BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 11:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: FOTORADAR - wasze sprawdzone sposoby
PostNapisane: 4 lutego 2013, 14:55 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
arezyy napisał(a):
po co kilku zatrzymać i przez to natychmiastowo spowodować realna poprawę bezpieczeństwa?

Po to bo w przypadku 100 aut prewencja nastąpi po tygodniu a w przypadku jednego natychmiast, bo jednego dadzą radę obskoczyć ci którzy łapią przypadki wybitne.
Lepsze to niż złapanie jednego a pozostałe 100 ma dalej jeździć całkowicie bezkarnie.
Żeby na raz ustawić 100 musiałbyś mieć 100 radiowozów, pomyśl nad tym: Nie da się technicznie zrobić tak, byś miał tylu policjantów co kierowców.

Więc masz radiowóz co jeździ i łapie + drugi który zgarnia wszystko co leci, żebyś miał te dwa przypadki obksoczone, w takim czy innym stopniu.

arezyy napisał(a):
np. nie jeżdżę w ogóle, bo przez szybką jazdę i brak interwencji (działania prewencyjnego) osób odpowiedzialnych (biorących za to kasę) za bezpieczeństwo właśnie siedzę w pudle za spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym... może być taki scenariusz? i bez względu na to ile kasy/punktów za to bym dostał nie lepiej było zadziałać prewencyjnie i mnie zatrzymać?

To już twój poblem że komuś spierdoliłeś życie i siedzisz w pudle. 10 innych się zastanowi, nauczą się, albo i nie, na Twoim przykładize. Prewencja jest, nie prędko będzie dane utrzymać srakę w zwieraczu.
Za rączkę Cię nikt nie będzie trzymał i ja nie mam zamiaru za to w podatkach płacić.

arezyy napisał(a):
przykładowo jeżeli ktoś potrąci mi syna, to głęboko mam w d..e ile za to dostanie mandatu i pkt-ów skoro można było temu zapobiec a tego nie zrobiono z powodów ... "ekonomicznych"?

To zapłać policji pensje na zatrudnienie dodatkowych 1000 radiowozów.
W tym przypadku system działa tak, że Twojego potrąci, ale czyichś 20 już nie.
patrz na to globalnie a nie przez pryzmat swojego nosa.
Albo inna sytuacja. Nie potrąci ci ten dzisiaj ale potrąci ci inny za dwa tygodnie, bo nie dostał rachunku.
i statystycznie, większa szansa że ci potrąci któryś ze 100 którzy nie dostali przez to, że komuś innemu nie potrącono dziś, bo radiowóza zamiast napierdzielać radarem zatrzymał pana w matizie którzy przekroczył o 15 i mu tłumaczył dlaczego źle.

Albo inny scenariusz, zamiast syna od razu, to dwie córki i żona za miesiąć. Co byś wybrał?

Tu musi być jakiś kompromis pomiędzy zasobami które masz, skutecznością i czasem reakcji.
Dlatego mowie, gosci co jadą +50, wyprzedzającycha na 3-go, po ciągłej etc, powinno się zdejmować z miejsca, a na narybek typu +15-20 napierdzielać radarem.

Nie masz nieograniczonych zasobów i nie możesz patrzeć jednostkowo jak małpa, że o mam dwa banany to je zjem teraz, tylko jak człowiek, mam dwa banany, jednego zjem dziś, drugiego jutro.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 lutego 2013, 15:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: F32 435i
Kod silnika: N55
Kyokushin napisał(a):

Więc masz radiowóz co jeździ i łapie + drugi który zgarnia wszystko co leci.

Po pierwsze:
moje posty dotyczyły przede wszystkim ITD i prewencji w jej wykonaniu (skuteczność prewencji budząca podejrzenie co jest tak naprawdę priorytetem karania: kasa czy poprawa bezpieczeństwa), Ty "miksujesz" wszystkie służby razem (policja, ITD) w zależności od potrzeby...po czym sugerujesz że ja piszę nie na temat :szok:

Po drugie:

Kyokushin napisał(a):
arezyy napisał(a):
... również ponawiam moje pytanie z postu powyżej i poproszę o odpowiedź.

odpowiedziałem.
Po pierwsze - nie na temat.
Po drugie: Zmienia/Jest/Tak.

niestety nie znalazłem odpowiedzi ani tego, co w moim pytaniu jest "nie na temat" lub dlaczego analogia z naje...nym wsiadającym do auta jest nietrafiona... :(
Kyokushin - oczekujesz dialogu (pisząc że ktoś nie odpowiedział na Twoje pytanie) samemu prowadząc monolog (ucinasz pytanie skierowane do Ciebie zdawkowym "nie na temat" itd.)... :dobani:

Kyokushin napisał(a):
arezyy napisał(a):
np. nie jeżdżę w ogóle, bo przez szybką jazdę i brak interwencji (działania prewencyjnego) osób odpowiedzialnych (biorących za to kasę) za bezpieczeństwo właśnie siedzę w pudle za spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym... może być taki scenariusz? i bez względu na to ile kasy/punktów za to bym dostał nie lepiej było zadziałać prewencyjnie i mnie zatrzymać?

To już twój poblem że komuś spierdoliłeś życie i siedzisz w pudle. 10 innych się zastanowi, nauczą się, albo i nie, na Twoim przykładize. Prewencja jest, nie prędko będzie dane utrzymać srakę w zwieraczu.
Za rączkę Cię nikt nie będzie trzymał i ja nie mam zamiaru za to w podatkach płacić.

... to był przykładowy scenariusz a nie moje osobiste doświadczenia - dlatego napisałem że to przykładowy scenariusz i że ile bym za to kasy/punktów nie dostał to ze względu na prawdopodobieństwo wystąpienia takiego zdarzenia stosowanie działań w wydaniu ITD jest nie do końca można nazywać działaniami prewencyjnymi... ;)
...a Ciebie tak poniosło :wstyd: nie martw się - podatki płace sam za siebie...

Ostatnio edytowano 4 lutego 2013, 15:29 przez arezyy, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 4 lutego 2013, 15:21 
Forumowy terrorysta

Wania napisał(a):
po co ta cala zabawa w kota i myszke? od razu nakazac montowanie gps'ow w kazdym zarejestrowanym aucie co umozliwi karanie za wykroczenia 100% uzytkownikow drog. jedynym dzialaniem w terenie bedzie kontrola czy kazde poruszajace sie auto posiada owe urzadzenie. proste? proste! skuteczne? skuteczne! malo tego, najskuteczniejsze ;)

Plany już są ...
renoraines napisał(a):
Pod pozorem podniesienia bezpieczeństwa na drogach, UE rozważa możliwosc wprowadzenia w autach kamer/''czarnych skrzynek'' , które to miałyby zapisywać dane dotyczące prędkości pojazdu, a także obraz z dwóch kamer. Jedna z nich miałaby dawać wgląd w sytuację drogową przed samochodem, druga obserwować wnętrze kabiny pasażerskiej.

Kasa, kasa, kasa - przy zakupie, sprawdzeniu, legalizacji.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... quickreply

PostNapisane: 4 lutego 2013, 15:39 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
arezyy napisał(a):
w zależności od potrzeby...po czym sugerujesz że ja piszę nie na temat

No bo ITD od tego jest żeby czesało po wszystkim. Drogówka od tego żeby łapali na żywo, cieżko to rozdzielić. Bo jak rozdzielisz to robi się bez sensu.

Jak drogówka nie zechce to mogą na ITD nałożyć taki obowiązek, mi to obojętne jest, taki podział jak wyżej napisałem zauważyłem.

Wykonanie w praktyce wygląda tak że jedni w krzakach stoją i łapią a drudzy jedzą pączki, ale to nie problem w systemie, tylko w wykonaniu.

arezyy napisał(a):
do końca można nazywać działaniami prewencyjnymi... ;)

A ty znowu swoje.
Jak definiujesz prewencje? Kiedy prewencja działa? Ja zadziała po 5 minutach, po 2 godzinach czy po 5 dniach? Gdzieś to jest określone?

PostNapisane: 4 lutego 2013, 16:42 
Pierwsze kroki

Kyokushin napisał(a):
No bo ITD od tego jest żeby czesało po wszystkim. Drogówka od tego żeby łapali na żywo, cieżko to rozdzielić. Bo jak rozdzielisz to robi się bez sensu.

...rozmawiamy chyba o czymś zupełnie innym - o ile dobrze rozumiem to Twoim celem dla służb (drogówka, ITD) w zakresie prewencji w ruchu drogowym jest jak piszesz "czesanie po wszystkim", "łapanie na żywo" itd. Może dlatego metody ITD nie budzą w Tobie zdziwienia/niechęci, bo ograniczasz się do "jak" coś robić a nie "po co" coś robić.

Moim zdaniem te służby są przede wszystkim od prewencji -czyli zapobiegania złym zjawiskom (np. znaki informujące o niebezpiecznym miejscu i związanej z tym kontroli radarowej) i zagrożeniom oraz usuwaniem ich przyczyn (zatrzymywania i karania kierowców którzy łamią przepisy nrażając innych na niebezpieczeństwo). A do tej działalności - prewencji opisane przez Ciebie metody ("czesanie po wszystkim", "łapanie na żywo") w wydaniu ITD są nie tak skuteczne, jak mogłyby być. Skuteczność prewencji wzrosłaby poprzez karanie od razu po wychwyceniu przewinienia po to, żeby najszybciej jak to możliwe skutecznie wpływać na poprawę bezpieczeństwa - nie "za tydzień dwa itp". I tego dotyczyły moje posty - Ty przeniosłeś je w "swój świat" i oceniłeś wg. priorytetów w nim obowiązujących, czyli "czesania", "łapania".
W wielu materiałach szkolnych/akademickich dot. karania (np. Pracowników, dzieci itd.) uznaje się, że kara aby była skuteczna i odniosła oczekiwany skutek musi być m.in. wymierzona w możliwie najkrótszym czasie od ujawnienia wykroczenia - ITD działa inaczej, niż by mogło (w temacie szybkości karania) więc dlatego uważam ,że ich działanie z priorytetem prewencji nie ma wiele wspólnego, natomiast z priorytetem zarabianiem kasy wręcz odwrotnie - ma, i to wiele ;) .

PostNapisane: 4 lutego 2013, 19:15 
Administrator

arezyy napisał(a):
bo ograniczasz się do "jak" coś robić a nie "po co" coś robić.

Po co, jest dla mnei jasne jak słońce.

Bydło trzeba zagonić do zagrody, a kary pieniężne i punkty to jeden ze środków.

Taka mentalność, że jak nie pogonisz batem to nie będzie spokojnie. Chyba nie chcesz żeby u nas było jak u ruskich.

Kara ma przede wszystkim nastąpić, być nieunikniona.
Kolega ci napisał, że teoretycznie 2 minuty po przekroczeniu możesz dostać SMS'a, to tak działać nie będzie, niestety, ale będą za to przychodzić pocztówki z wakacji.

Fotoradary istnieją wszędzie, radary istnieją wszędzie. To istnieje dlatego bo żaden kraj nie ma takich środków by postawić tyle drogówki by mogła każdego kolejno zatrzymywać.
Debila trzeba zgarnąć jak najszybciej, ale jak masz ograniczone środki to lepiej MÓC tego debila zatrzymać i zrobić foto 100 innym którzy przekraczają ale bez skrajności, niż puścić debila, kontrolując kogoś kto przekroczył +15. Bo w myśl Twoich teorii każdy od razu ma być karany. Więc kontrolujesz gościa który jechał 60@50 a w tym czasie przelatuje obok ciebie facet jadący 150@50.

PostNapisane: 4 lutego 2013, 19:27 
Forumowicz

Moje BMW: E 34 525i
Kod silnika: M50B25
Kwestią czasu jest jak fotoradar zacznie działać w drugą stronę,jedziesz 40 na 50-siątce i hlast fota,bo za wolno, wstrzymałeś ruch i stworzyłeś zagrożenie :rotfl:

PostNapisane: 4 lutego 2013, 19:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
W PL wolna jazda jest raczej punktowana w dzisiejszym rozumowaniu polityków i ich piewców.

PostNapisane: 4 lutego 2013, 19:40 
Częsty bywalec

Jest już 3 albo 4 tematy o jednym i tym samym.

Kyokushin, nie masz czkawki jak jedziesz samochodem ? Bo napewno większość kierowców jadących za Tobą bardzo źle się o Tobie wypowiada... :hyhy:

A tak na poważnie - ITD to banda nierobów i darmozjadów, najgorsze że dostali teraz uprawnienia duże i mase kasy ( co widać np. po ich siedzibach - byłem bo dostałem już 2 mandaty od tych czubków ). Inspekcja Transportu Drogowego powinna zajmować się transportem drogowym, bo przeładowane ciężarówki rozpierdalają drogi ciągle, jeżdżą na lewych kartach albo spreparowanych tarczkach, i to oni są niebezpieczni, a nie gość co jedzie 75 km\h na jakiejś debilnie postawionej 50 tce. Idioci tak zrobili E4 z Przemyśla do Krakowa ( no teraz łaskawie otwarli kawałek autostrady :wstyd: ) że nie ma praktycznie miejsca żeby wyprzedzić. A fotoradarów jest chyba z 30 :wstyd: Ale w tym kraju nigdy nic jeszcze logicznie nie pomyślał - wmawia tylko ludziom że drogi mamy jakie mamy ale żeby poprawić bezpieczeństwo na nich to was ujebiemy fotoradarami :wstyd: Szkoda, że niektórzy w to wierzą :wstyd: Poprawić już miała jazda na światłach, alfy romeo :hyhy: wcześniej dołożenie wielu innych nieoznakowanych, a teraz ITD... :wstyd:

PostNapisane: 4 lutego 2013, 20:04 
Administrator

pawelek napisał(a):
Kyokushin, nie masz czkawki jak jedziesz samochodem ? Bo napewno większość kierowców jadących za Tobą bardzo źle się o Tobie wypowiada...

Jakoś chętnych na polemikę na drodze nie ma, więc sądzę że wszystko OK :)

PostNapisane: 4 lutego 2013, 20:16 
Częsty bywalec

To był żart oczywiście z tą czkawką ;)

PostNapisane: 4 lutego 2013, 21:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
pawelek napisał(a):
To był żart oczywiście z tą czkawką ;)

Hehehe... następny co się wystraszył, bo przeprasza :].

Jeśli chodzi o moje zdanie w tej kwestii, to ITD powinno ustawiać się w okolicy szkół i trzepać kasę. Działanie prewencyjne i dochodowe, bo stanie na wylocie z miasta i czekanie, aż ktoś zacznie się rozpędzać przed tablicą "teren niezabudowany", to przegięcie.
Wolałbym więcej nieoznakowanych radiowozów, niż samochodów ITD. Dlaczego?
Ponieważ ITD daje w d... tylko kierowcą przekraczającym prędkość, natomiast Policja często łapie idiotów, którzy wyprzedzają na zakrętach, wzniesieniach i w miejscach "szczególnie niebezpiecznych". Mogą palantowi, który przekracza prędkość oraz wyprzedza na na wzniesieniu lub zakręcie wp.... taką karę, że będzie się zastanawiał, kiedy ma najbliższy egzamin na prawo jazdy.
Wolę gościa, który jedzie przez wioskę 60km/h zamiast 50, niż idiotę, który wyprzedza na wzniesieniu i na zakręcie. Nie mówiąc o tirach, które kilka razy próbowały mnie zepchnąć podczas wyprzedzania do rowu.

PostNapisane: 4 lutego 2013, 21:45 
Pierwsze kroki

Kyokushin napisał(a):
Kara ma przede wszystkim nastąpić, być nieunikniona.

wg mnie kara ma przede wszystkim na celu coś zmienić, wywołać jakiś pożądany skutek...dlatego się nie rozumiemy - ja traktuje karę jako środek/narzędzie do osiągnięcia czegoś, Ty traktujesz karę jako cel sam w sobie...

Kyokushin napisał(a):
Fotoradary istnieją wszędzie, radary istnieją wszędzie. To istnieje dlatego bo żaden kraj nie ma takich środków by postawić tyle drogówki by mogła każdego kolejno zatrzymywać.

a w jakim kraju organ uprawniony do dyscyplinowania kierowców w momencie rejestracji drastycznego łamania przepisów ruchu drogowego zamiast od razu podjąć interwencję ogranicza się do dokumentacji i wyceny wykroczenia? Przypominam - piszę o praktyce ITD, Ty na siłę kolejny raz odpowiadasz wtrącając drogówkę, radary...

Kyokushin napisał(a):
Debila trzeba zgarnąć jak najszybciej, ale jak masz ograniczone środki to lepiej MÓC tego debila zatrzymać i zrobić foto 100 innym którzy przekraczają ale bez skrajności, niż puścić debila, kontrolując kogoś kto przekroczył +15. Bo w myśl Twoich teorii każdy od razu ma być karany. Więc kontrolujesz gościa który jechał 60@50 a w tym czasie przelatuje obok ciebie facet jadący 150@50.

Wg. działań ITD na chwilę obecną zarówno jadący 70/50 jak i 150/50 jadą dalej - jedyna różnica w koszcie korespondencji jaka dotrze do właścicieli pojazdów...przykład jaki podałeś jest w sam raz...
zgadzam się z tym, że jeżeli ktoś łamie prawo i jest możliwość jego ukarania natychmiast to tak powinno się stać, a nie zwlekać z karą i powstrzymaniem wariata jadącego 150 w zabudowanym tylko dlatego, żeby...się nie ujawnić i móc zarobić więcej...

Ostatnio edytowano 4 lutego 2013, 21:52 przez arezyy, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 4 lutego 2013, 21:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
pawelek napisał(a):
[...]Jnspekcja Transportu Drogowego powinna zajmować się transportem drogowym, bo przeładowane ciężarówki rozpierdalają drogi ciągle, jeżdżą na lewych kartach albo spreparowanych tarczkach, i to oni są niebezpieczni,[...]

Kolego jak byś wiedział ile kosztuje prowadzenie i jakiej wysokości opłatami jest obłożony transport to byś zmienił swoje zdanie na pewne kwestie.

Ale wracając do tematu odnośnie fotoradarów to też byłem wkurzony jak dostałem dwie foty ale teraz uważam, że mi należało bo nagiąłem grubo wtedy a teraz naginam do 20km/h i jest spokój , więc to mój sposób na foto :)

PostNapisane: 4 lutego 2013, 21:49 
Administrator

arezyy, kolege wyżej czytał? to samo napisał co ja. stary, nie obraź się, pop swoje, czort swoje.
Już namolny jesteś z tym powtarzaniem, nie chce mi się tego ciągnąć, masz swoje zdanie to miej, ale świat nadal będzie jaki jest.

I znowu pętla...

arezyy napisał(a):
wg mnie kara ma przede wszystkim na celu coś zmienić, wywołać jakiś skutek ...dlatego się nie rozumiemy - ja traktuje karę jako środek/narzędzie do osiągnięcia czegoś, Ty traktujesz karę jako cel sam w sobie...

Skutek jest. Gość zostawia kilka patyków w budżecie to automatycznie zwalnia.

arezyy napisał(a):
działań ITD na chwilę obecną zarówno jadący 70/50 jak i 150/50 jadą dale

bo itd widocznie nie od tego jest.

nawiasem mógłbyś przeczesać PoRD i powiedzieć nam jaki organ się zajmuje kontrolą na bieżąco, z zatrzymywaniem?

PostNapisane: 4 lutego 2013, 22:32 
Pierwsze kroki

Kyokushin napisał(a):
arezyy napisał(a):
działań ITD na chwilę obecną zarówno jadący 70/50 jak i 150/50 jadą daleJ

bo itd widocznie nie od tego jest.

Otóż to - też myślę, że ITD powinna się zająć innymi sprawami lub jak już ma dbać o bezpieczeństwo to niech priorytetem będzie dbałość o bezpieczeństwo, a nie o wpływy do budżetu pod przykrywką pilnowania bezpieczeństwa...

Kyokushin napisał(a):
nawiasem mógłbyś przeczesać PoRD i powiedzieć nam jaki organ się zajmuje kontrolą na bieżąco, z zatrzymywaniem?

myślę że właśnie patrole drogówki - na wykroczenie najczęściej od razu reagują, i nie martwią się o to, że w międzyczasie ktoś koło nich przeleci szybciej niż na to pozwalają przepisy. Te działania są realne w kontekście poprawy bezpieczeństwa, bo wiadomo że wszystkich łamiących przepisy zdyscyplinować w jednej chwili się nie da, ale jest duża szansa że każdy zatrzymany i ukarany kontynuując podróż/przez jakiś czas nie będzie stwarzał zagrożenia.

PostNapisane: 4 lutego 2013, 22:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
arezyy napisał(a):
Otóż to - też myślę

I na myśleniu możesz zakończyć. Nie ma szans w tym kraju na zmiany, będzie tylko gorzej. Będą ssać, ssać aż Was wszystkich **** strzeli. I tyle w temacie.

Trzeba robić kasę i stąd spadać ;)

PostNapisane: 4 lutego 2013, 22:56 
Administrator

deejeys napisał(a):
Trzeba robić kasę i stąd spadać

Obrazek

PostNapisane: 4 lutego 2013, 23:18 
Częsty bywalec

Rider_85, napisał(a):
Hehehe... następny co się wystraszył, bo przeprasza :].

Przestań bo nudzisz, to że ktoś ma inne zdanie nie znaczy że mam od razu zacząć się wykłócać :kwasny:

palec216, napisał(a):
Kolego jak byś wiedział ile kosztuje prowadzenie i jakiej wysokości opłatami jest obłożony transport to byś zmienił swoje zdanie na pewne kwestie.

Podejrzewam że wiem o tym dużo więcej niż Ty :wstyd:

Ale co koszta utrzymania floty i opłaty mają wspólnego z tym o czym pisałem ? Poza tym skoro wiesz ile przynoszą kosztów, wiesz napewno że w biznesie jest tak że tylko debil dokłada do interesu więc wiesz...

PostNapisane: 5 lutego 2013, 18:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
pamietacie jak przed epokoa cb radia ostrzegalo sie siebie na wzajem na szosie mrugajac swiatlami?

nawyk zanikl doszczetne, teraz zauwazylem- odradza sie
wiele osob nie mruga i tego nie oczekuje, bo ma cb, cb jednak nie uchroni jesli pieczarki wlasnie sie rozstawili i pierwsze 2 auta ktore to widzialy nie byly wyposazone w cb.

ja mrugam, ostatnio rzadziej mrugalem, sie sprzyznam, przez cb wlasnie, ale teraz mrugam jak opetany, bo to cos sie dzieje jest chore, po prosty chce zeby mieli gorszy dzien.

proponuje niech kazdy sobie przypomni o tym patencie- mrugajmy wszysci i zawsze- najlepszy sposob na tego typu zagrozenia na drodze.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1