BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Porządne Jezdzidło na codzień - jakiś pomysł ?? ZAPRASZAM !!
PostNapisane: 9 marca 2014, 03:42 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Panowie, podoba mi się wątek, jedni piszą a inni dają opinie, dzielą się doświadczeniami, o to chodziło :ok:

Tomek-E46 napisał(a):
Odpowiem jednym zdaniem na Twoją prośbe e46 320d

Życie jest za krótkie by w kółko bujać się tym samym ;)
A na poważnie, to nie widzę poza serią 7 (nie każdą) nic co by mnie skłaniało do jeżdżenia jakimś autem z "normalno" mocowym silnikiem z bmw...

CZECHU napisał(a):
Dziwna sprawa z tymi passatami b5 FL spore auto nawet nieźle wyposażone i zadbane sztuki (foty allegro) w granicach 15tys można kupić gdzie jest haczyk ? zawieszenie wielowahaczowe ?

Też mnie właśnie bardzo to ciekawi....

rorafalki napisał(a):
może i MB jest fajna opcją, ale znalezienie w dobrym stanie i rozsądnej kasie nie jest łatwe. I nie zapominajmy, że to pomnik na kółkach. A autor wątku chce auto codzienne

Rufios napisał(a):
Dokładnie tak
Jak weźmiesz tanie nowe wozidło lub prawie nowe to jedyny koszt to utrata wartości.

Szczerze, to prawie już zupełnie nic mnie nie kręci w tym, co wychodzi teraz na rynku... zaczyna mnie irytować to zatracanie brył na poczet ochrony pieszych, i obniżanie jakości produkcji, rozwiązań.
Czasem myślę, czy nie fajnie byłoby zapodać jakiegoś mega rodzyna z epoki długożywotnych aut, jakieś S600 Brabus 7.1 :) albo coś w ten deseń.
Zupełnie mnie nie kręci możliwość jeżdżenia nowymi autami z takiego w miarę dostępnego pułapu.

Byczus napisał(a):
kurcze, Panowie, jeszcze raz ktoś napisze, że E39 jest tanie w utrzymaniu, to podliczę zaraz ile kosztuje sama wymiana zawieszenia na zamiennikach typu Sachs, Lemforder etc.

Dokładnie hehehe
Niektórzy chyba nie zdają sobie sprawy ile niektóre rzeczy kosztują w innych markach, nawet w prawie nowych autach :) aluminiowy wahacz za 400 zeta to nie jest norma hehehe

///david napisał(a):
Fan bmw, miłośnik marki , właściciel m6 szuka taniego dupowozu...szczerze powiedziawszy przerabiałem podobny temat juz kilka razy planujac zakup aura dla siebie, kupując / zmieniając auto dla żony i dochodze do wniosku, ze wole mieć 3 sztuki "zwyczajnych" niż 1 mega bmw a do tego seata, skode alfe autobus miejski, czy jeszcze nie wiadomo co, bo mnie na codzien nie stać na jazdę swoim super autem

To nie tak...... jak już tak rozmawiamy sobie rozkminiając...
Najpierw musisz zrozumieć, z czego konkretna osoba czerpie przyjemnośc w czasie jazdy, jaka zajawka daje jej frajde, czy wgniot przyspieszenia, czy osiągi, czy przestrzeń limuzyny, cisza w środku, zespolenie z prostym niewytłumionym autem etc.
No i jest jeszcze jedna sprawa, auta typu egzotyk powiedzmy, coupe, typu m6, 911, SL, XKR, CL nie zachęcają do jakiegoś wzmożonego ich użytkowania. Nie wiem jak to opisać, ale mając takie auto nie ciągnie nas do wypuszczania się na wycieczki, zwiedzania, jakieś wyprawy, jakoś tak są produkowane te auta. Nie czujesz się dobrze, jak gdzieś pojedziesz daleko takim autem, ono jakoś tak mówi, że jest stworzone do czego innego, do innego użytkowania. I rzeczywiście tak jest, jak się zerknie na przebiegi tych aut. Ludzie nimi mało jeżdżą, M5e60 potrafią mieć przebiegi 160-200 tys, m6 mają 70-100.
Więc kupujesz takie auto jak 911, SL, XKR itp. bo ono jest od razu robione jako fajne, znaczy niskie, dwudrzwiowe, copue, nie jest sedanem z 4 rurkami, ale...okazuje się że nie do końca chcesz je użytkować...Uparłem się że m6 pobrudze nawet specjalnie jazdą, ale nie udało się hehe nie było jak i kiedy, bo trzeba jeździć żeby to zrobić.
Tak więc szukamy, szukam, tego, co naprawdę kręci w autach, co daje radość z jeżdżenia. Jeśli normalnie jeździ się m6 na 400KM, i ma sie wtedy osiągi 540i, to powstaje pytanie o co kaman :) i czego tak naprawdę nam trzeba.
I czasami myślę, że chyba lepiej byłoby zakupić jakieś roadstera youngtimera obowiązkowo, żeby nie tracić na aucie, na dwa miejsca, nie 2+2, bez bagażnika 450L, cabrio, i nim już do końca się bawić egzotyką itp. a normalnie mieć na codzień też coś fajnego, jak piszesz, jakąś limuzynę V8 i zażywać luksusu na codzień.
Nie jestem fanem bmw :) patrze na marke bardzo realistycznie, i doceniam wiele innych, pluje sobie w brodę do tego że zawsze musze jeździć czymś niesprzedawalnym hehe, zamiast pojeździć rok Jagiem, rok Audi, rok Mercedesem, rok BMW, a potem znowu innym modelem, ale do takich roszad nie nadają się topowe modele....

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 marca 2014, 07:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
Ludzie są bogaci ponieważ potrafią liczyć pieniądze ;-) Redukcja kosztów to rzecz powszednia i jest chyba najpopularniejszym sposobem do optymalizacji zysku ;)

PostNapisane: 9 marca 2014, 08:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: N42B18
Boogie, Mój compact jest na sprzedaż, do zrobienia amortyzatory z tyłu i malowanie zderzaka ponieważ ostatnio na światłach Pan Subaru lekko mnie dojechał ponieważ nie zdążył wyhamować...

PostNapisane: 9 marca 2014, 08:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530d M-pakiet
Kod silnika: m57 193ps+
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116850
BYŁO:
FIAT 126p - sprzedany
Mercedes W124 2.5 D - jest w moim posiadaniu
Mercedes W210 2.2 CDI - w posiadaniu ojca
sln napisał(a):
W124

Tylko i wyłącznie W124. W tej cenie jeszcze uda Ci się kupić fajny egzemplarz. W sumie nie ważne czy to będzie diesel czy benzyna (gaz). To auto przeżyje jeszcze następne 20 lat. Wiem bo mam.
Proponowane kryteria wyboru:
- cena auta miedzy 10 a 20 tys PLN - SPEŁNIA KRYTERIUM.
- auto niekosztowne w serwisie, części w normalnych cenach, bez wad i wpadkaów konstrukcji, nie trzeba do nich doktoratu z mechaniki - SPEŁNIA KRYTERIUM.
- pojazd z dobrego okresu motoryzacji - czyli wytrzymalszy niż obecne produkty - SPEŁNIA KRYTERIUM.
- niezbyt stare, żeby nas nie trapiły częste i głupie usterki pierdółek wynikające ze starzenia ogólnego, z parciejącej gumy, kruchych plastików itp. NIE DOTYCZY, SPEŁNIA KRYTERIUM.
- palące z rozsądkiem - Pb+lpg albo dobry diesel, max 6 cylindrów :) SPEŁNIA KRYTERIUM.
Żadne stare hondy, mazdy, vw, nie spełnią powyższych wymagań.
Zaznaczam W124 w przedziale 15-20 tysięcy. Tylko i wyłącznie roczniki 89-92 tzw. szeroka listwa, wcześniejszych roczników nie polecam. Coupe mogą być starsze, był bardzo solidne. W roku 93-95 były produkowane już pod nazwą E. Zaczęły się problemy z blachą i sporadycznie z elektroniką. Części droższe, więcej systemów będzie generowało koszty.

PostNapisane: 9 marca 2014, 09:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
mroova81 napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
normalnie gwoździa do trumny brakuje.

Gdzie? Przecież napisał:
Cytuj:
z gazem BRC

W takim układzie to ten kibel będzie palić jak V8, a nie jechać... do tego rozrząd na pasku kłopotliwy w wymianie itd. Nie wiem po co drążyć temat? Niech Boogie napisze, czy chce takiego Passata.

Boogie - przesadzasz trochę z tym BMW w kwestii awaryjności. Może niektóre rzeczy lubią czasem pierdnąć, ale za to inne są strasznie długowieczne (napędy, amortyzatory, wydechy, blacharka generalnie itd.). W ogólnym rozrachunku jak kupisz zadbane BMW sprzed epoki dzadostwa, czyli E30/E32/E34 to będziesz zadowolony. Brałbym pod uwagę E32/E34. Z innych opcji W124. Jak chcesz schodzić z poziomem auta to Avensis 2.0i przedlift zwłaszcza.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 9 marca 2014, 09:08 
E34 lover

No właśnie Boogie, a nie brałeś pod uwagę powrotu do E34 540i? ;)

PostNapisane: 9 marca 2014, 10:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
a ja powiem tak już pomijając temat nowe czy używane

powiedz czego w końcu chcesz bo temat że niby oszczedne dobre auto na co dzień

a w zasadzie mam wra,żenie, że szukasz jakiegoś ciekawego youngtimera a nie oszukujy się to będzie skarbonka

e32/34 super auta bardzo trwałe ale mają już po 20 lat i wymagaja inwestycji po 20 latach nawet ta niezniszczalna mechanika wymaga ingerencji

ale jeżeli już chcesz coś z tego okresu to brałbym 740ia jak moje i skoro to dupowóz na codzień to automat to tylko zaleta albo 540 e34 też automat

PostNapisane: 9 marca 2014, 11:45 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E90 2.0d
Kod silnika: M47N2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119539 BMW E39
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=164448 AUDI 80
Boogie napisał(a):
Podobnie Saab, 93 2003-2006
znajoma ma cos takiego ale zdaje sie że jakoś z lat '00 - '03 czyli starsze niż napisales tam chyba 2.0 siedzi ale głowy nie dam,mało tego ma w tym LPG,kilka razy jechałem tym wozem jako pasażer,powiem Ci że spoko auto,nawet jedzie,mnie osobiście jedyne co tam drażni to kolor podswietlenia konsoli i zegarów,zielony :/ no mnie sie nie podoba,z tego co mowil mi znajomy(jej mąż) jest problem z nieautoryzowanym serwisem (bo wiadomo do serwisu zawsze mozna jechać) cos on tam naprawial w zeszlym roku,juz nie pamietam,zdaje sie że cos z silnikiem,musiał gnać zdaje sie do Łodzi żeby to naprawili bo w Radomiu speców od Saabów jak na lekarstwo
http://allegro.pl/saab-9-3-1-8i-122km-s ... 52826.html

przewinął sie tez wątek nissana otoz tak sie składa że mają w rodzinie jeszcze maxime 3.0 V6 aut. (on tym jezdzi) też na gazie,tez tym autem jechałem i powiem szczerze ze tez nieźle jedzie,max wypas,skóry,klimy i inne duperele,auto chyba w max opcji z tego co widziałem,w środku bardzo sympatycznie,tu akurat wersji USA bo nie mogłem znaleźć europy,on ma europe http://otomoto.pl/nissan-maxima-C32326032.html

oba auta są czarne,w obu jest gaz,na gaz nigy specjalnie sie nie żalił,pozdro

PostNapisane: 9 marca 2014, 12:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
fileo napisał(a):
Precz z Accordem 6 gen 1,8is. Miałem kilka lat i uważam że jest to pomyłka. Auto kupiłem z przebiegiem poniżej 100tkm od siebie z firmy. Zrobiłem 100tkm i mam pełen obraz tego badziewia. Bardzo kosztowny serwis i korozja w egzemplarzach 6 letnich! Wielkie koło kierownicy jak na promie pasażerskim. 136 koni? Gdzie?? Masz wrażenie że ma 55. żeby jechać musisz kręcić do 6 tyś. Czuła na paliwo. Zawiecha wielowahaczowa pociągnie po kieszeni. Ciągle jakieś łożyska. Wielkie gówno produkowane w Wielkiej Brytanii

9 lat w domu mieliśmy takiego Accorda (poszedł rok temu). Serwis kosztowny to chyba w porównaniu z Seicento. Gorzej ze spalaniem bo jeśli ma jechać to i 13l w mieście potrafi wziąć. Biodegradowalne nadkola to niestety norma w kitajcach z tamtego okresu. Poza tym auto praktycznie bezawaryjne. Przez te 9 lat przytrafiła się jedna awaria - padł alternator, ale i tak dało rade dojechać do serwisu na własnych kołach (uwaga: brak uchwytu do holowania). My LPG nie mieliśmy, ale znajomy ma i śmiga zadowolony więc problemów z tym nie ma. Jak najbardziej mogę ten model w tym budżecie polecić.

Ktoś tam pisał o pierwszej C5. Mój dziadek miał takiego nówkę z salonu 2.0 140km 2003 albo 2004r. Na początku ciągle coś się pierdzieliło z hydrauliką ale po którejś z rzędu wizycie serwis w końcu to ogarnął. No i cały czas problemy z elektroniką. Może nie awarie ale usterki, często pierdoły ale wkurzające.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 9 marca 2014, 15:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
jiGsaw napisał(a):
W takim układzie to ten kibel będzie palić jak V8, a nie jechać

Nie jezdziles tym "kiblem" wiec nie teoretyzuj...ja troszke najezdzilem tym autem i wiem w jakim jest stanie, jak sie odpycha i ile pali...zdziwilbys sie oczywiscie bo straszne bajki wypisujesz ale na sile nie bede tego Tobie wmawiac czy udowadniac...nie podoba sie to nie bylo tematu ;) Tylko dobieraj troszke inne slowa zeby kogos nie urazic :P

PostNapisane: 9 marca 2014, 15:52 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M62B44
Ciekawe auto w tym budżecie a6 c5 2.7 biturbo, tylko tyle, że nie jest tanie w utrzymaniu, takich audi jest tysiące, a seria szału nie robi. Co do materiałów o niebo lepsze niż w a6 c6. Ja z kolei mam problem na co wymienić e39 o ile w ogóle wymieniać bo jakieś tam bolączki ma, ale porównując do nowszych aut materiały wykończenie to cudo. Myślałem na mercem ale jak widzę pokrętła guziki takie same w sprinterze i ml to jak dla mnie jest coś nie tak. Może leksus ale to chyba do emerytów. Wracają do tematu może volvo t5??

PostNapisane: 9 marca 2014, 16:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 320dA
Też bym się skłaniał do W124, chociaż mieć takiego w dobrym stanie, to już taki bardziej youngtimer jakby na to nie patrzeć.

Ale zaproponuje coś co jeszcze tu nie padło - Opel Omega B FL.
W przedziale 12 - 15 tyś. zł, masz praktycznie do wyboru całą game silników, natomiast ja ograniczyłbym wybór do 2.6 V6 lub 3.2 V6. Jest jeszcze diesel BMW 2.5 DTI R6, ale jak to z dieslami bywa - loteria. Kompletnie nie wiem jak wygląda kwestia cen części, ale że jest to Opel, to wątpie aby były wygórowane.
Dużo miejsca w środku, bagaznik 530 l., bak 70 l., no i podstawowa kwestia - tylny napęd.
Przykładowe sztuki z otomoto: http://otomoto.pl/opel-omega-3-2v6-kolo ... 26173.html - 3.2 V6, http://otomoto.pl/opel-omega-skora-xeno ... 33677.html - 2.6 V6. Pozostaje kwestia stanu tych egzemplarzy, bezwypadkowość, itp.

PostNapisane: 9 marca 2014, 16:52 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Garaż: mondeo mk4
Polecam w tej cenie passata FL, do 20 tys. mozna kupić swieza sztuke, wygodne auta i w miare nie psujace się. Co do mitu wielowahacza, tata jezdził passatem B5 przed liftem, zrobił nim 110 tys. km i robił raz wahacze na zamiennikach, wyszło z robotą chyba 400-450zł. Teraz jezdzi A6 C5 poliftową i przez 130 tys. km nie zrobił jeszcze kompletnie nic w zawieszeniu, jedynie przeguby bo popękane były. Gdzie tu te ogromne koszty o których niektórzy tak trąbią? A jednak wpływa to na komfort jazdy tym autem.

Gdyby nie to ze chciałem kupić wlasnie E36 to szukałbym takiego passata 1.9 TDI lub 1.8T + gaz.

PostNapisane: 9 marca 2014, 17:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
bafi napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
W takim układzie to ten kibel będzie palić jak V8, a nie jechać

Nie jezdziles tym "kiblem" wiec nie teoretyzuj...ja troszke najezdzilem tym autem i wiem w jakim jest stanie, jak sie odpycha i ile pali...zdziwilbys sie oczywiscie bo straszne bajki wypisujesz ale na sile nie bede tego Tobie wmawiac czy udowadniac...nie podoba sie to nie bylo tematu ;) Tylko dobieraj troszke inne slowa zeby kogos nie urazic :P

A co to trzeba czymś jeździć by mieć wiedzę? Każdy wie, że wolnossących V6 itp. VW się po prostu nie kupuje. bo koszty utrzymania tych silników są niewspółmierne do osiągów itd.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 9 marca 2014, 17:36 
Uzależniony od forum :)

a może coś co jest z 2000 roku a wygląda jak youngtimer? http://otomoto.pl/saab-9-5-3-0-tid-wyja ... 76581.html
albo mniejszy?
http://otomoto.pl/saab-9-3-aero-205-km-C32407965.html

:)

PostNapisane: 9 marca 2014, 18:32 
Zacna persona forum

Boogie piszesz, że tęsknisz za autem, do którego chce się wejść i przejechać np. 500 kilometrów na zlot youngtimerów. Z tego co pamiętam to 540i sporo kilometrów nabiłeś?

To pogoń tą kosmiczną technologicznie M6 i kup coś w tym stylu:
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/me ... res=EXPORT
A jak by był duuuży budżet to :serce:
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/me ... res=EXPORT

PostNapisane: 9 marca 2014, 18:38 
Zacna persona forum

jiGsaw napisał(a):
A co to trzeba czymś jeździć by mieć wiedzę?
No nalepiej by było.A później pisać kocoboły na forum.

PostNapisane: 9 marca 2014, 19:38 
Forumowy terrorysta

Auta majace lat 25 + nie pasują pod ''niezbyt stare''. Poza tym co widać to dla niektorych osob jazda jako codziennym autem, autem na F czy vagiem w tym skodą itp jest obciachem.

PostNapisane: 9 marca 2014, 19:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
jiGsaw napisał(a):
Każdy wie, że wolnossących V6 itp. VW się po prostu nie kupuje.

jeżeli dalej mowa o paseratti z 2.8 pod maską to nie ma on V6 a raczej ma tylko z nazwy. VR6
jiGsaw napisał(a):
do tego rozrząd na pasku kłopotliwy w wymianie itd.

jeżeli dalej mowa o paseratti z 2.8 pod maską to nie ma on paska tylko łańcuch.
VR jest prosty, pancerny, jak ktoś sie lubi bawić to dużo znosi przy uturbianiu a na codzień? pancerny, tyle wystarczy. łańcuch nie jest dożywotni ale nie wymienia się go co trochę, poza tym co można wyczytać choćby na forum łańcuchy czy ogólnie rozrząd w BMW tez taki bezobsługowy nie jest.
ogólnie chyba dość przyjemny silnik, napęd 4x4. jak komuś passat pasuje to czemu nie

PostNapisane: 9 marca 2014, 19:51 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M62B44
Passat b4 ma 2.8 vr6
passat b5 2.8 v6 na pasku

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1