BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ITD - czyli gonić darmozjadów
PostNapisane: 20 lutego 2013, 19:35 
Forumowy terrorysta

StreetFire7 napisał(a):
http://moto.wp.pl/kat,55194,page,2,title,Mandaty-z-fotoradarow-powinny-trafic-do-kosza,wid,15349758,wiadomosc.html

Ciekawe
Cytuj:
Jak twierdzi cytowany przez Dziennik Polski biegły sądowy z zakresu metrologii Jarosław Teterycz, nowe fotoradary posiadają nieaktualne zatwierdzenie typu. Jego zdaniem urządzenia, które stawiane są przy polskich drogach, są inne od tych, które zostały udostępnione Głównemu Urzędowi Miar do zatwierdzenia typu. Chodzi o zastosowane w przydrożnych skrzynkach urządzenia pośredniczące w przekazywaniu danych. Co oczywiste, każda zmiana elementów stosowanych w fotoradarze oznacza, że na nowo powinien on przejść procedurę zatwierdzenia typu w GUM. Tak - zdaniem eksperta - jednak się nie stało. W efekcie nie zostało urzędowo potwierdzone to, czy taki zestaw prawidłowo mierzy prędkość przejeżdżających obok niego samochodów. (...)
W październiku 2012 roku Rzecznik Praw Obywatelskich stwierdziła, że ITD nie posiada uprawnień do przetwarzania danych osobowych, a to przecież nieodzownie łączy się z wysyłaniem zawiadomień o zarejestrowaniu przekroczenia prędkości. Nie przeszkodziło to jednak instytucji w dalszym funkcjonowaniu i zgłaszaniu oraz realizacji nowych pomysłów. (...)
W tym samym miesiącu szef ITD, Tomasz Połeć, przedstawił swój pomysł, dotyczący karania kierowców. Zmiany, które zaproponował, miałyby polegać na tym, że zgoda na mandat i uregulowanie należności w terminie 21 dni miałyby oznaczać brak punktów karnych. Zmiana miałaby uczynić system bardziej wydolnym, a więc zwiększyć wpływy do budżetu państwa .Nie wspomniano przy tym o powrocie do praktyki wysyłania zdjęć, będących dowodem w sprawie. Sytuacja wręcz idealna dla prawdziwych piratów drogowych.

Kasa, kasa, kasa...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 lutego 2013, 01:04 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,ViaTo ... aid=1101b4

zaczynam sie coraz mocniej wqrviać jak czytam takie artykuły.....
W Paryżu system działa podpiety pod oprogramowanie, żeby regulować światłą, czasy zielonego etc.
U nas system działa, i nikt nie wie po co , bo bzdury o wykrywaniu wykroczeń pt. pasy czy komórka przez kamery można włożyć miedzy bajki.

Postanowiłem coś dołożyć od siebie do tego hehehe
Mój kolega swego czasu dla ministerstwa wykonywał prezentacje wizualizacje działania systemu via-toll.
I od niego sie dowiedziałem interesującej rzeczy, rzeczy która jest przemilczana przez każde medium, w ramach rządowego embarga na podawanie pewnych informacji przez wszystkie środki masowego przekazu.
W sumie ja też nigdzie tego nie rozpowiadałem, a teraz będę i Wy też mówcie o tym.

Otóż chodzi o to, że część, spora, z bramownic (to coś na czym wiszą kamery czujniki i anteny) nad drogami miała problemy z uzyskaniem zasilania elektrycznego z terenu. Brak linii i ogólnych tzw. warunków przyłączenia.
Rozwiązaniem jest agregat prądotwórczy, który zasila konkretna bramownice.
Agregat potrzebuje paliwa.... :)
Jak zerkniecie na te bramownice to obok stoją takie sześcienne kontenery, to zbiorniki 1000 litrowe na ON.
Agregat prądotwórczy pobiera paliwo właśnie z tych zbiorników, dzięki czemu konkretna bramownica działa. Są to wolno stojące, niestrzeżone, duże zbiorniki z paliwem.

Trzeba tą informacje szerzyć, niech sie lokalesi dowiedzą, i troche sporzytkują tej ropy na inne cele hehehe

Sprawa tych zbiorników jest bardzo sprawnie przemilczana, np. w sprawie ewentualnych kradzieży ON.
Kiedyś Rzepa pisałą coś w wdaniu netowym, a tak to raczej cisza....
http://www.rp.pl/artykul/721343.html?print=tak&p=0
macie fotke dokładnie jak to wygląda.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Ostatnio edytowano 22 lutego 2013, 18:51 przez Boogie, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 lutego 2013, 01:14 
Przyjaciel forum

Boogie napisał(a):
Otóż chodzi o to, że część, spora, z bramownic (to coś na czym wiszą kamery czujniki i anteny) nad drogami miała problemy z uzyskaniem zasilania elektrycznego z terenu. Brak linii i ogólnych tzw. warunków przyłączenia.
Rozwiązaniem jest agregat prądotwórczy, który zasila konkretna bramownice.
Agregat potrzebuje paliwa.... :)
Jak zerkniecie na te bramownice to obok stoją takie sześcienne kontenery, to zbiorniki 1000 litrowe na ON.
Agregat prądotwórczy pobiera paliwo właśnie z tych zbiorników, dzięki czemu konkretna bramownica działa. Są to wolno stojące, niestrzeżone, duże zbiorniki z paliwem.

Trzeba tą informacje szerzyć, niech sie lokalesi dowiedzą, i troche sporzytkują tej ropy na inne cele hehehe

Sprawa tych zbiorników jest bardzo sprawnie przemilczana, np. w sprawie ewentualnych kradzieży ON.

Nie ma embarga, poprostu juz ucichlo, bo sie znudzilo, gdy tylko je postawili, bylo glosno o kradziezach paliwa z tych zbiornikow i czy samych agregatow.

http://www.auto-swiat.pl/1-viatoll-nie-tylko-dla-tirow
http://viabox.pl/agregat-bramownicy-sys ... trasy-s-8/

pewnie jest tego wiecej, ale nie chce mi sie juz szukac. Sam sie z tego smialem, ze nie jest to w zaden sposob zabezpieczone.

PostNapisane: 22 lutego 2013, 07:52 
Uzależniony od forum :)

Trakcja elektryczna i tory kolejowe ani nawet studzienki też nie są strzeżone.

PostNapisane: 22 lutego 2013, 09:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Tylko skutek wjechania w niezabezpieczoną studzienkę jest nieporównywalny w stosunku do nieczynnej bramownicy.

PostNapisane: 22 lutego 2013, 18:25 
Uzależniony od forum :)

Boogie napisał(a):
Boogie
pamiętam, że gdzieś mieszkańcy się skarżyli, na głośną pracę agregatów.
Boogie napisał(a):

cóż, w tym konkretnie przypadku nie mam nic przeciwko :D

PostNapisane: 24 lutego 2013, 08:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Działalność „radarowych” straży gminnych – studium jednego przypadku

Nie mogę wyjść z podziwu dla strażników :przestraszony:

Laserowe mierniki prędkości. Fakty i mity

Tez ciekawy artykuł. Przy każdej kontroli prędkości laserowym miernikiem miałem wrażenie że jechałem wolniej o 10-20km/h, teraz wiem że to nie było wrażenie. Ale człowiek zawsze przyjmuje to na klatę, a bo z górki było, a bo licznik przekłamuje... :/

PostNapisane: 24 lutego 2013, 09:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Sprawa sprzed blisko dwóch tygodni

Cytuj:
W poniedziałek ok. godz. 21 nieznani sprawcy podpalili fotoradar stojący przy al. Andersa w Lublinie.
- O płomieniach wydobywających się z masztu fotoradaru poinformowała nas jedna z mieszkanek - mówiła we wtorek Ryszarda Bańka, rzecznik prasowy Straży Miejskiej w Lublinie. - Urządzenie zostało prawdopodobnie oblane łatwopalną cieczą, której woń wyczuli strażnicy, gdy przyjechali na miejsce.

O sprawie powiadomiono policję. - Urządzenie uległo uszkodzeniu w minimalnym stopniu. Został zniszczony tylko obiektyw, który będzie wymagał naprawy.

Fotoradar na kilka dni zniknie teraz z ulic Lublina.

- Musimy odesłać urządzenie do producenta i przeprowadzić ponowną jego legalizację - wyjaśniała Bańka.

Wykonane przez fotoradar zdjęcia nie uległy zniszczeniu.

Samego fotoradaru w poniedziałek nie powinno jednak być przy al. Andersa. Straż Miejska w cotygodniowym komunikacie informowała, że w dniach 5-11 lutego urządzenie mogło się pojawić przy al. Warszawskiej, Kunickiego, Diamentowej, Nad-bystrzyckiej oraz Jana Pawła II. I tylko przy nich. Na liście nie było al. Andersa.

- To nasza pomyłka. Wynikła z tego, że mamy opracowany harmonogram umieszczania fotoradaru w kolejnych lokalizacjach na cały miesiąc. Osoba odpowiedzialna zastosowała przez pomyłkę harmonogram z niewłaściwego tygodnia. To pierwszy i jedyny taki przypadek w naszej działalności - przekonywała Bańka. - Przypominamy też, że niezależnie od umiejscowienia fotoradaru, przepisy obowiązują na terenie całego miasta.

Fotoradar robił zdjęcia przy al. Andersa od piątku do poniedziałku. - Osoba odpowiedzialna za nadzór nad fotoradarem - naczelnik Wydziału Nadzoru Ruchu Drogowego - złożyła rezygnację ze stanowiska. Została ona we wtorek przyjęta przez komendanta - dodała Bańka.

Fotoradar zrobił przy al. Andersa 99 zdjęć samochodom, których kierowcy przekroczyli dozwoloną prędkość. - Zostaną ukarani mandatami. Nie możemy anulować tych zdjęć, bo doszło do złamania przepisów o ruchu drogowym - stwierdziła Bańka.

Lubelska SM dysponuje jednym przenośnym fotoradarem.

http://www.kurierlubelski.pl/artykul/76 ... ,id,t.html

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 25 lutego 2013, 13:12 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
Karanie grzywną właściciela pojazdu, który po przedstawieniu zdjęcia z fotoradaru odmawia ujawnienia personaliów osoby kierującej jego autem, jest niekonstytucyjny - uważa prokurator generalny, który w tej sprawie skierował wniosek do Trybunału Konstytucyjnego.
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 07974.html

PostNapisane: 25 lutego 2013, 21:30 
Tym razem zamrożenie tematu na kilka godzin, następnym razem uczestnicy zamieszki dostaną po tygodniu chorobowego.

Jak Was ktoś zaczepia, klikać na PW do modów, rozstrzyganie spraw we własnym zakresie skutkować będzie także odpoczynkiem.

PostNapisane: 25 lutego 2013, 22:49 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
http://moto.pl/MotoPL/1,88389,13456926, ... SlotII3img

W linku kilka porad o tym, jak można próbować "wymigać" się od mandatu.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 26 lutego 2013, 00:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
maaaad,

w tekście czytamy
Cytuj:
Teraz do głosu doszli prawnicy. Ich rada to sąd

Artykuł chyba opłacony przeze pewną kancelarię, porady pani Ułasik (Dyrektor ds. Windykacji) to tylko sąd.

Najlepszy tekst
Cytuj:
- Przed sądem nie kwestionujemy swojej winy i nie zaprzeczamy zdarzeniu, jakie miało miejsce. Wyrażamy jedynie wątpliwości, co do działania urządzenia pomiarowego. Wtedy to sąd będzie musiał zbadać, czy fotoradar taką homologację ma czy nie - wyjaśnia Ułasiuk. O stosowane dokumenty zwróci się do GITD - dodaje.

Jeśli okaże się, że wszystko odbyło się zgodnie z prawem, fotoradar ma ważną homologację, sąd nie powinien nałożyć na nas większej kary niż mandat.
Bo sąd jest wspaniałomyślny i podaruje nam koszty sądowe, a porady prawne są bezpłatne :rotfl:

PostNapisane: 26 lutego 2013, 00:59 
Naczelny bimbrovnik

Koszty sądowe duże nie są, a i patent na obronę w sądzie masz podany ;)

PostNapisane: 27 lutego 2013, 08:40 
Czyżby światełko w tunelu ? :niepewny: - http://wiadomosci.onet.pl/kraj/rzeczpos ... omosc.html

A może tak sprawę rozwiązać :rotfl: :rotfl: :rotfl:
http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Awa ... omosc.html

PostNapisane: 5 marca 2013, 09:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Cytuj:
Generalny Inspektorat Transportu Drogowego i jego rzecznik zrobią wszystko, aby tylko udowodnić, że ich szef Tomasz Połeć nie przekroczył prędkości, choć dziennikarze Faktu uwiecznili to na zdjęciach wykorzystując do tego - pierwszy raz w historii polskiego dziennikarstwa - radar.
Połeć uważa, że ten radar może dokonać złego pomiaru. I wylicza szereg okoliczności, które sprawiałyby, że tysiące mandatów wystawionych takim samym radarem przez policję, można zakwestionować w sądzie.

Nadinspektor Połeć działa chyba w myśl zasady, że jak cię złapią za rękę to mów, że to nie twoja ręka. Twierdzi, że radar, który skontrolował prędkość jego samochodu myli się skoro twierdzi, że Połeć przekroczył prędkość. Kilka dni temu na warszawskiej ulicy dziennikarze Faktu za pomocą radaru używanego przez policyjną drogówkę zmierzyli, że Połeć swoim służbowym bmw jechał po mieście 84km/h, choć wolno było pięćdziesiątkę.

Generał idzie w zaparte. – Nie jechałem z tą prędkością – zapewniał w radiowej "Trójce". Aby ratować własną skórę przekonywał nawet, że radar jest niedokładny, zawyża prędkość i podczas pomiaru panować muszą niemal sterylne warunki.

– Musi być na statywie, nie może byś wyłączona klimatyzacja, radio, a w pobliżu nie może znajdować się telefon gsm. Poza tym urządzenie może się mylić przy gorszych warunkach atmosferycznych takich jak opady śniegu, czy deszczu – przekonywał inspektor na antenie.

Wtórował mu rzecznik prasowy, Alvin Gajadhur. W trzystronicowym piśmie udowadnia, że policyjny sprzęt to jakiś chłam, który "nie został dopuszczony do użytkowania w żadnym kraju Unii Europejskiej poza Polską". Tłumaczy, że pomiar może nie być wiarygodny przy większym natężeniu ruchu bo wówczas "urządzenie dokonuje pomiaru wszystkich pojazdów znajdujących się w zasięgu do 800 metrów, a wyświetlany jest wynik najszybciej poruszającego się obiektu, niekoniecznie zaś znajdującego się najbliżej". Tyle że Połeć jechał jedynym pasem i nie było tłoku na drodze.

Kiedy policyjny radar może źle działać:

1. włączona klimatyzacja
2. telefon komórkowy w okolicy radaru
3. włączone radio samochodowe
4. brak statywu
5. włączony nadajnik tv
6. szyba odbijająca promienie (typu solar)
7. zły kąt pomiaru
8. opady śniegu i deszczu
9. zbyt duży ruch na ulicy

http://moto.onet.pl/1678155,1,szef-itd- ... tml?node=2

PostNapisane: 5 marca 2013, 12:34 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Santino, jak pięknie że dostają po dupie od tego co stworzyli.
Uznając go za niewinnego z tych przyczyn :
Cytuj:
Kiedy policyjny radar może źle działać:

1. włączona klimatyzacja
2. telefon komórkowy w okolicy radaru
3. włączone radio samochodowe
4. brak statywu
5. włączony nadajnik tv
6. szyba odbijająca promienie (typu solar)
7. zły kąt pomiaru
8. opady śniegu i deszczu
9. zbyt duży ruch na ulicy

Będzie można się odwoływać od tych mandatów w sądzie , popierając się sprawą tego Połecia ? Wydaje mi się teoretycznie że tak , ale praktycznie to w tym kraju nic się nie da...

PostNapisane: 7 marca 2013, 20:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 316i Compact
Kod silnika: M43TUB19
Cytuj:
Panika wśród "łowców zdjęć z fotoradarów" po wniosku Seremeta do TK. Czy to koniec polowania ministra Nowaka na kierowców?

http://wpolityce.pl/wydarzenia/48456-panika-wsrod-lowcow-zdjec-z-fotoradarow-po-wniosku-seremeta-do-tk-czy-to-koniec-polowania-ministra-nowaka-na-kierowcow

PostNapisane: 7 marca 2013, 20:37 
Naczelny bimbrovnik

NANOCSmilosz napisał(a):
Będzie można się odwoływać od tych mandatów w sądzie , popierając się sprawą tego Połecia ?

Nie tyle samą sprawą, ile tymi samymi argumentami - jak najbardziej. Ale brałbym poprawkę, media mogły coś tam poprzekręcać i sprawa może "nieco" inaczej wyglądać. Tak czy siak, warto dotrzeć do tego dokumentu :D

Ale jeśli to prawda to... Kompromitacja.

PostNapisane: 17 marca 2013, 13:14 
Zacna persona forum

PostNapisane: 17 marca 2013, 13:18 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Oleczek, no co mam napisać .... chory kraj

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1