BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Emerytury i 67 lat...
PostNapisane: 14 maja 2012, 09:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Zdzira 850I napisał(a):
co do 67 lat to nie ma sie co dziwić ogólnie żyjemy coraz dłużej chociaż czy leżenie w wieku 85 lat w łóżku z 5 chorobami na karku można nazwać życiem to bym polemizował

Mój pradziadek w wieku 91 lat śmigał nad lubelski zalew i robił sobie spacery dookoła niego (linia brzegowa to 12km, czyli ścieżką jakieś 13-14km), także to leżenie emerytów to nie reguła :)

Zdzira 850I napisał(a):
ale emerytury takie osoby pobierają trzeba tylko zmienić myślenie ludzi, żeby zatrudniali starsze osoby, żeby miały gdzie one faktycznie pracować do tych 67 lat a nie szły na rentę w wieku 55 bo wtedy to klops będzie niesamowity.

Tu się zgodzę, wystarczy spojrzeć na aktywizacje starszych osób chociażby w takim usa, nie znam jakie tam są przepisy w tej kwestii ale są korzystne na pewno. Tam niemal w każdym większym sklepie są pozatrudniani albo emeryci albo niepełnosprawni do różnych lekkich prac, albo kręcą się koło wejścia i mają przywitać klienta albo pakują zakupy, tego typu prace.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 maja 2012, 14:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
dokładnie jeżeli mamy pracowac do 67 roku zycia to okej tylko ja pytam gdzie???? a typowego polskiego pracodwacy nie stac na kogos kto wita klienta czy pakuje zakupy bo zarobki pracodwacow tez nie poawalaja na kolana niestety

PostNapisane: 14 maja 2012, 14:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Najlepiej niech wszyscy wyjadą z tego chorego kraju i ostatni zgasi światło :D Czy emerytura będzie od 65 czy od 67 lat to mi bez różnicy, i tak nie doczekam. Poza tym nie chcę się denerwować na wysokość świadczeń po 40-kilku latach okradania mnie przez ZUS. Jak w piwnicy z baranami (parlament) zaczną myśleć o wyborcach a nie o sobie to wtedy coś może się polepszyć. Czyli nigdy.

PostNapisane: 14 maja 2012, 16:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
KotSylwester napisał(a):
deejeys, nie gadaj głupot. No ale jeżeli tak uważasz to wpadnij do mnie zimą i usuń mi z dachu śnieg, będąc w klapkach. No ale skoro uważasz że jechanie na wojnę jest porównywalne do jazdy samochodem to gratulacje.

Tak , tak uważam. Na drogach giną codziennie ludzie, bardzo często nie ze swojej winy.

Ogólnie twoje porównanie jest totalnie do bani. Co powiesz o ludziach chodzących w góry? To jest bardziej podobne - "zagrożenie" takie jak na wojnie - wielu nie wraca. Ale to tylko Ci którzy albo zrobili coś głupiego (odłączyli się od grupy, lub wybrali się bez odpowiedniego zapatrzenia) tych ginących typowo przez "pecha" jest niewielu.

Polacy na misji wcinają hamburgery, popijają colą i jedyne zagrożenie, to niestrawność :rotfl: Zresztą spytaj np. swistar, jak był w Iraqu to Ci pewnie to samo powie. Podobno Afganistan trochę gorsze miejsce mieliśmy, tak?

Koniec tego OT może co?

Gumiś napisał(a):
Mój pradziadek w wieku 91 lat śmigał nad lubelski zalew i robił sobie spacery dookoła niego (linia brzegowa to 12km, czyli ścieżką jakieś 13-14km), także to leżenie emerytów to nie reguła

Zazdroszczę , ja mimo, że młody szczyl jestem to dziadka żadnego nie pamiętam, babcia jedna zmarła jak miałem 5 lat chyba, druga później , ale praktycznie zero kontaktu. Sam sobie długiego życia nie wróżę... Codzienne fastfoody mnie wykończą ewidentnie.

Gumiś napisał(a):
Tu się zgodzę, wystarczy spojrzeć na aktywizacje starszych osób chociażby w takim usa, nie znam jakie tam są przepisy w tej kwestii ale są korzystne na pewno. Tam niemal w każdym większym sklepie są pozatrudniani albo emeryci albo niepełnosprawni do różnych lekkich prac, albo kręcą się koło wejścia i mają przywitać klienta albo pakują zakupy, tego typu prace.

Ameryka... ;) Ale podobno nie wszędzie tam jest tak kolorowo. Nie wiem - nie byłem.

Zdzira 850I napisał(a):
dokładnie jeżeli mamy pracowac do 67 roku zycia to okej tylko ja pytam gdzie????

Otóż to, mnie właśnie to bardzo śmieszy bo w Polsce ludzi w wieku 18-25 lat nie zatrudniają - brak doświadczenia :rotfl: a powyżej 45lat to już nie bo się nie opłaca :rotfl:

KotSylwester napisał(a):
A dlaczego nie może 65 czy 67 latek jeździć autem? Nie wiem jakich znacie ludzi w tym wieku.

Może, ale jak dla mnie powinny być po 65 roku życia raz na 2 lata obowiązkowe badania (łącznie z psychologiem, bo jak czasem tych dziadygów widzę to mam ochotę rozszarpać - jedzie 40km/h po trasie , za chiny nie wpuści, oczywiście wyprzedzić się nie da bo środkiem jedzie... ) nie wszyscy oczywiście, ale ja już takiego nie jednego spotkałem.

PostNapisane: 15 maja 2012, 01:44 
Uzależniony od forum :)

Ze względu na musową sytuację jestem za, a napewno lepsze to, niż kolejna podwyżka Vatu, która napewno mocniej uderzyła by głównie w przedsiębiorców i ogólny spadek rozwoju gospodarczego. Dobrze, że zmiany nie nastąpią gwałtownie, tylko stopniowo przez okres kilku lat. Inna sprawa, jak to w kryzysie, populistyczne partie zawsze zyskują poparcie społeczne, co może doprowadzić do zmiany lub całkowitego wycofania ustawy.

PostNapisane: 15 maja 2012, 06:02 

deejeys napisał(a):
Może, ale jak dla mnie powinny być po 65 roku życia raz na 2 lata obowiązkowe badania (łącznie z psychologiem, bo jak czasem tych dziadygów widzę to mam ochotę rozszarpać - jedzie 40km/h po trasie , za chiny nie wpuści, oczywiście wyprzedzić się nie da bo środkiem jedzie... ) nie wszyscy oczywiście, ale ja już takiego nie jednego spotkałem.

Moja ciotka jeździła gorzej a była młodsza. Mój tata ma z przodu 7 i jeździ bardzo dobrze. Moja siostra skasowała TRZY auta w ciągu 1,5 roku a miała z przodu 3 a nie 1 czy 6 - mowa o wieku cały czas.

Ja nie rozumiem - wolicie od 66 roku życia dostawać śmieszną emeryturę niż pensję?

PostNapisane: 15 maja 2012, 07:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Apropo VATu i podatków ogólnie - gro narodu leci sobie z tym od lat w ch... i tyle. Z jednej strony nic dziwnego, a z drugiej - kolejny problem budżetowy... Błędne koło.

PostNapisane: 15 maja 2012, 07:17 

Jak Grecja. Podobno nigdy w knajpach nie dają/dawali paragonów a to przecież kraj żyjący z turystyki...

PostNapisane: 15 maja 2012, 08:20 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Te 67 lat to i tak fikcja bo realnie to będzie pewnie z 75 conajmniej. Zresztą już premier Szwecji takie luźne dygresje prezentował, a to przecież oni są modelowym welfare state. Ustawy Bismarcka określały wiek przejścia na emeryturę na 70 lat, a od XIX wieku oczekiwana długość życia to się raczej sporo wydłużyła do tego demografia robi swoje na starym kontynencie. Trup jest w szafie i śmierdzi coraz bardziej :rotfl:
Ja bym chętnie widział (przy założeniu że nie odejdziemy zupełnie od systemu emerytalnego) świadczenia o jednakowej wysokości dla wszystkich i brak przywilejów.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 15 maja 2012, 08:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
KotSylwester napisał(a):
Trup jest w szafie i śmierdzi coraz bardziej :rotfl:

padłem :padam:

PostNapisane: 15 maja 2012, 09:36 

Tomek napisał(a):
Ja bym chętnie widział (przy założeniu że nie odejdziemy zupełnie od systemu emerytalnego) świadczenia o jednakowej wysokości dla wszystkich i brak przywilejów.

Czyli jesteś za brakiem sprawiedliwości? Z jakiej racji ktoś kto całe życie zarabia 1200zł ma na emeryturze dostawać np.2000zł? Pdobnie dlaczego jak ktoś zarabia 12000zł ma dostawać emerytury 2000zł?

Idąc dalej powiększyłaby się szara strefa. Po co mieć na papierze 5tys zł jak można być zarejestrowanym na minimalke?

PostNapisane: 15 maja 2012, 09:51 

KotSylwester napisał(a):
Czyli jesteś za brakiem sprawiedliwości? Z jakiej racji ktoś kto całe życie zarabia 1200zł ma na emeryturze dostawać np.2000zł? Pdobnie dlaczego jak ktoś zarabia 12000zł ma dostawać emerytury 2000zł?

Idąc dalej powiększyłaby się szara strefa. Po co mieć na papierze 5tys zł jak można być zarejestrowanym na minimalke?

Zakładając kwoty netto (bo 1200zł brutto to mniej niż minimalna) to dlaczego ten ktoś zapłaci rocznie ~900zł dochodowego a ten co zarabia 12000zł zapłaci ~35000zł? To już jest sprawiedliwość? A może to ten brak przywilejów jest niesprawiedliwy? Ale to tylko dygresja więc pomińmy.
Tylko dlaczego ma być po równo? Bo system opiera się na redystrybucji. Co mają Twoje obecne zarobki do Twojej przyszłej emerytury jak to nie z tych środków będzie ona wypłacana? Czarowanie systemem kapitałowym to też fikcja bo kapitał nie bierze się z niczego innego jak z pracy - nie będzie pracy to kapitał zniknie.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 15 maja 2012, 10:37 
Pierwsze kroki

Garaż: było E30 1.8 is, aktualnie włoszczyzna
Tomek napisał(a):
KotSylwester napisał(a):

Zakładając kwoty netto (bo 1200zł brutto to mniej niż minimalna) to dlaczego ten ktoś zapłaci rocznie ~900zł dochodowego a ten co zarabia 12000zł zapłaci ~35000zł? To już jest sprawiedliwość? A może to ten brak przywilejów jest niesprawiedliwy? Ale to tylko dygresja więc pomińmy.
Tylko dlaczego ma być po równo? Bo system opiera się na redystrybucji. Co mają Twoje obecne zarobki do Twojej przyszłej emerytury jak to nie z tych środków będzie ona wypłacana? Czarowanie systemem kapitałowym to też fikcja bo kapitał nie bierze się z niczego innego jak z pracy - nie będzie pracy to kapitał zniknie.

Dokładnie tak.

PostNapisane: 15 maja 2012, 16:40 

Świetny utopijny system. W jakim kraju działa? W Wenezueli?

PostNapisane: 15 maja 2012, 16:51 
KotSylwester napisał(a):
w Kanadzie

PostNapisane: 15 maja 2012, 16:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
Oczywiście Ci,którzy myślą,że 67 letni kierowca tira to nie problem na pewno nigdy nie mieli styczności z tym zawodem i myślą,że prowadzenie 40 ton to tak samo jak prowadzenie osobówki :wstyd:

PostNapisane: 15 maja 2012, 17:00 

KotSylwester napisał(a):

Utopijny system emerytalny działa właściwie we wszystkich krajach UE, dlatego teraz jest tyle szumu o to bo się utopia zaczyna walić.

JarekBDG napisał(a):
Oczywiście Ci,którzy myślą,że 67 letni kierowca tira to nie problem na pewno nigdy nie mieli styczności z tym zawodem i myślą,że prowadzenie 40 ton to tak samo jak prowadzenie osobówki

A widziałeś 67 letnią kurtyzanę? To jest dopiero perwa!

smietnik napisał(a):
w Kanadzie

Touché! :rotfl:

PostNapisane: 15 maja 2012, 18:04 

Na czym dokładnie polega system z Kanady?

PostNapisane: 15 maja 2012, 18:34 
Forumowy terrorysta

Tomek napisał(a):
JarekBDG napisał(a):
Oczywiście Ci,którzy myślą,że 67 letni kierowca tira to nie problem na pewno nigdy nie mieli styczności z tym zawodem i myślą,że prowadzenie 40 ton to tak samo jak prowadzenie osobówki

A widziałeś 67 letnią kurtyzanę? To jest dopiero perwa!

Niektórzy lubią mature ( nie chodzi o egz dojrzałości) :rotfl: .

PostNapisane: 15 maja 2012, 22:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
KotSylwester napisał(a):

Się w temat nie zgłębiałem ale kiedyś czytałem artykuł w którym było napisane że w Chile jest normalny, zdroworozsądkowy system. Żadnego ZUSu czy innej przechowalni krewnych ponoć nie mają. A system oparty jest na czymś podobnym do naszego OFE. I u nas przydałby się taki Pinochet :P

Typer EURO 2016 - I miejsce

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1