BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 czerwca 2025, 08:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ciekawe, zadziwiające zachowania ludzi w PL
PostNapisane: 22 stycznia 2013, 17:25 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
maaaad napisał(a):
No mi jakoś nie imponuje to, że Małgorzata Socha jest ambasadorem marki BMW, które chce uchodzić za markę dynamiczną. Od zegarków Atlantic wolę Tissota, mimo że te pierwsze reklamuje ceniony przeze mnie Hołowczyc. Myślę, że nie da się jednoznacznie ocenić, że reklama be, a sponsoring taki, o którym pisze Boogie, jest ok.

PS. Puszka napoju energetyzującego z wizerunkiem Tysona raczej śmieszy, niż przekonuje do zakupu

Są nieco bardziej wysublimowane akcje ukierunkowane na wymagających klientów...
Bicie rekordu tego skoku na spadochronie sponsorował np. Zenith zegarkowy.
Nazwy rajdów, pokazów, imprez, teraz na szybko tak ciężko znaleźć przykłady, ale jest tego sporo nawet

AD/HD napisał(a):
prawda taka, ze polacy to madry narod, profilaktycznie zra wiadra tabletek, beda zyc wiecznie, jest popyta to i reklamy sa

z chęcią bym poznał mechanizm który powoduje, że jemy tak potworne ilości suplementów, pijemy koszmarne ilości energetyków i żremy tyle leków....
Jesteśmy liderem w Europie w ilości aptek na ulicach i ilości reklam różnych specyfików.

A co jeszcze zauważyłem, że w polkich firmach tzw. product placment, czyli umiejszczanie w treści obrazu filmu jakiegoś produktu jest znacznie bardziej nachalne i bez wyczucia niż w produkcjach zagranicznych.....

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 stycznia 2013, 17:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
Boogie napisał(a):
A co jeszcze zauważyłem, że w polkich firmach tzw. product placment, czyli umiejszczanie w treści obrazu filmu jakiegoś produktu jest znacznie bardziej nachalne i bez wyczucia niż w produkcjach zagranicznych.....

a ma jeszcze jakis kraj reklamy sciagniete z zagranicy z chamskim i nie umiejetnie podlozonym dubbingiem? :rotfl:
reklama ktore kreci sie max pol dnia, za najnizsze koszty chocby u aktorki w łązience?
to sie dopiero nazywa nie szanowac klienta

PostNapisane: 22 stycznia 2013, 17:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: Z3 Coupe M-Power
Kod silnika: S50B32
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=84460
kiedys gdzies czytalem, dawno i nie pamietam szczegolow ale chodzilo o to ze jak by np coca-cola zaprzestala reklamowania sie (w tv, radio, plakaty itp itd) to w przeciagu paru lat (nie pamietam ilu ale nie bylo to wiecej niz 10) sprzedaz ich produktow spadla by do zera.

PostNapisane: 22 stycznia 2013, 18:01 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Boogie napisał(a):
Są nieco bardziej wysublimowane akcje ukierunkowane na wymagających klientów...

Jasne, że są - jestem świadom istnienia czegoś takiego, jak Volvo Ocean Race, Lexus Fashion Week, Camel Trophy - tutaj nie mam nic przeciwko (chociaż moda i Lexus interesują mnie tak samo, czyli prawie wcale). Imprezy sportowe - na pasku na dole ekranu przewijały się czy też przewijają TAG Heuer, tudzież SEIKO. I taka promocja jest jak dla mnie jak najbardziej ok. Tylko z tymi ambasadorami, czy też twarzami marki to czasami potrafią firmy przestrzelić nieco ;)
Boogie napisał(a):
A co jeszcze zauważyłem, że w polkich firmach tzw. product placment, czyli umiejszczanie w treści obrazu filmu jakiegoś produktu jest znacznie bardziej nachalne i bez wyczucia niż w produkcjach zagranicznych

Również mam takie wrażenie.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 22 stycznia 2013, 18:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 3 (E46)
niestety,sporo podpatrujemy od naszych sąsiadów,ale nie do końca umiemy zachować w tym umiar,my chcemy być lepsi,dać więcej,przesadzamy więc w każdym kierunku.Nie chodzi tu jedynie o twarze w reklamie,ale om całokształt.

PostNapisane: 22 stycznia 2013, 19:55 
Forumowy terrorysta

Wspominane reklamy leków są idealnym przykładem manipulacji, gdy przy wypowiedzi akora pojawia sie napis profesor farmacji, ale już bez podania nazwy uczelni, bo tego zrobić nie mogą. Do nieświadomych odbiorców taki ''autorytet'' trafia.
Podobnie u lekarza w gabinecie, gdy lekarz przepisuje leki firm, z ktorymi jest zwiazany przez przedstawicieli farmaceutycznych, nosi fartuch z logo koncernu, uzywa czy notesow czy tez innych gadzetów itd. W aptece ludzie pytajac o cene pytaja tez o zamienniki przepisanych lekow i przekonują sie, że są tansze i skuteczne.

PostNapisane: 22 stycznia 2013, 20:01 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Wania napisał(a):
kiedys gdzies czytalem, dawno i nie pamietam szczegolow ale chodzilo o to ze jak by np coca-cola zaprzestala reklamowania sie (w tv, radio, plakaty itp itd) to w przeciagu paru lat (nie pamietam ilu ale nie bylo to wiecej niz 10) sprzedaz ich produktow spadla by do zera.

Ale bullshit... Czy McDonald się mocno reklamuje w Polsce ? Praktycznie w ogóle i jakoś żyje.

PostNapisane: 22 stycznia 2013, 20:04 
Zacna persona forum

Bobby Vintage napisał(a):
Wania napisał(a):

Ale bullshit... Czy McDonald się mocno reklamuje w Polsce ? Praktycznie w ogóle i jakoś żyje.

McDonald sie nie reklamuje ? Bobby jestes beznadziejnym odbiorca reklamy :rotfl: :rotfl:
Z tego mieli pare reklam w tv.. A słynne "może frytki do tego" z tym że to bardziej reklama dla przyszlych pracowników. Hmm.

PostNapisane: 22 stycznia 2013, 20:07 

Septua napisał(a):
McDonald sie nie reklamuje ? Bobby jestes beznadziejnym odbiorca reklamy :rotfl: :rotfl:
Z tego mieli pare reklam w tv.. A słynne "może frytki do tego" z tym że to bardziej reklama dla przyszlych pracowników. Hmm.

No to porównaj sobie ile jest reklam proszków, ubezpieczeń, lekarstw a ile razy widzisz reklamę Maca. Mc organizuje jakąś większą kampanię raz w roku i tyle, nie musi się produkować codziennie w mediach bo ma ugruntowaną pozycję na rynku. W zeszłym roku była to kampania żeby przekonać klientów o jakości tego co wsadzają do kanapek, wcześniej taka żeby zmienić postrzeganie tej firmy na rynku pracy. Ogólnie reklamy Maca i jego strategia jest przemyślana i do mnie przemawia. Reklamę z okazji 20 lecia Mc w Polsce uważam ze genialną i odwołuje się do naprawdę fajnych wspomnień.

A tu taka na nieświadomce :rotfl:

Ostatnio edytowano 22 stycznia 2013, 20:18 przez MAJSU, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 stycznia 2013, 20:16 
Forumowy terrorysta

A propos reklam

Cytuj:
Reklama ukazuje archiwalne nagranie przemówienia Hitlera z tureckim dubbingiem. - Skoro nie nosisz damskich ubrań, nie powinieneś używać szamponu dla kobiet - wykrzykuje były przywódca III Rzeszy. A "prawdziwym męskim" szamponem okazuje się być produkt Biomen.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1020223,tit ... caid=1fee5

PostNapisane: 22 stycznia 2013, 20:46 

Jeżeli uważacie że reklamy są durne i że to stracone pieniądze, albo że Was śmieszą a nie zachęcają... To tylko znaczy że jesteście nieświadomi ich działania :) Jak ktoś ma za dużo wolnego niech sprawdzi jakie agencje prowadzą te waszym zdaniem durne kampanie reklamowe i zastanówcie się dlaczego w rankingach agencji są tak wysoko i dlaczego tyle zarabiają.

Skoro mówicie o reklamach to znaczy że do Was trafiły - ot choćby te głupie słomki, czy reklama z tysonem. Zakładam że jesteśmy laikami w kwestii proszków do prania. Idąc do sklepu widzimy 20 różnych. Pomijajć tych co kupią najtańszy bo się nie zna, większość kupi markę którą "zna" niż markę której "nie zna". Idąc dalej kto kupiłby 5 lat temu AGD Beko? (swoją drogą świetne auto w reklamie - zabawkowy MB).

Inny dział reklam to reklamy informacyjne. Tak jak operatorzy GSM - tam mamy się dowiedzieć o ofercie na zachętę. A pamiętacie łapki Heyah przed wejściem na rynek? Oczywiście sieci gsm nie mogą przestać się reklamować bo kto by kupił plusa gdyby się nie reklamował? Byłby passe :)

Pisać o reklamie można... ale to temat na pracę dyplomową a nie na posta :)

PostNapisane: 22 stycznia 2013, 21:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
KotSylwester napisał(a):
Jeżeli uważacie że reklamy są durne i że to stracone pieniądze, albo że Was śmieszą a nie zachęcają... To tylko znaczy że jesteście nieświadomi ich działania :) Jak ktoś ma za dużo wolnego niech sprawdzi jakie agencje prowadzą te waszym zdaniem durne kampanie reklamowe i zastanówcie się dlaczego w rankingach agencji są tak wysoko i dlaczego tyle zarabiają.

Skoro mówicie o reklamach to znaczy że do Was trafiły - ot choćby te głupie słomki, czy reklama z tysonem. Zakładam że jesteśmy laikami w kwestii proszków do prania. Idąc do sklepu widzimy 20 różnych. Pomijajć tych co kupią najtańszy bo się nie zna, większość kupi markę którą "zna" niż markę której "nie zna". Idąc dalej kto kupiłby 5 lat temu AGD Beko? (swoją drogą świetne auto w reklamie - zabawkowy MB).

Inny dział reklam to reklamy informacyjne. Tak jak operatorzy GSM - tam mamy się dowiedzieć o ofercie na zachętę. A pamiętacie łapki Heyah przed wejściem na rynek? Oczywiście sieci gsm nie mogą przestać się reklamować bo kto by kupił plusa gdyby się nie reklamował? Byłby passe :)

Pisać o reklamie można... ale to temat na pracę dyplomową a nie na posta :)

Bardzo się z Toba zgadzam, zwłaszcza w ostatnim zdaniu ale mimo wszystko tez uważam że ilość czasu poświęcana na reklamy zwłaszcza na niektórych kanałach mogłaby być choć proporcjonalna do jakości tego co pokazują, w sensie nie produktu a reklamy właśnie. Mnie irytuje na pewno to , że w trakcie thrillera, który jest akurat interesujący i wciągnął mnie atmosferą dostaje po oczach na przykład reklamą brudnych skarpetek pranych "przez" Zygmunta H. No odechciewa mi sie oglądac dalszy ciąg. Reklamy mam jednak wrażenie trochę sa od tego żeby mówic językiem jak dla idiotów bulwersując przy tym inteligentów, a co za tym idzie wbijając im się w pamięć co oznacza udaną w 70 procentach manipulację jaką ma na celu reklama. reszta to już kwestia wyboru konsumenta.

PostNapisane: 22 stycznia 2013, 21:56 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
KotSylwester napisał(a):
Jeżeli uważacie że reklamy są durne

Bo są :D
KotSylwester napisał(a):
i że to stracone pieniądze

A tego to chyba nikt nie napisał...
KotSylwester napisał(a):
Skoro mówicie o reklamach to znaczy że do Was trafiły - ot choćby te głupie słomki, czy reklama z tysonem.

No reklama ze słomkami trafiła, tyle że nie pamiętam już, co ona reklamuje - słomki? Słupsk? :D Chyba nie o to chodziło autorom :D Promocja z Tysonem też miała skutek - zamiast Blacka kupuję Burn :D (rzadko, fakt).

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 23 stycznia 2013, 00:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
KotSylwester napisał(a):
To tylko znaczy że jesteście nieświadomi ich działania

na to czekalem- PODSWIADOMOSC
uwazasz, ze weszly mi w glowe, a ja nie jestem tego swiadom...
dlaczego w aptece pytam pania co jest najlepsze, nie ide w slepo po vocaler (pamietam tylko dlatego bo sie przewinal w temacie) czy nie zmieniam sieci na plusa, bo moim zdaniem mieli najlepsze reklamy ever wsrod polskich sieci komorkowych?

nie kupuje slodyczy poza tymi ktore lubie- only milky way (NIE REKLAMOWANY)

jaka K podswiadomosc?

renoraines napisał(a):
Wspominane reklamy leków są idealnym przykładem manipulacji, gdy przy wypowiedzi akora pojawia sie napis profesor farmacji, ale już bez podania nazwy uczelni, bo tego zrobić nie mogą. Do nieświadomych odbiorców taki ''autorytet'' trafia.

racja, podkreslenie idiotyzmu narodu
pan ok 30 lat, biale zeby, umiesniony, przystojny, lub pan po 50stce z doswiadczeniem, szczuply, siwy, madrze wygladajacy- lekarze :rotfl:

Reklamę z okazji 20 lecia Mc w Polsce uważam ze genialną i odwołuje się do naprawdę fajnych wspomnień.

w mc nie jem nigdy, podobnie jak w reszczie tych gnojodajni, choc fasfoody lubie

maaaad napisał(a):
KotSylwester napisał(a):
i że to stracone pieniądze

A tego to chyba nikt nie napisał...

ja, bo sa stracone
ale chyba za bardzo wierzylem w polski narod

PostNapisane: 23 stycznia 2013, 01:05 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
KotSylwester napisał(a):
To tylko znaczy że jesteście nieświadomi ich działania

świadomi świadomi, ale niektórzy zwracają na nie uwagi pod kątem zainteresowań - ja np. sie mocno interesuje kwestiami wywiwerania wpływu, mówiąc bardzo ogólnie, i zwracam uwagę na pewne trendy zachowań, tendencje społeczne etc.
Myślę że niektórzy podobnie, w kontekście jakiegoś szerszego spojrzenia na kierunki rozwoju, czy mody, zwracają uwagę na reklame.

Może taki przykładzik,
w PL mamy mardzo niski stopień aktywności zawodowej ludzi po 50-ce, parenaście procent, co jest bardzo dziwne, niedobre i niszczące, no ale nie o tym chciałem.
A obserwuje np, że reklama Laysów rzuca hasłem, "do spożycia przed 20,no" a z innych wynika że jakaś babcia czy dziadek jakby nie zdali egzaminu na bycie fajnym. itd itp.
A już najlepsze kampanie uderzające do indywidualności młodzieży - bądź sobą, pij sprite
:) bądź sobą, rób co mówimy

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 23 stycznia 2013, 07:24 

kropka, Też nie lubię reklam podczas filmu w TV... chociaż z drugiej strony wtedy korzystam i idę np. zrobić kawkę albo wziać piwko z lodówki. Jeżeli już oglądam jakiś film z TV (sporadycznie) to wolę wcisnąć pauzę pójść do kąpieli zrobić kolację i dopiero usiąść. Wtedy mogę przewijać reklamy :)

AD/HD, nikt nie mówi że każda reklama działa na każdego i w 100%. To że Twój i każdego innego mózg ma gdzieś w głowie te reklamy to sprawa oczywista. To że dziś nie pamiętasz - to też sprawa normalna. To że idać do apteki nie pamiętasz nazwy reklamowanego wczoraj proszka - nie ważne. Ważne że jak ostatnio bolała Cię głowa to APAP Ci nie pomógł i chcesz coś innego. Stojąc w kolejce masz plakat z innym sepcyfikiem. Ty może na złość reklamie nie kupisz TEGO. Rozumiem że celowo kupisz taki o jakim NIGDZIE nie słyszałeś i jakiego aptekara Ci nie poleci, jednak większość jak zobaczy plakat to kupi, któryś z reklamowanych, albo zasugerowanych przez: Aptekarę - ona jest odbiorcą reklamy, Sąsiadkę - ona jest odbiorcą reklamy, kogokolwiek innego - kto to kupił - jest odbiorcą reklamy.

Nie będę Cię przekonywał do skuteczności reklam - nikt by nie wydawał milionów na kampanie z Hajzerem jakby nie przynosiły skutku, kwestia grupy docelowej.

Oczywiście są kampanie nieudane - wprowadzenie na polski rynek masła Land o Lakes. Klient uparł się aby reklamować towar cechą, której towar nie ma a łatwo to sprawdzić - Reklama mówiła o tym że masło po wyjęciu z lodówki daje się łatwo rozsmarowywać a tak nie było. Na ten temat znajoma pisała pracę magisterską - Nietrafiona kampania reklamowa.

Boogie, akurat czytając Twoje wypowiedzi, nie mam wątpliwości że znasz siłę reklamy :ok:

Bycie cool a reklama to temat na serię książek a nie pracę dyplomową. Przykład pokolenia Apple, Starbucks itp.

PostNapisane: 23 stycznia 2013, 18:04 

Dzisiaj słuchając radia w drodze domu usłyszałem o preparacie na na zimne nogi ręce :rotfl: I ten Vocaler co jak podkreślają jest produktem medycznym cokolwiek to znaczy :rotfl:

PostNapisane: 23 stycznia 2013, 19:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Produkt medyczny to pewnie znaczy, że trzeba go stosować bo jest zdrowy :rotfl: A idioci pójdą do apteki i kupią jak tylko chrypki lekkiej dostaną.. Ja w każdą sobotę zdzieram gardło w klubie i jakoś te produkty medyczne mi się nie przydają, najlepiej gardło regeneruje się czystą :D

PostNapisane: 23 stycznia 2013, 20:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: Z3 Coupe M-Power
Kod silnika: S50B32
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=84460

Mc sie nie reklamuje? :zdziwko: no prosze Cie...

Mc organizuje jakąś większą kampanię raz w roku i tyle, nie musi się produkować codziennie w mediach bo ma ugruntowaną pozycję na rynku.

to w koncu sie reklamuje czy nie? ;)

nikt nie mowil o czestotliwosci tych reklam ale o samym fakcie ich stosowania i nie tylko ograniczeniu sie do tv.

PostNapisane: 23 stycznia 2013, 23:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Daniel_85 napisał(a):
Produkt medyczny to pewnie znaczy, że trzeba go stosować bo jest zdrowy :rotfl:

A to nie jest tak że żeby coś było "lekiem" to musi dostać jakieś atesty czy cuś, a żeby "produktem medycznym" czy "suplementem diety" już nie?
Jak żeby obiekt nazywał się "Hotelem" albo "Motelem" to jakieś standardy musi spełnić. Pod Lublinem zrobili "Wotel" :rotfl:

Typer EURO 2016 - I miejsce

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1