BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 11:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ITD - czyli gonić gnojków
PostNapisane: 19 grudnia 2012, 00:50 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
renoraines napisał(a):
Ponieważ art. 38 KPwSoW przenosi na swój grunt jedynie wybrane przepisy art. 156 KPK (nie przenosi art. 156 § 5, który reguluje dostęp do akt w trakcie postępowania przygotowawczego) – strony, obrońcy i pełnomocnicy nabywają prawo do zapoznania się z aktami sprawy i możliwość sporządzania z nich odpisów na etapie postępowania przed Sądem (z chwilą zawiadomienia o terminie pierwszej rozprawy - art. 67 § 2 KPwSoW).

no bardzo bym chciał, aby jakiś karnista wypowiedział, czy istotnie jakiś przepis Kodeksu Wykroczeń anuluje artykuł KPK odnośnie dostępu do akt w fazach postępowania. No i co nalezy uznać za postępowanie przygotowawcze ? Czy przesłanie powiadomienia do podejrzanego o popełnienie wykroczenia jest jeszcze postępowaniem przygotowawczym, czy już częścią "karną" (nie wiem jaaka nazwa jest ok dla etapu kiedy stawia sie zarzuty przedstawiając pismo)

renoraines napisał(a):
Przesyłanie fotografii „z automatu” byłoby sprzeczne z interesami organów ścigania i wymiaru sprawiedliwości.

hehehe zdaje się że interesem systemu prawnego jest ukaranie winnego w prawidłowym postępowaniu

renoraines napisał(a):
Z wyrazami szacunku
W zastępstwie Dyr. Biura Ministra
Katarzyna Kownacka
Ministerstwo Transportu, Budownictwa

no właśnie :) znowu jakiś nikt podpisał się pod pismem, a jak dojdzie do jakiś rozrób to zaraz będzie, że to nie Minister tylko pracownik biura który przekroczył kompetencje

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 08:22 
Nawet na wp. opisali te samochodziki ITD :/ http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Prz ... caid=1fba9

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 08:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Cieeekawe jak ten system jest zabezpieczony przed atakiem z zewnątrz :) oby ktoś im narobił szkód!

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 20:10 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Boogie napisał(a):
no bardzo bym chciał, aby jakiś karnista

Zdaje się, że mamy jednego sędziego karnego na forum, aczkolwiek rzadko się udziela ;) (a szkoda)
Boogie napisał(a):
No i co nalezy uznać za postępowanie przygotowawcze ? Czy przesłanie powiadomienia do podejrzanego o popełnienie wykroczenia jest jeszcze postępowaniem przygotowawczym, czy już częścią "karną" (nie wiem jaaka nazwa jest ok dla etapu kiedy stawia sie zarzuty przedstawiając pismo)

Postępowanie przygotowawcze to faza postępowania karnego od momentu wszczęcia postępowania do chwili skierowania do sądu aktu oskarżenia. W postępowaniu o wykroczenia ma ona swój odpowiednik, który nazywa się czynnościami wyjaśniającymi i kończy się skierowaniem wniosku o ukaranie.
Boogie napisał(a):
czy istotnie jakiś przepis Kodeksu Wykroczeń anuluje artykuł KPK odnośnie dostępu do akt w fazach postępowania

To nie tak, jest odwrotnie - żaden artykuł kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia (kpsw) nie przewiduje udostępnienia akt na etapie czynności wyjaśniających. Na etapie postępowania sądowego - owszem, bo powołuje się (w art. 38) na art. 156 par. 1-4 kpk (regulujące wgląd do akt właśnie na etapie postępowania sądowego). Nie powołuje się natomiast na par. 5-6, a to w par. 5 jest uregulowana kwestia dostępu do akt sprawy na etapie postępowania przygotowawczego (czy też czynności wyjaśniających w postępowaniu o wykroczenia).
Postępowanie mandatowe jest jednym z typów postępowania w sprawach o wykroczenie. Jest to postępowanie uproszczone, skonstruowane tak, żeby sprawę załatwić jak najszybciej, nie obciążać niepotrzebnie sądów. Zawiera ono pewne odrębności w stosunku do postępowania zwyczajnego (np. czynności wyjaśniające w szczątkowej postaci, brak wyroku, a zamiast niego mandat, który - w przypadku przyjęcia - staje się od razu prawomocny). Odrębności te wynikały również z rozporządzenia w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego. W rozpodządzeniu tym jest par. 7, a w tym par. 7 był ust. 6, który stanowił, że:
Cytuj:
W przypadku stwierdzenia wykroczenia za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, rejestrującego obraz, funkcjonariusz, nakładając na sprawcę wykroczenia mandat karny zaoczny, może wysłać mu przesyłką poleconą odcinki „A”, „B” i „C” formularza, wraz z zarejestrowanym obrazem, po usunięciu z niego wizerunków innych osób niż sprawca zarejestrowanego wykroczenia.

Przepis ten nie obowiązuje od 16 września 2011 r.

PS. Post zadedykowany koledze renoraines ;) Specjalnie dla ciebie pisałem bez komentarza, wikipedii i innych cudów ;)

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 20:16 
Forumowy terrorysta

maaaad napisał(a):
PS. Post zadedykowany koledze renoraines Specjalnie dla ciebie pisałem bez komentarza, wikipedii i innych cudów

Zwłaszcza, że kolega wyzej pisał post przed 1 w nocy, wiec miałes cały dzień na przygotowania i konsultacje :rotfl: . Nudny jestes.

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 20:29 
Naczelny bimbrovnik

No no, bo ja pracy nie mam ani życia prywatnego, tylko non stop siedzę na forum i przeglądam wszystkie wątki :rotfl: Nie mierz innych swoją miarą, reno. Jakbyś nie był dupą wołową i potrafił uskuteczniać dyskusje na odpowiednim poziomie, to sam, jako moderator, mógłbyś sprawdzić sobie, kiedy i do jakich tematów się logowałem (mam stałe IP). A tak to pozostaje ci tylko obrzucanie kogoś wirtualnym (na całe szczęście) błotem ;)

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 20:44 
Forumowy terrorysta

maaaad napisał(a):
No no, bo ja pracy nie mam ani życia prywatnego, tylko non stop siedzę na forum i przeglądam wszystkie wątki :rotfl: Nie mierz innych swoją miarą, reno. Jakbyś nie był dupą wołową i potrafił uskuteczniać dyskusje na odpowiednim poziomie, to sam, jako moderator, mógłbyś sprawdzić sobie, kiedy i do jakich tematów się logowałem (mam stałe IP). A tak to pozostaje ci tylko obrzucanie kogoś wirtualnym (na całe szczęście) błotem ;)

renoraines napisał(a):
Pisałem juz, ze cenie ludzi inteligentnych, a nie zakompleksionych '' inteligentnych inaczej'' ,
.

+
renoraines napisał(a):
Szkoda mojego czasu na kogos kto bez skopiowania gotowej odpowiedzi z komentarza do przepisow nie potrafi nic samodzielnie napisac
i kogoś kto reagując na slowa
renoraines napisał(a):
Oczywiście znajda sie ograniczone intelektualnie jednostki, ktore zakwestionują źródło haha.
oraz
renoraines napisał(a):
Niektorzy sa świadomi co sie dzieje. Natomiast są tez tacy oderwani od rzeczywistosci, gdy ktos im napluje im w twarz, to powiedza, ze deszcz pada.
przyznaje sie do ...

+
renoraines napisał(a):
Nudny jestes.

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 21:07 
Naczelny bimbrovnik

Reno, daj "se" siana ;)

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 21:09 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
maaaad napisał(a):
Reno, daj "se" siana ;)

Podajcie adres, wyślę cały snopek żeby mieć chwilę spokoju na forum.

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 23:26 
Forumowy terrorysta

renoraines napisał(a):
zal.pl

Cytuj:
Całkowicie nowy system odcinkowego pomiaru prędkości pojawi się na polskich drogach. 29 takich systemów ruszy w lipcu na najbardziej ruchliwych trasach – informuje "Rzeczpospolita". Odcinkowy pomiar prędkości oznacza badanie czasu wjazdu i wyjazdu z odcinka trasy objętego systemem i obliczanie średniej prędkości z jaką poruszał się pojazd – mówi Jan Mróz z Inspekcji Transportu Drogowego.
Gdy kierowca przekroczy dopuszczalną prędkość, grozi mu mandat na tych samych zasadach jak w przypadku zdjęcia z fotoradaru. W grę wchodzą kary od 50 zł przy niewielkim przekroczeniu aż do 500 zł przy prędkości przekroczonej o 51 km/h. Niebawem kwoty te mają być jednak dwukrotnie wyższe – przypomina "Rz".
Kontrolowane odcinki tras będą specjalnie oznakowane; na obszarze zabudowanym mogą obejmować do 10 km, a poza zabudowanym do 20 km.
Ostateczne decyzje o ich lokalizacji jeszcze nie zapadły, rozważane są miejsca ruchliwe i najbardziej niebezpieczne, głównie takie, które prowadzą przez małe miejscowości. Jak ustaliła "Rz", w grę wchodzi m.in. 5,5-km odcinek drogi w miejscowości Kamień (Podkarpackie) i 11-km odcinek drogi nr 50 Sobiekursk–Człekówka (Podlaskie).
http://moto.onet.pl/1673308,1,nowy-spos ... tml?node=2

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 23:44 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Szanowni dżentelmeni.
Uprzejmie proszę o poluźnienie zwieracza. :cisza:

PostNapisane: 22 grudnia 2012, 11:05 

Fajnie, NIK się zabrał za SM i ITD.
Jeśli teraz dostaniecie mandat, możecie zrządać pokazania fotografi, a jeśli nie widniejecie na niej lub jest niewyraźna nie macie obowiązku przyjmowania mandatu i wskazywania kierowcy.

PostNapisane: 22 grudnia 2012, 11:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Yeeeeeeeeeeeeeeahhhhhhh !!!!!!!!!!!!!!!!!

Cieszy to moje oczy niesamowicie!!!!!!!!!!! Love IT! Znowu będę bezkarnym piratem przekraczającym prędkość poza terenem zabudowanym, szanującym stopy, i ciągłe linie :)

PostNapisane: 22 grudnia 2012, 19:18 
Częsty bywalec

valdorane napisał(a):
eśli teraz dostaniecie mandat, możecie zrządać pokazania fotografi, a jeśli nie widniejecie na niej lub jest niewyraźna nie macie obowiązku przyjmowania mandatu i wskazywania kierowcy.

A możesz to trochę bardziej rozwinąć?

PostNapisane: 23 grudnia 2012, 12:07 

Poznam szczegóły to napiszę.

PostNapisane: 23 grudnia 2012, 14:29 

Moje BMW: E39 525I
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146009
Obrazek

PostNapisane: 6 stycznia 2013, 14:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 316i Compact
Kod silnika: M43TUB19

:rotfl:
...ale zdjęcie radiowozu i tak wyląduje pewnie w koszu

PostNapisane: 6 stycznia 2013, 16:54 
Forumowy terrorysta

Maszynka do zarabiania kasy :rotfl: , nawet bedąc poza autem, w sklepie czy ''na siusiu'' hahah.

PostNapisane: 6 stycznia 2013, 18:11 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e90
Kod silnika: 325i
podobno w lubelskim w miesiąc 11 milionów zarobili ?

PostNapisane: 6 stycznia 2013, 18:34 

jacek.marciuk, W całej Polsce, w lubelskim nie miałby kto zapłacić tych 11 milionów.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1