :zdziwko:

Chyba że lobby producenckie ale jesteś przeciw lobby albo zmowom cenowym bo tojest patologia przecież.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 19:15 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
KotSylwester napisał(a):
Chyba że lobby producenckie ale jesteś przeciw lobby albo zmowom cenowym bo tojest patologia przecież.

A czy zmowa cenowa nie jest patologią? Stary, znasz definicje zmowy cenowej?

Sam przecież napisałeś że to RYNEK ma dyktować warunki, także i ustalać ceny a nie jakieś lobby że się ktoś 'obrazi'.
Litości.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 19:24 

Kyokushin, dokładnie nie widzę to sprzeczności. Rynek ma dyktować ceny i rynek tego wymaga. Zmowy cenowej tu nie widzę - poza Twoją propozycją.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 19:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Panowie wracając do przykładu jabłek:

Jaś zajmuje się uprawą jabłek, a nie ich dystrybucją. Zajmuje się nawożeniem, opryskami itp. a nie ich dystrybucją. Sprzedaje Mirkowi po 1zł, a Mirek sprzedaje po 1zł 10gr indywidualnym klientom. Te 10gr to jego zarobek za transport i stanie na bazarze. To też jest praca na którą Jaś zwyczajnie nie ma czasu. Gdybyś się dowiedział gdzie Jaś mieszka to i tak by ci nie sprzedał bo albo jest zajęty pracą w sadzie, albo najzwyczajniej ma wolne.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 19:31 

kostek_ja, ale Andrzej nie zrozumie że jaś nie chce tworzyć sieci sklepów chociać ma tyle jabłek że mógłby. On je produkuje i sprzedaje dalej. Jakby Jasie zaczęli robić sieci sklepów to nasz jaś by zbankrutował i dotacje nawet mu nie pomogą. Inni Jasie by popsuli rynek. TO nie chodzi że Kyo uważa inaczej, on po prostu nie przyzna mi racji - NIGDY ;) Tak jak z ACTĄ, chciałem się z nim zgodzić, przyznać rację że źle myślałem prosiłem - pokaż mi te złe zapisy - ale niestety Kyo nie przyzna że nie czytał ACTA albo że nie ma tam nic złego mimo że jej albo nie czytał albo nie zrozumiał po angielsku skoro nie potrafi przytoczyć argumentów na swoje poparcie a jedynie linki do filmików.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 19:36 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
kostek, w tym przypadku nie widzę problemu.
Ale jak masz pod domem i jednego i drugiego, to poco masz kupować od pośrednika?

Zwróć też uwagę na to, że to nie jest tak że jabłko to 1pln z 10pln narzut, tylko koszt produkcji to jest np 10gr, koszt sprzedaży 50gr pośrednikowi a pośrednik sprzedaje za 2,50 mimo że nie nawoził, nie ryzykował, nie siał, nie zbierał.
Nie zarabia ten, kto stworzył to jabłko, tylko pośrednik.

W normalnym świecie, było by tak jak napisałeś.

Ale, doszliśmy do tego od acty.
To nie jakiś pośrednik ma zarabiać pieniądze na utworze, tylko autor.
Pośrednik ma sobie urwać jakiś procent za dystrybucję, ale to autor stworzył produkt i bez niego by produktu nie było i to on powinien rwać największą działkę, nie pośrednik.

I tu właśnie wchodzi wspomniane lobbowanie, że autor nie ma możliwości samemu sprzedać swojego utworu, bo się 'firma fonograficzna' obrazi.
Jak gośc chciał być 'lepszym' pośrednikiem by autor miał lepszą drogę do klienta, dzięki czemu by zarabiał więcej a odbiorca miałby taniej, to wprowadza się SZTUCZNE REGULACJE DLA WOLNEGO RYNKU które właśnie do patologii wprowadzą.

KotSylwester napisał(a):
TO nie chodzi że Kyo uważa inaczej, on po prostu nie przyzna mi racji - NIGDY

Cofnij się stronę, częściową ci przyznałem bo przecież Radek, nie neguję wszystkiego co piszesz a jedynie część.

KotSylwester napisał(a):
ale niestety Kyo nie przyzna że nie czytał ACTA albo że nie ma tam nic złego mimo że jej albo nie czytał albo nie zrozumiał po angielsku skoro nie potrafi przytoczyć argumentów na swoje poparcie a jedynie linki do filmików.

To chyba kpina jakaś :)

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 19:51 
Forumowy terrorysta

Tomek napisał(a):
maaaad napisał(a):
Mirek pójdzie na bezrobocie, a Kazio odda państwu 0,5 zł, żeby Mirek mógł dostać zasiłek :rotfl:

Dlatego trzeba zastosować model szwedzki. Jaś, Mirek i Kazio pracują przy sadzeniu drzew. Jaś kopie doły, Mirek wsadza sadzonki, Kazio zasypuje. Pewnego dnia Mirek idzie na L4 więc od teraz praca wygląda tak że Jaś kopie doły a Kazio zasypuje :rotfl:

nie zapominajmy o Donku, ktory zabiera 0.45 zł na finansowanie rozbudowanej armii urzedników m.in. z urzedu pracy oraz ZUSu, choc obiecywał, że ograniczy administracje :rotfl: .

Byczus napisał(a):
renoraines napisał(a):
Na wikipedii odpowiadają na pytanie czy Boni to mlodszy brat Arafata?

Obrazek

co Twój post ma wspólnego z tematem??

Gdybys czytał ze zrozumieniem nie zadawałbyś tego pytania.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 19:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
KotSylwester napisał(a):
Jakby Jasie zaczęli robić sieci sklepów to nasz jaś by zbankrutował i dotacje nawet mu nie pomogą. Inni Jasie by popsuli rynek.

Niekoniecznie. Jakby Jasie zaczęły robić sieci sklepów to i tak by musiały pozatrudniać Mirków, a co za tym idzie podnieść ceny. Jakby Jasie wszystko robiły same to by albo zaniedbywali klientów albo sad i albo klienci poszliby do Mirka który ma jabłka od innego Jasia, albo Jasiowi by się zepsuły Jabłka i efekt byłby taki sam.

Ewentualnie nawet by do Jasia nie jeździli bo po co Jeździć do Jasia po 10 Jabłek, do Franka po 5 gruszek i do Sławka po 2 rzodkiewki skoro u Mirka kupią trochę drożej wszystko na raz, ale zaoszczędzą na benzynie co w efekcie wyjdzie ich taniej i zaoszczędzą czas.

Kyokushin napisał(a):
Ale jak masz pod domem i jednego i drugiego, to poco masz kupować od pośrednika?

Gdyż producent się tym po prostu nie zajmuje. Uważasz że wyjdzie do ciebie, poświęci swój wolny czas żeby zarobić kilka groszy? Wątpię. Od tego ma Mirka.

Kyokushin napisał(a):
Zwróć też uwagę na to, że to nie jest tak że jabłko to 1pln z 10pln narzut, tylko koszt produkcji to jest np 10gr, koszt sprzedaży 50gr pośrednikowi a pośrednik sprzedaje za 2,50 mimo że nie nawoził, nie ryzykował, nie siał, nie zbierał.
Nie zarabia ten, kto stworzył to jabłko, tylko pośrednik.

W normalnym świecie, było by tak jak napisałeś.

Ale, doszliśmy do tego od acty.
To nie jakiś pośrednik ma zarabiać pieniądze na utworze, tylko autor.
Pośrednik ma sobie urwać jakiś procent za dystrybucję, ale to autor stworzył produkt i bez niego by produktu nie było i to on powinien rwać największą działkę, nie pośrednik.

I tu właśnie wchodzi wspomniane lobbowanie, że autor nie ma możliwości samemu sprzedać swojego utworu, bo się 'firma fonograficzna' obrazi.
Jak gośc chciał być 'lepszym' pośrednikiem by autor miał lepszą drogę do klienta, dzięki czemu by zarabiał więcej a odbiorca miałby taniej, to wprowadza się SZTUCZNE REGULACJE DLA WOLNEGO RYNKU które właśnie do patologii wprowadzą.

Po prostu przesadzasz. Koszty są koszty. Czasami produkcja jest tania, a dystrybucja kosztowna i odwrotnie. Nie twierdzę że nie tworzą się u nas jakieś chore zależności, ale nie brałbym tego za ogólny stan rzeczy.

Bazując na przykładzie z Jabłkami. Gdyby Mirek zarabiał więcej od Jasia gdyż produkcja jabłka kosztowała 50gr, Jaś sprzedał Mirkowi za 1zł a Mirek by sprzedawał za 3zł (mimo iż ponosi koszty rzędu 10gr) to Jaś następnym razem powiedziałby Mirkowi że teraz Jabłko kosztuje 1,50 czy 2zł i jeżeli Mirek jest zależny od Jasia to musi to przełknąć i zarobi mniej.

Z drugiej strony Mirek może się tak ustawić że to Jaś jest zależny od Mirka... Długa dyskusja, a wszystko reguluje rynek i mimo że z reguły jest okrutny to rzadko niesprawiedliwy.

Jeżeli chodzi o Muzykę to ja bym wcale tak nad artystami nie rozpaczał. Zawsze mogą się skrzyknąć i wspólnie stworzyć własny, niezależny system dystrybucji. A idę o zakład że owe firmy które tak na nich zarabiają wcale nie biorą kasy za nic. Musieli ich wypromować, rozreklamować. Biorą pieniądze za to co musieli wyłożyć oraz za system który stworzyli. Bez tego systemu artyści by nie zaistnieli.

Oczywiście nie znam się zbytnio na branży muzycznej, ale wszystko ma tak dużo różnych zależności iż ja bym nie twierdził iż muzycy są strasznie krzywdzeni. Pewnie w wielu wypadkach nie mieliby nawet tych swoich 30% o których się mówi gdyż po prostu by nie zaistnieli.

Gdy firmy zajmujące się dystrybucją muzyki będą chciały za dużo to klienci indywidualnie nie będą tego kupować, a przynajmniej zbyt małej ilości. Jak będą płacić artystom za mało to ludzie nie będą zostawać artystami gdyż nie będzie im się to opłacać.

Dodatkowo nikt nikomu nie broni założyć własnej firmy zajmującej się promowaniem i dystrybucją muzyki.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 20:24 

Kyo żle rozumujesz. Hurtownie DLA CIEBIE wynegocjowały lepsze ceny. Kupując ilość znaczną dla hurtowni jesteś już jej dobrym klientem i się z Tobą podzieli rabatem a dla producenta nadal jesteś niezauważalnym kupującym i rabatu Ci np. nie da. Dlaczego masz kupować u pośrednika skoro do obu masz blisko? Bo może u pośrednika będzie lepsza cena, bo on tylko kupi i sprzeda. Pośrednik robi obrót. On kalkuluje czy kupi 1000 sztuk i zarobi 10zł na sztuce czy kupi 100 i zarobi 100 na sztuce. A weź pod uwagę konkurencyjność - każdy chce mieć najlepszą ceną (zależnie od branży oczywiście) - niska cena zachęca.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 20:50 
Forumowicz

Oczywiście są przypadki gdy pośrednik jest mało potrzebny, albo czasem zbyt dużo zarabia. Ogólnie jednak niższa cena dla hurtowni, dystrybutorów jest bardziej uzasadniona niż możliwość strzelenia focha przez odbiorcę.. ;)
Dla przykładu wiadomo, że taniej jest sprzedać całe auto jednego asortymentu hurtowni dostarczając 32pal w jedno miejsce niż wydawać z magazynu co chwile po kilka sztuk. Mniej wystawiania FV, Wz, mniej pracy itd. Koszty wydania, odsprzedaży spadają, więc i cenę można obniżyć :) Tak samo gdy uruchamiasz produkcje pod konkretne zamówienie, odpalasz maszyny produkujesz towar, za tydzień towar jedzie do klienta. Nie magazynujesz towaru i nie czekasz, aż finalny klient do Ciebie przyjdzie i kupi sobie 2 stuki ;)

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 21:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Macie swoje ACTA. Student z UK-ekstradycja jego do USA:

http://nutafm.pl/index.php/newsy/info/112-skutki-dzialania-acta-brytyjski-student-ma-zostac-przykladnie-ukarany

Zapomniałem dodać, że ACTA jest przecież niegroźne ; )
I tylko małym nieistotnym szczegółem jest to, że w świetle brytyjskiego prawa chłopaszek prawa nie złamał.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 21:07 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Zastanówmy się - co takiego polski rząd zyskuje na przyjęciu tego traktatu? Bo dobrze swoim obywatelom raczej nie robi.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 21:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: N42B18
Inwigilacja a za tym idzie brak możliwosci swobodnej, mailowej, czy jakiejkolwiek internetowej komunikacji miedzy ludzmi którzy chcieliby "spiskować" przeciw Donaldowi.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 21:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: m52tub28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112464
mmichalowski napisał(a):
Student z UK-ekstradycja jego do USA:
Wczoraj pukał, jutro będą pukać jego. Szkoda chłopaka :kwasny:

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 21:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: 2xe36
Kod silnika: s50,m52
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 9#p1261989
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112163
mmichalowski napisał(a):

http://nutafm.pl/index.php/newsy/info/112-skutki-dzialania-acta-brytyjski-student-ma-zostac-przykladnie-ukarany

Zapomniałem dodać, że ACTA jest przecież niegroźne ; )
I tylko małym nieistotnym szczegółem jest to, że w świetle brytyjskiego prawa chłopaszek prawa nie złamał.

Jak zakladalem ten temat to juz bylo wiadomo ze zostanie przykladowo ukarany. 50 latek za megaupload, ciekawe ile dostanie za tvshack ?

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 21:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
mmichalowski napisał(a):

http://nutafm.pl/index.php/newsy/info/1 ... ie-ukarany
dopiero co wkleiłeś link ze nikt tego nie podpisał za wyjątkiem polski a Boni jest kłamcą, a tu już ekstradycja??? bez podpisu :rotfl: zdecyduj sie na coś

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

Ostatnio edytowano 26 stycznia 2012, 21:38 przez becek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 21:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Pies ich tam wie ; )
Nie skupiaj się na pierdołach becek.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 21:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
pierdoły to ty wklejasz ,albo fejki albo znowu pierdoły
ogarnij się
ta ekstradycja NIE MA nic wspólnego z ACTA

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 21:35 

renoraines napisał(a):
Byczus napisał(a):
renoraines napisał(a):
Na wikipedii odpowiadają na pytanie czy Boni to mlodszy brat Arafata?

co Twój post ma wspólnego z tematem??

Gdybys czytał ze zrozumieniem nie zadawałbyś tego pytania.

Przeczytałem raz jeszcze i nadal nie widzę związku z:
Cytuj:
Koniec wolnego internetu? - rozmowy o ACTA, PIPA, SOPA itp..

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 21:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
becek napisał(a):
mmichalowski napisał(a):

http://nutafm.pl/index.php/newsy/info/1 ... ie-ukarany
dopiero co wkleiłeś link ze nikt tego nie podpisał za wyjątkiem polski a Boni jest kłamcą, a tu już ekstradycja??? bez podpisu :rotfl: zdecyduj sie na coś

Ekstradycji z UK nie da się przeprowadzić poniżej 3 miesięcy.
A z tego co mi wiadomo, to praktyce poniżej roku jest praktycznie nie wykonalne.

Ale ACTA obaliła wielowiekowy porządek prawny w UK i ekstradycje da rade załatwić podczas przerwy na lunch :super: :rotfl:

Typer EURO 2016 - I miejsce

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 574 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1