BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 17:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 4 marca 2011, 14:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
U mnie zwykła ropa na orlenie już po 4.85
Chyba drożej nigdy nie było,przynajmniej nie przypominam sobie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 marca 2011, 14:54 
Forumowicz

Moje BMW: E61 530D ^^
Kod silnika: M57 D30 :]
ON 4.89 na BP W Knurowie :mur:

PostNapisane: 4 marca 2011, 14:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
ja tego nie rozumiem-kupujecie wypasione bryki z dużymi silnikami i potem :rozpacz: na forum
nie ma obowiązku w tym kraju posiadania pojazdu, zwłaszcza pojazdu paliwożernego :cwaniak:

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 4 marca 2011, 15:45 
Częsty bywalec

becek napisał(a):
ja tego nie rozumiem-kupujecie wypasione bryki z dużymi silnikami i potem :rozpacz: na forum
nie ma obowiązku w tym kraju posiadania pojazdu, zwłaszcza pojazdu paliwożernego :cwaniak:

Ja nie płaczę.
I nie nazwałbym swojego auta paliwożernym :)
Ciekawe jakie byś miał zdanie jak paliwo by kosztowało 10zł za litr.
Tusk z uśmiechem tak samo by odpowiedział - nie ma obowiązku posiadania auta,a Ty byś mu przybił pionę.
Chodzi tu o to,że życie w tym państwie staje się coraz trudniejsze.Inflacja zabija te śmieszne podwyżki płac i w efekcie zamiast mieć coraz więcej mamy coraz mniej.

PostNapisane: 4 marca 2011, 15:52 
Forumowicz

Moje BMW: E61 530D ^^
Kod silnika: M57 D30 :]
becek napisał(a):

A ja nie płaczę bo to służbowe auto za służbową kasę więc tylko informuje o cenie ;)
Tak swoją drogą to od grudnia (czyli okolic pierwszego większego śniegu) przesiadłem się na komunikacje miejską/pkp/nogi bo mi Beti szkoda na zimę i praktycznie tylko kilka razy ją od tego czasu wyciągałem z garażu :hyhy: :rotfl: No i sporo oszczędzam (nie ma to jak zniżka studencka :hurra: ) bo ostatnie miesiące były chude w pracy(ale teraz przyszła podwyżka w końcu ;) ) i trochę schudłem :rotfl: :ok:

PostNapisane: 4 marca 2011, 20:12 
Forumowicz

Moje BMW: e36 ---> e39
Kod silnika: M42B18---> m52b25
Generalnie w naszym kraju jest przekonanie ze jak cos ma powyżej 2 litrów to pali hektolitry :rotfl:

Ja mam takie zboczenie i jak słyszę i widzę jak dudni duży silnik to az mi się morda uśmiecha :hyhy:

Uploaded with ImageShack.us

PostNapisane: 4 marca 2011, 20:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M52B28
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=135852
U mnie dzisiaj, na ten przykład orlen (piszę na przykład, bo ceny tutaj są na każdej stacji takie same):

zwykły ON 4,99
95 4,99
98 4,99
verva ON 4,99
LPG 2,59
:)

PostNapisane: 5 marca 2011, 00:01 
Uzależniony od forum :)

JarekBDG napisał(a):
becek napisał(a):

Ja nie płaczę.
I nie nazwałbym swojego auta paliwożernym :)
Ciekawe jakie byś miał zdanie jak paliwo by kosztowało 10zł za litr.
Tusk z uśmiechem tak samo by odpowiedział - nie ma obowiązku posiadania auta,a Ty byś mu przybił pionę.
Chodzi tu o to,że życie w tym państwie staje się coraz trudniejsze.Inflacja zabija te śmieszne podwyżki płac i w efekcie zamiast mieć coraz więcej mamy coraz mniej.

tak, masz racje Tusk jest winien cen paliw... :wstyd: :mur:

PostNapisane: 5 marca 2011, 00:56 
Częsty bywalec

Cytuj:

Gdzie ja tak napisałem :?:

PostNapisane: 5 marca 2011, 09:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: E32 E39
Kod silnika: M30B30 M52B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=100
5,12 za pb98 na statoilu

Bartek9856 napisał(a):
Ja mam takie zboczenie i jak słyszę i widzę jak dudni duży silnik to az mi się morda uśmiecha

x2 :hyhy:
bo zazwyczaj słyszę Kle Kle Kle kle kle kle prrrrrrrrrr kle kle kle :wstyd:

5er Automatyczna Bieda

PostNapisane: 5 marca 2011, 11:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
DoReK napisał(a):
to ze paliwo jest po 4,84 za on u mnie na Orlenie to nic, rozrbroili mnie dzisiaj jak zatankowałem za 40 pln i 3 grosze i musiałem im dać te 3 grosze, sępy ...

Myślisz jak każdy polaczek co go na każdym kroku oszukują. Zatankowałeś za tyle to płać tyle. Jak pójdziesz do marketu i masz końcówkę 3gr to Ci opuszczą? Czemu w takim razie na stacji się tego spodziewasz.
Na dużych stacjach masz spokojnie 1000-1500klientów dziennie jak każdemu opuścisz 3gr to masz 45zł x30 dni w miesiącu na koniec miesiąca brakuje Ci ponad 1200zł a z praktyki wiem,że tu 3 tu 5gr i wychodzi spokojnie nawet ponad 2000zł/miesięcznie.
Załoga pokrywa to ze swojej wypłaty ciekawe czy Ty byś tak chętnie oddał kilka set zł z wypłaty bo jakiemuś baranowi ciężko dać 3gr.
3gr to bardzo dużo przy kwocie 40zł.

Co do cen to należy się spodziewać ON około 5.10 a PB 5.20 i to już raczej w tym tygodniu bo ceny hurtowego zakupu już od ponad tygodnia są na mega wysokim poziomie w tej chwili stacje jadą praktycznie bez marży więc ceny muszą wzrosnąć.

PostNapisane: 5 marca 2011, 11:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
oczywiscie maly ale czy kiedy tanktuje za powiedzmy 39,98 to oddaja mi te 2 grosze ?? sam sobie odpowiedz na to pytanie. To czy ktos wleje 2 grosze w ta czy w ta to dla stacji nie robi duzej roznicy, bo wychodzi mniej wiecej po rowno, zgodzilbym sie z Twoja wypowiedzia gdyby zawsze, kazdy tankowalem te pare groszy wiecej ...

PostNapisane: 5 marca 2011, 12:08 
Częsty bywalec

--==Mały==--, Ale to działa też w drugą stronę,zazwyczaj na stacjach się zaokrągla.I ja nieraz też im daje kilka groszy.Zauważ jak ceny są ustalane - prawie zawsze z końcówką 99 i wiadomo,że wtedy nikt nie czeka z wyciągniętą łapą po grosz.

PostNapisane: 5 marca 2011, 12:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Byczus napisał(a):

Tusk też :]

Co do tych groszy to nie wiem jak jest, zazwyczaj płacę kartą.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 5 marca 2011, 12:21 
Przyjaciel forum

Sluchaj od dziecka mam z tym związek i uwierz,że 95% przelewa 3-5-8gr a Ci co nie doleją to czekają na reszty. Ogólnie jest tak,że jak gość przyjeżdża maluchem to macha ręką na 10gr a jak gość przyjeżdża S klassą to czeka na 2 grosze reszty tak jest zawsze. Kiedyś jak wszystko szło na oko to nikt nie zwracał na to uwagi ale teraz musi się zgadzać.
To,że cena jest 4,89 nic nie zmienia bo większość leje za kwoty a nie równe litry i tak wychodzi 50,04 100,03 itd 2% wleje tak,żeby było np 99,98 większość musi zobaczyć tą cyfrę przykłądowo 100zł.

OT
Nie wielu z was pewnie wie,że paliwo kupuje się w tonach nie w litrach. Tona to 1000L ale w temperaturze 15 stopni celcjusza na +. Niestety dla właścicieli stacji w Polsce jakiś debil wymyślił,że przeliczamy paliwo do +15 stopni i tyle ma niby mieć średnio w zbiorniku na stacji w ciągu roku. +15 to może i jest średnia temperatura powietrza ale na pewno nie paliwa w zbiorniku pod ziemią. +15 to ma ale tylko w lato jak są upały bo normalne,że pod ziemią jest chłodniej. Przykładowo teraz w okresie od listopada do końca lutego średnia temperatura paliwa w zbiornikach wynosiła około 0 stopni.
Co za tym idzie każdy 1 stopień mniej niż +15 na 1000L PB to -1,2L a ON -0,8L.
Jeżeli kupuję 1000L PB które ma 14 stopni to place za 1000 a dostaję 998,8.
Normalna duża cysterna ma ok 32000L. Jak już pisałem w okresie od listopada do lutego średnio w dołach było 0 stopni co za tym idzie na każdej cysternie PB było 15 stopni różnicy czyli 1.2Lx15= -18L na każdym 1000L. -18 x32 (tyś litrów w cysternie) około -600L. Co oznacza,że z tych porąbanych przeliczników średnio stacja była 2500zł w plecy na każdej cysternie co też niestety odbija się na cenach bo ktoś za to musi zapłacić w tym przypadku klienci.
Trochę to zakręcone ale może zrozumiecie o co chodzi.

PostNapisane: 5 marca 2011, 12:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
rozumiemy o co Ci chodzi, ale stacja nigdy nie bedzie do tyłu bo wtedy musieliby ją zamknąć, a apropo tych gorszów to tylko jedna z 6 kasjerek zawsze chce te grosze, teraz jak ja widze to nawet do niej nie podchodze ... u mnie od zawsze było tak, że nikt sie o grosze nie kłocił bo za 2 czy nawet 8 groszy wiele więcej paliwa nie wlejesz ...

PostNapisane: 5 marca 2011, 12:39 
Przyjaciel forum

Mi nie chodzi o to,że stacja będzie w plecy tylko o to co składa się na cenę paliwa.
Orlen jako producent i hurtownik ma bardzo duże dodatkowe zyski z powodu tego przelicznika który jakiś debilny minister zaakceptował ale niestety płacą za to klienci na stacjach.
Tak samo jest z płatnością kartą stacja płaci prowizję od takiej transakcji od 1,5 do 2% czyli jak tankujesz za 100zł to na konto właściciela stacji wpływa np 98zł. Licząc,że cena paliwa to 5żł za 100zł zatankowałeś 20L co oznacza,że właściciel stacji sprzedał to paliwo tak naprawdę za 4.90zł a 10gr/litra to prowizja banku.
Przyjmuje się,że średnio 50-60% klientów płaci kartami więc do ceny każdego litra paliwa jako właściciel stacji musisz dodać 5gr na litr ze względu na to,że ludzie płacą kartami.
Banki bardzo chętnie rozdają karty kredytowe nawet z limitami debetowymi 2-3tyś zł za których używanie klient nie płaci nic ale płaci za nie właściciel punkt w którym płacisz taką kartą. Dla banku piękny biznes wystarczy,że użyjesz jej raz na miesiąc co daje 2%x12 miesięcy = 24% rocznie jeden z najbardziej opłacalnych dla banku kredytów jakich może udzielić.

A co do tych kilku przelanych groszy wiadomo,że to jest nic ale jeżeli pomnożysz to przez liczbę klientów to uwierz,że zbierają się z tego jakieś pieniądze a ludzie w 95% przelewają każdy chce mieć choć ciut więcej przy tych cenach. Zazwyczaj 2-3gr machnie się ręką ale 5-9gr już raczej się prosi od klienta.

PostNapisane: 5 marca 2011, 12:42 
Przyjaciel forum

Kod silnika: S65B40
--==Mały==-- napisał(a):
Sluchaj od dziecka mam z tym związek i uwierz,że 95% przelewa 3-5-8gr a Ci co nie doleją to czekają na reszty. Ogólnie jest tak,że jak gość przyjeżdża maluchem to macha ręką na 10gr a jak gość przyjeżdża S klassą to czeka na 2 grosze reszty tak jest zawsze. Kiedyś jak wszystko szło na oko to nikt nie zwracał na to uwagi ale teraz musi się zgadzać.
To,że cena jest 4,89 nic nie zmienia bo większość leje za kwoty a nie równe litry i tak wychodzi 50,04 100,03 itd 2% wleje tak,żeby było np 99,98 większość musi zobaczyć tą cyfrę przykłądowo 100zł.

OT
Nie wielu z was pewnie wie,że paliwo kupuje się w tonach nie w litrach. Tona to 1000L ale w temperaturze 15 stopni celcjusza na +. Niestety dla właścicieli stacji w Polsce jakiś debil wymyślił,że przeliczamy paliwo do +15 stopni i tyle ma niby mieć średnio w zbiorniku na stacji w ciągu roku. +15 to może i jest średnia temperatura powietrza ale na pewno nie paliwa w zbiorniku pod ziemią. +15 to ma ale tylko w lato jak są upały bo normalne,że pod ziemią jest chłodniej. Przykładowo teraz w okresie od listopada do końca lutego średnia temperatura paliwa w zbiornikach wynosiła około 0 stopni.
Co za tym idzie każdy 1 stopień mniej niż +15 na 1000L PB to -1,2L a ON -0,8L.
Jeżeli kupuję 1000L PB które ma 14 stopni to place za 1000 a dostaję 998,8.
Normalna duża cysterna ma ok 32000L. Jak już pisałem w okresie od listopada do lutego średnio w dołach było 0 stopni co za tym idzie na każdej cysternie PB było 15 stopni różnicy czyli 1.2Lx15= -18L na każdym 1000L. -18 x32 (tyś litrów w cysternie) około -600L. Co oznacza,że z tych porąbanych przeliczników średnio stacja była 2500zł w plecy na każdej cysternie co też niestety odbija się na cenach bo ktoś za to musi zapłacić w tym przypadku klienci.
Trochę to zakręcone ale może zrozumiecie o co chodzi.

Latem pod ziemią chłodniej, zimą cieplej.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 5 marca 2011, 12:45 
Przyjaciel forum

jiGsaw napisał(a):
Latem pod ziemią chłodniej, zimą cieplej.

Zgadza się dlatego pisałem,że w okresie od listopada do lutego pod ziemią było średnio około 0 a jak wiesz mrozy były i po -25 stopni i średnia temperatura powietrza to pewnie około -10 stopni.
Ale mimo wszystko w zbiornikach pod ziemią nigdy nie będziesz miał średnio +15 stopni w ciągu roku. W zimę jest koło 0 na wiosnę koło 5-10 w lato do 15 max jaki ja odnotowałem to +17.

PostNapisane: 5 marca 2011, 13:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
okoliczna bliska - wczoraj lałem po 4.95/L, przecież to jest :cenzura: jakiś żart...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1