JarekBDG napisał(a):
Szkoda,że przedsiębiorcy,którzy nie dostali pieniędzy za wykonanie prac nie zablokowali dróg.To była jedyna okazja,żeby cała Europa i Świat dowiedzieli się w jakim syfiastym,skorumpowanym kraju żyjemy.
TOTALNIE SIĘ Z TOBĄ NIE ZGADZAM. Niestety pod tym względem nasi okazali się zbyt uczciwi, co zresztą wyszło z tymi chińskimi dziadami, którym oddali nawet VAT, mimo ich długu... Nie podoba mi się to...
w uproszczeniu wyglada to tak - firma KRZAK wygrywa przetarg. Bierze ona podwykonawców, którzy robią to za nią to co ona wygrała w przetargu. Po ukończeniu prac państwo wypłaca pieniądze firmie KRZAK, a ta oczywiście nie płaci podwykonawcą.
Państwo jest na tym polu czyste i uczciwe. Przecież ono podpisało umowę z firmą KRZAK, prawda? To ta firma, nie płaci podwykonawcą... Ostatnio to się stało bardzo modne, znajomy ma dwie sprawy w sądzie, jedna na naprawdę dużą kasę... Nie związane z budową autostrad, typowe umowy z deweloperami na wykonanie prac.
Nie widzę możliwości ukrócenia tego procesu... Bo wtedy będą awantury, że rząd wybiera sobie firmy do przetargu, albo coś. Jedynie mogą kombinować, żeby ochronić firmy podwykonawcze - podobno już coś z tym robią. Ale to też nie takie hop siup, nie wiem czy coś wykombinują.
JarekBDG napisał(a):
No i niech się pochwalą ile będzie kosztował przejazd tą pseudoautostradą z Warszawy do Świecka albo chociażby z Łodzi do Świecka.Jak na razie to jeżdżą tą drogą nieco zamożniejsi albo Ci co tamtędy jeżdżą sporadycznie i wydatek kilkudziesięciu złotych mają wkalkulowany w wakacyjne wydatki.
No i to jak dla mnie 100% pokrycia.
Rozjeba*** mnie to jak kiedyś powiedzieli, że ceny takie muszą być, bo koszty utrzymania bla bla bla... Unia upomniała się, że nie wolno im zarabiać na autostradach za ich kasę i muszą obniżyć o 50% ceny na jakimś odcinku. Czyli co, jednak koszty mogą być niższe? TO JEST CHORE. Rozstrzelałbym tych którzy stoją za tym.
Takie coś jak autostrady , nie powinno być w tym kraju w prywatnych rękach!!!!!!!!!!!!!!!! Szpitale tak, ale nie autostrady! Zbyt duży monopol, brak konkurencji na tym polu powoduję kompletną samowolę, nie regulowaną tak naprawdę niczym.
Parę lat temu było powiedziane , że podatek będzie w paliwie to nie będzie trzeba płacić. Teraz paliwo kosztuje krocie, a i za autostrady płacimy więcej/tyle samo co w krajach gdzie zarabiają...
Dojazd do Warszawy tą autostradą
nie powinien kosztować więcej niż 15zł (zapewne będzie to około 20gr za kilometr tak jak stryków-konin, wychodzi to jakieś 20zł. Jednorazowo to bez tragedii, ale tak parę razy w tygodniu to trochę pensję zjada...