BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 876 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 44  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: POLICJA-pomocna czy też nie? Znajomi czy służbiści?
PostNapisane: 16 lipca 2014, 19:08 
Uzależniony od forum :)

Tomek napisał(a):
Bez jaj, wywalili na oslep cale magazynki do uciekajacego wariata, dla normalnego czlowieka to jest przekroczenie granic obrony koniecznej i odsiadka. Od Policji mozna oczekiwac wiecej doswiadczenia i zachowania adekwatnego do sytuacji, Polska to nie dziki zachod.

true, normalny człowiek jakby zastrzelił goscia z nozem to sąd na bank by uznał że obronił się środkami niewspółmiernymi do ataku i wysłał na odsiadkę. A w tym przypadku pewnie nic im nie zrobią :/ przecież nie wiadomo dlaczego ten gość się rzucał, policjanci powinni go obezwładnić nie używajac do tego żadnych narzędzi

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 16 lipca 2014, 19:27 
Forumowy terrorysta

Program szkolenia http://praca.policja.pl/dokumenty/zalac ... -64328.pdf :ok:

PostNapisane: 16 lipca 2014, 19:43 
Sylwek_ch napisał(a):
przecież nie wiadomo dlaczego ten gość się rzucał

a co Cie to kurna interesuje jak ktoś rzuca w Ciebie łomem lub leci do Ciebie z tasakiem?
jakie to ma znaczenie co jest powodem? czy jeśli zona mu nie dała to ma większe prawo Cie zayebac niż wtedy gdy rozlał mleko??? :rotfl:
ale pieprzycie. Jak widać niektórzy muszą się znaleźć w takiej sytuacji żeby ją zrozumieć :wstyd:

PostNapisane: 16 lipca 2014, 19:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 316i Compact
Kod silnika: M43TUB19
Sylwek_ch napisał(a):
normalny człowiek jakby zastrzelił goscia z nozem to sąd na bank by uznał że obronił się środkami niewspółmiernymi do ataku i wysłał na odsiadkę.

Normalny człowiek :rotfl: To ja przypomnę sprawę sierżanta Gali, o której tu już coś tam chyba pisałem:
Cytuj:
Sierżant Jan Gala jest winny. Przed pięcioma laty na Bródnie, podczas interwencji, zastrzelił dwie osoby. Czy jednak powinien trafić na 7 lat za kraty? List z apelem do prezydenta o ułaskawienie sierżanta krąży po warszawskich komisariatach. Podpisują się wszyscy. Na akcję zbierania podpisów przychylnym okiem patrzy mecenas Edward Wende, były obrońca Jana Gali. - Mam nadzieję, że Aleksander Kwaśniewski przejmie się losem tego człowieka - mówi mecenas. Ta sprawa przed laty rozbudziła niesłychane emocje. Sierżant Gala 9 marca 1997 roku jechał na służbę. Stanął w obronie ofiar napadu. Zaczął krzyczeć - stój, policja. Napastnicy rzucili się do ucieczki. Nie zatrzymały ich strzały ostrzegawcze. Z pobliskiego baru wyskoczyli ludzie. Mieli w rękach kije bilardowe. Byli przekonani, że jakiś psychopata strzela do przechodniów. Policjant miał krzyczeć, by się zatrzymali. W końcu zaczął strzelać. Był przekonany, że chcą go zaatakować. Robert Radomski i Stanisław Żurawski zginęli. W grudniu 1999 roku sąd okręgowy skazał Galę na siedem lat. - Ten
wyrok wstrząsnął naszym środowiskiem - mówi kom. Mirosław Bednarski jeden z organizatorów apelu o ułaskawienie. Policjanci stanęli murem za swoim kolegą. Nad wnioskiem o ułaskawienie pracują już prawnicy z Komendy Stołecznej Policji.
Pod apelem w ciągu kilku dni zebrano setki podpisów. Zbierano je w komisariatach i w Komendzie Głównej Policji. Sierżant na razie korzysta z odroczenia kary, powinien trafić do celi już za cztery tygodnie.Warszawscy
policjanci zbierają podpisy pod wnioskiem o ułaskawienie dla Jana Gali, sierżanta z komisariatu na Woli, który w 1997 r. na Bródnie zastrzelił w obronie własnej dwie osoby i ranił trzecią. Po 4 latach sądowej przepychanki sierżanta skazano na 7 lat więzienia. Wniosek o ułaskawienie trafi na biurko prezydenta Kwaśniewskiego. Stróże prawa murem stają za skazanym kolegą. Niemal każdy ze stołecznych policjantów podpisuje się pod wnioskiem o prawo łaski dla Jana Gali. Listy z apelem do prezydenta krążą już we wszystkich komisariatach, komendzie stołecznej i głównej. - Każdemu z nas mogło się to przytrafić - mówi dochodzeniowiec z komisariatu na Ochocie. - Jan Gala wystąpił przeciwko przestępcom. To nie byli niewinni ludzie. Biegli na niego i na pewno nie mieli przyjaznych zamiarów. Każdy z nas zareagowałby tak samo. Po tragicznej w skutkach interwencji sierżant Gala został skazany na 7 lat więzienia. Wyrok wstrząsnął środowiskiem policyjnym. - To tragedia w jakichkolwiek kategoriach by na to patrzeć - mówi kom. Mirosław Bednarski, przewodniczący zarządu wojewódzkiego NSZZ Policjantów, organizator apelu o ułaskawienie. - Sądy powinny podchodzić do takich spraw bardzo rozważnie. Na akcję zbierania podpisów przychylnym okiem patrzy mecenas Edward Wende, były obrońca Jana Gali. - Mam nadzieję, że Aleksander Kwaśniewski przejmie się losem tego człowieka - mówi mecenas. Wielu policjantów jest oburzonych i wyrokiem, okolicznościami, w jakich zapadł. Sędzia, który przewodniczył rozprawie przeciwko Gali, uniewinnił wcześniej kobietę, która zastrzeliła złodzieja kradnącego transformator z jej posesji. W przypadku policjanta sędzia nie był już taki łaskawy. Tego stróże prawa nie mogą mu wybaczyć. - Gdyby Gala nie zareagował, pewnie zostałby pobity do nieprzytomności - denerwuje się komendant jednego z komisariatów. - Działał w ogromnym stresie. Nie strzelał, aby zabić. Po prostu się bronił - mówi poirytowany funkcjonariusz z komisariatu na Bielanach. Nad wnioskiem o ułaskawieniem sierżanta Gali pracują już prawnicy
KSP. Za pośrednictwem komendy głównej dokument trafi na biurko prokuratora generalnego. Policjanci mają nadzieję, że minister Piwnik wystąpi do Aleksandra Kwaśniewskiego o ułaskawienie ich kolegi. Jan Gala przebywa wciąż na wolności.
Czeka na rozpoczęcie wyroku.
w/g Życia Warszawy z dn. 14.03.2002

Kwach go ułaskawił. Ta sprawa ciągnie się w policji jak smród po gaciach a do tego jeszcze wyrok SN z zeszłego roku gdzie mowa o tym że policja winna używać broni palnej tylko w ostateczności.

Nie pierdo :cenzura: cie tu kocopołów rodem z filmów made in USA. Najpierw trzeba zmienić to poj :cenzura: ne prawo, żeby bandyta nie czuł się bezkarnie, żeby wiedział, że może stracić życie jeżeli będzie cwaniakował z gnatem, młotkiem, pałą lub czymś innym. Żeby nie miał możliwości pierdnięcia, że ma kajdanki za mocno zaciśnięte albo nie dostał piciu na dołku. Do tego kasa na szkolenia dla tych ludzi, bo to co było na filmie to amatorszczyzna straszna.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 17 lipca 2014, 06:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
Kolejna głośna sprawa policji. Zatrzymali Stara który wiózł 40 osób:
http://www.sfora.pl/polska/Skrajna-glup ... ara-a69981
Temat można porównać do podsłuchów polityków. Nie ważne jest to, że 40 osób miało jakąkolwiek pracę tylko to, że byli przewożeni w taki sposób. Ktoś ich tam na siłę wsadził? Kierowca jeszcze stracił prawo jazdy. Województwo Lubuskie nie słynie z najniższego bezrobocia w Polsce a jest wręcz odwrotnie.

PostNapisane: 17 lipca 2014, 06:27 
Sylwek_ch napisał(a):
Tomek napisał(a):
Bez jaj, wywalili na oslep cale magazynki do uciekajacego wariata, dla normalnego czlowieka to jest przekroczenie granic obrony koniecznej i odsiadka. Od Policji mozna oczekiwac wiecej doswiadczenia i zachowania adekwatnego do sytuacji, Polska to nie dziki zachod.

true, normalny człowiek jakby zastrzelił goscia z nozem to sąd na bank by uznał że obronił się środkami niewspółmiernymi do ataku i wysłał na odsiadkę. A w tym przypadku pewnie nic im nie zrobią przecież nie wiadomo dlaczego ten gość się rzucał, policjanci powinni go obezwładnić nie używajac do tego żadnych narzędzi

Proboje Was zrozumiec, ale nie do konca rozumiem.

Tak jak smokin pisal, a ja wczesniej tez, nie strzelali w tors, czy zeby zabic, nie chcieli zabic, do tego, koncentracja na broni napastnika, stres, szkolenie jest jakie jest, to skad oczekiwac cudow...

Dlaczego mieliby ryzykowac policjanty bez narzedzi, skoro gosciu uzbrojony? Niewazne jaki powod, to nie jest normalne latac z maczeta po ulicach, a jak juz, to na prosbe policjanta, kazdy normalny ludz przestanie sie wydurniac.

jak im cos zrobia, to bedzie przestroga dla innych policjantow -> wiecej swobody dla bandytow

Smokin napisał(a):
Jak widać niektórzy muszą się znaleźć w takiej sytuacji żeby ją zrozumieć

Amen

PostNapisane: 17 lipca 2014, 06:39 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Nie, jasne, obezwładnić chcieli, waląc na oślep dopóki im się naboje nie skończyły. Profeska.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 17 lipca 2014, 06:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
To akurat kwestia przeszkolenia, samo użycie broni palnej w pełni zasadne.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 17 lipca 2014, 07:46 
Tomek napisał(a):
Nie, jasne, obezwładnić chcieli, waląc na oślep dopóki im się naboje nie skończyły. Profeska.

Pewnie, ze to nie jest w porzadku, ale jak Ci ludzie mieli zrobic to profesjonalnie, skoro nie zostali profesjonalnie przeszkoleni?

W sumie tak jest ze wszystkim w PL, oczekiwac wszystkiego, cudow, nie dajac do tego mozliwosci, narzedzi itd. Nie wazne, czy zaklad produkcyjny, czy policja jak widac ;)

PostNapisane: 19 lipca 2014, 11:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Tomek napisał(a):
Rider_85 napisał(a):
Chyba za dużo filmów sensacyjnych się naoglądałeś! Po czytaj sobie o tym, czy w ogóle da się obronić przed napastnikiem z nożem w ręku.

50kV i dlugo tego noza nie utrzyma.

OK. Ja biorę nóż z ostrzem 10-15cm, a Ty ręczny paralizator - ciekawe jak z tego byś wyszedł.
Jeśli nawet byś mnie trochę "podgrzał", to przecięte ścięgna do końca życia będą przypominały Ci o "pojedynku".

PostNapisane: 19 lipca 2014, 18:13 

Rider_85 napisał(a):
OK. Ja biorę nóż z ostrzem 10-15cm, a Ty ręczny paralizator - ciekawe jak z tego byś wyszedł.
Jeśli nawet byś mnie trochę "podgrzał", to przecięte ścięgna do końca życia będą przypominały Ci o "pojedynku".

X26 ma zasięg 6 metrów. Powodzenia z nożem.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 21 lipca 2014, 10:19 
Zacna persona forum

Tomek napisał(a):
Rider_85 napisał(a):

X26 ma zasięg 6 metrów. Powodzenia z nożem.

Ile patroli posiada taki paralizator?
Ich zakup skończył by się pewnie tak samo jak tego urządzenia: http://polska.newsweek.pl/policja-kupila-paralizatory-dzwiekowe--ale-nie-moze-ich-uzywac,78472,1,1.html. Do tego w artykule nie poruszyli w ogóle sposobu działania urządzenia.

W naszym kraju jak ktoś ma nierówno pod kopułą, to nic mu nie można zrobić i to jest chore. Ciekawe z iloma takimi osobami jak ten z filmu miałeś do czynienia w rzeczywistości, że tak bronisz "sprawcy".

PostNapisane: 21 lipca 2014, 18:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Tomek - chyba minąłeś się z powołaniem. :rotfl:

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 21 lipca 2014, 18:16 

Rider_85 napisał(a):
Ciekawe z iloma takimi osobami jak ten z filmu miałeś do czynienia w rzeczywistości, że tak bronisz "sprawcy".

Wroc do poczatku dyskusji i przeczytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie bronie "sprawcy". A do czynienia z Policja mialem wystarczajaco duzo zeby bardziej byc za ograniczaniem ich uprawnien (z zabraniem broni palnej wiekszosci patroli wlacznie) niz robieniem z polskich ulic dzikiego zachodu z niedouczonymi i nieprzeszkolonymi szeryfami.

PostNapisane: 24 lipca 2014, 13:02 
Tomek napisał(a):
byc za ograniczaniem ich uprawnien (z zabraniem broni palnej wiekszosci patroli wlacznie) niz robieniem z polskich ulic dzikiego zachodu z niedouczonymi i nieprzeszkolonymi szeryfami.

kij ma zawsze dwa końce...a mianowicie po zabraniu policji broni palnej robisz ukłon w stronę takich oszołomów jak na filmie i dodajesz im pewności siebie. A, że paralizatorem z wystrzelanymi elektrodami mamy możliwości daleko ukrócone to po oddaniu jednego "strzału" pozostaje nam ręczna szarpanina i ganianie po ulicach co chyba jeszcze bardziej naraża cywili... Z deszczu pod rynnę...

PostNapisane: 24 lipca 2014, 21:17 
Zacna persona forum

Smokin napisał(a):
Tomek napisał(a):
byc za ograniczaniem ich uprawnien (z zabraniem broni palnej wiekszosci patroli wlacznie) niz robieniem z polskich ulic dzikiego zachodu z niedouczonymi i nieprzeszkolonymi szeryfami.

kij ma zawsze dwa końce...a mianowicie po zabraniu policji broni palnej robisz ukłon w stronę takich oszołomów jak na filmie i dodajesz im pewności siebie. A, że paralizatorem z wystrzelanymi elektrodami mamy możliwości daleko ukrócone to po oddaniu jednego "strzału" pozostaje nam ręczna szarpanina i ganianie po ulicach co chyba jeszcze bardziej naraża cywili... Z deszczu pod rynnę...

Mnie najbardziej rozwaliła kiedyś ochrona w firmie w której pracowałem. Pojawił się facet, który groził kumpeli (jakiś świr i do tego pod wpływem), oczywiście ochrona zero reakcji, bo niby nie mogą. No cóż życie i bzdurne przepisy.
W jednym z oddziałów tej firmy (w innym mieście) jakiś czub pobił pracownicę i ochrona też nic nie zrobiła. Nawet dotknąć gościa nie chcieli, bo bali się problemów. Na szczęście Policja szybko przyjechała, ale znając życie gościa ekspresem wypuścili.

PostNapisane: 25 lipca 2014, 06:38 
Częsty bywalec

No a nie było w tej firmie żadnego faceta zwykłego, nie jakiejś pizdy ochroniarza żeby w ryja dać ?

PostNapisane: 25 lipca 2014, 07:10 
pawelek napisał(a):
No a nie było w tej firmie żadnego faceta zwykłego, nie jakiejś pizdy ochroniarza żeby w ryja dać ?

pytasz tak jakbyś nie wiedział, że w POlsce 8 na 10 ochroniarzy jest z "orzeczeniem stopnia niepełnosprawności"

PostNapisane: 25 lipca 2014, 11:12 
Częsty bywalec

Nie pytałem o ochroniarzy, tylko o pracowników firmy. Żeby babę dać pobić to nie wiem kto tam musi pracować...

PostNapisane: 27 lipca 2014, 11:46 
Zacna persona forum

pawelek napisał(a):

U nas ogarnąłem sytuację, ale w tym drugim oddziale nie było żadnego faceta niestety.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 876 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 44  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1