BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 16:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Samochód dla dziewczyny max 22tyś zł
PostNapisane: 12 czerwca 2013, 18:06 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
A czy autorka ujęta w wątku polatała już czymś coś ją kręci jakaś marka któryś model ? Będzie łatwiej wybierać jak w końcu czym się przejedzie i oceni jak się czuje w takim albo innym wozie :niepewny:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 czerwca 2013, 21:04 
Forumowicz

Moje BMW: inny
Kod silnika: M47,M52,M57
Autorka nie jeździła niczym specjalnym, nie jest użytkownikiem-demonem prędkości i nie potrzebuje nie wiadomo jak szybkiego pojazdu, ponieważ nie ma gdzie się nim rozpędzić jeżdżąc codziennie do pracy-zresztą ja też będą z nią jeździć. Samochód będzie tylko i wyłącznie używany aby rano wstać pojechać do pracy i wrócić, na trasy mamy inny samochód (A6 C6 w Avancie więc pojemny). Póki co ma taki budżet a nie inny i szuka samochodu w miarę mało awaryjnego, którego koszty eksploatacyjne nie będą nie wiadomo jakie a wiadomo jak to jest z używanymi samochodami. Samochód ma być młode rocznikowo no i ma to być benzyna. Jak już wspomniałem będziemy się rozglądać za Fabią II, Polo IV FL lub tym nowszym ale trzeba by było dołożyć trochę $ , Ibiza (ta nowsza), Fiesta Mk7, może jeszcze coś innego wpadnie do głowy a to co napisał Fryderyk to chyba rzeczywiście MINI nie będzie się nadawało na typowe auto miejskie.
Co do Aygo to jechałem nim, ja się czułem jak w puszce choć jako typowe auto miejskie na pewno sprawdza się w 100%.
PS. żeby nie było,że mojej dziewczynie podobają się tylko takie kasztany to oprócz MINI podoba się jej bardzo 3 drzwiowe białe e87 w m-pakecie ale niestety budżet jest taki a nie inny.

PostNapisane: 12 czerwca 2013, 23:18 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
waskii napisał(a):
Dla mnie kasztanem jest Alfa GTV, dla Ciebie Fiesta.

PostNapisane: 13 czerwca 2013, 05:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: F20
Kod silnika: N55B58
Kyokushin napisał(a):
waskii napisał(a):
Dla mnie kasztanem jest Alfa GTV, dla Ciebie Fiesta.

:ok:

Teraz rozumiem, po prostu nie można się nie zgadzać. :]

PostNapisane: 13 czerwca 2013, 06:57 

Kyo, ustawiam fotel w samochodzie tak jak mi wygodnie. Nie jeździłem jeszcze autem, w którym fotelem nie zjeżdżam na sam dół a w 99,9% odsuwam go do samego końca. Oparcia też nie ustawiam w pionie, ale nie na leżąco i jakoś w niektórych autach czochram fryzurą o sufit. Tak jak dziś rano jak wsiadłem do R129 zanim otworzylem dach, no ale wizyta u fryzejrki pojurtrze, więc w niedzielę już problemu nie będze :D

Co do paliwa i ekonomiczności, wszystko zależy od tego ile się robi dziennie/miesięcznie kilometrów i jakie ma się priorytety w życiu. Jeden woli widać 1000zł na paliwo miesięcznie inny chciałby 500 a drugie 500 np. na swoje hobby. Jedna osoba musi mieć wypas furę i to dla niego ważne a inna osoba będzie jeździć starą corsą, poobijaną ze wszystkich stron i nie będzie jej to przeszkadzało bo przecież to tylko samochód.

Każdy ma inne podejście do wielu spraw i bezsensowne jest narzucanie komuś konieczności kupowania super fury bo to jest fajne. Jeden będzie miał nowe BMW czy Mercedesa i tankował Pb a będzie mieszkał w małym mieszkanku, inny kupi willę i będzie jeździł służbowym fordem jeszcze inny będzie miał małe mieszkanko, słubową corsę ale ciuchy na sobie za kilka tysi i zegarek droższy do E46 coupe w Mpaku.

Osobiście znam jedną kobietę, która wydaje na ubrania i kosmetykę po kilka tys zł miesięcznie a jeździ autem za 5tys zł na LPG bo po co jej lepsze? Owszem podobają jej się fajne auta, podobnie jak np. mi fajne zegarki ale podobnie jak ona nie wyda 50tys na fajne auto, ja nie wydam 20tys na fajny zegarek.

Wracając do aut, mojej małżonki nie byłbym w stanie namówić na forda czy opla. Jak była w ciąży próbowałem namówić ją na zmianę E46 coupe na coś "większego" - nie BMW. Pokazyłem jej różne ciekawe auta i niestety powiedziała że jak ma zmieniać to E46 ale cabrio, chociaż E93 też może być. Na moje argumenty że wózek, dziecko stwierdziła: Do E38 się wszystko mieści, możemy się zamieniać. Ale i tak woli jeździć E46 i jak się zmieni wózek na mniejszy się pewnie zmieni na bezdasznika ;) Oczywiście też z LPG bo po co ma wydawać na Pb jak może na kosmetyczkę albo ciuchy ale moja małżonka sobie tankuje sama i ubezpieczenie płaci sama, chyba że wezmę od niej auto i zatankuję.

PostNapisane: 13 czerwca 2013, 07:20 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Wiesz, wózek, zakupy, duperele dziecięce, spokojnie się do E46 coupe mieszczą. Dlatego kupiliśmy drugie coupe, w dwóch autach wozimy w bagażniku w większości powietrze.

Z tym czochraniem o sufit nie bardzo kumam, jak masz 186cm to generalnie odsunięcie i obniżenie fotela powinno definitywnie załatwiać temat, budowa człowieka jest taka, że najczęściej wzrost idzie w nogi, czyli jak ktoś jest od kogoś 10cm wyższy, to 8cm idzie w nogi, 2cm w tułów. Piszę orientacyjnie. Tak czy siak, cieszę się że niedługo fryzjer i nie będziesz się czochrał :hyhy: Gdybyś miał 2m+ to rzeczywiście było by to nietypowe.

Nawiasem mówiąc Paulina ma świetny gust do aut ;)

PostNapisane: 13 czerwca 2013, 07:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
[quote="Szczurek1986"]BARNABA a ja zapytam co było powodem zmiany jednak tego Forda na wspomniane przez Ciebie Audi a3 ? :P

Powodem zamiany na Audi było bezpieczeństwo. Odkąd żona podjęła pracę zaczęła fiesty używać codziennie również w zimie. Bałem się że w razie wypadku marne ma szanse na przeżycie, dlatego chciałem zamienić na trochę bezpieczniejsze. Często wozi dzieciaczki a z tyłu zaraz ścianka bagażnika..... . To był główny powód.W audi czuć bezpieczeństwo, czy przenosi się to na rzeczywistość? - ufam że tak. Obyśmy nie musieli tego nigdy testować.
Po za tym człowiek powinien spełniać swoje marzenia, zawsze żoneczka chciała jeździć audi najlepiej Q7 lub X6 bo takie jej się najbardziej podobają ale na takie nas nie stać.
Natomiast zawsze chciała mieć autko w białym kolorze, z czarnym otwieranym dachem, chciała mieć podgrzewane fotele, porządny system nagłośnienia BOSE, chcieliśmy mieć nawigację nie dokładaną, chcieliśmy aby dzieci mogły oglądać bajki podczas jazdy, aby w fotelach był choćby głupi otwór na narty,tempomat którego używa, głupi czujnik temperatury zewn,czarną podsufitkę s-line. itd itd, ja położyłem jeszcze nacisk na napęd quattro i teraz autko jest takie jakie chcieliśmy. Fiesta tych dodatków nie posiadała a doinstalowanie ich nie wchodziło w rachubę. Do tego trafiła się możliwość przejęcia leasingu od pierwszego właściciela no i stoi śnieżynka na parkingu:))) A ponieważ nie stać Nas na Q7 czy X6 to jest audi A3 które potrafi dać wiele radości z jazdy i rozpieszczać wyposażeniem:)))

Nie chodzi tutaj o chwalenie się ale zwyczajnie spełnianie marzeń. NIemniej głównym kryterium było, jest i będzie bezpieczeństwo.

Inną kwestią jest chęć jeżdżenia np x6 a inną rzeczywiste poruszanie się np po mieście dużymi autami. Parkowanie jest utrudnione nie da się ukryć. Wiem bo sam jeżdżę E61.
Po za tym małe autko o ile nie jest wersjach sportowych zawsze będzie tańsze w utrzymaniu, mniejsze klocki które tak szybko się nie ścierają, mniejsze opony, tarcze, pojemności silników, serwis itd itd. Taki sam silnik w małym aucie daje znacznie więcej fun-u niż w większym samochodzie. Zalety mniejszego auta są niezaprzeczalne, ale są też minusy takie jak wyposażenie, czy bezpieczeństwo.

Za 22tys zł osobiście nie szukałbym auta zbajerowanego ponieważ oznacza to kłopoty finansowe.Za te pieniądze szuka się auta bezawaryjnego. Za 30tys zł to już inna kwestia.

Ford akurat spełniał warunek bezawaryjności czyli świętego spokoju na czym mojej żonie zależało-wsiada - i zawsze zapala.
Ktoś kto kupuje z kolei auto nietuzinkowe musi dokładnie skalkulować koszty serwisowania czyli utrzymania takiego auta, bo przecież forumowicz KYO nie zapłaci później za wymianę dwumasu,turbosprężarki czy jakiegoś innego elementu który może się zwyczajnie szybciej zepsuć w aucie starszym a w nietuzinkowym będzie napewno droższy - tylko zapłaci właściciel auta.W internecie można pisać wszystko, ale za swoje decyzje w tym zakupu auta płacimy potem my :)))

Łatwo jest komuś napisać - kup dużą wypasioną furę, ale jak coś się psuje i ludziska zostawiają kupę kasy w serwisie za naprawy to już o tym nie piszą bo wstyd:))) ALe oficjalnie autko super nie psuje się i pali 5literków.:)) Ot życie.

CO do automatu w małych tanich autkach to średnio one śmigają, są wolne a podaz takich aut jest stosunkowo mała . Ale jest to jakaś propozycja warta zainteresowania. Ja jestem zwolennikiem automatów. Ale przed zakupem trzeba by poczytać trochę opinii na ich temat w danym modelu jak tam z awaryjnością, itd itd.

Swoją drogą dodam, że wcześniej oglądając jeszcze inną A3 okazało się w ASO że VIN się nie zgadza:)))) Trochę inny kolor i że niema szyberdachu a ten był:)))) Trzeba bardzo uważać podczas zakupu - mnóstwo jest min. Ale to już inny temat.

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

Ostatnio edytowano 13 czerwca 2013, 07:44 przez BARNABA, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 czerwca 2013, 07:43 
Administrator

BARNABA napisał(a):
forumowicz KYO nie zapłaci później za wymianę dwumasu,turbosprężarki

Dlatego nie kupuję doładowanych dziwolągów. Wiem jaką to ma trwałość, jak są auta projektowane. Wolę pojemność i w miarę prostą konstrukcję, co nie wyklucza ani mocy ani fajności.

To że za 22 tyś fajne auto oznacza awaryjne, to obiegowa miejska (może niekoniecznie miejska) legenda, mająca niewiele z rzeczywistością wspólnego.

PostNapisane: 13 czerwca 2013, 07:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Dlatego też po to jest internet i takie forum aby polemizować ze sobą i wymieniać swoje doświadczenia KYO.:)))

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 13 czerwca 2013, 07:59 

Kyokushin napisał(a):
Wiesz, wózek, zakupy, duperele dziecięce, spokojnie się do E46 coupe mieszczą.

Kwestia jaki wózek :) Małżonka się uparła na jeden konkretny model i koniec. Mieści się ale nie tak bezproblemowo. Bez zdejmowania kółek zajmuje cały bagażnik w E38 :D

PostNapisane: 13 czerwca 2013, 08:34 
Administrator

Macie bliźniaki czy trojaczki że taki wózek? :hyhy:

My mamy dwa wózki, jeden taki 3w1, on jest większy, ale też nie jest problemem, fakt nie chce się go nam targać z wózkowni do auta etc, bo i po osiedlu w nim niunia jeździ, a do auta mamy wrzuconą taką spacerówkę, po złożeniu jest płaska, waży chyba 1-2kg i rozkłada się jednym ruchem ręki.

PostNapisane: 13 czerwca 2013, 08:48 

Jedno, jedno ale wózek duży :)

Obrazek

Jak podrośnie to sie kupi mclarena. Mówię o wózku dla młodego nie dla mnie.

PostNapisane: 13 czerwca 2013, 14:14 

Dziecko trzeba z tyłu zapiąć i raczej do tego coupeta jest dużo bardziej uciążliwa jak 4/5 drzwiowe autko :P

PostNapisane: 13 czerwca 2013, 14:23 

Oczywiście! A najwygodniej by było w Chryslerze Voyager :)

Zawsze jest kompromis: wygląd/moc/spalanie/wygoda/ceny części i wiele innych.

PostNapisane: 13 czerwca 2013, 21:27 
Administrator

Szczurek1986 napisał(a):
Dziecko trzeba z tyłu zapiąć i raczej do tego coupeta jest dużo bardziej uciążliwa jak 4/5 drzwiowe autko

Nie zgodzę się. Dzieciaka się łatwo wkłada do tyłu w coupe i zapina w foteliku.
Z prostej przyczyny, fotelik ma najczęściej wysokie trzymanie boczne, wygodniej jest wkładać więc dzieciaka 'na wprost' w fotelik niż jakoś od boku. Ale to co kto woli, jednemu wygodniej tak, drugiemu inaczej, tak czy siak w coupe nie jest to problem żeby się nad nim jakoś spinać. Przynajmniej dla żony i dla mnie.

PostNapisane: 15 czerwca 2013, 16:10 
Pierwsze kroki

Garaż: było E30 1.8 is, aktualnie włoszczyzna
KotSylwester napisał(a):
Jedno, jedno ale wózek duży :)

Obrazek

Jak podrośnie to sie kupi mclarena. Mówię o wózku dla młodego nie dla mnie.

Radku weźcie coś ze skrętnymi kółkami, aczkolwiek Emaljunga ma znacznie mniejsze kółka skrętne. Ale zasadniczo porada chyba już po czasie :)

PostNapisane: 15 czerwca 2013, 17:03 

Jak będzie dzieciak to się kupi kolejne autko :D

PostNapisane: 5 września 2014, 16:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: POLO 9N
Kod silnika: Wesołe TDI
Jeżeli auto ma jeździć po ścisłym centrum, ma być dosyć nowe,bezawaryjne, to aygo jest bardzo dobrą propozycją.
Pamiętajmy o tym że sama "jazda"(5-30km/h przynajmniej w ścisłym centrum kato) to pół biedy, ale zaparkowanie później :wsciekly: Liftbackiem o słabym skręcie nie jest zbyt łatwo, takie małe aygo wszędzie się wciśnie. Z rzeczy które powinno mieć auto na miasto to na pewno klimatyzacja,silny skręt,dobra widoczność, dobrze gdyby były cup holdery, schowki/półki na drobiazgi, więcej nie potrzeba.

Jeżeli ma to być typowy dupowóz,czyli ścisłe miasto,jakieś trasy, to szukałbym e46 compacta,na pewno o wiele ciekawsze auto od aygo, więcej spali, o wiele wygodniejsze i bezpieczniejsze, w środku porażająca ilość wyposażenia w porównaniu do aygo :rotfl:

PostNapisane: 6 września 2014, 05:51 

Czyżby fura po ponad dwóch miesiącach jeszcze nie kupiona ? :P

PostNapisane: 6 września 2014, 11:41 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Raczej po roku i dwóch miesiącach ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1